vállalati it archívum - 2001 október

2001
október

0

Európa legnagyobb videojátékgyártója, az Infogrames három játékot jelentet meg az Xboxra

2001. október 31. 17:39

[Reuters, Yahoo Finance] A francia Infogrames két új játékot fog megjelentetni a Microsoft Xbox játékkonzoljának november 15-i bemutatójára: a NASCAR Heat 2002-őt és a Test Drive Undergroundot. Európa legnagyobb videojátékgyártója ezen kívül azt is közölte, hogy az Xbox bemutatója után fogják piacra dobni a TransWorldSurföt. A cég kijelentette, hogy a következő 1 év alatt további 20 játék megjelentetését tervezik az Xboxra.

0

Az internetezők Xboxot akarnak

2001. október 31. 12:16

A Lycos portál keresőjében az október 27-én végert ért héten a Microsoft Xbox konzolja megelőzte legnagyobb riválisait, a Sony PlayStation 2-t és a Nintendo GameCube-ot.

0

Az ASUS is tisztátalan meghajtókkal játszik?

2001. október 31. 10:29

[RivaStation] A német RivaStation szerkesztőinek tűnt fel, hogy az ASUS GeForce chipes videokártyák a gyártó saját meghajtóprogramjával rendre 10 százalékkal jobb eredményt érnek el a sebességtesztekben, mint az azonos verziószámú (21.81) NVIDIA referenciameghajtókkal.

0

Megoldás a KYRO I/II frissítési problémáira Windows 2000 és XP alatt

2001. október 31. 01:45

Hiába az új driver a KYRO kártyákhoz, az új operációs rendszer, sajnos a képernyő frissítési frekvenciáinak beállításával még mindig adódnak problémák Windows 2000 és Windows XP rendszerek alatt. Az asztalt ugyanis hiába állítjuk be a nekünk megfelelő, ergonómikus értékre, a játékok, azaz D3D és OpenGL alatt csak a fránya 60 Hz-el hajlandó megjelenni a kép.

0

Új Coolink hűtő Socket 478-as Pentium 4 processzorokhoz

2001. október 30. 22:07

[Email] A Coolink megkezdte COOL401 típusjelű, kifejezetten Socket 478-as Pentium 4 processzorokhoz tervezett hűtőventilátorának forgalmazását. A termék hűtőbordája a légellenállás csökkentése érdekében nyeregszerű kialakítást kapott.

0

Bejelentették a Caldera OpenLinux64 3.1-es kiadását

2001. október 30. 21:54

A Caldera International ma jelentette be az Itanium-alapú gépekre készült OpenLinux64 3.1-es kiadását. Drew Spencer, a Caldera műszaki vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a Caldera műszaki csapata számára az OpenLinux64 mérföldkő, ez az első olyan terméke a vállalatnak, amely kihasználja a következő generációs Intel processzorok képességeit.

0

November elejétől kapható Magyarországon a SuSE eMail Server III

2001. október 30. 20:50

[SuSE Magyarország] Megjelent a SuSE Linux eMail Server III, egy egyszerűen telepíthető, teljes körű megoldás kis- és középvállalatok, valamint munkacsoportok és közigazgatási szervezetek számára. A rendszer rugalmas és optimális levélkezelést nyújt. A szerver minden elterjedt POP3 és IMAP levelezőklienst támogat (pl. Microsoft Outlook, Outlook Express, Netscape Messenger, Eudora) Természetesen a hagyományos UNIX-os kliensek sem maradnak ki a támogatottak listájáról, ráadásul a szerver által biztosított weben keresztüli hozzáférés egységes felületet nyújt minden felhasználó számára, bármilyen operációs rendszerről próbálja elolvasni leveleit.

0

Az XP-vel együtt került a boltokba három nagy Linux-disztribúció

2001. október 30. 18:21

Miközben a Microsoft erőteljes marketingtevékenységet folytat a most megjelent XP sikere érdekében, három nagy Linux-disztribúció is az XP-vel többé-kevésbé azonos időben került a boltok polcaira. A jelenségről több angol nyelvű híroldal is beszámolt.

0

Magyar legenda: Athlon XP és GeForce3 Ti500 tesztje

2001. október 30. 12:35

A prohardver! oldalain jelent meg egy kettő az egyben teszt, melyben a szerző azt vizsgálja, hogy miként teljesít az AMD 1700+ jelzésű Athlon XP processzora, valamint az NVIDIA legújabb üdvöskéje, a GeForce3 Ti500. Íme egy rövid idézet a konklúzióból:

0

Megjelentek a magyar fejlesztésű, 32 bites Windows és DOS rendszerekhez íródott rendszerelemző program, az AIDA új verziói

2001. október 30. 02:55

Megjelentek a magyar fejlesztésű AIDA rendszerelemző program 32 bites Windows és DOS operációs rendszerekhez íródott új verziói. A minden eddiginél több újdonságot -- kétféle felhasználói kezelőfelületet, Riport Varázslóval készíthető HTML és MHTML riportot, automatikus internetes frissítési lehetőséget -- felvonultató AIDA32 ezúttal a v0.70 verziószámhoz érkezett:

0

Az EMC az automatizált információtárolás érdekében nyílt szoftverek új sorával állt elő

2001. október 30. 00:13

[Hill & Knowlton Hungary] Az információtároló eszközök felügyeletének eddigi legszélesebb körű új szoftverválasztékát bejelentő EMC Corporation hétfőn hivatalosan is útjára indította az AutoIS (Automated Information Storage) nevű stratégiát, s ezzel a heterogén háttértár-infrastruktúrák automatizálásának, egyszerűsítésének és nyíltságának következő nagyobb hullámát.

0

Az Electronic Arts második pénzügyi negyedéves vesztesége csökkent, forgalma nőtt

2001. október 29. 10:22

[CNET, Reuters] Az Electronic Arts, a legnagyobb amerikai játékkiadó cég csütörtökön a tőzsdei zárás után közzétette negyedéves eredményeit. A Redwood City (Kalifornia) központú cég a szeptember 30-án zárult pénzügyi negyedévben 32,8 millió $ (részvényenként 24 cent) nettó veszteséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 38,9 millió $-os (részvényenként 30 centes) veszteséggel.

0

Új IDE driver jelent meg az ALiMAGiK 1 chipkészlethez

2001. október 29. 10:20

A tajvani Acer Laboratories Inc. (ALi) új IDE Busmaster meghajtóprogramot adott ki M1535, M1535+, M1535D, M1535D+ southbridge chipjeihez. Ezek a chipek a vállalat MAGiK 1 lapkakészleteiben -- ALiMAGiK 1, MobileMAGiK 1 -- találhatók meg.

0

A Codemasters hamarosan kiadja az eddig megjelent Operation Flashpoint játékainak gyűjteményét

2001. október 27. 23:59

A Codemasters bejelentette az Operation Flashpoint Gold Edition játékát, ami népszerű taktikai akciójátékának speciális kiadása lesz. A Gold Edition a teljes játék legújabb változatán kívül az Operation Flashpoint: Red Hammer nevű kiegészítőjét is tartalmazni fogja, amiben 20 új küldetés kapott helyet, ahol a játékos a szovjet oldalon szállhat be a háborúba. Az új kiadásban bónuszként egy stratégiai kézikönyvet is kap a játékos, amiből elsajátíthatja a győzelemhez

0

Még az idén megjelennek az USB 2.0-ás interfésszel felszerelt PC-k

2001. október 27. 20:07

[AsiaBizTech] A USB Implementers Forum, az egyik USB szabványosítási szervezet szerint még az idén várható USB 2.0-val felszerelt PC-k megjelenése. Takahiro Tokuume, a USB Implementers Forum elnöke és a NEC Electron Devices Sales Engineering Division vezetője az Adaptec Japan egyik új termékének bemutatója kapcsán beszélt a Universal Serial Bus (USB) jövőjéről.

0

Hogyan építsünk halk PC-t VIA C3 processzorral?

2001. október 27. 18:25

[E-mail] A tajvani VIA Technologies, melynek C3 mikroprocesszora egyelőre sem ár, sem pedig teljesítmény tekintetében nem képes versenyt tartani a világ két legnagyobb, x86-os processzorokat gyártó cége, az Intel és az AMD alsó kategóriás termékeivel, most új kezdeményezés keretében kívánja felhívni termékeire a figyelmet. A cég ugyanis egy dedikált honlapot hozott létre, mely abban segíti a különféle PC-komponensek zaját nem kedvelő felhasználókat, hogy miként építhetőek halk PC-k a VIA C3 processzorokra alapozva.

0

Újabb Intel és AMD processzor-árcsökkentések

2001. október 27. 15:09

[CNET] A cégekhez közel álló források szerint mind az Intel, mind az AMD processzor-árcsökkentésekre készül a következő napokban. A disztribútorok és a nagykereskedők azonban már a hivatalos árcsökkentések előtt jelentősen csökkentették áraikat a nagy készletek miatt, így a felhasználókat kisebb mértékben fogják érinteni a most bejelentendő alacsonyabb árak.

0

Kapható a Promise ATA-133 vezérlőkártyája

2001. október 27. 01:01

[x-bit labs] Az IDE RAID vezérlőiről híres Promise hivatalosan is bejelentette Ultra ATA/133 PCI IDE-vezérlőjét. Az Ultra133 TX2 névre hallgató eszköz nem csak az adatátviteli sebességet növelheti meg, de a 48 bites címzésnek és Big Drive technológiának köszönhetően a 137 Gbyte-nál nagyobb méretű merevlemezeket is képes lekezelni.

0

MSN.com: újra fogadni fogják az eddig visszautasított böngészőket

2001. október 26. 21:38

[LinuxToday, Opera Software] A Microsoft át fogja vizsgálni az MSN.com-on gyakorolt weblapkiszolgálási eljárásmódot, amely pillanatnyilag nem teszi elérhetővé a portált több közkedvelt böngészőprogram számára. A cég szóvivői megerősítették, hogy az MSN.com az eddig engedélyezett webböngészőkön kívül más programokkal, például Operával, Amayával, a Netscape eddig kiutasított verzióival, és Mozillával is látogatható lesz.

0

Folytatódik a böngészőháború: az MSN.com nem nézhető meg számos webböngészővel

2001. október 26. 01:14

A Microsoft egyik legforgalmasabb portálja, az MSN.com a legtöbb webböngészővel nem nézhető meg -- adta hírül több portál is az elmúlt órák folyamán. Természetesen a Microsoft Internet Explorerrel szörföző felhasználók nem ütköznek problémákba az oldal megnyitásakor, de a 4.7-esnél régebbi Netscape-et, Mozillát, Operát futtató olvasókat a Microsoft kizárta látogatói köréből.

0

A Fastcenter Corp. adatai szerint az Oracle jobban fut a SuSE Linux Enterprise Serveren mint Windows NT-n

2001. október 25. 23:42

[LinuxToday] Az Oracle szerverek eladásával foglalkozó San Franciso-i Fastcenter Corporation adatai szerint az Oracle a Suse Linux Enterprise Server hetes verzióján jobban teljesít, mint Windows 2000-en. A Fastcenter szakemberei az Oracle kernel 9.0.1.1-es verzióját használták Windwos alatt, míg Linuxon a 9.0.1-et, mindkét rendszer alatt ugyanaz a hardver dolgozott. A két különböző platformon futó Oracle 9i-t beállításait a lehető legközelebb hozták egymáshoz. A végeredmény: a windowsos konfiguráció a linuxon elért teljesítménynek csupán a 85 százalékára volt képes. A részletes teszteredmények a Fastcenter webhelyén olvashatóak.

0

Megjelent a Microsoft Windows XP

2001. október 25. 13:26

[Microsoft] Ma, magyar idő szerint a késő esti órákban hatalmas média publicitással övezve New Yorkban bemutatkozik a Microsoft Windows XP, a szoftvergyártó cég legújabb, óriási érdeklődéssel várt operációs rendszere. A termék bemutatójára szervezett gálát csak a filmipar Oscar-díj átadásaival lehet összehasonlítani: a nagyszabású showműsor keretében fellép többek között Madonna, valamint a Times Square-től nem messze Sting is egyórás, ingyenes koncertet ad a Windows XP bemutatkozása alkalmából.

0

Az Opera vörös szőnyegen érkezik

2001. október 24. 22:13

[LinuxToday] Az norvég Opera Software tegnap jelentette be, hogy az Opera webböngésző linuxos változata ezentúl elérhető lesz a Ximian Red Carpet nevű programján keresztül is. A Red Carpet egy grafikus felületű szoftverkezelő eszköz, amely hatékony lehetőségeket kínál a Linuxunk szoftverállományának frissítésére, módosítására. Az Opera Software az elsők között lépett be a Ximian Red Carpet Partner Programba, amely lehetővé teszi, hogy a Red Carpet felhasználói ne csak a Ximian által összeállított szoftvercsomagokat telepíthessék rendszerükre, hanem külső cégek szoftvereit is.

0

A VIA támogatja az AMD Hammer-architektúrát

2001. október 24. 21:30

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap kelet-európai tudósítója arról számolt be, hogy a müncheni Systems kiállítás alkalmával lehetősége nyílott a VIA képviselőitől információkat szerezni a tajvani chipgyártó cégnek az AMD következő generációs Hammer processzorcsaládjával kapcsolatos nézeteiről. Mint megtudta, a VIA véleménye szerint a Hammer-architektúra -- legalábbis a specifikációk alapján -- igen ígéretes terméknek tűnik. Ezért a cég K8T266/333 chipkészlete támogatni fogja azt. S noha a Hammer a nyilvánosságra hozott dokumentációk szerint integrált memóriavezérlővel kerül forgalomba, a VIA nem tart attól, hogy ez jelentős bevételkiesést okozna a cégnek. Az előzetes adatok szerint a VIA K8T266/333 támogatja a HyperTransport technológiát, valamint a 4x vagy 8x AGP csatolófelületet. Ugyanakkor a south bridge és a north bridge összekötésére továbbra is a saját fejlesztésű, immár 4-szeres sebességű (533 Mbyte/sec) V-Link technológiát alkalmazza majd a tajvani gyártó.

0

LindowsOS: új Linux-disztribúció windowsos programok futtatására felkészítve

2001. október 24. 20:24

[ZDNet] Az MP3.com korábbi elnök-vezérigazgatója, Michael Robertson által alapított, jelenleg 20 főt foglalkoztató San Diego-i Lindows nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint egy olyan Linux-disztribúció létrehozását és kereskedelmi forgalmazását, mely lehetővé teszi a Microsoft Windows operációs rendszerekre írt szoftverek problémamentes futtatását Linux alatt. A LindowsOS a nyílt forráskódú Wine projekt eddigi babérjait kívánja learatni azáltal, hogy olyan funkciókkal bővül, melyek többek között megkönnyítik a rendszer és a programok telepítését, járatlanabb felhasználók számára is könnyen átlátható grafikus kezelőfelületet biztosítanak, valamint egyszerűen teszik lehetővé a windowsos fontok használatát Linuxon -- mondta Robertson egy interjúban.

0

Az Intel szerint jók a PC-piac közeli kilátásai

2001. október 24. 14:43

Bár a PC-piac rendkívül nehéz időszakot él át, az Intel szerint a közeljövőre vonatkozó kilátások kedvezőek. A vállalat szerint 2002-ben a nagyvállalatok 50 százaléka vásárol majd új PC-ket.

0

A Fujitsu Transmeta processzoros laptopot dob piacra az USA-ban

2001. október 24. 08:36

[CNET] A Fujitsu hétfőn bejelentette, hogy a legújabb Transmeta Crusoe processzorral felszerelt laptopot dob piacra az USA-ban. A Transmeta a múlt héten vált meg elnök-vezérigazgatójától, és bejelentette, hogy mindössze 5 millió $ értékben adott el processzorokat a harmadik negyedévben. A cég viszonylag népszerű a japán gyártók körében, de az amerikai piacra eddig nem sikerült betörni. A Sony, a Casio és a NEC is bemutatták már az amerikai piacra szánt Crusoe processzoros modelljeiket, de az IBM és a Compaq egyelőre úgy döntött, hogy marad az Intel alacsony áramfogyasztású chipjeinél.

0

November 1-től fizetni kell a SegaNet használatáért

2001. október 23. 17:56

[CNET] A Sega játékfejlesztő vállalat bejelentette, hogy november 1-től a felhasználóknak havi 9,95 dollárt kell fizetniük, hogy csatlakozhassanak a SegaNet hálózathoz, amely bizonyos játékszoftverek internetes többjátékos üzemmódjához szükséges.

0

EMC: új CLARiiON fejlesztések, melyek segítik a kapcsolódást és a konszolidációt

2001. október 23. 13:39

[Hill and Knowlton Hungary] Igazolva, hogy az EMC CLARiiON tárolóeszköz-rendszerarchitektúra a folyamatos innováció platformja, az EMC Corporation számos kapcsolati fejlesztéssel erősítette központi helyzetét az információ-konszolidációs erőfeszítések terén. A cég mostani bejelentése jól jelzi a díjnyertes CLARiiON architektúra szerepét, mint az átfogó és elosztott környezetek központi építőeleme. Az EMC továbbra is a legmodernebb háttértárolási technológiákat építi be a CLARiiON termékcsaládba, hogy a vásárlók az információ-konszolidáció egyre magasabb szintjét érhessék el, miközben lényegesen csökkentik az információs erőforrások összköltségét.

0

Elkészült a GNU Emacs 21-es verziója

2001. október 22. 22:00

[LinuxToday] Elkészült a GNU Emacs 21-es verziója. Ez a program egy igazi matuzsálem, az első változatot a hetvenes évek közepén kezdte el írni Richard M. Stallman, a szabad szoftverek mozgalmának elindítója. A programot szinte lehetlen kinőni: eredetileg ugyan szerkesztőprogram, de ha akarjuk, akkor lehet belőle hírcsoport-olvasó, levelezőprogram, tetris, FTP kliens, webböngésző... Ráadásul az Emacs a GNU programozók egyik kedvenc fejlesztőeszköze. Vannak olyan egyének -- én is közéjük tartozom -- akiket inkább elrémít ez a hatalmas tömegű, szinte átláthatatlan programgombóc.

0

Richard Stallman: a nem szabad szoftverek említése kerülendő

2001. október 22. 21:35

[LinuxToday] Érdekes vita alakult ki Richard M. Stallman, a Szabad Szoftver Alapítvány elnöke, és Christian Schaller, a GNOME heti hírleveleinek összeállítója között, amely eléggé élesen világít rá arra, hogy Stallman -- bár lenyűgöző egyéniség és kiváló előadó -- kissé mániákus.

0

Megjelent a Red Hat Linux 7.2

2001. október 22. 20:13

[Red Hat] A Red Hat Inc ma jelentette be, hogy már a boltokban van a Red Hat Linux legújabb verziója, a 7.2-es. A rendszer egyik fő újdonsága az ext3 naplózó fájlrendszer használata. A cég azt is bejelentette, hogy fél éven belül várható a 7.2-es Red Hat Linux Advanced Server változata.

0

Transitive Technologies: átjárás a különböző számítógépes platformok között

2001. október 22. 11:40

[ZDNet] A beszédes nevű, manchesteri (Anglia) és San Diego-i (USA, Kalifornia) központú Transitive Technologies nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint egy olyan code-morphing szoftversorozat megírását, amely lehetővé tenné bármilyen számítógépes platformra írt programok futtatását bármilyen más platformon. Múlt hét szerdáján a cég képviselői arról számoltak be, hogy a projekt első lépéseként 18 hónapon belül be kívánják fejezni azt a terméküket, amely lehetővé teszi PowerPC processzorokra írt alkalmazások kompromisszumok nélküli futtatását x86-os rendszereken.

0

Pentium 4 hírek: hiány a Socket478-as változatból és az első Northwood teszteredmények

2001. október 22. 09:43

A múlt héten számos internetes magazinban -- igaz, többnyire bulvárlapban -- jelentek meg híradások arról, hogy egyes kisebb PC-gyártók a Socket478-as Pentium 4 processzorok nehéz beszerezhetőségére panaszkodnak. A beszámolók szerint olyan mértékű a hiány, hogy a folyamatos termelés fenntartása érdekében egyes gyártók most az AMD Athlon XP CPU-it részesítik előnyben. Ugyanakkor a vezető PC-gyártók (Dell, Compaq, IBM, HP), melyek többnyire maximális mértékben lojálisak partnereikhez, és egyben kevésbé hajlamosak ilyen jellegű bizalmas információk megszellőztetésére, nem jeleztek hasonló problémákat.

0

Magasabb fokozatba vált a Microsoft Xbox marketinggépezete

2001. október 22. 08:26

[Reuters, Yahoo Finance] A szoftvergyártó óriás marketinggépezete kettes sebességbe váltott a november 15-én bemutatandó Xbox játékkonzollal kapcsolatban. A cég nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, belép az évenként 20 milliárd $-os videojáték-piacra. A cég vezetői pénteken azt közölték, hogy az Xbox-hirdetések ott lesznek a mexikói gyorséttermektől (Taco Bell) kezdve az óriási teherautókig az élet számos területén az USA-ban.

0

Megnyílik a Linux a gamerek előtt?

2001. október 21. 17:03

[LinuxToday] A TransGaming és a MandrakeSoft sajtóközleményeiben eddig még nem szereplő hír kapott lábra a napokban. Állítólag a két cég együttműködéséből fog megszületni a Mandrake Linux Gamer Edition, amelynek első kiadása 2001 novemberében várható. A dobozba a pletykák szerint egy Mandrake 8.1-es disztribúció, valamint az Electronic Arts The Sims játéka kerül, amelynek futtatását a TransGamings WineX technológiája teszi majd lehetővé.

0

Friss grafikus shell a GNOME-hoz: Nautilus 1.0.5

2001. október 21. 16:30

[LinuxToday] Megjelent a GNOME 1.4-es desktop fájlkezelőjének, a Nautilusnak a legújabb verziója. Az 1.0.5-ös verziószámú grafikus shell és fájlkezelő több olyan fejlesztést is tartalmaz, amelyeket a Red Hat hackerei írtak kiegészítésként a Nautilus 1.0.4 Red Hat Linuxhoz készült változatához. A forráskód az ftp.gnome.org -ról tölthető le. A fordításhoz friss libek és kiegészítők szükségesek, amelyek szintén az ftp.gnome.org-ról szerezhetőek be (bonobo 1.0.9, eel 1.0.2, gnome-vfs 1.0.3, librsvg 1.0.1, mozilla 0.9.5).

0

Az EMC átfogó, 2 gigabites Fibre Channel migrációs megoldásokat kínál

2001. október 21. 15:31

[Hill and Knowlton Hungary] Új korszakot nyitott meg ma az EMC Corporation a hálózati információtároló technológiák terén: olyan integrált megoldásokat mutatott be, amelyekkel gyorsan és hatékonyan aknázható ki a 2 gigabit/másodperces (2 gigabites) Fibre Channel (üvegszálas) technológia. A mai bejelentés értelmében az EMC 2 gigabites megoldások átfogó skáláját fogja biztosítani: EMC CLARiiON és EMC Symmetrix rendszereket, az EMC által minősített, kompatíbilis tárolóeszköz-hardver- és szoftver-komponenseket, valamint migrációs (átállási) szolgáltatásokat. Mindezek eredményeképpen tisztán 2 gigabites és vegyes kapcsolati megoldások egyaránt kiépíthetők lesznek -- ez egyszerre csökkenti a költségeket és javítja a termelékenységet anélkül, hogy korlátozná az üzlet működését.

0

Új meghajtóprogram a Terratec 512i Digital hangkártyájához

2001. október 21. 15:30

A Terratec által kiadott új WDM meghajtó a Windows 2000 mellett az új Microsoft operációs rendszert, a Windows XP-t is támogatja. Az új driverhez frissített vezérlőpult is dukál, az 1.1.2.12-es verziót szintén letölthetjük a Terratec honlapjáról.

0

A Dell 20"-os lapos kijelzőt kínál a Dell Precision munkaállomásokhoz

2001. október 21. 15:04

[CNET, Business Wire] A Dell pénteken bemutatta első 20-os lapos kijelzőjét, a Dell 2000FP-t. A Dell 2000FP-t a cég egyelőre amerikai vevőknek kínálja a Dell Precision munkaállomásokkal együtt rendelve. Várhatóan még az idén kínálni fogja a cég a lapos kijelzőt a Dell Dimension asztali PC-khez, ill. önállóan is kapható lesz.

0

Az Oracle adatbázis-kezelője ismét világelső teljesítményértékeket produkál a sebességpróbán

2001. október 20. 23:52

[Oracle] Az Oracle Corporation a mai napon bejelentette két új szabványos SAP-sebességpróba eredményét, amelyeket az Oracle adatbázis-kezelőn mértek. Ezek az eredmények a kiváló teljesítmény hagyományát követve az Oracle adatbázis-kezelő kitűnő sebességét és feldolgozókapacitását bizonyítják. Az Oracle legújabb adatbázis-kezelője, a Real Application Clusters technológiát használó Oracle9i szinte korlátlan méretezhetőséget és folyamatos rendelkezésre állást biztosít minden egy csomagban forgalmazott alkalmazás számára.

0

A szobahőmérsékleten is fennmaradó, szerves mágnesesség már nem lehetetlen többé: forradalom a memóriagyártásban?

2001. október 20. 23:21

A szénmolekulákból létrehozható átlátszó, hajlékony anyag új távlatokat nyithat a memóriagyártásban. Az új struktúrájú anyag -- melyet egy orosz fizikus a magas hőmérsékletű szupravezetők körében végzett kutatásai közben talált fel teljesen véletlenül -- az első olyan szerves és mágneses anyag, mely szobahőmérsékleten is megőrzi mágneses tulajdonságait.

0

Csak jövő év elején érkezik az Athlon XP 2000+

2001. október 19. 11:32

A német tecChannel munkatársainak egy interjú alkalmával lehetősége nyílott megtekinteni egy AMD Athlon XP 2000+ processzoron alapuló tesztrendszert. Beszámolójuk szerint John Crank, az AMD termékmenedzsere egy videodekódoló alkalmazás Athlon és Pentium 4 rendszereken történő párhuzamos futtatásával illusztrálta az előbbi kiemelkedő, a 2 GHz-es Intel processzort felülmúló teljesítményét.

0

Magyar legenda: ringben a SiS735 és a VIA KT266A chipkészlet

2001. október 18. 23:23

A prohardver! oldalain jelent meg egy összehasonlító teszt, melyből képet kaphatunk arról, hogy a SiS735 chipkészletre épülő ECS K7S5A és a VIA nemrégiben felturbózott KT266A chipkészletét használó MSI K7T266 Pro2 miként birkózik meg egymással. A cikk az alaplapok túlhajthatósági potenciáljáról is részletes információkkal szolgál.

0

Az AMD beszünteti az AMD 760 alaplapi chipkészlet gyártását

2001. október 18. 22:22

[Tech Report] Egy japán online magazin értesülései szerint az AMD még ez évben beszünteti az egyprocesszoros Athlon és Duron rendszereket támogató AMD 760 típusjelű alaplapi chipkészletének gyártását. S noha egyelőre a cég nem erősítette meg a hírt, egy erről szóló döntés meglehetősen racionális lenne a vezetés részéről. Hiszen, amint az ismert, a sunnyvale-i központú chipóriás jelenleg nem rendelkezik az alaplapi chipkészletek kielégítő tömegtermeléséhez szükséges gyártókapacitással, illetőleg a tervezésre fordítható relatíve alacsony kutatás-fejlesztési keret nem teszi lehetővé a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó termékek fejlesztését. Az AMD csupán nemrégiben, az Athlon processzor bevezetésekor lépett be erre a piacra, és saját tervezésű alaplapi megoldásai inkább tekinthetőek a partnereknek szánt szándéknyilatkozatoknak, mint tömegtermékeknek.

0

A Borland Kylix a vezető integrált fejlesztőkörnyezet Linuxon

2001. október 18. 21:55

[LinuxPR] A Borland Software a napokban egy nem túl meglepő bejelentéssel állt elő. Az Evans Data Corporation által végzett felmérésekből kiderült, hogy a Borland linuxos RAD csomagja, a Borland Kylix, a legnépszerűbb komplett integrált fejlesztőkörnyezet Linuxon. Tekintve a Borland évtizedes tapasztalatát és népszerű fejlesztőeszközeit, ezen nincs is semmi csodálkoznivaló. Lou Grinzonak, Evans Data linuxos elemzőjének -- kissé rosszmájúan hozzá kell tennem: kemény munka árán -- arra is sikerült fényt derítenie, hogy a többéves windowsos tapasztalattal rendelkező fejlesztők a hagyományos linuxos fejlesztőkörnyezetet (gcc, make, automake, autoconf, emacs...) primitívnek találják, ám a Kylix teljeskörű szolgáltatásai őket is képesek voltak meghódítani.

0

Novemberben várható a SuSE Linux 7.3 magyar változata

2001. október 17. 21:06

[SuSE Magyarország] A SuSE Magyarország ma jelentette be, hogy november elejétől kapható a SuSE Linux 7.3 magyar változata. A magyarítás ezek szerint különösen jó tempóban haladt, hiszen az angol és német SuSE Linux 7.3 hivatalos kiadási időpontja október 22. Az ajánlott bruttó végfelhasználói ár 21900 Ft.

0

A Gateway új, kisvállalatokra kihegyezett szervercsaládot mutatott be

2001. október 17. 19:40

[CNET] A Gateway kedden bemutatta 910 Series alsó kategóriájú szervereit, amelyeket a cég alapvetően kisvállalatoknak szán. Az új szerverek az Intel Celeron processzorán alapulnak, és főként olyan feladatokban segítenek a kisvállalatoknak, mint az e-mailek kezelése, internet-hozzáférés, nyomtatómegosztás és más hálózati feladatok. Jim Jones, a cég marketing alelnöke szerint sok kisvállalat most először alakít ki hálózati architektúrát, ehhez átfogó szolgáltatások és megbízható hardverek szükségesek -- ezeket kínálja most a Gateway rendkívül kedvező árakon.

0

Hamarosan megszületik az Infineon-Toshiba DRAM egyesülés?

2001. október 17. 13:50

[EB News] A német chipgyártó óriáshoz közel álló források szerint a két cég közel áll ahhoz, hogy bejelentsék a DRAM üzletágak egyesülését. Egy hónappal ezelőtt az Infineon megerősítette, hogy a két cég tárgyalásokat folytat a DRAM egyesüléssel kapcsolatban, miután a Toshiba bejelentette, hogy a cég meg kíván válni a veszteséges DRAM üzletágtól. Az ügylettel kapcsolatban viszonylag kevés részlet látott napvilágot e hétig, amikor a két céghez közel álló források további részleteket közöltek azzal kapcsolatban, hogy hogyan is állna össze a tervezett egyesülés.

0

A Microsoft nyilvánosságra hozta az Xbox európai premierjének dátumát

2001. október 17. 11:01

A Microsoft a tegnap este egy franciaországi rendezvény keretében bemutatta az európai újságíróknak az Xbox konzolt és nyilvánosságra hozta a készülék megjelenési dátumát valamint árát is. Az Xbox március 14-én kerül az üzletekbe 299 angol fontos (~120 ezer forintos) áron.

0

Elérhetők a Micron 18 Megabites QDR SRAM memóriamoduljainak mintapéldányai

2001. október 17. 00:24

A Micron Technology ma bemutatta a cég által fejlesztett 18 Mbites Quad Data Rate (QDR) és 18 Mbites DDR SRAM moduljainak mintapéldányait. Ezek a 18 Mbites eszközök a Micron QDR/Double Data Rate (DDR) termékcsaládjának legújabb tagjai nagysebességű hálózati és kommunikációs eszközök számára.

0

Ha GUI, akkor Qt? A TrollTech kiadta a Qt hármas verzióját

2001. október 16. 21:41

[LinuxProgramming, TrollTech] A TrollTech kiadta a többplatformos, objektumorientált Qt lib és a hozzá kapcsolódó GUI-eszközök 3.0-ás verzióját. A Qt lehetővé teszi, hogy egyetlen forrásfa elkészítésével lehessen natív windowsos, unixos, linuxos és -- ez a 3.0 egyik nagy újdonsága -- Mac OS X-en futó programokat készíteni.

0

Angol legenda: ötéves a KDE

2001. október 16. 20:33

[KDE News] Öt éve éve és két napja küldte el Matthias Ettrich azóta elhíresült levelét , amelyben azt kéri néhány hírcsoport programozóitól, hogy csatlakozzanak egy bizonyos Kool Desktop Environment projekthez, amelynek célja egy könnyen használható, egységes elvek alapján felépülő komplett grafikus környezet megteremtése.

0

A GNOME 2 lekésett a Solaris 9-ről

2001. október 16. 18:20

[LinuxGram] A LinuxGram információi szerint a GNOME lekésett a Sun Solaris 9-es változatába való bekerülésről, ugyanis a desktop 2-es szériája nem lesz készen a jövő év első felében, amikor piacra kerül majd az új Solaris. Így aztán a GNOME nem is lehet a rendszer alapértelmezett grafikus felülete, hiába voltak efféle előzetes tervei a Sunnak. A kilences Solaris -- amelynek az első változatai már letölthetőek a Sun-tól, és amely állítólag képes lesz linuxos programok futtatására is -- alapértelmezett desktop környezete tehát továbbra is hagyományos Common Desktop Environment (CDE) marad.

0

A Soltek gyártja a VIA PR22-R és VIA PR22-S alaplapokat

2001. október 16. 09:11

A tajvani Soltek bejelentette, hogy két P4X266 chipkészletes alaplapja ezentúl a VIA kínálatában is megtalálható lesz. A Soltek SL-85DRV+ alaplapot a VIA PR22-R, az SL-85DRV-t pedig PR22-S néven forgalmazza.

0

AMD Hammer specifikációk még a mai nap folyamán

2001. október 16. 00:06

[Electic Tech] Az AMD alelnöke és technikai igazgatója, Fred Weber még a mai nap folyamán részletesebb információkat árul majd el az AMD Hammer processzor-architektúrájával kapcsolatban a San Jose-ban megrendezésre került Microprocessor Forum rendezvényen.

0

Fotók az Xbox japán változatának áttervezett kontrolleréről

2001. október 15. 14:23

A Microsoft Japánban az amerikai és európai változatoktól eltérő kialakítású kontrollerrel forgalmazza majd az Xbox konzolt. Az ok egyszerű: az ázsiaiaknak kisebb a kezük. Most végre fotókat is mutathatunk az áttervezett kontrollerről.

0

A Network Associates negyedéves eredményei jobbak lettek a vártnál és a cég kilátásai is jobbak a korábbi előrejelzéseknél

2001. október 15. 11:15

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A nálunk elsősorban a McAfee antivírus szoftverekről ismert cég a harmadik negyedévet a vártnál jobb eredményekkel zárta: a cég 11,3 millió $-os (részvényenként 8 centes) veszteséget ért el, míg a forgalom 209 millió $ volt. Egy évvel korábban a cég 4,1 millió $-os (részvényenként 3 centes) nyereséget és 238,7 millió $-os forgalmat ért el.

0

Már előrendelhető egyes online boltokban az MSI K7C12 Pro típusú, nForce chipkészlettel szerelt alaplapja

2001. október 15. 04:33

[Reactor Critical] Az Alternate.de online számítástechnikai boltban már előrendelhető az MSI K7C12 Pro típusú, NVIDIA nForce 420 chipkészlettel szerelt alaplapja. Az alaplapról szinte semmilyen információ nem áll rendelkezésre az árán kívül, attól viszont így hirtelen padlót lehet fogni: 459 német márkával (kb. 215 dollár = 62350 Ft!) könnyíti meg pénztárcánkat majdani megjelenésekor.

0

Letölthető a ZoneAlarm tűzfal program legfrissebb -- ingyenes -- verziója

2001. október 14. 23:30

[Zonealarm] Letölthető az egyik legkedveltebb tűzfal program, a Zonealarm legfrissebb verziója. A Pro verzióhoz képest valamivel korlátozottabb, ám mégis kiváló képességekkel rendelkező, növelt biztonságot nyújtó program segítséget adhat a Windows biztonsági lyukacskáinak betömködésében.

0

Az Emachines új PC-ket mutatott be pénteken -- immár 399 dollárért is kapható Windows XP-vel felszerelt számítógép !

2001. október 14. 22:46

[CNET] A cég eddig is olcsó PC-iről volt ismert, a pénteken bemutatott számítógépek is jól tükrözik az Emachines filozófiáját. Négy új modellel jelentkezett a vállalat, a legolcsóbb modell induló ára Windows XP operációs rendszerrel 474 dollár, amiből lejön egy 75 dolláros árkedvezmény, így 399 dollárért juthatunk hozzá a világ jelenlegi legolcsóbb Windows XP-s PC-jéhez.

0

Winamp Linuxra: jobb később mint soha?

2001. október 14. 16:50

[MP3NewsWire] A NullSoft pénteken kiadta Winamp 3.0 első bétáját, és ezzel együtt bejelentette a Winamp 3.0 első linuxos alfáját. A Winamp 3 teljesen modularizált, a bejelentés szerint bármelyik komponense kicserélhető, így a Winampet programozni vágyó fejlesztők az eddigieknél nagyobb szabadságot kapnak.

