:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 15. 18:30

Az Itanium elbukott a Compaq szervertesztjein

[CNET] A Compaq egyik szóvivője szerdán a CNET-nek elmondta, hogy az Intel Itanium processzora nem ment át a Compaq terhelési tesztjein, ez pedig késlelteti a Compaq Itanium szervereinek megjelentetését.

[CNET] A Compaq egyik szóvivője szerdán a CNET-nek elmondta, hogy az Intel Itanium processzora nem ment át a Compaq terhelési tesztjein, ez pedig késlelteti a Compaq Itanium szervereinek megjelentetését.

A Compaq képviselője úgy nyilatkozott, hogy cégnek gondjai adódtak a ProLiant DL590/64 belső tesztelése közben, és szakértőik szerint a problémát -- mely az Itanium 733 ill. 800 MHz-es változatánál egyaránt fellépett -- a processzor okozza. A Compaq képviselője szerint olyan jellegű problémáról van szó, amely azt eredményezi, hogy a számítógép nem a várakozásoknak megfelelően teljesít, bár azonnali nyilvánvaló hibajelenséget nem lehet találni.


Hír és hirdetés a CNET-en...

A Compaq több kisebb gyártó szerverét is letesztelte, és azokat is hibásnak találta -- márpedig a kereskedelmi megjelenésnek előfeltétele a cégnél, hogy az előírt teszteket hibátlanul teljesítse a számítógép.

A Compaq képviselője elmondta, hogy a cég véleménye szerint egyértelműen az Itanium hibájáról van szó, ennek megfelelően a Compaq és az Intel el is kezdte a probléma okának keresését.

Az Intel egyik képviselője elismerte a hiba létezését, de hozzátette, hogy a legtöbb ilyen hiba nem a processzorral kapcsolatos -- majd azt is megjegyezte, hogy a többi gyártó továbbra is szállítja Itanium alapú szervereit.

Egyes szakértők igen kritikusan fogadják a 64 bites új Intel processzorral kapcsolatos híreket. Mivel a chip teljesen új architektúrán alapul, ezért alig van olyan szoftver, amely futtatható lenne az Itanium szervereken. Joe Marengi, a Dell észak-amerikai vállalati üzletágának igazgatója szerint gyakorlatilag nulla az ügyfelek érdeklődése az Itanium szerverek iránt. Véleménye szerint az új platformra történő áttéréssel kapcsolatos befektetések túlságosan tetemesek.

Ugyanakkor az Intel a szerverpiacon újabb versenytárssal néz szembe: az AMD szerverekbe szánt Hammer processzorai várhatóan a jövő év végén jelennek meg. A Hammer potenciális előnye az Itaniummal szemben az, hogy lényegében Intel x86-kompatibilis architektúrára épül, ám egyaránt képes futtathatni 32 és 64 bites programkódot.

Bár egyetlen nagyobb amerikai gyártó sem használt még AMD processzort szervereiben, a helyzet megváltozhat az elemzők szerint, mivel a Hammer potenciális teljesítménye és az ismert architektúra mindenképpen érdekessé teheti azt a gyártók számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.