Szerző: Vörös Péter

2001. november 10. 18:18

A Seagate adatsűrűségi világcsúcsot ért el: 125 Gbyte egyetlen 3,5"-os lemezen

[CNET] A Seagate Technology bejelentette, hogy adattárolási világcsúcsot ért el: az eddigi 40 Gbyte-os tányéronkénti kapacitással szemben a cég 125 Gbyte-os kapacitást ért el egyetlen többrétegű 3,5-os lemeznél, ami 63 órányi DVD minőségű videó vagy közel 40.000 dal tárolására elegendő. Ez azt jelenti, hogy a merevlemez tányérjainak négyzethüvelykenkénti kapacitása több mint 100 Gbit. A winchestert jelenleg is elérhető hardverelemekből állította össze a Seagate.

[CNET] A Seagate Technology bejelentette, hogy adattárolási világcsúcsot ért el: az eddigi 40 Gbyte-os tányéronkénti kapacitással szemben a cég 125 Gbyte-os kapacitást ért el egyetlen többrétegű 3,5"-os lemeznél, ami 63 órányi DVD minőségű videó vagy közel 40.000 dal tárolására elegendő. Ez azt jelenti, hogy a merevlemez tányérjainak négyzethüvelykenkénti kapacitása több mint 100 Gbit. A winchestert jelenleg is elérhető hardverelemekből állította össze a Seagate.

David Szabados, a cég szóvivője elmondta, hogy a Seagate olyan valódi merevlemezfejet használt az új winchesternél, amely képes adatok olvasására és írására -- ezt azért fontos megjegyezni, mert más cégek korábban ugyan bejelentettek már megközelítően magas adatsűrűséget, de a merevlemezekben két különálló fejet használtak.

Szabados azt is közölte, hogy a kutatás eredménye 1-1,5 éven belül fog tényleges termékekben megtestesülni.

a címlapról