0

A legpesszimistább elképzeléseket is alulmúlták az ECS P4X266 chipkészletes alaplapjainak értékesítési adatai

2001. október 12. 13:19

Az Elitegroup Computer Systems (ECS) volt az egyetlen nagy alaplapgyártó, amely piacra dobta a VIA P4X266 alaplapi chipkészletre épülő alaplapjait. Azonban az értékesítési adatok még a legpesszimistább elképzeléseket is alulmúlták, ugyanis a gyár közel 600 ezer chipkészletet rendelt meg a VIA-tól de eddig összesen kevesebb, mint 200 ezer P4X266 chipsetes alaplapot adott el.

0

GeForce Titanium: siker, pénz, nők, csillogás

2001. október 12. 12:36

Az NVIDIA október elsején jelentette be GeForce Titanium videochipjeit, amelyeket a szakma meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadott. Az újságírók és elemzők azt vetették a vállalat szemére, hogy a grafikus processzorok semmiféle újdonságot nem nyújtanak az elődökhöz képest. Szigorúan műszaki szempontokat vizsgálva ez igaz is.

0

Az IBM és a Citizen közösen fejlesztik a Linux operációs rendszert használó karórát

2001. október 12. 10:49

[CNET] Az IBM a Citizen óragyárral közösen szeretné piacra dobni Linux operációs rendszert használó karóráját. A két vállalat tegnap mutatta be a WatchPad névre keresztelt órát, amely az együttműködés első gyümölcse. Az elmúlt másfél év során az IBM egyedül fejlesztette a nyílt operációs rendszert használó karórát.

0

Az Eidos után az Electronic Arts is fejleszt játékai hangzásán: a Dolby Digital ellenében a DTS-t választották

2001. október 12. 02:17

Az Electronic Arts, mely a világ egyik vezető játékfejlesztő cége bejelentette első játékait, melyek teljes egészében integrálják és kihasználják a DTS Interactive többcsatornás audio-technológiáját. Az NHL 2002 és az SSX Tricky konzolos, PlayStation 2 verzióinak audioanyaga házimozi minőségű körítést ígér a játék alatt.

0

Az alsó árkategóriába szorulnak a Hercules KYRO chipes kártyái

2001. október 11. 14:17

A videokártyáiról ismert Hercules jelentősen csökkentette alsó-középkategóriás termékeinek árát. A változások az STM KYRO és KYRO II grafikus processzorral szerelt kártyákat érintik, a GeForce2 Titanium sorozat megjelenése után ezeknek az ára már korántsem olyan kedvező, mint régen.

0

Elkelt a húszmilliomodik PlayStation 2

2001. október 11. 11:20

A Sony Computer Entertainment tegnap bejelentette, hogy leszállította a húszmilliomodik PlayStation 2 konzolt. A japán gyár legújabb generációs játékgépe 2000. márciusában került forgalomba.

0

A Microsoft a vásárlói visszajelzések hatására megváltoztatja mennyiségi licencprogramjait

2001. október 11. 10:45

[Microsoft] A Microsoft Corp. változásokat jelentett be új mennyiségi licencprogramjaiban, többek között a Frissítési Garancia (Software Assurance) konstrukcióra való átállás idejének meghosszabbításával kapcsolatban. A Microsoft a vásárlók visszajelzései alapján a Licensing 6.0 program átállási időszakát 2002. július 31-ig meghosszabbítja, és az Upgrade Advantage (Frissítés Extra) programot az Open és a Select ügyfelek számára a teljes bevezetési időszakban elérhetővé teszi. Szintén a vásárlók kérésére a Microsoft módosítja a Frissítési Garancia programot oly módon, hogy a bevezetési időszakban a Microsoft Office 2000 és Windows 2000 termékeket legfrissebb verziónak tekinti 2002. július 31-ig a Frissítési Garancia szempontjából.

0

Origin 300: új középkategóriás Unix szerverek az SGI-től

2001. október 10. 21:46

[CNET] A Unix szerver piacon már eddig is jelentős a verseny, az SGI most egy új, 32 processzoros középkategóriájú rendszert dobott a piacra. A cég felső kategóriás, Origin 3000 rendszereire jellemző moduláris filozófia jellemzi az Origin 300-at is.

0

Probléma a fórum ICQ allapotjelző ikonjaival

2001. október 10. 15:39

Ezúton kérnék minden regisztrált fórumolvasót, hogy az ICQ gyengélkedése miatt legyen szíves átmenetileg kivenni ICQ-számát a fórumban regisztrációkor eltárolt beállításai közül.

0

Vezető piacelemzők méltatják az Oracle9i Real Application Clusters technológiáját

2001. október 10. 12:37

[Oracle] Több nemrégiben készült, vezető informatikai piackutató cégektől származó jelentés is megerősíti, hogy az Oracle, az e-business szoftverek legnagyobb szállítója, rendkívül gazdaságos módot kínál ügyfeleinek adatbázisaik teljesítményének, méretezhetőségének és rendelkezésre állásának igény szerinti bővítésére azáltal, hogy az Oracle9i adatbázis-kezelőkhöz biztosítja a Real Application Clusters fürtözési technológiát.

0

Opera 5: túl az ötmillión

2001. október 9. 21:01

[Opera Software] A Norvég Opera Software néhány napja jelentette be, hogy a webböngészőjük windowsos változatának ötös verzióját a 2000 decemberi megjelenése óta ötmilliónál is többen töltötték le.

0

Angol legenda: Athlon XP teszteredmények

2001. október 9. 20:46

Míg a mi képességeink sajnos meglehetősen szerények e témában, s csak a bejelentésről, közzétett technikai adatokról tudunk írni, másoknak lehetőségük van tesztelni is az új processzorokat. Még a bejelentés előtt. Így a jeles napon már kész cikket tehetnek le az asztalra, komplett és átfogó teszteredményekkel.

0

Hamarosan várható a Linux Mandrake 8.1 IA64-es változata

2001. október 8. 22:25

[Mandrake News] A MandrakeSoft ma jelentette be az elmúlt héten kiadott Linux Mandrake 8.1 Itanium gépekre készült változatának harmadik bétáját. Az új tesztrendszer a 2.4.8-as kernel köré épül, és tartalmazza az i586-os Mandrakeben már elérhető friss programokat is, például a KDE 2.2.1-et vagy a Samba 2.2.1a-t. A MandrakeSoft minden olyan rendszergazdát, céget, kutatót vagy egyéb személyt, akinek vagy akiknek hozzáférésük van Itanium rendszerekhez, szívesen látna a bétatesztelőinek körében. A két ISO fájlból álló rendszer többek közt a mandrake.redbox.cz szerverről tölthető le.

0

Gnumeric 0.71: a GNOME-os táblázatkezelő fejlesztői elkezdték az 1.0 kiadására való készülődést

2001. október 8. 21:59

[GNOME News] Az új verzió bejelentésével sok minden változott A Gnumeric életében. Nem csak arról van szó, hogy egy újabb változat került ki a műhelyből, amely kisebb és stabilabb az előzőeknél, ugyanis a fejlesztők úgy döntöttek, hogy eljött ideje a programtulajdonságok zárolásának, ezek után már nem kerül be új funkció a táblázatkezelőbe az 1.0 megjelenéséig. A 0.71-es verziószámot viselő friss Gnumeric forráskódja az ftp.gnome.org -ról tölthető le.

0

Válaszút előtt a kisebb alaplapgyártók: Intel i845 vagy VIA P4X266?

2001. október 8. 14:02

[Digi Times] A kisebb gyártóknak választaniuk kell, hogy a VIA P4X266 vagy az Intel i845 chipkészletet használják olcsó Pentium 4 alaplapjaikhoz. Ugyanis az Intel szerint a versenytárs VIA terméke szabadalomsértő és jogtalanul gyártják valamint forgalmazzák.

0

8 millió PlayStation 2 konzolt szerel össze a tajvani Asustek

2001. október 8. 13:21

[Digi Times] A Sony Computer Entertainment -- a szórakoztatóelektronikai óriáscég számítógépes játékokkal és a PlayStation-nel foglalkozó leányvállalata -- 8 millió PlayStation 2 játékkonzol összeállítását rendelte meg a tajvani Asustektől. A gépeket az Asustek kunshani gyárában szerelik majd össze, a termelés novemberben indul majd.

0

A SiS új AGP meghajtót adott ki alaplapi chipkészleteihez

2001. október 8. 12:05

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) új AGP meghajtót adott ki alaplapi chipkészleteihez. Az 1.07 verziószámú driver a SiS735, SiS733, SiS635, SiS633 lapkakészletekkel használható. Az újításokról nincs információnk.

0

2003-ig kell várni az AMD 64 bites processzoraira

2001. október 8. 10:21

A SiliconStrategies által készített interjúban az AMD elnök-vezérigazgatója, Hector de J. Ruiz elmondta, hogy a vállalat Hammer kódnéven ismert 64 bites processzorai csak 2003-ban jelennek meg.

0

SuSE hírek: sikerrel záruló befektetési tárgyalások; október közepén jelenik meg a SuSE Linux 7.3

2001. október 7. 21:52

[SuSE, SuSE Magyarország] A SuSE Linux AG a bejelentette , hogy sikerrel zárta tárgyalásait, amelynek eredményeképpen a befektetők a SuSE számára 15 millió Eurót szavaztak meg. Az E-millenium nevű vezető befektetőcsoport mögött olyan kiemelkedő nemzetközi vállalatok állnak, mint az Accenture, a Beisheim Holding, a Deutsche Bank, a La Caixa és a SAP.

0

Angol legenda: interjú a KDE League elnökével, Andreas Pourral

2001. október 7. 15:35

[Linuxlookup] Mai linuxos legendánk a www.linuxlookup.com -on közölt interjú átböngészésére buzdítja a KDE-s olvasóinkat. Az interjúalany Andreas Pour, a 2000-ben alapított KDE League egyik társalapítója és elnöke. Pour az interjú során elmondja, hogy szerinte a KDE 2.2-es széria megérett a vállalati használatra, kiderül, hogy a KOffice mögött egy viszonylag kis létszámú fejlesztőcsapat áll, és további részleteket ismerhetünk meg arról, hogy a nyáron egy floridai város vezetése KDE mellett döntött.

0

Pentium 4-es rendszerek titokzatos halála

2001. október 6. 21:59

A The Inquirer információi szerint az Intel felhívást tett közzé, mely szerint az Active Monitor 1.13-as (vagy régebbi) és az ATA meghajtó 6.10-es (vagy nagyobb) verziójának telepítése furcsa fekete halálba taszíthatja a gépet. A probléma Windows 2000 operációs rendszer alatt jelentkezik.

0

A Sun megkezdte a Solaris 9 bétatesztelését

2001. október 5. 07:06

[CNET] A Sun Microsystems bejelentette, hogy megkezdték a Solaris 9 operációs rendszer bétatesztelését. Az új operációs rendszer végleges változata 2002-ben fog megjelenni.

0

Végnapjait éli a Windows NT 4.0

2001. október 4. 11:12

[CNET] A Microsoft bejelentette, hogy nem folytatják az ötéves Windows NT 4.0 szerver változatának értékesítését, mivel jelentősen megnőtt a kereslet a közvetlen utód, a Windows 2000 Server ill. Advanced Server iránt, és hamarosan meg fog jelenni a legújabb változat, a Windows XP.

0

Intel Celeron 1,2 GHz: báránybőrbe bújt farkas

2001. október 4. 10:53

Mivel az Intel nem kívánja folytatni az asztali Pentium III sorozatot, gyakorlatilag elmondható, hogy az 1,2 GHz-es, Tualatin magos Celeron egy 100 MHz-es front side busszal működő Pentium III.

0

A VIA csökkentette éves eredménykilátásait

2001. október 4. 10:24

[CNET, EB News, Reuters] A tajvani chipgyártó óriás VIA Technologies bejelentette, hogy csökkentette a 2001-es adózás előtti nyereségkilátásait, a cég immár csak 152,4 millió $-os profitra számít, szemben az áprilisban közzétett 244 millió $-os várakozásokkal.

0

Megújult a linux.hu

2001. október 4. 00:58

[linux.hu] Úgy tűnik, hogy az első magyar linuxos híreket közlő weboldal, a linux.hu, alapos fazonigazításon esett át. A nemrég feltett új külső miatt a linux.hu hírleveleinek kézbesítésében zavarok várhatóak, a végleges átállás egy héten belül meg fog történni. Az oldal szerkesztői ezután is várják a híreket beküldő emberek jelentkezését. További részletek a www.linux.hu -n.

0

Megjelentek az ECS első videokártyái

2001. október 4. 00:55

Az ECS (ELITEGROUP Computer Systems Co., Ltd.) márkát eddig a cég által gyártott alaplapjairól ismerhettük, több terméküket hivatalosan is ajánlotta az AMD. Keddtől azonban már videokártyákon is megtalálható ez a logó.

0

Az Adobe bejelentette az Illustrator 10-es verzióját

2001. október 3. 22:56

[Adobe] Az Adobe Inc. az elmúlt héten jelentette be vektorgrafikus programjának, az Adobe Illustratornak a következő verzióját. A cég sajtóközleménye szerint a 10-es Illustrator igazi áttörés, amely rengeteg lehetőséget kínál a webre dolgozó fejlesztőknek.

0

Jócskán elmaradt a várakozásoktól a Final Fantasy film sikere

2001. október 3. 14:33

Bár a Final Fantasy az egyik legnépszerűbb játéksorozat PlayStation platformon és a kritikusok is kedvezően fogadták a Final Fantasy: The spirits within filmet, a mozi mégsem váltotta be a hozzá fűzött pénzügyi reményeket. Ezért a játékokat és a filmet készítő Square úgy döntött, hogy kivonul a filmiparból és a jövőben kizárólag a számítógépes szoftverek fejlesztésére koncentrál.

0

Már kapható az AMD legújabb processzora, az Athlon XP

2001. október 3. 13:39

[Pricewatch] Egyes amerikai üzletek árlistájában már szerepel az AMD Athlon XP processzora, amelyet október 9-én jelent be a gyártó. Mint ismeretes, az Athlon XP lesz az AMD új asztali processzora, amely az új generációs, a mobil Athlon 4-ből és a szerverekbe szánt Athlon MP-ből is ismert Palomino kódnevű magra épül.

0

Az ALi új AGP drivert adott ki alaplapi chipkészleteihez

2001. október 3. 13:05

A tajvani ALi új AGP meghajtót adott ki alaplapi chipkészleteihez. Az 1.80 verziószámú kiadás számos apró stabilitási problémát orvosol, de a hírek szerint a Microsoft Windows XP operációs rendszer támogatását egyelőre még nem építették bele. Tehát az ALi AGP driver 1.80 kizárólag Windows 95/98/Me/2000 operációs rendszereken működik.

0

Letölthető a StarOffice ingyenes irodai programcsomag 6.0 verziójának bétaváltozata

2001. október 3. 12:53

[CNET] A Sun Microsystems tegnap elérhetővé tette ingyenes irodai programcsomagjának, a StarOffice-nak legújabb bétaváltozatát, amely a 6.0 verziószámot viseli. A szoftver linuxos kiadása már augusztusban letölthető volt, de tegnap a Microsoft Windows és Sun Solaris operációs rendszert használók is birtokba vehették az új StarOffice-t.

