Szerző: Vörös Péter

2001. november 12. 22:06

Thaiföldön is felbukkantak a Windows XP kalózmásolatai

[Reuters, Yahoo Finance] A thaiföldi számítógépfelhasználók a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek kalózpédányainak ezreit vásárolják meg egy héttel azelőtt, hogy a terméket hivatalosan is bemutatnák a délkelet-ázsiai országban.

[Reuters, Yahoo Finance] A thaiföldi számítógépfelhasználók a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek kalózpédányainak ezreit vásárolják meg egy héttel azelőtt, hogy a terméket hivatalosan is bemutatnák a délkelet-ázsiai országban.

Többek között a bangkoki Pantip Plazán is sok boltban árulják a kalózlemezeket. Egyes árusok szerint már három hete kapható az XP Professional és igen jól fogy, naponta akár 200 darabot is eladnak belőle.

Nem is csoda, hiszen a kalóz CD-k mindössze 2,70$-ba kerülnek -- és tökéletesen működnek, mivel a kalózoknak sikerült megkerülni az operációs rendszer regisztrációs biztonsági megoldásait. Ez utóbbit egyébként a Microsoft illetékesei és a legális szoftvereladással foglalkozó cégek is megerősítették.

A Windows XP termékaktiválási funkciója azt jelenti, hogy az egyéni felhasználóknak külön-külön meg kell vásárolni a szoftvert, ha azt másik PC-re akarják telepíteni, a szoftver első telepítése során pedig egy aktiváló kódot kapnak az interneten keresztül a Microsofttól. Nagyvállalati ügyfelek azonban egy "vállalati kódot" vásárolnak meg és ezt használják a cégnél lévő PC-khez a szoftver installálásánál. Nos, a jelek szerint a kalózok ilyen vállalati kódot szereztek meg.

Az egyik zugárus szerint az XP Professional tokjának hátulján található a vállalati kód, amellyel az aktiválás ill. az installálás elvégezhető. Jó eséllyel a vállalati kódok egy része az OEM PC-gyártóktól "származik", ugyanis ezek a cégek megveszik a Microsofttól a jogot az új PC-kre történő installáláshoz.

Peerapong Oeusoonthronwattana, a Microsoft (Thailand) Limited tetszetős névvel megáldott ügyvezető igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a céget foglalkoztatja a kalózok tevékenysége, de azt is tudja, hogy a kalózok többféleképpen is megkerülhetik az új rendszer biztonsági funkcióit.

"A termékaktiválás nem oldja meg egyszerre a kalózkodás problémáját, de a korábban alkalmazott módszereknél jelentősen kifinomultabb, és legalább az alkalmi másolóknak nem olyan egyszerű az operációs rendszer illetéktelen másolása" -- mondta Oeusoonthronwattana.

A thaiföldi rendőrség rendszeresen lecsap a szoftverkalózokra, rajtaütnek az illegális árukat értékesítő boltokon, és nagy fanfárral semmisítik meg az elkobzott kalóztermékeket. Azonban az illetékesek is beismerik azt, hogy igen nehéz a dolguk egy olyan országban, ahol gyakran könnyebb meghozni a törvényeket, mint betartatni azokat.

Thaiföldön a Windows XP hivatalos bemutatója november 17-én lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról