:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 8. 11:23

ATi Radeon chipes grafikus kártyákkal jelentkezett a Gigabyte

[x-bit labs] A tajvani Gigabyte minden előzetes értesítés nélkül megkezdte ATi Radeon chipes videokártyáinak forgalmazását.

[x-bit labs] A tajvani Gigabyte minden előzetes értesítés nélkül megkezdte ATi Radeon chipes videokártyáinak forgalmazását.

A Gigabyte kártyái kizárólag OEM-ek számára érhetők el, ráadásul nélkülözik a vállalattól megszokott kék színű nyomtatott áramköri lemezt is. A termékeken egyébként semmi jel nem mutat arra, hogy a Gigabyte gyártotta volna őket, semmilyen felirat vagy embléma nincs rajtuk.

Mivel OEM kártyáról van szó, a Radeon 8500LE chipes Gigabyte GA-R8500/AGP-n a grafikus processzor órajele nem 275, hanem csak 250 MHz. A 64 MByte DDR SDRAM 500 MHz-en működik. A kártyán a monitorcsatlakozó mellett TV- és DVI-kimenetet is találni, sőt, a Gigabyte még egy DVI-DSUB átalakító kábelt is mellékel termékéhez.

A Gigabyte GA-R7500/AGP egy teljesen szokványos Radeon 7500 chipes kártya, a grafikus processzor órajele 270 MHz, a DDR SDRAM-ok pedig 460 MHz-en üzemelnek. Ezen a kártyán is van DVI- és TV-csatlakozó és a csomagban megtalálható a DVI-DSUB átalakító kábel.

A Gigabyte kártyái az utolsó ellenállásig megegyeznek az ATi saját termékeivel, még a rajtuk használt hűtőventilátor is azonos. Egyes belső források szerint az idegen gyártók által értékesített Radeon chipes kártyák első sorozatát az ATi gyártotta le, de ezt az információt egyelőre senki sem erősített meg.

Sajnos az ATi chipes kártyák esetében a Gigabyte termékei pont a két legfontosabb vonzerejüket veszítik el, ugyanis a vásárlókak le kell mondaniuk a hagyományos Gigabyte-kék nyomtatott áramköri lapról és a tajvani vállalattól megszokott bőséges szoftvermellékletről.

A nemrégiben bejelentett GeForce Titanium chipes kártyáihoz a Gigabyte a PowerDVD 3.0 lejátszóprogramon kívül hat játékot (Serious Sam, Rune, Motocross Mania, Heavy Metal F.A.K.K.2, 4x4 Evo, Oni) is mellékelt.

Japánban már kaphatóak az ATi chipes Gigabyte grafikus kártyák, a GA-R8500/AGP ára 320 dollár (90 ezer forint), a GA-R7500/AGP pedig 195 dollárba (55 ezer forintba) kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.