0

A Samsung kifejlesztette a világ első 576 kbites Rambus DRAM chipjét

2001. október 3. 12:10

[AsiaBizTech] A Samsung Electronics bejelentette, hogy kifejlesztette a világ első 576 kbites Rambus DRAM chipjét, amelynek tömeggyártását 2002 második negyedévében kezdik el. Az új Rambus DRAM chipet 0,12 mikronos technológiával gyártja majd a Samsung, ez is jelentős előrelépés lesz a 256 kbites Rambus DRAM-hoz képest, amely 0,15 mikronos csíkszélességgel készül.

0

A várakozásoknak megfelelően 799$-os iMacet dobott piacra az Apple

2001. október 3. 10:01

[CNET] Az Apple Computer hivatalosan is bejelentette, hogy 799$-os kiskereskedelmi árú iMacet dobtak piacra. Amint azt már korábban jelentettük, az új iMacben 64 MB RAM és CD-ROM található (szemben a többi iMacen ma már standard CD-RW meghajtóval).

0

A Sony várakozásai szerint a játék divízió nyereségesen zárja a pénzügyi évet

2001. október 3. 08:07

[CNET, Reuters] Nobuyuki Idei, a Sony elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a PlayStation 2 játékkonzol már most is nyereséges és várhatóan a cég játék divíziója is nyereségesen zárja a 2002 márciusban záruló pénzügyi évet. Idei újságíróknak elmondta, hogy a Sony vezetőségének semmi oka arra, hogy módosítsák a PlayStation-eladási célokat. A Sony biztosra veszi azt, hogy a PlayStation-eladások a jelenlegi körülmények között is jól alakulnak, dacára a szeptember 11-i eseményeknek.

0

Imation kontra Quantum: a vád az, hogy a Quantum monopolizálni akarta a DLT drive-okban használt digitális szalagok piacát

2001. október 3. 01:34

[CNET, Wall Street Journal] Az Imation bejelentette, hogy 450 millió $-os pert indított a rivális Quantum ellen, arra hivatkozva, hogy a winchesterpiacról nemrég kivonult, milpitasi (Kalifornia) központú cég monopolizálta a DLT (Digital Linear Tape -- évtizedes standard szerverek és számítógépek adatainak mentéséhez, back up-jához) drive-okban használt digitális szalagok piacát.

0

Legyél Te is DirectX 9.0 bétatesztelő!

2001. október 2. 23:18

Amennyiben szeretnénk gyakrabban újratelepíteni rendszerünket vagy kísérletező típusok vagyunk, itt a hozzánk illő feladat: legyünk DirectX 9.0 bétateszterek! A kihívás fejlesztők és kemény játékosok számára egyaránt szól.

0

Letölthető a StarOffice 6.0 bétája

2001. október 2. 20:29

[LinuxToday] Bár a Sun előzetes tervei szerint október előtt kellett volna megjelennie, csak tegnap jelent meg a StarOffice 6.0 bétája. A Sun Windows, Linux és Solaris operációs rendszereken működő irodai programcsomagjának előző verzióit már hatmilliónál is több felhasználó töltötte le a cég webhelyéről. Tony Siress, a Sun marketing- és üzleti igazgatója elmondta, hogy a csökkenő IT-kiadások idejében cége egy olcsó, kiváló minőségű irodai programcsomag kiadására készül, StarOffice 6-os verziója a nyílt forrású OpenOffice-on alapul. Letölthető a www.sun.com -ról kiindulva.

0

A Ricoh új, vállalati felhasználásra szánt színes nyomtatót és nyomtatóvezérlőt mutatott be

2001. október 2. 00:57

A vállalati szegmensben betöltött pozícióját erősítendő a Ricoh Corporation és az Electronics For Imaging bemutatta új, hálózati színes nyomtatóját és nyomtatóvezérlőjét. A RICOH új, nagyteljesítményű hálózati nyomtatója az Aficio Color 6513 típusjelzést viseli. A nyomtatóhoz kiválóan alkalmazható EFI Fiery E-810 Print Controller nyomtatóvezérlő ezzel a nyomtatóval együtt került bemutatásra a San Franciscóban megrendezett Seybold konferencián.

0

Az AMD stratégiai vezérelve: tanítani, tanítani, tanítani

2001. október 1. 23:42

Az utóbbi időben reflektorfénybe került az AMD új processzorjelölési és egyben marketingstratégiája. Mint ismert, a cég -- noha hivatalosan még nem jelentette be -- úgy döntött, hogy október 9-én debütáló Palomino magos asztali processzorait, az 5x86-os és Pentium CPU-k korszakában dívó PR (Pentium Rating) analógiájára, nem a valós órajel feltüntetésével, hanem a magasabb órajelen futó Intel Pentium 4 processzorokhoz viszonyított sebességük alapján jelöli majd. A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint az AMD -- némileg következetlenül, ámde konzekvensen a nem szakértő felhasználó vásárlási szokásait szem előtt tartva -- 150-250 MHz-nyi működési frekvenciabeli különbséget lát saját és konkurense azonos teljesítményű processzorai között.

0

A Netcraft szeptemberi webszerver-statisztikáki szerint újra növekszik az Apache használata

2001. október 1. 21:39

[LinuxToday, Netcraft] A Netcraft friss statisztikái szerint ismét az Apache webszerver növekszik a leggyorsabban, szeptemberben -- a nyári gyengélkedés után -- ismét jobb eredményeket produkált a kereskedelmi forgalomban kapható webszervereknél. A szerverszoftvereket futtató operációs rendszerek közül a legnagyobb, körülbelül 50%-os részesedéssel a Microsoft Windows valamelyik változata, ezt követi a Linux kb. 30 százalékkal. A többi rendszer részesedése (Solaris, BSD, egyéb UNIX-ok, és egyéb rendszerek) csökkenőben van. Ezek az értékek természetesen globális adatok, a Netcraft szerint hazánkban továbbra is erős a UNIX-típusú rendszerek webszerverként való használata, nálunk a linuxos webszerverek száma felülmúlja a windowsos webszerverek számát. Az alábbi webszerverszoftver-használatot összegző táblázatban a Microsoft sorban a Microsoft PWS és IIS, az iPlanet sorban pedig a Netscape szerverszoftvereinek összesített adatai szerepelnek.

0

LaserJet 1000: a Hewlett-Packard történetének legolcsóbb lézernyomtatója

2001. október 1. 14:24

[Bloomberg, CNET] A LaserJet 1000 249 dolláros árával a HP történetében a legolcsóbb LaserJet nyomtató, korábban a legolcsóbb modell a LaserJet 1200 volt, ami kb. 400$-ba kerül. Az új nyomtatóval a Hewlett-Packard olyan modellekkel igyekszik felvenni a versenyt, mint a Samsung 200$-os ML-1210-ese, a Lexmark 200$-os E210-ese és a Brother 300$-os HL-1440-ese.

0

Az Apple 799$-os iMac konfigurációkkal készül a negyedik negyedévre?

2001. október 1. 12:12

[CNET] Az Apple-höz közel álló kiskereskedelmi cégek szerint a vállalat arra készül, hogy 799$-os kiskereskedelmi árú iMac-ekkel lepi meg a vásárlókat a negyedik negyedévben. Eddig az iMac kiskereskedelmi ára 999$-nál indult (128 MB RAM-mal és CD-RW-meghajtóval), bár az oktatási piacra már árult a cég 799$-os modelleket (64 MB RAM-mal és CD-ROM-mal).