vállalati it archívum - 2001 november

2001
november

0

A Toshiba linuxos notebookot hozott forgalomba Japánban

2001. november 30. 20:30

[NewsForge, LWN] A Toshiba Corporation egyik leányvállalata, a Toshiba Digital Media Engineering Corp. tegnap jelentette be, hogy előtelepített linuxos notebookok árusításába kezdett Japánban. A Libretto L3 (Transmeta Crusoe TM5600 600MHz, 20GB HDD, 256MB RAM, 1280x600 TFT, 1.1kg) merevlemezén több partíciót helyeznek el gyárilag, az új típus ugyanis két operációs rendszerrel kerül forgalomba, a Windows 2000-en kívül egy Turbolinux 7 Workstation disztribúciót is tartalmaz. A gép ára 198000 Yen, vagyis körülbelül 450000 Ft.

0

Friss NVIDIA meghajtók Linuxra (1.0-2313)

2001. november 30. 15:02

[NVIDIA] Tegnap az NVIDIA friss drivereket adott ki videokártyáihoz, amelyek már támogatják az nForce 220D/420/420D GPU-kat is. A támogatott NVIDIA termékek teljes listája itt található.

0

Januárban kezdi meg az NVIDIA chipek gyártását a UMC

2001. november 30. 13:59

[Digi Times] November 29-i számában a kínai United Daily News tényként közölte, hogy a jövőben a United Microelectronics Corp. (UMC) is gyárt majd NVIDIA XGPU grafikus chipeket a Microsoft Xbox konzol számára.

0

MonDoc: irodai munkatámogató rendszer Exchange alapokon

2001. november 30. 10:46

[Mmd] Napjainkra minden vállalat vagy intézmény számára elkerülhetetlenné vált, hogy a hagyományos vállalatirányítási alkalmazásokon kívül, -- melyek elsősorban pénzügyi/számviteli szempontból (főkönyv, számlák, raktár, termelés stb.) segítik a szervezet működését -- az alapvető fontosságú folyamatok is támogatva legyenek, magas színvonalon és költséghatékonyan működjenek.

0

Rekordmennyiségű GameCube konzol talált gazdára az első héten

2001. november 30. 00:44

[C|NET] A Nintendo nem hiszem, hogy valaha is közölt volna ennél kellemesebb hírt a cég történetében: sikerült több mint 500.000 GameCube konzol számára gazdát találniuk az első hét folyamán, s ezzel minden konzoleladási rekordot megdöntöttek.

0

Az első részletes i845 DDR teszt

2001. november 29. 23:56

A dél-koreai Brainbox oldalain jelent meg egy terjedelmes írás, mely a hivatalosan csak januárban piacra kerülő Intel i845D, DDR memóriamodulokat támogató chipkészlettel szerelt Chaintech 9BJD alaplap teljesítményét veti össze a már jelenleg is kapható i845, i850, VIA P4X266 és SiS645 lapkakészletekével.

0

Alternatív gyártópartnert keres az NVIDIA az Xbox grafikus chipjeinek előállításához

2001. november 29. 22:13

[EE Times] A világ második legnagyobb kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cégének számító UMC-hez (United Microelectronics Corporation) közel álló források szerint a tajvani cég rövid időn belül megkezdi a Microsoft Xbox játékkonzoljában alkalmazott NVIDIA XGPU gyártását. Amint arról korábban beszámoltunk, a chipeket tervező NVIDIA elégedetlen jelenleg egyetlen chipgyártó partnerének, a TSMC-nek (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation) a teljesítményével, ezért alternatív szerződéses partnereket keres.

0

Handspring Visor Deluxe bemutató magyarul

2001. november 29. 20:26

A prohardver! oldalára került fel egy rövidebb bemutató írás a Handspring belépő színtű Visor Deluxe kéziszámítógépéről. A szerző a következő hiányosságokat találta:

0

Made in Hungary, avagy beindult a Microsoft Xbox magyarországi gyártása

2001. november 29. 20:25

[Microsoft] Az Xbox bevezetésének következő jelentős mérföldköveként a Microsoft ma bejelentette, hogy megkezdődött az Xbox-gyártás immár Európában is. Az Xbox a Microsoft következő generációs játékkonzolja, mely eddig nem tapasztalt, új élményeket nyújt a videojátékok kedvelőinek.

0

A HWSW fórum időleges leállásáról...

2001. november 29. 19:52

Amint azt sajnos olvasóink is észrevehették, tegnap szerverkimaradás miatt délután két órán keresztül nem volt elérhető oldalunk. A problémát ugyan később sikerült elhárítani, de a fórum adatbázisa részben megsérült. A további hibák elkerülése végett döntöttünk úgy, hogy a fórumot lezárjuk, és megpróbáljuk menteni a menthetőt. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy néhány olyan hozzászólás, mely a kérdéses időpontban érkezett, elveszett. Továbbá a következő felhasználók regisztrációs adatai megsérültek, ami miatt jelenleg nem tudnak hozzászólni:

0

35 éves a Hewlett-Packard kutató-fejlesztő laboratóriuma

2001. november 28. 21:24

Az InfoWorld online magazin oldalain jelent meg egy informatív írás, mely a tegnap 35. születésnapját ünneplő HP Labs-ban jelenleg folyó kutatásokat tekinti át. A cikkben számos innováció terítékre kerül, egyebek között a SHOCK vállalati kommunikációs szoftver, a cég új adatközpontjai és biztonsági megoldásai, valamint a félvezetőgyártás megreformálását célzó vizsgálatai.

0

VIA chipkészlet útiterv -- a jelszó: DDR333 !

2001. november 28. 17:13

[Digit-Life] A VIA teljes erővel készül a DDR333 memóriák tömeges megjelenésére, legalábbis erről tanúskodik az a roadmap, amely a vállalat jövő évi terveit hivatott szemléltetni.

0

Felfokozott várakozás előzi meg a DDR SDRAM-ot támogató i845 chipkészlet megjelenését

2001. november 28. 12:30

[Digi Times] A DDR SDRAM-ot támogató Intel i845 B0 chipkészlet piaci megjelenése várhatóan felborítja majd a chipsetgyártók közötti erősorrendet -- vélik az elemzők. Az Intel ezen a héten kezdi meg a chipkészletek szállítását a tajvani alaplapgyártóknak, és bár a legtöbb gyártó már elkészítette a végleges termékeit, a bejelentésekkel egészen december 16-ig várni kell.

0

Hálózatos játék Xbox konzolon Linux segítséggel

2001. november 28. 05:03

[ZDNet] Egy-két szemfüles linuxos fejlesztőnek ismét sikerült a Microsoft orra alá egy kis borsot törni: az Xbox Gateway linuxos program lehetővé teszi, hogy Xbox konzolunk és egy Linux operációs rendszert futtató szélessávú kapcsolattal rendelkező számítógép segítségével az interneten keresztül egymás ellen játszhassunk.

0

64 MB-os Vivid!XS KYRO II kártya -- nem csak egyszerű replika?

2001. november 28. 04:38

A VideoLogic Systems tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy az eddig csak és kizárólag 32 MB-os változatban elérhető KYRO II grafikus chipre épülő kártyája, a Vivid!XS immáron 64 MB-os változatban is megvásárolható. A kártya hivatalos ára 99 angol font, de ennél valószínűleg olcsóbban is hozzá lehet majd jutni.

0

Az Intel csökkenti lemaradását és korábban jelenteti meg új chipkészleteit

2001. november 27. 22:13

[ebn] Egyes jól értesült, az Intel roadmapját ismerő, céghez közel álló források szerint az Intel felgyorsítja legújabb chipkészleteinek piaci bevezetését. A kapkodás oka a tajvani gyártók lépéselőnye: a rivális SiS és VIA ugyanis korábban tervezi bemutatni 533 MHz-es FSB-t (front side bus) és 333 MHz-es DDR memóriát támogató chipkészleteit, mint az Intel.

0

TeraHertz: jövőbe mutató, ám máris vitatott tranzisztortechnológia az Inteltől

2001. november 27. 16:05

[Email] Az Intel tegnap jelentette be, hogy laboratóriumában sikerült kifejlesztenie egy olyan új tranzisztorstruktúrát, melynek révén lehetővé válhat a hagyományos szilíciumdioxid szigeteléses kapuelektródák nemrégen felfedezett korlátainak legyőzése. Ugyanis miközben az Intel kutatói évek óta sorozatosan döntik meg saját tranzisztor-miniatürizálási világcsúcsaikat (a legutóbbi rekord, amint arról beszámoltunk, a 15 nanométeres vezérlőelektródával működő tranzisztor), egyre világosabbá vált, hogy az e tranzisztorokkal létrehozható chipek fogyasztása és hőtermelése hamarosan eléri a kritikus értékeket. A cég tervei szerint ugyanis az évtized második felére lehetővé válik akár egymilliárd tranzisztort tartalmazó chipek gyártása is, ám ha ezeket a jelenlegi félvezető-technológiával gyártanák, gigantikus hőtermelésük miatt alkalmatlanok lennének az asztali és szerver számítógépekben és egyben természetesen a hordozható eszközökben történő felhasználásra.

0

IBM-Intentia megállapodás

2001. november 27. 03:25

[CNET] Az IBM együttműködési megállapodást írt alá a szoftvergyártó Intentiával azzal kapcsolatban, hogy a Nagy Kék az iSeries szerverekkel együtt árulja majd az Intentia szoftverét.

0

Letölthető az Opera 6 for Linux technológiai előzetese

2001. november 26. 20:25

[Opera Sotfware] A norvég Opera Software linuxos technológiai előzetest adott ki böngészőjének hatos verziójából. A böngésző számos olyan újdonsággal szolgál, amellyel az Opera felhasználói már találkozhattak a 6.0 windowsos bétájában, ilyen például a Unicode kelet-európai és ázsiai karaktereinek támogatása vagy az eddigieknél is jobban testreszabható felhasználói felület.

0

Tualatin magos processzor Slot 1-es alaplapban

2001. november 26. 20:08

[x-bit labs] A PowerLeap LLC egy olyan újdonsággal jelent meg a piacon, mely sokak számára megteremtheti annak a lehetőségét, hogy korábban halálra ítélt alaplapjukat megtartva növelhessék rendszerük teljesítményét. A PowerLeap PL-iP3/T ugyanis egy olyan Slot 1--FC-PGA2 konverter, mely lehetővé teszi Tualatin magos Intel Pentium III és Celeron II processzorok használatát Slot 1-es foglalatú alaplapokban.

0

A miniatürizálás jövője: DNS alapú számítógépek

2001. november 26. 19:01

[CNET] Amióta Alan Turing a múlt század 30-as éveiben kidolgozta a később a nevével összefonódott Turing-gép (azaz olyan automata, mely képes adatok tárolására és különféle, számításokon alapuló válaszok adására) koncepcióját, számos olyan próbálkozás született megvalósítására, amely DNS molekulákat vett alapul. Azonban mindeddig alig akadt olyan DNS automata, mely képes lett volna önállóan működni. Ám nemrégiben az izraeli Weizmann Institute kutatói a Nature című magazinban publikált tanulmányukban beszámoltak egy DNS alapú véges automata elkészítéséről.

0

Képek a Canopus GeForce3 Ti500 chipes videokártyájáról

2001. november 26. 18:06

A Canopus termékei ugyan a legritkább esetben jelennek meg az európai piacon, mégis érdemes figyelemmel kísérnünk őket, ha másért nem, az egyedi kialakítás és egyéb extrák miatt. Korábban a cég némileg elkésett GeForce3 chipes Spectra X20 típusjelű videokártyájának piacra dobásával, most azonban időben debütál a Spectra X21.

0

Az Activision részvényárfolyama csökkent a "Shaun Palmer Pro Snowboarder" játék gyenge értékesítési eredményei miatt

2001. november 26. 10:00

[Reuters, Yahoo Finance] A második legnagyobb amerikai játékkiadó, az Activision részvényárfolyama pénteken 1,15$-ral (5,05%-kal) 21,60$-ra esett vissza, miután a Merrill Lynch egyik elemzője egy kutatási jelentésben megjegyezte, hogy a cég új snowboard játékának eladásai nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak. A cég részvényárfolyama az idén 44%-kal emelkedett.

0

Exkluzív képek az AIDA32 rendszerelemző program következő verziójából

2001. november 25. 22:17

Hamarosan megjelenik a teljesen átdolgozott és új kezelőfelületet (GUI-t) kapott AIDA32 rendszerelemző program legfrissebb verziója. Szerkesztőségünk a programot fejlesztő Fiery jóvoltából most exkluzív képeket is mutathat, melyekből kiderül, hogy körülbelül mire is lehet majd számítani. Annyit mondhatok, szerintem a kezelőfelület kezd felnőni a program nagyságához, és bizony a konkurens cégeknek jól fel kell kötni a gatyájukat. Nekem sokkal jobban bejön ez a fa-struktúra, de ez a saját véleményem.

0

Egy kis nosztalgia, avagy kinek van még hasonló...

2001. november 25. 21:55

...őskövülete? Ma volt szerencsém egy papírdobozhoz, melyben rettentően régi, selejtezett hardverelemek voltak. A 286-os, 386-os alaplapok foglalatainak réz csatlakozóit már többnyire megette az idő, a processzorok és alaplapok mellett pedig voltak 8-bites ISA-s I/O kártyák is, melyek hossza elérte a 45-50 (!) centimétert. Ráadásul két ilyen kártya belülről, amolyan SLI módban összekötve adott két darab RS-232-es portot! A hatalmas, ismeretlen kapacitású Seagate merevlemezekről nem is szólva...

0

Újabb pletykák az NVIDIA NV25-ről

2001. november 24. 19:56

[NVNews] Az utóbbi időben, ahogy az már néhány éve minden év végén így történik, internet szerte megindult a spekuláció azzal kapcsolatban, hogy vajon az NVIDIA következő generációs grafikus chipje milyen újdonságokat is vonultat majd fel. A felhasználói elvárások természetesen nagyok -- mint mindig --, ám eddig a cég valóban tartotta magát a saját maga által meghirdetett, szédületes technológiai fejlődést elindító félévente új termék elvhez.

0

Magyar legenda: a Pentium III hattyúdala

2001. november 24. 15:57

A prohardver! oldalaira került fel egy részletes bemutató írás, mely a Tualatin magra épülő Intel Pentium III processzor nem mindennapi erejét mutatja be. S noha e szériát az Intel az asztali számítógépekből szeretné kiűzni -- és ebbéli igyekezete minden valószínűség szerint sikerrel is jár --, érdekes tanulságokkal szolgál, hogy mire is képes ez a rendkívül kiforrott architektúra.

0

Új VIA AGP meghajtó

2001. november 23. 18:35

[VIAHardware] A VIA új AGP drivert (ver. 4.10) adott ki VIA chipkészletes alaplapokhoz. A meghajtó Windows 9x/2000 és XP operációs rendszerek alatt használható és a következő újításokat tartalmazza:

0

Beszámoló az EarthQuake IV rendezvényről

2001. november 23. 16:56

[Email] Hazánk legnagyobb számítógépes bajnokság-sorozata, az EarthQuake újabb fontos állomásához érkezett. Október 21-23. között került megrendezésre a Samsung-EarthQuake IV. rendezvény, amely ezúttal 500 játékosnak és gépnek adott otthont 3 napra. A bajnokság helyszínéül -- akárcsak az EQ3-on -- az ELTE TTK épülete szolgált, ahol a Gömb aulát (továbbá annak galériáját) és a Harmónia termet foglalták el a játékosok. Ez utóbbiban 4 db, egyenként 120 cm átmérőjű tv-n az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérhették a legizgalmasabb meccseket is. Aki elfáradt, az felüdülést találhatott a helyszínen kiépített házimozi rendszeren, ahol folyamosan mentek a filmek.

0

Angol legenda: minden idők legnagyobb technológiai melléfogásai

2001. november 23. 16:35

A ZDNet egyik szerkesztője, David Coursey egy nem mindennapi cikkel lepte meg az olvasókat. Az Unlucky 13: My top tech turkeys of all time című írás a technológiai ipar 13 legnagyobb bakiját gyűjti egybe, természetesen a szerző szubjektív megítélése alapján. A lista a Windows ME-vel indul, de szerepel rajta a hamar hamvába holt network computer kezdeményezés csakúgy, mint az Apple Newton, a WAP, a Microsoft Bob és néhány más érdekesség. Ezek közé tartozik a következő, ma már emblematikus jelentőségű hardver is:

0

Decemberben újabb alaplapokkal jelentkezik a VIA

2001. november 23. 12:21

[Digi Times] A VIA nemrégiben hozta létre Platform Solutions részlegét, melynek keretében megkezdte a VIA márkanevű, P4X266 chipkészletes Pentium 4 alaplapok forgalmazását. A hírek szerint azonban decemberben újabb márkanevet dob be a köztudatba a tajvani gyártó.

0

Már kapható a Creative 3D Blaster GeForce2 Titanium

2001. november 23. 11:27

[x-bit labs] A Creative Labs már október közepén bejelentette az NVIDIA GeForce Titanium grafikus chipekre épülő videokártyáit, melyek közül a GeForce2 Ti chipes termék már meg is jelent az üzletekben.

0

A Nintendo arra számít, hogy a hálaadási hétvégén minden GameCube elfogy majd az amerikai piacon

2001. november 23. 02:12

[Reuters, Yahoo Finance] A Nintendo szerdán közölte, hogy az év végéig 200 ezer darabbal növelni fogja az amerikai piacra szánt GameCube játékkonzol szállítási volumenét. A cég azt is elmondta, hogy a vasárnap bemutatott GameCube leszállított készletei a mostani hálaadási hétvégén teljes egészében el fognak fogyni a boltok polcairól az USA-ban.

0

Hardveresen védett adatok a Seiko védelmi rendszerében

2001. november 23. 00:45

A Seiko Instruments Inc. által kifejlesztett új merevlemezvédelmi rendszer, a Secure Disk Protection Ni-3100 Series az első olyan biztonsági megoldás, mely hardveres vezérlésre épít. A technológia szabadalmaztatott, és december 14-én indul hódító útjára.

0

Megjelent a SuSE Linux Firewall virtuális magánhálózatok számára készült kiadása

2001. november 22. 20:41

[SuSE Magyarország] A SuSE Linux AG magyarországi irodája -- az anyacéggel szinkronban -- tegnap jelentette be a SuSE Linux Firewall virtuális magánhálózatok (VPN) számára készített kiadását. A virtuális magánhálózatok kialakítása a távmunkát választó cégeknél, valamint belső hálózataikat összekötni szándékozó vállalatoknál a leggyakoribb. A SuSE Linux tűzfalának VPN kiadása biztonságosan képes megoldani e feladatokat. A rendszer különlegessége a Live rendszer: a szoftver nem települ a merevlemezre, hanem a CD-ről működik, a CD-ROM-on található programok pedig nem manipulálhatóak. A tűzfal konfigurációja -- például a csomagszűrő beállításai -- egy írásvédett hajlékonylemezen tárolhatóak.

0

NVIDIA nForce: megy vagy marad?

2001. november 22. 18:02

Az MSI nemrégiben jelentette be NVIDIA nForce chipkészletes alaplapját, amely a K7N420 Pro nevet kapta. Bár a magyarországi megjelenésre még várni kell, egyes külföldi üzletekben már megrendelhető a termék.

0

Komoly ütőkártya az Intel kezében: az i845G lapkakészlet

2001. november 22. 09:13

[x-bit labs] Mivel a Pentium 4-et támogató integrált chipkészletek piacán egyelőre a tajvani gyártóknál az előny, az Intel a tervezettnél egy negyedévvel előbb, még áprilisban kiadja i845G (kódnevén Brookdale-G) lapkakészletét, amely számos újdonságot vonultat fel.

0

Letölthető a Mozilla újabb változata, a 0.9.6

2001. november 21. 21:40

[Mozilla.org] Tegnap este kiszabadult a Mozilla friss verziója. A kiadás egyik újdonsága az, hogy a böngésző ezentúl képes a LINK taggel megadható site-ikonok megjelenítésére a URL beviteli mezőjében, de ennél sokkal fontosabb, hogy az új csomagban már szerepel a nyomtatási előkép implementációja. A 0.9.6-os kiadáshoz fűzött megjegyzések , a forráskód , valamint a Windowsra, Macre, Linuxra és OpenVMS-re fordított bináris csomagok a mozilla.org-on találhatóak (a különféle operációs rendszerekre fordított csomagok listája néhány napon belül várhatóan tovább bővül). A projekt egyébként -- még a sokszor módosított ütemtervhez képest is -- csúszásban van, kérdéses, hogy tudják-e tartani a Mozilla 1.0 2002 áprilisára tervezett kiadását.

0

Fujitsu Siemens Primergy szerverek SuSE Linux Enterprise Server 7 operációs rendszerrel

2001. november 21. 20:55

[SuSE] A Fujitsu Siemens Computers tegnap jelentette be, hogy támogatja a SuSE nemrég megjelent Enterprise Server 7-es rendszerének használatát a PRIMERGY Server termékvonalában. A PRIMERGY szerverek Intel alapú gépeivel a cég a kis- és középvállalatok igényeit igyekszik kielégíteni, a vásárlók a Microsoft, a Novell, a Caldera, a Red Hat és a SuSE termékei közül választhatják ki szerverük operációs rendszerét.

0

A Coolink és a HWSW nyereményjátékának nyertesei és a helyes válaszok!

2001. november 21. 17:00

A vasárnap véget ért nagyszabású nyereményjátékunk sorsolása tegnap zajlott le a Kelly-Tech Kft. központjában. A három héten át tartó játékban 975 versenyző vett részt, ám mindössze 423-an válaszoltak minden kérdésre helyesen. E 423 versenyzőből kerültek ki az alábbi nyertesek:

0

Megjelent a magyar nyelvű Windows XP

2001. november 21. 15:33

[email] Hetvennégy nap, azaz rekord idő alatt készült el a Microsoft Windows XP magyar nyelvű verziója, melyet november 22-én a Madách Színházban, nagyszabású premier keretében mutat be a Microsoft Magyarország.

0

Microsoft szoftverek a hazai közintézményeknek

2001. november 21. 13:26

A Microsoft Magyarország és a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága aláírta a 2002. évi Microsoft-licencekkel történő ellátásra vonatkozó keretszerződést.

0

Csökkent a Sega vesztesége a konzolpiacról történt kivonulás után

2001. november 21. 12:42

[Bloomberg, Reuters] A Sega első pénzügyi féléves vesztesége csökkent azután, hogy a videojátékgyártó cég felhagyott a Dreamcast játékkonzol gyártásával annak érdekében, hogy erőforrásait szoftverek gyártására összpontosítsa az olyan korábbi riválisok számára, mint pl. a Sony.

0

Friss GNOME-os szoftverek: Evolution 1.0 RC2 és Gnumeric 0.76

2001. november 21. 01:02

[LinuxToday, Gnome.org] Újabb kiadásra jelölt verziót bocsátottak ki a Ximian Evolutionből, a GNOME-os integrált személyi információkezelő szoftverből. Az előző kiadás óta több súlyos, leakadást okozó hibát sikerült kijavítaniuk a fejlesztőknek, és jó pár apróbb hiba is eltűnt programból. Az Evolution RC2 szokás szerint az ftp.ximian.com -ról tölthető le.

0

A Caldera új terméke: Volution Messaging Server

2001. november 21. 00:24

[Enterprise LinuxToday] A Caldera International tegnapelőtt jelentette be Volution termékvonalának legújabb tagját. A Volution Messaging Server a Caldera OpenLinux és Open UNIX rendszereihez összeállított levelező- és naptárszerver-csomag, amellyel a kis- és középvállalati felhasználókat célozza meg a cég. A rendszer jellemzői: egyszerű telepítés, grafikus felületen vagy weben keresztül is konfigurálható, a népszerű levelezőkliensekkel kompatibilis; POP, IMAP és web-alapú hozzáférést is biztosít, SSL tikosítással és spam-szűrő funkciókkal. A Messaging Server telepítéséhez Caldera OpenLinux vagy Open UNIX rendszer szükséges, a termékről további információ a Caldera webhelyén olvasható.

0

Rekordbevétel várható a videojátékiparban

2001. november 20. 10:49

Az amerikai videojátékipar 4,3 milliárd dollár bevételt termelt az év első kilenc hónapjában, ami 34 százalékkal magasabb, mint tavaly -- áll egy hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésben.

0

Angol legenda: DesktopLinux.com -- a Linux desktop rendszerként való használatának szentelt webhely

2001. november 19. 23:04

[NewsForge, DesktopLinux] Friss linuxos website-ot jelentettek be ma délelőtt. A DesktopLinux.com a szabad rendszer desktop használatát hivatott elősegíteni hírek, cikkek, vélemények, leírások, útmutatók, termékelőzetesek és termékbemutatók leközlésével, valamint egy vitafórummal. A site mögött ugyanaz az ember -- Rick Lehrbaum -- áll, aki a beágyazott Linux rendszerekkel foglalkozó LinuxDevices -t is elindította.

0

Intel: az asztali számítógépekben nincs jövője a Rambusnak

2001. november 19. 21:29

[tecChannel] Anand Chandrasekher, az Intel tervezési csoportjának elnöke egy német lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a cég a jövőben immár a DDR memóriaszabvány támogatását helyezi előtérbe, míg a Rambus DRAM-nak legfeljebb egy szűk piaci szegmensben szavaz bizalmat. Amint az ismert, az Intel jövő év elején jelenteti meg az i845D, DDR memóriamodulokat támogató Pentium 4-es lapkakészletet.

0

PowerEdge 1500SC: a Dell kisvállalatoknak szánt szervert mutatott be

2001. november 19. 20:36

[Bloomberg, CNET, Reuters] A Dell hétfőn bemutatta PowerEdge 1500SC típusjelú új, Intel-alapú szerverét, amelyet a kis és közepes méretű vállalatoknak szán a cég. A Dell, amely az idén lett a világ legnagyobb PC-gyártója azután, hogy rendkívül agresszív árháborút indított, bejelentette, hogy szállítja az új, 1399$-os szervert, melyben az Intel 1,13 GHz-es Pentium III processzora található.

0

Japánban alig fogy a honosított Windows XP

2001. november 19. 19:02

[AsiaBizTech] A Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek japán nyelvű változata november 16-án került a boltokba. Az XP megjelenését mind a viszonteladók, mind pedig az elemzők messiásként várták, ettől remélve a már jó ideje gyengélkedő szigetországbeli PC-piac fellendülését. Számos jelentős áruházlánc különféle szórakoztató rendezvényekkel próbálta meg felhívni a figyelmet a Microsoft új termékére.

0

Kedvező pénzügyi kilátások a Nintendónál

2001. november 19. 12:41

A világ második legnagyobb videojáték-gyártója, a Nintendo szerdán hozza nyilvánosságra első féléves pénzügyi adatait. A cég pénzügyi éve márciusban kezdődik, az első félév szeptember végén zárul. Az elemzők meg vannak győződve arról, hogy a vállalat az előrejelzéseknél kedvezőbb adatokról számol be.

0

Ismét megdöntötte saját miniatürizálási világcsúcsát az Intel

2001. november 18. 19:49

[SBN] Az Intel pénteken jelentette be, hogy a cég kutatóinak ismét sikerült megdönteniük korábbi tranzisztor-miniatürizálási világrekordjukat, hiszen laboratóriumi körülmények között sikerült előállítaniuk egy mindössze 15 nanométeres tranzisztort. Az Intel-kutatók korábbi rekordja 20 nm volt. A cég szóvivője szerint az évtized végén e tranzisztorok már beépítésre kerülhetnek az Intel processzoraiba és egyéb chipjeibe.

0

Mobil Celeron processzor az Xboxban?

2001. november 18. 18:39

[PCWatch, Vans Hardware] A Microsoft új játékkonzoljának, az Xboxnak múlt heti premierjét követően számos külföldi internetes újság műhelyében szedték darabokra a készüléket, hogy megtudják, miként is mutat belülről. A vállalkozó kedvű újságíróknak nem kellett csalódniuk az Xbox belső felépítését látván, hiszen az valóban erőteljesen emlékeztet a szokványos PC-kére:

0

Xbox? Jöjjön vissza jövő héten!

2001. november 16. 16:12

Az Egyesült Államokban tegnap hajnal óta kapható az Xbox -- az igazság azonban az, hogy pár órával az üzletek nyitása után mindenhonnan elfogyott a Microsoft konzolja.

0

Újabb taggal bővült a Netscape 4-es sorozata: 4.79

2001. november 16. 15:55

[Netscape] Magamban már többször is eltemettem a Netscape Communicatort, úgy tűnik, hiába: a szoftverek világában már-már matuzsálemi kort megélő internetes böngésző- és levelezőprogram egyre újabb verziókkal jelentkezik. A Netscape Communicator valaha hatalmasnak számított, 20 MB-nál is több helyet igényelt és igényel a merevlemezen és legalább 16 MB memóriát, ma a szerényebb konfigurációk legendás eszköze: ez az a böngésző, amely egyenlőtlen feltételek mellett elvesztette a böngészőháborút.

0

Comdex: ATI integrált chipkészlet AMD processzorokhoz?

2001. november 16. 11:57

[Amdmb] Több internetes forrás is megerősíteni látszik azt a hírt, mely szerint az ATI hamarosan integrált grafikus maggal rendelkező alaplapi chipkészletet dob piacra AMD Athlon és Duron processzorokhoz. Ugyanis a Las Vegas-i Comdex 2001 kiállításon az FIC standján több látogatónak szemet szúrt az AT31 típusjelű lap, mely egy A3-as revíziójú vagy típusjelű ATI north bridge-et tartalmaz:

0

Az Itanium elbukott a Compaq szervertesztjein

2001. november 15. 18:30

[CNET] A Compaq egyik szóvivője szerdán a CNET-nek elmondta, hogy az Intel Itanium processzora nem ment át a Compaq terhelési tesztjein, ez pedig késlelteti a Compaq Itanium szervereinek megjelentetését.

0

Életre szóló garancia a VisionTek videokártyáira

2001. november 15. 02:44

[Electic tech] A VisionTek termékeivel ezentúl semmilyen kockázatot nem vállalunk: a cég saját gyártású videokártyáira ezentúl a szokásos 1-2 vagy 5 éves garancia helyett életreszóló, korlátlan garanciát vállal.

0

Az EMC piacra dobta a WideSky-t, az iparág első tárolóeszköz-felügyeleti középszoftverét

2001. november 14. 20:44

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC Corporation bejelentette a WideSky-t, az iparág első tárolóeszköz-felügyeleti középszoftver- (middleware-) technológiáját, amelynek célja, hogy segítsen a többgyártós tárolóeszköz-infrastruktúra felügyeletének kérdéseiben. Egy új hozzáférési mechanizmus használatával a WideSky elrejti a különféle gyártók termékeinek -- tárolási rendszereinek, hálózati eszközeinek és számítógépes tárolóeszköz-erőforrásainak -- bonyolultságát. A WideSky használatával az EMC és partnerei nagyteljesítményű, integrált tárolóeszköz-felügyeleti alkalmazásokat készíthetnek, amelyek lefedik a vásárlók teljes, többgyártós tárolási környezeteit.

0

Az Oracle E-Business Suite online használatával a John I. Haas 20%-kal csökkenti az Oracle Applications üzemeltetési költségeit

2001. november 14. 20:43

[Oracle] Az Oracle bejelentette, hogy a John I. Haas Inc., az Egyesült Államok legnagyobb komlótermelője és a komlóból készült termékek világelső gyártója az Oracle alkalmazásainak üzemeltetési költségét 20%-kal csökkentette az Oracle E-Business Suite Online használatának köszönhetően. A Haas az Oracle E-Business Suite online szolgáltatással váltotta fel az egyesült államokbeli vállalataiban működő különböző rendszereit, és így hat regionális telephelyén központosította a valós idejű adatelérést, illetve szabványosította üzleti folyamatait. Az integrált e-üzleti alkalmazás egyetlen közös adatbázison fut, aminek köszönhetően a Haas hatékonyabban működhet az igencsak időérzékeny mezőgazdasági szférában.

0

AZ EMC StorageScope szoftvere leegyszerűsíti a heterogén tárolóeszközök felügyeletét

2001. november 14. 20:42

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC Corporation bejelentette EMC Enterprise Control Center StorageScope (ECC StorageScope) nevű szoftverét, az EMC ControlCenter/Open Edition integrált szoftveralkalmazás-család új tagját. A StorageScope egy olyan nagyteljesítményű szoftver, amellyel csökkenthetők a heterogén információtároló erőforrások üzembe helyezésével, figyelésével és felügyeletével kapcsolatos költségek. A Storage Scope egy nyílt alkalmazás a vállalat tárolóeszközeivel kapcsolatos adatok begyűjtésének, elemzésének és az ezekből leszűrhető jelentések készítésének automatizálására. Az ECC StorageScope a tárolóeszközök foglaltságával, kihasználtságával és a konfiguráció részleteivel kapcsolatban egyaránt képes valós idejű és visszamenőleges kimutatások készítésére.

0

Az új EMC Replication Manager szoftver leegyszerűsíti az összetett adatreplikációs feladatokat

2001. november 14. 20:41

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC bejelentette EMC ControlCenter Replication Manager nevű szoftverét (ECC Replication Manager), amely az automatizálás, egyszerűsítés és a sebesség egészen új szintjét kínálja a legbonyolultabb adatreplikációs feladatok esetén is. Az ECC Replication Manager nagymértékben leegyszerűsíti a bonyolult replikációs folyamatokat, így az információ helyreállítását, új célokra való felhasználását (repurposing) és az életcikluson át tartó adatfelügyeletet.

0

Comdex: Megjelent az Opera 6.0 for Windows első bétája

2001. november 14. 15:03

[CNET] Kedden a norvég Opera Software a Comdexen bejelentette, hogy elkészült az Opera 6.0 for Windows Beta 1 változata. Ezzel immár mindhárom nagy böngészőgyártó a 6-os verziószámnál tart.

0

A Netcraft októberi webszerver-statisztikái

2001. november 13. 16:49

[Netcraft] Az elmúlt hét végén a Netcraft közzétette szokásos havi webszerver-statisztikáit. Az októberi eredmények szerint a szerverszoftver-használat nem változott jelentősen, a Microsoft IIS másfél százalékos visszaesése a Netcraft szerint jórész a homestead.com üzletpolitikájában bekövetkezett változásoknak tulajdonítható. Az októberi eredményeket németországi események is befolyásolták, a hónap során routerproblémák miatt a német site-ok 5-10 százaléka nem volt képes válaszolni a HTTP-kérésekre. Az elmúlt hónap adatai összesítve tehát a következők szerint alakulnak:

0

Comdex: képek az AMD Thoroughbred magos Athlon processzoráról

2001. november 13. 15:12

A japán PC Watch munkatársainak a Las Vegas-i Comdex 2001 kiállításon sikerült lencsevégre kapniuk az AMD 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Thoroughbred magra épülő Athlon processzorát. Amint az ismert, az új magra épülő Athlon processzorok kizárólag a fejlettebb gyártástechnológia tekintetében különböznek elődjüktől, a Palomino magos Athlon XP-től. Így a Thoroughbred mag is 128 Kbyte elsőszintű, míg 256 Kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, melyek a mag órajelén üzemelnek.

0

A Ricoh is nevez egy 32x-es CD-íróval a gyorsulási versenyen

2001. november 13. 00:46

A Ricoh sem akar lemaradni a gyorsulási versenyben: MP7320A típusjelzésű meghajtója a leggyorsabbak között tartható majd számon. A meghajtó maximálisan 32x-es írást tesz lehetővé a Z-CLV írási technológia segítségével. Emellett 10x-es újraírásra (CLV) és 48x-os olvasásra (CAV) is képes.

0

Thaiföldön is felbukkantak a Windows XP kalózmásolatai

2001. november 12. 22:06

[Reuters, Yahoo Finance] A thaiföldi számítógépfelhasználók a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek kalózpédányainak ezreit vásárolják meg egy héttel azelőtt, hogy a terméket hivatalosan is bemutatnák a délkelet-ázsiai országban.

0

Comdex: a Western Digital bemutatja Serial ATA merevlemezeit

2001. november 12. 17:02

[Email] A Western Digital ma jelentette be, hogy a héten zajló Comdex kiállításon az Intellel közösen mutatja be a Serial ATA szabványnak megfelelő új merevlemezeit. Eddig kizárólag a Seagate demonstrálta Serial ATA-kompatibilis merevlemezét, még az őszi Intel Developer Forumon.

0

A Seagate adatsűrűségi világcsúcsot ért el: 125 Gbyte egyetlen 3,5"-os lemezen

2001. november 10. 18:18

[CNET] A Seagate Technology bejelentette, hogy adattárolási világcsúcsot ért el: az eddigi 40 Gbyte-os tányéronkénti kapacitással szemben a cég 125 Gbyte-os kapacitást ért el egyetlen többrétegű 3,5-os lemeznél, ami 63 órányi DVD minőségű videó vagy közel 40.000 dal tárolására elegendő. Ez azt jelenti, hogy a merevlemez tányérjainak négyzethüvelykenkénti kapacitása több mint 100 Gbit. A winchestert jelenleg is elérhető hardverelemekből állította össze a Seagate.

0

Windows XP kalóz CD-k Szingapúrban

2001. november 10. 17:25

[CNET] A szingapúri rendőrség októberben hét rajtaütés során 4000 Microsoft kalóz terméket foglalt le a szigetországban. A lefoglalt kalóz CD-k 80%-a a szoftvergyártó óriás új operációs rendszerét, a Windows XP-t tartalmazta. A Windows XP hivatalos bemutatója október 25-én volt világszerte -- nos, a nem hivatalos változatok már másnap kaphatók voltak Szingapúrban.

0

A Sony növeli a Playstation 2-termelést, az ár változatlanul 299$ az USA-ban

2001. november 9. 12:04

[Reuters, Yahoo Finance] A Sony az idén nem tervezi a PlayStation 2 játékkonzol árának csökkentését az USA-ban, viszont növelik a termelés volumenét, közölte Kazuo Hirai, a cég USA videojáték leányvállalatának elnöke egy, a Reuters Televisionnek adott interjúban csütörtökön. Hirai, aki egyben a Computer Entertainment of America működtetésért felelős vezérigazgatója is, elmondta, hogy a cég nem tervezi az egyéves játékkonzol 299$-os árának csökkentését, dacára annak, hogy a következő hetekben új vetélytársak jelennek meg a piacon.

0

November végétől kapható az I-O Data SCSI - USB 2.0 átalakítója

2001. november 9. 00:47

Az I-O Data új átalakítója, az USB2-SC nevű termék SCSI felületű egységeink használatát teszi lehetővé -- SCSI kártya nélkül! Az USB 1.1 mellett az új USB 2.0 szabvánnyal is kompatibilis átalakító egyszerűen és gyorsan kapcsolja SCSI merevlemezünket, CD-írónkat a számítógépünkhöz.

0

A Compaq és az EMC API-megállapodást kötött

2001. november 9. 00:37

[Hill & Knowlton Hungary] A Compaq és az EMC, a világ két legnagyobb vállalati tárolóeszköz-gyártója megállapodott, hogy kölcsönösen licencelik egymás tárolóeszköz-rendszereinek alkalmazásprogramozói felületeit (API-jait). A technológiacsere révén a két cég olyan háttértárfelügyeleti alkalmazásokat fejleszthet ki, amelyek mindkét cég információtároló-rendszereit képesek felügyelni.

0

A Micron felújította PC termékcsaládjait

2001. november 8. 22:35

[CNET] A MicronPC új Millennia asztali PC-kkel jelentkezett, amelyekben az Intel és az AMD legújabb processzorai találhatók. Az új Millennia modellek a következő nevet viselik: Professional, Creative Studio ill. Xtreme, a vevő kívánsága szerint ezekben Intel Pentium 4 vagy AMD Athlon XP processzor található.

0

Az amerikai nagyvállalatokat nem érdekli a Linux

2001. november 8. 15:21

[CNET] Sok szakértő vélekedik úgy, hogy a gyenge gazdasági körülmények a Linux kezére játszanak: a nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető operációs rendszer számára a lejobb alkalom lehet a térnyerésre a mostani időszak, amikor a nagyvállalatok egyre inkább csökkentik technológiai kiadásaikat.

0

A Soundmax SPX audió technológiát használhajták már az Xboxra fejlesztett játékokhoz is

2001. november 8. 02:47

Az Analog Devices bejelentette, hogy a PlayStation 2 és PC platformon már eddig is elérhető SoundMAX SPX audió technológiája rendelkezése áll immár a Microsoft Xboxra fejlesztő csapatok számára is. A SoundMax SPX animált audió technológiája sokkal realisztikusabb effekteket és hangzást nyújt játékok alatt, mint az eddigi megoldások. A hangeffektek az SPX technológia segítségével lényegében valós időben változhatnak meg, tökéletes és ultra-gyors akusztikus választ adva a játékos (re)akcióira.

0

Még biztonságosabban: OpenSSH 3.0

2001. november 7. 22:13

[LinuxToday, OpenSSH.com] Megjelent az SSH szabad implementációjának hármas változata. Az új OpenSSH teljes SSH1 és SSH2 támogatást nyújt, alapértelmezésként az utóbbit használja. Aki nem ismerné, ez az a szoftvercsomag, amely a telnet és az rlogin helyett a kódolt adatátvitellel dolgozó ssh-t, az rcp helyett az scp-t, az ftp helyett pedig az sftp kliensoldali parancsot biztosítja, a szerveroldalon pedig az sshd démon segítségével gondoskodik arról, hogy adataink ne legyenek egyszerűen lehallgathatóak. Linuxos forráskód és előre fordított bináris csomagok a www.openssh.com -ról kiindulva tölthetőek le.

0

Elkezdődött a Nokia Game

2001. november 7. 14:58

Tegnap, november 4-én 28 ország több mint 600.000 játékosa vetette bele magát a Nokia összmédiás kalandjátékába, a Nokia Game-be. A játék azzal indult, hogy Geneva, az egyik szereplő a hétvégén felhívta az összes játékost, figyelmeztetve őket, hogy vasárnap este nézzék a tévét. A játékosok ezt az üzenetet SMS-en és e-mailen keresztül is megkapták.

0

Színes memóriamodulok az OCZ Technology Group kínálatában

2001. november 7. 01:17

A színes nyákkal forgalmazott videokártyák és hangkártyák után itt a színes SDRAM: az OCZ Technology Group bejelentette OCZ Elements Performance és Value SDRAM memóriamoduljait. Az OCZ Elements modulok négy különböző színben kaphatóak, az igazán színes gépet építeni vágyók óriási örömére.

0

XP333: PC2700-as memóriamodulokat támogató Athlon/Duron csodalap az Iwilltől

2001. november 6. 22:11

[OCWorkBench] A Távol-Keleten már kapható az Iwill által nemrégiben bejelentett, az ALi MAGiK 1 chipkészlet új, C1-es revíziójára épülő, AMD Athlon (XP) és Duron processzorokhoz szánt XP333(-R) típusjelű alaplap. Az XP333 az Iwilltől már megszokott látványos csomagolásban kerül forgalomba.

0

Matrox G450 chipes videokártyákat árul az InfoMagic

2001. november 6. 10:58

[x-bit labs] A japán üzletekben újabban furcsa videokártyákkal találkozni: az általunk még sosem hallott nevű InfoMagic termékei a kanadai Matrox G450 grafikus chipjei köré épülnek.

0

Újabb verzió jelent meg a Wolfenstein multiplayer tesztjéből

2001. november 5. 23:53

Az Activision új verziót adott ki az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Wolfenstein multiplayer tesztből. Az új verzió ugyanazt a pályát tartalmazza -- bár ez nem teljesen igaz, egy kicsit módosítottak rajta. Az 57.7 MB-nyi letöltendő installer egy kicsit kisebb az előző verziónál és egy rakás újdonságot tartalmaz.

0

Gyárilag túlhajtott GeForce3 Ti kártya Spanyolországból

2001. november 5. 20:41

[Guru3D] Egy, a nemzetközi porondon korábban ismeretlennek mondható spanyol hardvergyártó cég, az EKComputer/Eucotek Argos néven teljes videokártya-családot jelentett be az NVIDIA legújabb chipjeire alapozva. A kínálatban a professzionális felhasználóknak szánt kártyákon kívül megtalálhatjuk az egyedi specifikációkkal rendelkező Argos Ti600 névre keresztelt terméket is.

0

Magyar legenda: AMD 760 chipkészletes alaplapok vetélkedője

2001. november 5. 20:06

A prohardver! oldalaira került fel a DDR memóriamodulokat támogató, AMD Athlon(XP) és Duron processzorokhoz szánt alaplapok átfogó összehasonlító tesztjének első részeként egy, az AMD 760 és VIA 686B hibrid chipkészletre épülő lapokat vizsgálat alá vevő írás. A tesztben az ABIT KG7, az EPoX 8K7A, a Gigabyte 7DXC és az MSI K7 Master kerül terítékre:

0

Új KT266A chipkészletes alaplapok a kapuk előtt

2001. november 5. 18:34

[Email, AMDZone] A mai napon az ASUS és az ABIT is bejelentette VIA KT266A chipkészletre épülő alaplapját. Az ASUS A7V266-E típusjellel megjelent terméke kiváló lehetőséget biztosít a processzor túlhajtására, hiszen a rendszerbusz órajele 1 MHz-es lépésekben, míg a magfeszültség 0,05 Voltonként állítható. Említést érdemel még a lapra szerelt CMI8738 6-csatornás audiovezérlő, valamint az opcionális RAID- és Realtek hálózati vezérlő.

0

A SiS az RDRAM helyett a DDR400-as szabványt támogatja

2001. november 5. 18:08

[DigiTimes] A múlt hét végén a tajvani SiS (Silicon Integrated Systems) képviselői tagadták azokat a netszerte felröppenő értesüléseket, melyek szerint a cég RDRAM-ot támogató alaplapi chipkészlet megjelentetését tervezné Pentium 4 processzorokhoz.

0

Hiba az Intel Itaniumban?

2001. november 4. 13:21

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap nemrég arról értesült, hogy -- azon túlmenően, hogy alig-alig hozzáférhető a piacon az Intel Itanium 733 és 800 MHz-es változata -- a csúcskategóriás szerverekbe szánt 64 bites processzorban hibát fedeztek fel. Állítólag hagyományos tesztprogramok futtatása közben derült fény a közelebbről meg nem határozott architekturális problémára.

0

Várhatóan a jövő heti Comdex kiállításon debütál hivatalosan az NVIDIA nForce és az Athlon XP 1900+

2001. november 4. 12:19

[CNET] Az NVIDIA egyik képviselője arról számolt be, hogy a cég által júniusban bejelentett, AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt nForce alaplapi chipkészletre épülő alaplapok és PC-k piaci megjelenése a jövő héten várható. Ugyan a cég hivatalosan nem jelentette be, hogy milyen újdonságokat mutat be a november 10-16. között Las Vegasban megrendezendő őszi Comdex kiállításon, gyanítható, hogy az nForce-alapú, s akkorra már kereskedelmi csatornákban is kapható termékek ezek között lesznek.

0

Magyar legenda: LCD párhuzamos portra

2001. november 2. 15:31

Az Internews cikke azt írja le, hogyan készíthetünk a számítógépünk párhuzamos portjára köthető LCD-kijelzőt, amelyen aztán megjeleníthetjük rendszerünk legfontosabb paramétereit.

0

Piacon a VIA integrált grafikus magot tartalmazó Pentium 4-es chipkészlete

2001. november 2. 13:41

[Email] Mit sem törődve a világ legnagyobb chipgyártó cégének számító Intel immár jogi útra terelt szabadalomsértési aggályaival, a tajvani VIA Technologies tegnap bejelentette Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt, integrált grafikus vezértőt tartalmazó ProSavage DDR P4M266 alaplapi chipkészletének elérhetőségét. E lépéssel a VIA a piaci megjelenés elsőségéért folytatott küzdelemből ismét győztesen került ki, hiszen a DDR SDRAM-ot elsőként támogató P4X266 után a konkurenciát újból megelőzve jelentetett meg integrált grafikus maggal ellátott Pentium 4-es lapkakészletet -- még ha mindkét termék mostoha gyermek is a legtöbb piaci szereplő szemében.

0

A Windows XP népszerűsége elmarad a Windows 98-é mögött

2001. november 2. 12:17

[CNET] A Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek népszerűsége a hatalmas összegű reklámkampány és egyéb kedvezményes akciók ellenére elmarad a Windows 98-é mögött, de felülmúlja a Windows ME-ét -- derül ki az NPD Intelect piackutató cég felméréséből. Az NPD Intelect adatai a viszonteladók 80%-ának az operációs rendszer megjelenését követő első hét forgalma alapján adott visszajelzésein alapulnak. Ezek szerint az első héten kevesebb mint 300.000 dobozos példány talált gazdára, ami -- hacsak a maradék 20% visszajelzései nem szólnak minden várakozást felülmúló keresettségről -- mintegy 20-25%-kal elmarad a Windows 98 első heti eladási adatai mögött. Ugyanakkor Steve Koenig, a piackutató cég egyik elemzője elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet és a hullámzó vásárlói bizalmat figyelembe véve sikeresnek mondható az XP piaci bevezetése.

0

Az Infineon az amerikai Védelmi Minisztérium smart-kártya programjában használt biztonsági mikrovezérlő chipeket szállít

2001. november 1. 00:59

Az Infineon Technologies, a smart-kártyákon használt integrált áramkörök világszerte vezető szállítója bejelentette, hogy olyan biztonsági mikrovezérlő chipeket szállít, melyek a DoD (Védelmi Minisztérium) által most kiadott smart-kártyákban nyernek alkalmazást. Az Infineon chip annak a smart-kártyának az alkotórésze, mely jelenleg a kártyák közül egyetlenként felel meg a DoD által támasztott szigorú kritériumoknak.