:

Szerző: mz

2000. november 1. 16:52

2003-ig marad a hiány az elektronikai piacon

[EE Times] A félvezető ipar következő gyengébb időszaka 2003-ban jelentkezhet, amikor a jelenleg még építés alatt álló gyárak elkészülnek, és bőséges termelőkapacitást biztosítanak - állítják az elemzők.

"Úgy gondoljuk, az elektronikai ellátási problémák folytatódni fognak a következő és a 2002-es évben, de 2003-ban telítetté válik piac." - mondta Jim Handy, a Dataquest ezen a területen dolgzó elemzője.

Addig sem kell azonban aggódniuk azoknak, akik a fáskamra mögött egy chipgyárral is rendelkeznek, hiszen az elkövetkező két évben nagyon jól fog menni az üzlet, az áramköri lapkák piaca 2002-re 336 milliárd dollárosra hízhat. Ez évben 37, a következőben már csak 27, majd 14 százalékos növekedésre kell számítani. A jövő évi 295 milliárdos eladási érték az 1998-as évben leginkább jelentkező visszaesésnek köszönhetően mindössze 139 milliárdos bevétel több, mint kétszerese.

Handy előrejelzésének egyik fontos eleme a DRAM piac ciklikus fellendülése-visszesése. A memóriapiac alapvető tényezőnek számít, melyen egymást váltó hiányzok és túltermelési szakaszok tapasztalhatók, a DRAM eladásokra alapozva pedig jól meg lehet jósolni az egész iparág sorsát.

Az utóbbi idők olajár változásai, az Egyesült Államokban közelgő választások, a Közel-Keleten kiújuló válság - többek közt - kellemetlenül érinti a főleg technológiai részvényeket forgató Nasdaq tőzsdét is. Több piackutató egybehangzó véleménye szerint az elektronikai piac ennek ellenére stabil, bár számos pénzügyi elemző velük ellentétesen látja a folyamatokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.