:

eco@tech archívum - 2000 március

2000
március

0

Az IBM eladta a 10 milliomodik ThinkPad-et!

2000. március 31. 11:15

A jubileumi laptop egy 600X volt 500 MHz-es Pentium III processzorral, 12 GB-os winchesterrel és 13,3-os kijelzővel. A ThinkPad 600-at (a cég legnépszerűbb modelljét) az IBM 1998. áprilisában mutatta be, jelenleg 2 millió db-ot használnak típusból, amely mindössze 3,5 cm vastag és kb. 2,5 kg súlyú.

0

Internetes tarifák

2000. március 31. 08:53

Most hallottam egy rádió reggeli hírműsorában, hogy a kormány szeretne egyeztető tárgyalásokat kezdeni az

0

Esnek az SAP részvényei

2000. március 31. 07:55

A decemberi eleji 393,90 euróról 1.049,89 euróra emelkedtek március 7-ig az integrált vállalati szoftvereket gyártó cég részvényei - úgy tűnik ezt ellensúlyozandó az SAP amerikai bemutató útja (‘road show’) során igyekezett csökkenteni az eufóriát: a hírek szerint a bevétel növekedés további lassulása várható és az elemzők szerint a cég nem túl sikeres az utóbbi időkben egyre fontosabbá váló Internet B2B (business-to-business, vállalat-vállalat) piacon sem, ahol a legnagyobb riválisok a Commerce One, az Oracle és az Ariba. Az SAP első negyedéve várhatóan nem lesz túl jó, sőt a következő néhány negyedév is elég kemény lehet a német szoftver cég számára. A részvényárfolyam az utóbbi két napban közel 20%-ot esett Németországban, míg az USA-ban egy nap alatt 18%-ot.

0

A VA Linux jelentős új vevőkhöz jutott

2000. március 30. 14:30

A kis és közepes méretű vállalatok számára on-line számviteli szolgáltatásokat nyújtó NetLedger közel 500 szervert vett a VA Linux Systems-től és további 1.000 vásárlását tervezi a következő hónapokban. A Web-en keresztül üzleti tárgyalások host-olását nyújtó Evoke pedig szintén több száz szervert vásárolt a VA Linux-tól.

0

Gondban a CDNow

2000. március 30. 00:08

A CDNow éves jelentésében a cég könyvelői komoly kétségeket jeleztek az on-line zenei kereskedelem úttörőjének életképességével kapcsolatban. A CDNow és a Columbia House közötti egyesülési tárgyalások két hete szakadtak meg, akkor nem volt ismeretes a pontos ok, mindössze abban maradt a két Columbia House két alapítója, a Sony és a Time Warner, hogy 21 millió $ értékben vettek CDNow részvényeket és 30 millió $ hitelt nyújtottak a cégnek. E segítségnek köszönhetően kb. még fél évig működni tud a CDNow, bár elég kemény (a cég szerint negyedévenként 10-12 millió $-os) költségcsökkentésekre is szükség lesz ehhez.

0

A félvezető gyártóknak előreláthatóan jól sikerül az első negyedév

2000. március 30. 00:07

A 149 milliárd $-os félvezetőipar továbbra is gőzerővel halad előre, a gyárak majdnem teljes kapacitással működnek, a kínálat elég „feszített és a chip gyártók részvényei még sok .com cégnél is jobban nőttek az utóbbi időkben, „dacára annak, hogy a félvezető gyártók még általában nyereséget is szoktak elérni, nem a csak a jövőjük rózsás ... Az elemzők szerint a 2000. I. negyedévi eredmények jobbak lesznek a vártnál. Azaz úgy tűnik, hogy az iparág konjunktúráját éli: a meglepetések pozitívak, a részvények emelkednek, az árfolyam/nyereség ráták ésszerűek számos más szektorhoz képest. Az év eleje óta az ún. Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index 82%-kal emelkedett, jelentős részben a hálózati ill. kommunikációs chip cégeknek köszönhetően. Rövidebb távú és enyhébb csökkenés persze előfordulhat itt-ott, de az alapvető trend kedvezőnek tűnik.

0

A Palm nyeresége egyelőre növekedett, de a cég figyelmeztetése szerint veszteséges negyedévek várhatók az idén

2000. március 29. 11:17

A február 25-én végződött pénzügyi negyedévben a Palm nyeresége 66%-kal, 11 millió $-ra nőtt az egy évvel korábbi 6,6 millió $-ról, ha pedig egyes átszervezési kiadásokat nem veszünk figyelembe, akkor 8,7 millió $-ról 15,5 millió $-ra nőtt a nyereség. A forgalom ebben az időszakban 125,9 millió $-ról 272,3 millió $-ra nőtt. A következő negyedév forgalma várhatóan 61-69%-kal, 280-295 millió $-ra fog nőni.

0

A Handspring Visor-ja a Web után már kiskereskedelmi forgalomban is kapható

2000. március 28. 14:46

A Palm két alapítója által elindított cég PDA-ja természetesen a Palm op rendszert használja. Egyelőre a CompUSA, Best Buy és a Staples (ez a három nagy irodai felszereléseket áruló lánc egyike, kb. az itthoni Office Depot stílusában). A 2MB memóriával ill. USB HotSync-kel felszerelt alaptípus, a Visor 179$-ba kerül, míg a Visor Deluxe 8 MB memóriával, USB csatlakozással, 5 színben kapható 249$-ért. Ezenkívül a cég Springboard kiegészítő moduljainak egy része is kapható immár a fenti boltokban: pl. modem (130$-ért)és MB-os Flash memória (80$-ért). Nyárra várható az Innogear MP3-lejátszó modulja, egy 802.11 kábel nélküli LAN egység és az IDEO digitális kamerája - ezek is várhatóan először a Handspring Web-helyén lesznek kaphatók.

0

Az 3Dfx 186 millió $-ért megvette a Gigapixel-t

2000. március 28. 13:43

A 3Dfx mérnöki csapatát erősíti meg főként e lépéssel: a Gigapixel mérnökeinek köszönhetően azt reméli a 3Dfx, hogy csökken a külső tervezési és gyártási erőforrásoktól való függősége. Piaci szempontból pedig azért lehet érdekes az akvizíció, mert a cég betörhetne az erősen növekvő fogyasztói appliance termékek piacára - ebből a lépésből a 3Dfx hosszú távú terveire lehet következtetni. A Gigapixel fejlett technológiája is nyeremény lehet a 3Dfx számára, amely az utóbbi időben kissé le van maradva a fő konkurenseitől.

0

A Microsoft-perrel kapcsolatos megállapodás esélyei mégsem túl jók …

2000. március 28. 12:02

Thomas Penfield Jackson bíró akár már holnap meghozhatja az ítéletét. Az MS hétvégi ajánlata a hírek szerint nem tűnik elegendőnek: ebben a cég felajánlotta azt, hogy megengedi a PC gyártóknak azt, a hogy versenytársak termékeit tegyék fel PC-ikre (pl. konkurens Internet-böngészők, operációs rendszer, stb.) Egy elismert monopolcég sem mondhatott volna ennél kristálytisztább vallomást … Eddig az MS a Windows/Office/stb. licenszek alacsonyabb díjazásával honorálta a céghez hű PC-gyártókat ill. magasabbak büntette a kevésbé MS-hű vállalatokat. (Az ár-diszkrimináció egyértelmű és súlyos monopólium-vétségnek számít az Egyesült Államokban a múlt század végén született Sherman-törvény óta …)

0

A Cisco pénteken a világ legértékesebb cégeként zárta a tőzsdei napot

2000. március 27. 09:16

A cég záró értéke 579,2 milliárd $ volt, szemben a korábbi világelső, a Microsoft 578,2 milliárd $ értékével. Pénteken a Cisco részvényei több, mint 1,5$-ral közel 79,5$-ra nőttek, míg a Microsoft közel 0,25 $-ral 111,5 $-ra csökkent. A Internet-berendezés gyártó óriásnak tehát sikerült (egy hétvégére) állandósítania a múlt héten átmenetileg már megszerzett elsőségét. A „küzdelem egyelőre szoros, de végkimenetele aligha lehet kérdéses: míg az Internet szinte mindenhol ott van, ami egyben a Cisco számára is hasonlót jelent - addig a Microsoft (bár jelenleg szinte mindenhol ott van) helyzete messze nem ilyen egyértelműen jó. Csütörtökön ugyan emelkedett az MS részvényárfolyama, mivel úgy tűnt, hogy hamarosan megállapodás várható a cég ellen folyó monopólium-ellenes perben, de sok elemző szerint a nagy piaci értékű technológiai részvények között a Cisco viszi a pálmát az MS-sel szemben, amely bevételei nagy részét a mai napig asztali alkalmazásokból és operációs rendszerekből realizálja. A Cisco az utóbbi negyedévekben egyértelműen megelőzte az MS-t növekedés és nyereségesség terén.

0

A Deutsche Telekom (DT) meg akarja venni a Unisys-t és a Debis Systemhaus-t

2000. március 27. 08:36

A német Focus magazin szombati közlése szerint a „német Matáv a 8,3 milliárd $ tőzsdei értékű amerikai Unisys-ért a kábel nélküli ill. kábeles telekommunikációs és Internet szolgáltatási/számítástechnikai stratégiájának részeként érdeklődik. Állítólag a DT a vétel után két éven belül különválasztaná a cég számítástechnikai részlegét, de előbb szükség van erre a „tuningolásra. (Egyébként a DT tőzsdei értéke 264,6 milliárd $.) A két cég nem kommentálta a hírt. A Focus hozzátette, hogy a DT egyúttal a DaimlerChrysler AG kezében 51%-ban lévő Debis Systemhaus-t is megvenné kb. 12 milliárd euróért, ezzel a cég jelentős előrelépést tenne az adatkommunikációs ill. rendszer-megoldás területeken.

0

A General Motors részvényei pénteken erőteljesen emelkedtek - de hogyan „kerül a csizma az asztalra..?

2000. március 27. 08:21

Hogy miért lehet érdekes a hír a HWSW olvasói számára? Nos állítólag a Rupert Murdoch-féle News Corp. és a AT&T Liberty Media Group akarja megvenni az autógyártó óriást (ld. Cadillac, Chevrolet, Oldsmobile, vagy éppen Open/Vauxhall, stb.) - azért, hogy így jusson hozzá a GM Hughes Electronics üzletágához. Ez utóbbi a GM műholdas TV/Internet/kommunikációs részlege, amelynek 8 millió előfizetője van az USA-ban és további 1 millió más országokban (az Internetezés itt kombinált modem/upload + műhold/download részből áll) és idén várhatóan 5 milliárd $ bevételt fog hozni.

0

Intel - Toshiba együttműködés

2000. március 27. 01:09

Az Intel és a Toshiba megegyezést terveznek tartalomvédelmi technológiáik kompatibilissá tételében. A szerzői jogok védelmének témája leginkább az mp3 formátumú zenék miatt éleződött ki. A megegyezés értelmében az Intel Software Integrity System együttműködne a Toshiba Content Protection for Recordable Media (CPRM) rendszerével.

0

A nyereményjátékról egy pár szót...

2000. március 24. 20:20

Miután tudomásunkra jutott, hogy bizonyos emberek egy olyan programmal szavaznak, ami 15 percenként automatikusan szavaz helyettük, ezért ellenlépéseket tettünk az ügyben. Most már csak úgy tudtok a játékban tippelni, ha valamelyik oldalunkról léptek be a játékba. Azaz most már nem lehet mondjuk bebookmarkolni a jatékot.

0

Az Aureal év végi pénzügyi eredménye szomorú képet mutat

2000. március 24. 19:37

A január 2-án végződő negyedév forgalma 8,5 millió $ volt, szemben az előző negyedév 11,2 millió $-jával ill. az egy évvel korábbi 10,8 millió $-ral szemben. A teljes 1999-es év forgalma 40,3 millió $ volt, szemben az 1998-ban elért 25,3 millió $-ral (ez 59%-os növekedést jelent). A Creative-vel folytatott igen költséges szabadalmi pereskedés erősen befolyásolta a céget: a negyedik negyedévet 9,5 millió $ veszteséggel zárták (szemben az egy évvel korábbi 3,5 millió $-ral). Az 1999-es összesített veszteség 26,9 millió $ volt (szemben az 1998-as 18,5 millió $-ral). A szabadalmi pereskedés költsége több, mint 6,4 millió $ volt 1999-ben (ez több, mint 6 millió $-os növekedés 1998-cal szemben).

0

A Cisco a világ legértékesebb cége - egy rövid időre ...

2000. március 24. 08:10

Az Internet-berendezés (router-ek, switch-ek, hub-ok stb.) gyártó óriás tegnap átmenetileg lehagyta a Microsoft-ot a tőzsdei érték alapján. A Microsoft részvényei tavaly augusztus óta lényegében alig változtak, míg a Cisco részvények folyamatosan törtek előre. Tegnap pedig eljött a pillanat, amikor a Cisco 575,93 milliárd $-os tőzsde értékével lehagyta a Microsoft 575,29 milliárd $-ját. (Ez kb. a magyar GDP 14x-ese ...) Ezután a Microsoft-perrel kapcsolatos hírek hatására emelkedett az MS árfolyama és újra visszanyerte rövid időre elvesztett „trónját a Redmond-i óriás.

0

IBM - TDK együttműködés

2000. március 23. 23:09

Az IBM és a TDK a jövőben együtt munkálkodnak azon, hogy Bluetooth eszközökkel lássák el a ThinkPad notebook-családot. A megegyezés értelmében a két cég együtt fejleszt PC-kártyákat és egyéb megoldásokat, melyekkel kihasználhatók a Bluetooth-szolgáltatások, azaz a hang- és adatátvitel lehetősége.

0

Flat Panel Speakers

2000. március 23. 20:03

Ezek azok a hangsugárzó típusok, melyekről eddig itthon (és külföldön is) elég kevés információ áll rendelkezésre. Csak elvétve látni teszteket, s azokban is általában elég lesújtóan nyilatkoznak a panel-speakerekről, sok kívánnivalót hagynak maguk után teljesítményben és minőségben. Aki nem tudná, ezek teljesen sima, lapos, vékony hangsugárzók.

0

A3D 3.0 Winamp Plugin

2000. március 23. 18:13

Frissítettem a plugint az FTP-n. Az A3D 3.0 felismerésén korrigáltak, valamint a Vortex 1-es chipek kezelését javították az 1.12-es verzióban. A reverb is jobb lett.

0

Folytatódik a Rambus-őrület: 31%-kal, 84$-ral emelkedett a cég részvényárfolyama

2000. március 23. 10:55

A Morgan Stanley Dean Witter egyik elemzője 110-ről 500 $-ra emelte a megcélzott részvényárat - majd a keddi 50 $-os esést közel 84$-os emelkedés követte tegnap ... (így 350$ fölött zárt az árfolyam a keddi 266-tal szemben) Mint ismert, maga a cég nem gyárt memóriát, csak az általa készített design-t alkalmazó gyártóktól kap jogdíjat; a cég „mellé álló szakértők ennek az emelkedésére számítanak az elkövetkező években, olyannyira, hogy a félvezető iparban egyedüllóan magas profitrátát várnak.

0

A Microsoft április 19-én mutatja be a Pocket PC-ket

2000. március 23. 10:20

A korábban Windows CE-nek nevezett eszközök új generációjáról van szó, elsőként (nem meglepő módon) a Casio, a Compaq, a HP és a Symbol mutat be ilyen Palm-konkurrens termékeket. Várható átlagár: 500 $ (a Palm VII árszintje). A jelenlegi Windows CE készülékeknél kisebbek, immár Palm-méretűek lesznek a Pocket PC-k. Várható szoftvercsomag az ún. profi változatnál: Pocket Internet Explorer, Microsoft Reader for eBook, Windows Media Player, valamint egy ún. Business Productivity csomag amibe az Outlook InBox, a Word és az Excel Pocket változata tartozik.

0

Joel Klein szerint szigorúan kell fellépni a Microsoft ellen a cég ellen folyó monopólium-ellenes perben

2000. március 23. 09:55

Mondta az antitröszt ügyekért felelős főügyész-helyettes az USA Szenátus egyik bizottsági meghallgatásán tegnap. A szövetségi bíró tavaly novemberben úgy találta, hogy a cég súlyos versenyellenes gyakorlatot követett számos esetben versenytársai és a vásárlók ellen és a „jogorvoslatnak arányosnak kell lenni ezzel a gyakorlattal. Ez volt az első nyilvános nyilatkozat a pereskedő felek részéről, mióta Thomas Penfield Jackson bírónak februárban benyújtották végső érvelésüket. Joel Klein azonban azt is jelezte, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások továbbra is folynak, de részleteket nem árult el erről. Klein megerősítette, hogy a megállapodásos rendezés mindenképpen jobb, mint a peres úton történő - de ahhoz ragaszkodott, hogy csak a ténymegállapításoknak megfelelő megállapodásról lehet szó.

0

Az SCO jelentős negyedéves veszteséget vár

2000. március 22. 10:03

E mögött a cég szerint főként a 2000. év problémájával kapcsolatos kérdések állnak, amelyek forgalom csökkenéshez vezettek. A Unix szerver szoftver iránti kereslet nem állt helyre olyan gyorsan, mint ahogy azt az SCO korábban remélte. A tőzsdére bevezetett cégek esetében ilyenkor kötelező lépés az ún. profit figyelmeztetés közzététele, az SCO esetében 1 hónapon belül ez már a második ilyen lépés, legutóbb a cég vezetői adtak el több, mint 167.000 részvényt. A cég részvényei tegnap 39%-kal, 5,06$-ral 8$-ra csökkentek a kereskedési idő után. Az idén eddig 57%-kal csökkent a részvényárfolyam.

0

A Micron Technology profitja több, mint hétszeresére nőtt - de még így is a Wall Street előrejelzése alatt maradt ...

2000. március 22. 09:49

A legnagyobb amerikai PC memóriagyártó cég március 2-án végződő pénzügyi negyedévében 161,3 millió $-os nettó profitot ért el, szemben az egy évvel korábbi 22,4 millió $-ral, míg a forgalom 1,03 milliárd $-ról 1,39 milliárd $-ra nőtt. Az eladások növekedése mögött leginkább a PC-k iránti kereslet növekedése állt. A félvezetőgyártó bruttó árrése 41% volt, ami az előző negyedévben elért 58%-hoz képest jelentős csökkenés - e mögött természetesen az átlagos eladási árak csökkenése állt, ennek „köszönhetően a nettó profit alacsonyabb volt, mint a Wall Street előrejelzései. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy a cég részvényárfolyama tegnap 16$-ral, 119$-ra csökkent. Az elemzők szerint a cég kilátásai ennek ellenére elég jók: a DRAM kereslet várhatóan nőni fog az év folyamán, a forgalom erős, a cég költségei az iparágban a legalacsonyabbak között vannak.

0

A Caldera részvényára közel megduplázódott az első kereskedési napon ...

2000. március 21. 21:15

Az ajánlati ár 14$ volt, de ma már 26$-t is elért az árfolyam. A Caldera Systems 70 millió $-hoz jutott a tőzsdei bevezetés révén és már az ötödik Linux cég, amelyet bevezettek a tőzsdére – úgy tűnik, hogy a Wall Street továbbra is szimpatizál az alternatív operációs rendszerrel. Az idénre várható további Linux-os tőzsdei bevezetések: Lineo, CyberNet Systems, TurboLinux és SuSE. Ezenkívül olyan jelentős vállalatok is felkarolták már a Linux-ot, mint a Santa Cruz Operation, a Corel, az Applix és az Enlighten Software, míg a TiVo ill. az eSoft Linux alapú, speciális felhasználásra tervezett számítógépeket készítenek. A Caldera részvények 73%-a egyébként Ray Noorda, a Novell korábbi elnöke kezében vannak.

0

Yahoo instant messaging és e-mail a Palm-okhoz

2000. március 21. 19:13

A Yahoo Instant Messenger és a Yahoo Mail szoftvereket fogják adni a Palm III, Palm V ill. Palm VII-hez. Ez az első alkalom, hogy a Web portál szoftvereit kéziszámítógéppel együtt „csomagolják. Kezdés: még az idén. Az America Online, az Amazon.com és az eBay már eddig is keményen nyomultak a mobil telefonok és pager-ek piacán, pl. az AOL is kínál e-mail hozzáférést a Palm-okhoz. A Palm felhasználók már jelenleg is letölthetik a Yahoo-s címjegyzéket, naptárt és számos tartalom-szolgáltatást (híreket, tőzsdei árfolyamokat); valamint a Yahoo Mail-t letöltéssel kínálják a Palm VII-hez. A Palm III és Palm V felhasználók a Yahoo on-line szolgáltatásait PalmModem-mel érhetik el, míg a Palm VII a benne lévő kábel nélküli Net hozzáférést használhatja.

0

A Hitachi leáll az amerikai és európai mainframe eladásokkal

2000. március 20. 09:37

Ennek eredményeként a Hitachi akár több, mint 100 alkalmazottat is elbocsáthat USA-beli értékesítési csapatából, mivel a cég átszervezi a Japánon kívüli mainframe marketing erőfeszítéseit. A számítógépgyártó-óriás fél éve jelentetett meg új mainframe modelleket, amelyeket Japánban továbbra is fognak árulni. A cég ezen termékeihez nem keres újabb európai és amerikai vevőket, de természetesen a jelenlegi vevőknek továbbra is nyújt eladásokat és támogatást.

0

Az on-line vásárlóknak a többsége elégedetlen

2000. március 20. 09:06

Egy nemrégiben az e-Satisfy.com által készített felmérés szerint az e-kereskedelmi vevők mindössze 36%-a elégedett elektronikus tranzakcióival, valamint a tranzakciók több, mint feléhez telefonhívás vagy más „off-line tevékenység is szükséges. A közel 10000 on-line vásárló ill. 16 e-kereskedelmi vállalat (pl. American Express Co., IBM, Procter & Gamble Co., Nextel Communications and Toyota Motor Sales) körében végzett felmérés főbb eredményei: az e-vevők egy órán belül várnak kapcsolat-megerősítést, de csak 42%-uk kap megerősítést 24 órán belül. A vásárlók közel 40%-a egyáltalán nem kap végleges választ. Az e-kapcsolat gyenge kezelése 30-48%-kal alacsonyabb vevő-lojalitáshoz vezet. A cégek 90 %-a nem méri az e-vevőknek a szolgáltatással való elégedettségét.

0

Használattal arányos ár a HP-nél

2000. március 18. 18:18

A nagy számítógépgyártóknál megszokott dolog, hogy valamilyen módon beszállnak az Internet-üzletbe is. A HP integrált megoldást kínál a világhálóra törekvő cégeknek: a csomag magába foglalja az összes technológiát és eszközt, ami egy website elindításához szükséges, így a hardvert, az adattárolást, a hálózati biztonságot, karbantartást, illetve egyéb informatikai szolgáltatásokat. A vásárlóknak nem kell belépési díjat vagy egyéb előzetes költséget fizetniük, csak havonta kell leróniuk az igénybe vett szolgáltatások árát.

0

A Caldera Systems tőzsdei bevezetése jövő héten lesz

2000. március 17. 13:35

Az eredetileg e hétre tervezett bevezetés átcsúszik jövő hétre - viszont az eredetileg tervezett részvényenkénti 7-9 $-os árat a cég megemelte 10-12 $-ra, ami nyilvánvalóan a részvény iránti kereslet erősségét jelzi. A Caldera 5 millió részvényt tervez kiadni, ami akár 60 millió $-t is hozhat a cégnek. Az Internet-es cégekhez hasonlóan a Linux-os cégek nagy része is egyelőre veszteséges, a befektetők azért tartják mégis jó célpontnak ezeket, mivel a gyorsan növekvő és potenciálisan kritikus piacon már előre szeretnének erős pozíciót megszerezni.

0

Az AOL leállította a Gnutella-t, a „nyílt forráskódú Napster

2000. március 16. 20:27

Az AOL és a Time Warner fúziójának részeként az AOL a Warner Music-ot és az EMI-t is „bekebelezi. Ezek a lemezgyártó cégek közismerten nem nagy hívei a „Napster-jelenségnek. Vegyük ehhez azt hozzá, hogy most, hogy a Nullsoft már része az AOL-nak, egyértelmű, hogy nem mindenki örült az AOL-on belül Justin Frankel és Tom Pepper (a Nullsoft alapítói) magánszámának, a végeredmény: átmenetileg leállították a Gnutella-projektet (ld. még tegnapi írásunkat e témában). Az AOL hivatalos állásfoglalása szerint a Gnutella szoftver „engedély nélkül, független projekt és az ehhez kapcsolódó Web-helyet leállítottuk.

0

Driveway és Simple Technology: újabb két cég tőzsdei bevezetés előtt

2000. március 16. 19:47

A San Francisco-i Driveway adattárolási szolgáltatásokat nyújt Interneten keresztül vállalati és otthoni felhasználóknak, míg a szintén kaliforniai Simple Technology DRAM, SRAM és Flash technológiákon alapuló standard és egyedi memória megoldásokat készít (pl. a cég memória moduljait használják egy sor hordozható digitális eszközben, mint pl. digitális kamerákban és MP3 audió lejátszókban). A Driveway éppen tegnap kapott 10 millió $-nyi összeget az EMC-től és a Lycos-tól. A Simple Technology (amelynek fő vevői pl. a Motorola, az Unisys és a Xerox) 57,5 millió $-t tervez a tőzsdei bevezetés bevételeként.

0

Ingyenes on-line egyetem? Michael Saylor 100 millió $-t tervez adományozni e célra ...

2000. március 16. 18:59

Ma jelentik be Washington-ban a pontos tervet, egyelőre annyit tudni, hogy az Internet szoftver milliárdos Saylor egy olyan, első osztályú egyetemet szeretne létrehozni az Interneten, amelyet akár több százmillióan is látogathatnának a világ összes részéről. Az előadók a leghíresebb lángelmékből és vezetőkből állnának, akik videóra vennék fel az anyagokat. Saylor a MicroStrategy nevű marketing szoftvercég fő tulajdonosa, 13 milliárd $ értékű részesedéssel.

0

A Cisco arra számít, hogy két éven belül megkétszereződnek eladásai Kínában

2000. március 16. 15:38

Kínában Internet-őrület van, főként ettől no meg az ország WTO (Világkereskedelmi Szervezet) tagságától reméli a hálózati berendezéseket gyártó amerikai óriás az forgalom erőteljes növekedését, ezzel az ország az egyik leggyorsabban növekvő ázsiai piaca Cisco-nak. A legutóbbi negyedévben a Cisco forgalma 4,35 milliárd $ volt (53 %-kal magasabb, mint egy évvel korábban), míg a nettó nyereség 825 millió $ volt (szemben az egy évvel ezelőtti 282 millió $-ral). Az utóbbi negyedévekben a forgalom átlagosan kb. 10 %-át adták az ázsiai eladások. Kína WTO-tagsága a telekommunikációs iparban is lehetővé teszi a korábbi korlátozások megszüntetését. Jelenleg 9 millió Internet felhasználó van az országban, hivatalos adatok szerint ez 60 millió lesz 2005-ben.

0

Úgy tűnik, hogy az eBay és a Yahoo egyesüléséről szóló hírek mégsem igazak

2000. március 16. 15:15

A szakértők megkérdőjelezik azt, hogy vajon a Yahoo megengedhet-e magának egy ilyen drága bevásárlást és az eBay-nek mi oka lenne éppen most felkínálkoznia, amikor szinte minden szinten jól mennek a cég dolgai? A kedden megpendített lehetséges egyesülés még egy kérdést felvet a Yahoo-val kapcsolatban: ha nem egyesítik erőiket, akkor vajon hogyan fogja legyőzni vagy egyáltalán megszorítani az eBay-t a robbanásszerűen alakuló on-line aukciós piacon (egyelőre a Yahoo aukciós helyének forgalma töredéke az eBay-ének)?

0

A Toshiba a Liquid Audio-t és SD memória kártyákat fog használni új, hordozható audió lejátszójához

2000. március 16. 14:35

A zenéket természetesen az Internetről lehet majd letölteni olyan Web-helyekről, mint pl. a Amazon.com vagy a CDNow, amelyek részére a kaliforniai Liquid Audio szolgáltat több, mint 50.000 dalt és több, mint 1 millió zene részletet MP3 formátumban. A hordozható audió lejátszó SD memória kártyát fog használni, amely a Toshiba, a Matsushita és az amerikai SanDisk (ez utóbbi egy fogyasztói elektronikai eszközökben használt memória chip-eket gyártó cég) által kifejlesztett kb. bélyeg-méretű tároló eszköz, amely támogatja az ún. CPRM másolásvédelmi technológiát. A lejátszó április 22-én jelenik meg Japánban és az MP3 formátumon kívül az AAC-t is tudni fogja. A Toshiba Internetes zenei lejátszója a tavaly piacra dobott Sony Memory Stick Walkman-nel fog versenyezni, ez utóbbi a Sony által kifejlesztett, rágógumi méretű ‘Memory Stick’ memóriát valamint az ATRAC3 audiótömörítési eljárást alkalmazza. Elemzők szerint a közvetlen Internetes zenei letöltés piaca 2003-ra 147 millió $-os piac lesz.

0

Szülinap

2000. március 15. 20:31

Ma ünneplünk! Tavaly, ugyanezen a napon találtam ki, hogy mi lenne, ha csinálnék egy hűtéssel foglalkozó lapot. Áprilisban már regisztráltam is az Extrán az oldalt, májusban fel is tettem rá az első cikkeket. A lap szekere elindult, szeptember elején a HARDWARE HunPAGE megkért, hogy menjek át hozzájuk. Most itt vagyok a HWSW-n, és úgyérzem egy nagyon jó oldalt sikerült összehozni. :) Ezen alkalomból szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a segítségemre volt!

0

A Cargill és az Ariba e-piacteret indítanak az amerikai élelmiszeripar számára

2000. március 15. 19:56

A Minneapolis-i központú, élelmiszergyártó Cargill Inc. bejelentette, hogy alig két héten belül újabb B2B e-piactér (business-to-business electronic marketplace) elindításában segédkezik. Az augusztusban induló Web-hely neve Novopoint.com lesz, a célpiac pedig a 300 milliárd $-os amerikai élelmiszeripar. A Web-hely kialakításához az Ariba Inc. B2B Commerce platformját fogják használni. A Cargill szerint az élelmiszeripar számára évi 5-10 milliárd $-t is kitehet az e-piactér révén elérhető megtakarítás. (A hónap elején jelentette be a cég azt, hogy a Du Pont-tal és a Cenex Harvest States Cooperatives-szel szövetkezve május 1-én Rooster.com néven online tőzsdét indítanak el, amelyen az adás-vétel az amerikai farmereket fogja szolgálni.)

0

Gnutella: Napster-szerű új program a Nullsoft/AOL-tól

2000. március 15. 18:33

A nálunk is igen népszerű Napster-nek hamarosan nagynevű versenytársa lesz: az AOL égiszén belül működő Nullsoft (a Winamp készítője) programja ingyenes, nyílt forráskódú programként (erre utal a névben használt GNU rész is) fog megjelenni egy hónapon belül, egyelőre ennek béta változatát tették közzé tegnap. A Napster-t a kaliforniai Napster Inc. működteti, lényegében egyetlen számítógéppel - ami azért lehet fontos tényező, mert a lemezipar december óta iparkodik azon, hogy leállítsák a Napster-t. A Gnutella-át ezzel szemben úgy írták, hogy decentralizáltan, egy csomó különböző gépen futtatható, ami azt is jelenti, hogy a rendszer leállítása messze nem lesz/lenne triviális lépés, szemben a Napster helyzetével; sőt a szoftvert úgy írták meg, hogy a hálózati adminisztrátorok dolga is jóval nehezebb a letiltást illetően. (A Napster olyan népszerűvé vált számos egyetemen, hogy egyes helyeken be is tiltották azt, mivel a sávszélesség jelentős részét használták e célra a hallgatók ...) Maga a Gnutella-projekt teljes egészében non-profit módon működik.

0

DVD2000

2000. március 15. 13:37

A DVD2000 újra online, egy igen furcsa közjátékot követően a site ugyanis nagyon sokáig állt.

0

Handspring Európában

2000. március 15. 03:19

A kéziszámítógépeket gyártó, amerikai Handspring bejelentette, hogy megnyitotta európai központját. A cég nemcsak Európában, de Ázsiában is terjeszkedik, célja az egész világra kiterjedő hálózat kiépítése. A lépést egyrész jókor hajtották végre, hiszen a két régióban a mobil kommunikáció és a kéziszámítógépek integrációja és elterjedése megállíthatatlannak látszik; ugyanakkor hosszú ideje nem képesek kielégíteni a termékeik iránti keresletet, és ezen aligha javít a további piacszerzés.

0

A FairMarket részvényárfolyama megtriplázódott az első kereskedési napon

2000. március 14. 22:16

Az aukciós szoftver és hálózati szolgáltató hétfőn 17$-ban állapította meg részvényei árát a tőzsdei bevezetés előtt. Ma ehhez képest 47 $-on nyitott a Nasdaq piacon, a csúcsérték pedig 53,50 $ volt. Úgy tűnik tehát, hogy olyan tulajdonosok és egyben fő ügyfelek segítsége, mint a Microsoft, az Excite@Home és a Ticketmaster Online-CitySearch nem volt hatástalan. A cég aukciós szoftverének egyik fő vetélytársa az OpenSite, míg hálózati termékei közvetlenül a legnagyobbakkal vetélkednek: az eBay, a Yahoo és az Amazon.com a vetélytársak. A cég tavaly 2,1 millió $-os forgalom mellett 16,5 millió $-t vesztett (1998-ban pedig 4000 $ (!!) forgalom mellett 1,4 millió $ volt a veszteség). 5 millió részvényt bocsátottak ki, így 79 millió $-hoz jutott a FairMarket a bevezetés révén.

0

2 milliárd $-os nyomtató-szövetség a Xerox, a Sharp és a Fuji Xerox között

2000. március 14. 21:58

A szövetség célja gyorsabb és olcsóbb tintasugaras nyomtatók piacra dobása a „SOHO (Small Office Home Office) piacot és közvetlenül a Hewlett-Packard-ot megcélozva. A három cég (ezek közül a Fuji Xerox a Fuji és a Xerox közös vállalata) több, mint 2 milliárd $-t fog befektetni az inkjet-es kutatás-fejlesztésbe, gyártásba és értékesítésbe. A Xerox a jelenlegi 1%-os piaci részesedést 10%-ra szeretné növelni 3-4 éven belül. A cég nyáron kezdi el bevezetni inkjet nyomtatóit, amelyek többek között olyan vonzó tulajdonságokkal fognak rendelkezni, mint pl. az hogy a HP-énál kétszer olyan gyorsan szárad majd meg a tinta.

0

AT&T flat-rate program

2000. március 14. 20:59

Új szolgáltatást vezet be az AT&T. A neve flat-rate árú program. Egy hónap díja 14.99 $ / hó korlátlan eléréssel. Ez az ajánlat a vezetéknélküli IP szolgáltatásokra vonatkozik.

0

Dell-Ariba e-kereskedelmi megállapodás / American Express-Ariba e-piaci fizetési szolgáltatás-tervezet

2000. március 14. 19:17

Az utóbbi idők egyik legdivatosabbá váló Internetes kifejezése a vállalat-vállalat közötti e-kereskedelem (business-to-business e-commerce, tömören: B2B e-comm). Ezen a területen az egyik vezető cég az Ariba, amellyel most a Dell kötött megállapodást arról, hogy a Texas-i közvetlen PC értékesítő/gyártó óriás kis- és közepes méretű vállalati ügyfelei részére az Ariba-bal együtt hoznak létre „e-piacteret (marketplace) ez utóbbi cég szoftver technológiáját használva. A két cég szerint a Web-hely igen jelentősen csökkenteni fogja a termékek és szolgáltatások vásárlásának költségét azáltal, hogy a jelenlegi és jövőbeni Dell vevők nagy számának kéréseit fogják összegezni.

0

A Micron Internetes stratégiájának köszönhetően emelkedett a cég részvényárfolyama

2000. március 14. 17:16

A Dell és Gateway mögött harmadik legnagyobb közvetlen PC értékesítéssel/gyártással foglalkozó amerikai cég részvényei közel 80%-ot emelkedtek az utóbbi két hétben, főként annak köszönhetően, hogy valószínüleg önállósítani fogja a cég az Internetes részlegét. A Micron (amelyik azért nem csak PC-ket gyárt, hanem pl. memória chip-eket/modulokat is) egyre gyorsabban alakul át számítógépes szolgáltatások teljes körét nyújtó szolgáltatóvá.

0

Az Intel újabb csatát nyert az Intergraph elleni perben

2000. március 14. 17:16

Ezúttal egy szövetségi bíróság utasította el az Intel ellen felhozott monopólium-vádakat, amelyek lényege az volt, hogy a chip-gyártó óriás olyan információkat hallgatott el az Intergraph elől eljövendő termékeiről. Az Intergraph grafikus chip-eket és Intel alapú munkaállomásokat készít és ehhez kulcsfontosságú a cég számára képben lenni az újdonságokat illetően - 1998. áprilisában első fokon a bíróság kötelezte az Intel-t arra, hogy bocsássa rendelkezésre a termékeivel kapcsolatos információkat, azonban tavaly novemberben a fellebviteli bíróság megfordította ezt az ítéletet. Az Intel akkor kezdte el visszatartani az infókat, amikor az Intergraph szabadalmi követelésekkel lépett fel ellene. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) továbbra is nyomoz az Intel-lel kapcsolatban más monopólium-ellenes kérdéseknél. Ezután a két cég között már csak állami szintű követelések vannak tisztességtelen üzleti gyakorlat ill. szerződésszegés miatt.

0

Mobilcache

2000. március 14. 00:48

Egyre többen komolyan veszik a mobilgépekről való Internet-használatot. Példának okáért valószínűleg még a héten bejelenti az Inktomi, hogy Internet-cache szoftverét, illetve várhatóan egyéb programokat - például kereső- és online áruház engine-t - és szolgáltatásokat is megjelentet vezeték nélküli hálózatokra adaptálva, pontosabban a WAP-pal való együttműködéshez módosítva.

0

A CDNow és a Columbia House mégsem fog egyesülni

2000. március 13. 22:37

A CDNow on-line zenei kereskedelemmel foglalkozik (az internetezők körében jól ismert a cég itthon is), míg a Columbia House az egyik legnagyobb amerikai „zeneklub-csomagküldő szolgálat, amelytől a klubtagok kedvező áron rendelhetnek mindenféle zenével kapcsolatos árucikket. Tavaly júliusban állapodott meg az egyesülésről a két cég, a tulajdonosok (Time Warner ill. Sony) támogatásával. Azonban a CDNow részvényeinek ára a 39,25 $-os csúcsról mára 8,25 $-ra csökkent és végül a cég jobbnak látta elállni az egyesüléstől. Ebben valószínüleg az is közrejátszhatott, hogy (a részvényárfolyam csökkenése ellenére) a CDNow népszerűsége tovább emelkedett, februárban a PC Data adatai alapján a vevők számát illetően megelőzték az Amazon.com-ot is (több, mint 1 millió egyedi vevővel, szemben az amazon.com 984.000-jével); látogatottság alapján az arány fordított volt: 13,2 millió kontra 8,2 millió. A két cég nem közölte a „szakítás pontos okát.

0

Az eddigi legnagyobb szoftvercég-felvásárlás: az i2 Technologies felvásárolja az Aspect Development-et

2000. március 13. 22:06

A részvénycserével lebonyolítandó ügylet értéke 9,3 milliárd $ - szemben a Computer Associates néhány hétel ezelőtt bejelentett Sterling Commerce akvizícióját, amely „mindössze 4 milliárd $ értékű volt (ez utóbbi tehát nem sokáig volt a „csúcson). Az utóbbi hónapokban mindkét cég részvényei igencsak meglódultak a vállalat-vállalat közötti e-kereskedelmi őrületnek köszönhetően. Az Dallas-i központú i2 legfontosabb terméke a TradeMatrix B2B e kategóriába tartozik és a cég nemrég jelentett be jelentős ügyletet az IBM-mel ill. az Ariba-val.

0

A Microsoft és az Andersen Consulting megállapodása Internetes és tanácsadói szolgáltatásokról

2000. március 13. 21:54

1 milliárd $ értékű közös vállallat megalakításáról döntött a két cég. A célpont: az MS Windows 2000 operációs rendszert használó vállalatok. Az Avanade elnevezésű új céget az Andersen-en belül fogják létrehozni a Win2000-et használó vállalatoknak nyújtandó szolgáltatásokhoz. A szoftveróriás fejlesztési támogatás nyújt ill. 385 millió $-t fektet az Avanade-be, míg az Andersen képzést ill. egyéb tanácsadói szolgáltatásokat fog nyújtani.

0

A német Infineon Technologies AG chip gyártó részvényárai megduplázódtak a tőzsdei bevezetés napján

2000. március 13. 21:37

Nap közben már 70,24 eurón állt a részvényárfolyam, szemben a bevezető 35 eurós árral. New York-ban az értéktőzsde nyitásakor a bevezető 33,95 $-os részvényár közel kétszeresén, 66 $-on állt az ár. A cég vezérigazgatója, Ulrich Schumacher autóversenyző ruhába öltözve jelent meg a Frankfurti Értéktőzsdén – stílszerűen idézve Michael Schumacher vasárnapi, ausztráliai Forma 1-es futamgyőzelmét. A Siemens AG egykori veszteséges leányvállalatának jó esélye van arra, hogy a német DAX index 30 blue-chip részvényei közé is bekerüljön (a kereskedők szerint erre már akkor sor kerülhet, ha a Deutsche Bank AG befejezi a Dresdner Bank AG akvizícióját és így a Dresdner Bank helyét foglalhatja el az indexben az Infineon).

0

Az IBM kábel nélküli megállapodások sorát kötötte meg

2000. március 13. 20:44

Illusztris névsorról van szó: Cisco, Intel, Palm, Motorola, Nokia és Symbian – a téma pedig (természetesen) kábel nélküli eszközökkel kapcsolatos Web szoftverek, tartalom ill. szolgáltatások. Többek között olyan gyorsan fejlődő technológiák széles körű elterjesztéséről szólnak ezek az együttműködések, mint a Wireless Application Protocol (WAP) és a Mobile Internet Exchange (MIX). E szövetségek az IBM azon stratégiai tervének részei, amely a cégnek a kábel nélküli piacon betöltendő vezető szerepéről szól, s amelynek fontos része az, hogy az IBM nem kíván mindent saját maga kifejleszteni, inkább az adott területek vezető cégeivel való együttműködésen lesz a hangsúly – ami az IBM korábbi módszereitől eltérő hozzáállás.

0

Eheti tőzsdei bevezetések: Caldera és FairMarket

2000. március 13. 13:12

A Caldera Systems az ismertebb itthon, a cég az egyik legjelentősebb Linux disztribútor; a Fairmarket on-line aukciós Web-helyeket készít, legjelentősebb vevői a Microsoft, az Excite@Home és a Ticketmaster Online-City Search (amelyek egyébként részvényesei a cégnek). A Caldera 5 millió részvényt tervez piacra dobni, 10$-os áron, így 50 millió $-os bevételre számítanak. A FairMarket szintén kb. 5 millió részvényt bocsát ki, 15$-os áron, ami 75 millió $ körüli bevételt fog jelenteni. (A VA Linux tavalyi tőzsdei bevezetése csúcsot jelentett: az első nap az árfolyam 698%-ot (!!) emelkedett.)

0

Athlon és a Dxr2

2000. március 12. 12:59

A fenti kombináció a Creative szerint sosem lesz működőképes. A fenti hardveres DVD-lejátszó kártya ugyanis nem működik Athlonos rendszerekben, és mint olvasható nem is fog:

0

GDC

2000. március 12. 12:43

0

Az Iridium március 17. után nem szolgáltat tovább...

2000. március 11. 23:30

...amennyiben nem jelentkezik a pénzügyi megmentő március 15-ig. A Motorola értesítette azon ügyfeleit, akik nála vásároltak Iridium telefont, hogy a szolgáltatás napjai meg vannak számlálva. Amennyiben nem találnak egy tőkeerős befektetőt vagy felvásárlót, úgy március 17-én este 11:59 perckor elhallgatnak a műholdak, és a telefonok használhatatlanokká válnak. A Föld körül keringő műholdakat szétszerelik, a telefonkészülékek pedig más hálózattal nem kompatibilisek.

0

A Corel biztos abban, hogy az Inprise/Borland felvásárlás sikerülni fog

2000. március 10. 14:09

Michael Cowpland, a Corel elnök-vezérigazgatója szerint minden sínen van a tervezett egyesüléssel kapcsolatban, dacára annak, hogy kedden lemondott igazgatótanácsi posztjáról Robert Coates, aki Management Insights nevű cégével együtt 3 millió Inprise/Borland részvényt birtokol, dacára annak, hogy pár héttel ezelőtt még kiváló ötletnek tartotta azt. A Corel február 7-én jelentette be az Inprise/Borland részvényekkel történő megvásárlását. Az ügylet bejelentéskori értéke 1,07 milliárd $ volt, ez azóta 759 millió $-ra csökkent le (mindkét cég részvényei kb. 30%-kal csökkentek a bejelentés óta).

0

Memóriagondok 200-400 ezer tavaly eladott Dell notebook-nál

2000. március 10. 13:26

A Texas-i PC gyártó elismerte, hogy 400 ezer potenciálisan hibás memória chip-et vásárolt, amik adatsérüléshez ill. adatvesztéshez vezethetnek a tavaly február 1. és november 30. között eladott Latitude és Inspiron laptop-oknál. A cég tavaly összesen 1.269.530 Latitude-ot és Inspiron-t adott el, a legnagyobb forgalom decemberben volt.

0

Januárban 33%-kal növekedtek a chip-eladások világszerte

2000. március 10. 12:56

Főként a mobiltelefonokban használt chip-ek iránti kereslet erősödésének köszönhetően 14,8 milliárd $ volt a globális chip-eladások nagysága, jelentette a Semiconductor Industry Association (SIA - Félvezetőipari Szövetség). Ezzel még a decemberi 14,7 milliárd $-os forgalmat is sikerült felülszárnyalniuk a gyártóknak.

0

A negyedik negyedévben a Dell első volt a vállalati PC és notebook eladásoknál

2000. március 10. 12:30

A cég a Compaq-ot és az IBM-et is megelőzve szerezte meg az első helyet a 100 főnél nagyobb vállalatoknak történt eladások alapján, közölte az International Data Corp. (IDC) piackutató cég. Az IDC szerint azonban nincs garancia arra nézve, hogy a Dell könnyedén meg tudja majd őrizni az elsőséget ezen az igen kemény piacon, viszont a két legnagyobb riválishoz képest a cég lendülete jóval nagyobb - szemben a Compaq-kal és az IBM-mel, amelyeknek még eltarthat egy ideig, hogy újabb lendületet vegyenek ezen a piacon (e két cégnél a közvetlen értékesítés még mindig nem Dell-szinten működik).

0

OpenAL

2000. március 10. 00:59

0

Alakfelismerő chip

2000. március 10. 00:26

Meg kell tanulnunk a Generic Visual Perception Processor - GVPP fogalmát. A szóban forgó processzor System-On-A-Chip technológiájú, tehát valójában nemcsak egy processzort, hanem memóriát is jelent és tárgyak felismerésére, illetve azok mozgásának valósidejű követésére képes.

0

Flat Panel Speakers

2000. március 7. 18:54

Ezek azok a hangsugárzó típusok, melyekről eddig itthon (és külföldön is) elég kevés információ áll rendelkezésre. Csak elvétve látni teszteket, s azokban is általában elég lesújtóan nyilatkoznak a panel-speakerekről, sok kívánnivalót hagynak maguk után teljesítményben és minőségben.

0

DVD

2000. március 6. 18:19

0

Mobil - SMS

2000. március 4. 16:39

Csupán egy linket szeretnék a figyelmetekbe ajánlani: logo.mobil.hix.com . Sok érdekességet találhattok itt, többek között SMS-t is lehet küldeni bármelyik (!) szolgáltatóra a 3 közül.

0

Egyszerre írható és olvasható memória

2000. március 3. 02:04

A Toshiba bejelentette, hogy sikerült előállítania az első 64 Mbit-es Read While Write (RWW) (olvasás írás közben) memóriachipet. A chipet elsősorban vezeték nélküli készülékekbe, mobiltelefonokba, kéziszámítógépekbe szánják, hiszen ahogy ezek egyre több funkciót és multimédiás lehetőséget nyújtanak, egyre több memóriát is igényelnek.

0

Biztonságos zenechip

2000. március 3. 01:43

A Cirrus Logic és az InterTrust együttesen jelentették be új terméküket, a Maverick EP7209 system-on-chip, azaz egyetlen chipen teljes rendszert tartalmazó lapkájukat. A Cirrus Logic már szert tett némi tapasztalatra az Internet-audio chipek gyártásában, hiszen van már ilyen chipjük hasonló néven. Az InterTrust szerzői jogok digitális kezelésével (Digital Rights Management - DRM) foglalkozik - így hamar kitűnik, mire való az új termék: segítségével a lemezgyártó vállalatok biztonságosan közzétehetik zeneszámaikat az Interneten, a cég Rights/PD nevű, hordozható eszközökre optimalizált szoftvere gondoskodik arról, hogy a felhasználó azt csak a megengedett számú alkalommal játssza le. A chip teljesen megfelel a Secure Digital Music Initiative (SDMI) specifikációknak, az mp3 és a Windows Media Audio formátumokat tudja kezelni. A chip elődje hasonló szolgáltatásokkal rendelkezett, de ez az első chip, mely hardveresen, bedrótozva tartalmazza a jogvédelmi szoftvert.

0

A Rambus részvényei már 300$ felett vannak

2000. március 2. 19:10

Kedden például 25%-kal nőtt az árfolyam, miután a Hyundai és az Infineon is jó hírekkel szolgált a Rambus (RDMRAM) memória gyártással kapcsolatban: sikeres tesztgyártást hajtott végre e két cég. Ez egyébként azt is jelenti, hogy immár öt memória gyártó rendelkezik megfelelő minősítéssel az RDRAM-ok gyártásához. Elemzők szerint azonban jórészt spekulánsok állnak a mostani részvényárfolyam növekedés mögött.

0

Jó eredményekkel zárta a Thomson a tavalyi évet

2000. március 2. 19:08

A Thomson Multimedia SA nyeresége tavaly 14-szeresére nőtt, főként annak köszönhetően, hogy a cég egyre inkább bekapcsolódik a több profitot hozó digitális termékek (fizetős TV set-top box-ok, videólemezjátszók, stb.) gyártásába. Az 1998-as 16 millió euróról 231 millió euróra nőtt a cég nettó nyeresége (a működésből származó nyereség 144 millióról 366 millió eura nőtt). A Thomson kétszámjegyű forgalom növekedést vár az idén, főként a digitális és egyéb nagy nyereséghányadú termékek iránti keresletnek köszönhetően.

0

A TiVo be szeretne törni a brit piacra digitális videomagnóival

2000. március 2. 19:07

A British Sky Broadcasting (BSkyB) csoporttal kötött együttműködési megállapodás értelmében először fog megjelenni a brit piacon a cég DVR technológiája (a DVR eszközöknél a tárolás digitálisan, winchester-re történik: pl. a Microsoft WebTV-jében is DVR technológiát használnak). A bejelentés a TiVo első jelentős nemzetközi szerződését jelenti. Az elemzők szerint a DVD-k és a set-top box-ok mellett a DVR eszközök jelenthetik az otthoni szórakoztató-elektronika jövőjét. Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég szerint e piac a tavalyi 2,4 milliárd $-ról 17,8 milliárd $-ra fog nőni 2004-re.

0

A Deutsche Telekom és a Siebel Systems e-üzleti szolgáltásokkal kapcsolatos együttműködést jelentett be

2000. március 1. 20:38

A célpiac a közepes méretű német vállalatok lesznek. A bejelentés szintén a CeBIT-en történt, eszerint a DT a Siebel ügyfélszolgálati (CRM) szoftverét fogja piacra dobni, alkalmazni ill. ahhoz kapcsolódó szolgáltatást fog nyújtani. Piackutatási eredmények azt mutatják, hogy az 1999-es 2,36 milliárd márkáról 2002-re 6,47 milliárd márkára nőhet a CRM szoftver piac Németországban. Az amerikai Siebel e termékkategória (ami egyébként nagyjából azt fedi, hogy a vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy kövessék és elemezzék az ügyfelek/vásárlók szokásait és annak alapján még „személyre szólóbb szolgáltatás ill. termékcsomagokat ajánljanak nekik) vezetője.

0

Az Ernst & Young eladja tanácsadói részlegét a Cap Gemini-nek

2000. március 1. 20:36

11 milliárd $-os ügyletről van szó (készpénzben + részvényekben), melynek keretében a Cap Gemini az Ernst & Young 18000 tanácsadóját a globális számítástechnikai szolgáltatási üzletágába fogja beintegrálni. Az egyesített vezetői tanácsadó cég éves bevétele várhatóan több, mint 8,5 milliárd $ lesz évente.

0

A Baan szerint elképzelhető a cég felvásárlása

2000. március 1. 20:32

Egy a CeBIT-en adott interjúban a cég vezetője, Pierre Everaert (aki januárban lett a cég vezetője) így nyilatkozott: „Ha valaki megfelelő árat ajánl, valamint azt, hogy biztosítja a cég további növekedését, akkor hogyan mondhatnék nemet?.

0

A Dell kábel nélküli technológiát fejleszt

2000. március 1. 20:05

Természetesen laptop-okról van szó - ezen belül is az egyik legfrissebb területről a kábel nélküli notebook hálózatokról. A célpiac: oktatási intézmények és nagyvállalatok. Az International Data Corp. piackutató cég felmérése szerint ez a piac kb. 839 millió $-os lesz az idén és 1,56 milliárd $ 2001-ben. A Dell új terméke (a TrueMobile) az IEEE 802.11 szabványnak megfelelő, ezt használja egyébként már az Apple és a Compaq is.

0

Újabb taggal bővült a Compaq új vezetősége: a cég az Eastman Kodak-tól "igazolt"

2000. március 1. 19:51

A tavaly áprilisi vezetőségváltást követően a hét elejéig pénzügyi vezető nélkül működött a Houston-i óriás, most végre megtalálták a megfelelőnek tűnő jelöltet, Jesse Greene személyében. Greene-nek már van gyakorlata nehézségekkel küzdő vállalatok pénzügyeinek vezetésében, a technológia sem ismeretlen terület számára és hasonlóan nagy vállalatról van szó. Greene a Kodak előtt 23 évig dolgozott az IBM-nél (meglepő módon :-)) különféle pénzügyi területeken.

0

Amerikában már negyedik hónapja emelkednek a kiskereskedelmi PC árak

2000. március 1. 19:40

Bár az eladási számok növekedése lassult, a kiskereskedelmi értékesítésnél már folyamatosan a negyedik hónapja emelkednek a PC árak, ami arra utal, hogy az otthoni PC piac kezd lassulni. Az áremelkedésnek több oka van: 1. a processzor és memória hiányjelenségek egyértelmuen ezt a trendet erosítették (ez mostanra - szerencsére - már a múlté); 2. az IBM kiszállt a piacról, amit most már lényegében a Compaq, a Hewlett-Packard és az Emachines határoz meg - márpedig a verseny csökkenése általában az árak emelkedéséhez szokott vezetni; 3. csökkent a kereslet a 600$ alatti PC-k piacán, ami érdekes módon ez esetben szintén az átlagárak emelkeséhez járult hozzá.

0

Feltörnek a mobilok

2000. március 1. 00:32

A Cellular Telecommunications Industry Associations Wireless 2000 konferencia előtt két nagy cég, a Compaq és a Sun Microsystems képviselői is a vezeték nélküli, mobil kommunikáció mellett tették le voksukat. Úgy vélik, hamarosan a kézben tartott, mobil eszközök válnak az Internet-elérés elsődleges eszközeivé az asztali PC-k helyett. Egyes becslések szerint 2003-ban 120 milliónál is több kéziszámítógép lesz üzemben a világon.