Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 11. 02:47

ATi Radeon VE: olcsó, de ...

Az ATi tegnap jelentette be Radeon VE videochipjét és a ráépülő videokártyát. Tudjuk, hogy a 2001 februárjában megjelenő Radeon VE mgcélzott ára 129 dollár, ami kedvezőnek tűnik. De vajon mit kepunk a pénzünkért?

Nos, az ATi Radeon VE hivatalos weboldalán érdekes módon sehol sem említik a Radeon-ból ismert Charisma Engine-t, ami tulajdonképpen a chip T&L motorja. Lehet, hogy a Radeon VE-ből kimarad a hardveres transormation and lighting támogatása?

Aki megnézi az ominózus weboldalt, láthatja, hogy a kártya 32 MByte DDR és 16 MByte SDR SDRAM memóriával szerelt változatban kerül piacra. Nos, egyes - meg nem erősített - információk szerint a Radeon VE DDR változatain a költségcsökkentés érdekében a memóriabusz ugyanúgy 64 bitesre lesz csökkentve, mint a GeForce 2 MX DDR SDRAM-os változatain, vagy a Matrox G450-en. Ez a megoldás kétségtelen olcsó, de a kártya teljesítményét komolyan visszafoghatja.

Amennyiben a fenti sejtések beigazolódnak, akkor azt mondhatjuk, hogy a Radeon VE inkább a Matrox G450 ellenfele lesz, mintsem a GeForce 2 MX-é.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról