:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 8. 19:38

Az AMD 2003-tól külső chipgyártók segítségét is igénybe veszi

[CNET] A mai AMD befektetői konferencián a vállalat vezérigazgatója, Jerry Sanders nem zárta ki, hogy a cég a jövőben más chipgyártókkal is gyártasson processzorokat.

[CNET] A mai AMD befektetői konferencián a vállalat vezérigazgatója, Jerry Sanders nem zárta ki, hogy a cég a jövőben más chipgyártókkal is gyártasson processzorokat.

A konferencián elhangzottak szerint az AMD 2003-tól venné igénybe más chipgyártók gyártókapacitását. A vállalat ekkor már 0,09 mikronos csíkszélességgel szeretné előállítani és előállíttatni processzorait. Jelenleg az AMD csak a drezdai Fab 30 üzemében gyárt processzorokat, ez a gyár várhatóan 2002-ben éri el maximális termelési kapacitását.

Bár Jerry Sanders korábban mindig azt hangoztatta, hogy az AMD sikere a saját gyártású chipeken múlik, a jövőben úgy tűnik, ez változni fog. A gyárak építése ugyanis óriási összegeket emészt fel, a drezdai Fab 30 esetében az AMD a Motorolával osztozott a költségeken -- a két cég egyszerre használja az üzemet.

Belsős források szerint az AMD számára a tajvani UMC jelenleg is gyárt Athlon processzorokat, természetesen egyelőre csak tesztelési célból. A United Microelectronics Corp. a TSMC mögött a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az AMD törölné saját gyáraival kapcsolatos terveit. A vállalat várhatóan 2005-ben nyitja meg új félvezetőgyártó üzemeit, amelyek már 300 mm átmérőjű wafereket dolgoznak majd fel. Az egyik gyár a Fujitsuval közös és flash memórákat állít elő, a másik üzemben mikroprocesszorok készülnek majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.