Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 2. 00:03

A Samsung is fejet hajtott a Rambus jogdíjkövetelése előtt

[Motley Fool] A világ első számú DRAM-gyártója, a piacon értékesített összes mennyiség 24%-át előállító Samsung ma beadta a derekát a Rambus-nak és kész megfizetni a DRAM és RDRAM chipek után járó jogdíjat.

A megállapodás részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a Rambus általában az értékesített SDRAM chipek után keletkezett bevétel 1%-át és a DDR SDRAM-ok utáni árbevétel 3%-át kapja meg.

A Samsung DRAM részlege tavaly hozzávetőlegesen 4,8 millió dolláros árbevételt realizált, és idén ez a jelek szerint tovább fog nőni. Egyes szakértők szerint a Rambus csak a Samsung által fizetett jogdíjakból 86 millió dolláros bevételhez jut még ebben az évben.

Olvasóink közül bizonyára sokan tudják, hogy a világ számos vezető memóriagyártója perben áll a Rambus-szal. A kaliforniai cég ugyanis azt állítja, hogy a DRAM és SDRAM memóriák és vezérlők az ő szabadalma alapján készülnek, és ezért a Rambus-t az eladott chipek után jogdíj illeti meg.

Több nagy memóriagyártó, mint például az NEC, a Toshiba és a Hitachi elismeri a Rambus követelésének jogosságát, ám más cégek (Hyundai, Micron, Infineon) vitatják azt. Ezért a Rambus ezekkel a cégekkel perben áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról