Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 7. 02:07

Várakozásokon felül sikerült a Transmeta tőzsdei bevezetése

A kaliforniai Transmeta hozzávetőlegesen 273 millió dollárhoz jutott a hétfői tőzsdei bevezetés révén, amikoris a cég 13 millió részvényt adott el 21 dolláros névértéken.

A részvényárak magasan a korábban előrejelzett 16-18 dollár felett voltak, ami a befektetők bizakodását jelenti, bár egyelőre nehéz lenne megjósolni a piac későbbi reagálását.

A Transmeta a Crusoe processzorok tervezője. Ezen processzorok főként alacony teljesítményfelvételükről ismertek, sokan ettől várják a mobilgpek és egyéb kézieszközök piacának robbanását. Ám akkor, amikor a Crusoe szekere már rendben haladt, két döccenő következett: egyes vélemények szerint a chipek teljesítményfelvétele magasabb a vártnál, ezért az akkumulátorról való működtetés ideje nem nagyobb jelentősen más mobilprocesszorokénál.

A napokban egy másik békát is le kellett nyelnie a Transmeta-nak, amikor az IBM bejelentette, hogy korábbi terveivel ellentétben nem készít Crusoe-alapú notebookot.

Az elemzők véleménye mindenesetre megosztott. Egyesek a Transmeta korábbi sikereire alapozva gyors felvirágozást és a részvényárfolyamok emelkedését jósolják, mások ezzel szemben - főként a múlt heti IBM-fiaskóra hivatkozva - kételkedésüknek adtak hangot.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a holnapi tőzsdenapon nagy figyelem övezi majd ennek kis kaliforniai cégnek a részvényeit, melyeket TMTA jelzés alatt kell keresnünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról