:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 12. 14:05

Már 2002 második negyedévében megjelennek az 533 MHz-es front side buszt használó Pentium 4 processzorok

[The Inquirer] Az angol informatikai bulvárlap számos információval szolgál a Pentium 4 processzorok közeljövőjével kapcsolatban.

[The Inquirer] Az angol informatikai bulvárlap számos információval szolgál a Pentium 4 processzorok közeljövőjével kapcsolatban.

Az Intelhez közel álló információforrásokra hivatkozva az Inquirer azt írja, hogy az 533 MHz-es front side buszt használó Pentium 4 processzorok az eredetileg tervezett harmadik negyedév helyett már 2002 második negyedévében megjelennek. A 2,26 és 2,4 GHz órajelű modelleket várhatóan 2002. április 1-jén jelenti be az Intel.

Természetesen ezek a chipek már a Northwood magra épülnek. A Northwood magos Pentium 4 processzorok jellemzője a 0,13 mikronos csíkszélesség, az eddigieknél kétszer nagyobb méretű, 512 Kbyte-os másodszintű cache és a 2 GHz-es induló órajel. Az első Northwood magos Pentium 4 chipeket 2002 januárjában jelenti be az Intel.

Az 533 MHz-es front side buszt természetesen csak új chipkészletek tudják lekezelni, ezért a processzorokkal egyidőben három alaplapi lapkakészlet -- Brookdale-E, Brokdale-G és Tehama-E -- is megjelenik. Korábban már felröppentek olyan pletykák, hogy az RDRAM platform sikertelensége miatt az Intel törli terveiből a Tehama chipkészletet, de az Inquirer információi szerint a chipgyártó vállalat teljesen más módszert talált ki a platform életben tartására.

Magukat megnevezni nem kívánó források tájékoztatása szerint az Intel az RDRAM-ot támogató Tehama-E lapkakészletet olcsóbban adja majd az alaplapgyártók számára, mint a DDR SDRAM-mal együttműködő Brookdale-E és Brookdale-G chipseteket, így szereté elérni, hogy növekedjen a kereslet az RDRAM-alapú megoldások iránt. A Tehama-E a hírek szerint 39 dollárba fog kerülni, a Brookdale-E ára 45 dollár lesz, az integrált grafikus magot tartalmazó Brookdale-G chipsetért pedig várhatóan 46 dollárt kér majd az Intel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.