Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 7. 14:34

Új IBM merevlemezek "csillámpor" technológiával

Az IBM a mai napon jelentette be új merevlemezeit, amelyek a vállalat által még tavasszal bemutatott és bevezetett, forradalmian új AFC technológiára épülnek.

Az IBM a mai napon jelentette be új merevlemezeit, amelyek a vállalat által még tavasszal bemutatott és bevezetett, forradalmian új AFC technológiára épülnek.

A cégen belül csak "csillámpor"-ként emlegetett új metódus alkalmazása során két mágneses réteget mindössze három atomnyi vastagságú ruténium réteggel választanak el egymástól. Így -- állítják az IBM kutatói -- a hordozóréteg tárolókapacitása megtöbbszörözhető.

Az AFC technológia finomításával 2003-ra valósággá válhat a 100 Gigabit/négyzetcol érték elérése is, melynek révén az asztali gépekbe szánt merevlemezek kapacitása akár 400 Gbyte-ra is rúghat, míg hordozható számítógépeinkbe 200 Gbyte-os HDD-k is beépítésre kerülhetnek.

A ma megjelent, AFC technológiát használó merevlemezek között van a hordozható számítógépekbe és vékony szerverekbe szánt Travelstar 60GH és a Travelstar 40GN, valamint a csúcskategóriás asztali konfigurációkba ajánlott Deskstar 120GXP. A Travelstar GH sorozat legnagyobb tagja korábban 48 GByte volt, a GN család legnagyobb kapacitású meghatója pedig 30 GByte adat tárolására volt képes.

A Travelstar 60GH ára 429 dollár, a Travelstar 40GN merevlemezért pedig 225 dollárt kérnek. Mindkét meghajtó azonnal elérhető az IBM kínálatában. A Deskstar 120GXP lemezmeghajtót decembertől szállítja a vállalat, az ára egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról