:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 14. 15:03

Comdex: Megjelent az Opera 6.0 for Windows első bétája

[CNET] Kedden a norvég Opera Software a Comdexen bejelentette, hogy elkészült az Opera 6.0 for Windows Beta 1 változata. Ezzel immár mindhárom nagy böngészőgyártó a 6-os verziószámnál tart.

[CNET] Kedden a norvég Opera Software a Comdexen bejelentette, hogy elkészült az Opera 6.0 for Windows Beta 1 változata. Ezzel immár mindhárom nagy böngészőgyártó a 6-os verziószámnál tart.

Jon S. von Tetzchner, az oslói cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy egyre fontosabbá válik a nemzetközi piac, ezért az Opera 6.0-ban számos nem latinbetűs ábécé támogatása benne lesz, így pl. többek között a kínai és a japán is. A kelet-európai nyelvek támogatása is sokat javul, így külön kérhető a magyar nyelv támogatása is.

Az új böngészőverzió egy olyan időszakban jelenik meg, amikor jelentős nyilvánosságot kapott az Opera a rivális Microsoftnak köszönhetően. Az történt ugyanis, hogy az októberben elindított új MSN portálverziót egy ideig nem lehetett elérni a nem-Microsoft böngészők jelentős részével (pl. Opera, Mozilla, Amaya és a Netscape egyes változatai): a rendszer arra kérte a böngésző felhasználókat, hogy frissítsenek az Internet Explorerre. A Microsoft azóta kijavította a "hibát", de a kérdés miatt reflektorfénybe kerültek a rivális böngészők.

Az Opera az ún. Unicode Worldwide Character Setet (a széles körben támogatott nemzetközi karaktereket meghatározó szabványt) használja az új nemzetközi karakterkészletekhez. Tetzchner szerint azért késett el valamelyest az Opera Unicode támogatása, mert nehéz volt azt integrálni a Windows 95-tel.

Az Opera egyelőre nem készült el az arab nyelv támogatásával. Ezenkívül hamarosan el fognak készülni a nem angol nyelvű böngészőinterfésszel is.

Az Opera változatok továbbra is le vannak maradva az Internet Explorer mögött: a cég még nem készült el az Opera for Mac 5.0-val, de azt ígéri, hogy a Opera for 6.0 béta változat hamarosan meg fog jelenni.

Tetzchner szerint az Opera 6.0 beta gyorsabb, mint elődjei (Megj.: ezt szubjektív véleményként én is alá tudom támasztani), hatékonyabban használja a rendelkezésre álló memóriát és további előrelépés történt a World Wide Web Consortium (W3C) által közzétett standardok támogatása terén.

A cég követte a Netscape és a Microsoft példáját a téren, hogy új opciók álnak rendelkezésre az ablakok kijelzésével kapcsolatban (pl. lehetőség van az egyszeri ill. többszöri dokumentuminterfészek közötti választásra), valamint állandó hely van a bookmarkoknak és a keresőknek.

Talán az egyik legfontosabb előrelépés a 'hardcore' Opera-felhasználók számára az, hogy immár lehetőség van arra, hogy egyszerre párhuzamosan több példányban is futtathatjuk az Operát, különböző bookmarkokat, e-mailt és más preferenciákat használva.

Fejlődött az e-mail rész is: immár van mód arra, hogy a Microsoft Outlookból importáljunk e-mailt és az e-mail rész támogatja a TLS-t (Transport Layer Security) a POP és az SMTP protokollokhoz. A TLS egy biztonsági protokoll, amely az Internet Engineering Task Force fejlesztése alatt áll.

A böngészőnek ezenkívül új alapértelmezett felhasználói interfésze van.

Az Opera 6.0 egyik újdonsága az ún. Hotclick feature, amely az olyan információgyűjtő alkalmazásokra hasonlít, mint az Atomica: a Hotclick révén a felhasználók kiválaszthatnak egy szót és az oldal elhagyása nélkül megnézhetik a szó jelentését vagy fordítását. Az enciklopédia és fordítási tartalommal kapcsolatban az Opera a Terra Lycosszal állapodott meg. A Hotclickkel kapcsolatos további partnerek: a Google keresőmotor és az Amazon.com e-kereskedelmi webhely.

Bár az Opera lojális felhasználókat szerzett az web-ínyencek körében, főként azok között, akik ilyen-olyan okból nem kedvelték a Microsoftot, a norvég böngésző jelentősen elmarad a két böngészőgyártó óriás mögött a disztribúció terén, részben azért, mert a cég továbbra is pénzért árulta szoftverét még akkor is, amikor a Microsoft és a Netscape már régen ingyen adta böngészőit.

Alig egy évvel ezelőtt az Opera is úgy döntött, hogy ingyenesen is elérhetővé teszi a böngészőjét (az 5.0-s verzió óta), bár ez azzal jár együtt, hogy egy hirdetési banner jelenik meg a képernyőt -- a hirdetés nélküli változat ára 39$. Tetzchner szerint a kísérlet sikeres volt, a vállalat bevételei nőttek, az ingyenes változat elérhetősége miatt sok új felhasználója van az Operának, ezzel együtt sokan úgy döntenek, hogy megveszik a fizetős változatot.

Az ipari elemzők szerint nem túl fontos az Opera 6.0 beta megjelenése, mivel szerintük a cég nagyobb perspektívát lát a PC-nél kisebb eszközök böngészőpiacában. Ezen a területen a Netscape erőfeszítései csődöt mondtak a folyamatos késlekedések miatt, míg a Microsoft ilyen irányú törekvései ellenállásba ütköztek a rivális operációsrendszer-gyártóknál, így az Opera agresszívan tudott fel lépni e téren, mint a kis eszközök által kedvelt böngészőgyártó.

Nyáron a brit Psion mobil szoftver részlege az Operát választotta eszközei böngészőjéül. A megállapodás nem sokkal azután született meg, hogy az Opera megállapodást kötött az IBM-mel kis böngészők szállításáról. Azelőtt pedig az Opera megjelentette a Symbian EPOC operációs rendszerre írt böngészőjét, ezeket a következő generációs mobiltelefonokban és más mobil internethozzáférési eszközökben fogják használni.

Jon Mosberg, az Enskilba Securities egyik elemzője szerint a PC böngészők világában az Opera leginkább azért van jelen, hogy ismert legyen a cég neve ezen a piacon is. Mosberg úgy véli, hogy a jövőben sem ez lesz a cég fő bevételi forrása (már csak azért sem, mert a legtöbben az ingyenes Opera 5.x változatot használják).

"A legnagyobb potenciál a mobil internetben van [...] A Symbian nem szeretné azt, hogy a Microsoft legyen a böngészőgyártó, mivel az valószínűleg ahhoz vezetne, hogy az Microsoft diktálná a szoftverfelhasználás feltételeit. Ez megnyitja a lehetőséget afelé, hogy egy olyan cég szállítsa ezen a piacon a böngészőt, amelynek böngészője jól működik az új eszközökön." - mondta Mosberg.

Az Opera 5.x for Windows fizetős felhasználói számára ingyenes az upgrade a 6.0 beta változatra (Megj.: én úgy tapasztaltam, hogy ez igaz az ingyenes felhasználókra is). Az Opera 4.x fizetős felhasználói számára a 39$-os ár kb. felét elengedi a cég.

A tervek szerint a végleges Opera 6.0 for Windows megjelenése Karácsony körül várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.