:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 27. 15:17

Az Intel megkezdte a 0,13 mikronos csíkszélességű Pentium 4 processzorok sorozatgyártását

Az Intel megkezdte a 0,13 mikronos csíkszélességű, Northwood magos Pentium 4 processzorok sorozatgyártását, amelyek várhatóan január elején jelennek meg a piacon.

Az Intel megkezdte a 0,13 mikronos csíkszélességű, Northwood magos Pentium 4 processzorok sorozatgyártását, amelyek várhatóan január elején jelennek meg a piacon.

A 0,13 mikronos technológiával készülő Northwood magos processzorok magja az eddiginél kétszer több, 512 Kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz majd. A bejelentéskor a chipek 2,2 és 2 GHz órajelű kivitelben lesznek elérhetőek.

A vállalat tervei szerint még a jövő évben befejeződik az új gyártástechnológiára való áttérés, amelyet a 300 mm átmérőjű szilíciumostyák bevezetése követ. A két technológia egyesítésével egy waferből az eddiginél 2,5x több processzor állítható elő, ami rendkívüli módon lecsökkenti a gyártás költségeit.

"Amikor megkezdődik egy processzor tervezése, meg kell becsülni, milyen gyártástechnológia áll majd rendelkezésre akkor, amikor 4-5 év múlva a chip elkészül. Egy 512 Kbyte L2 cache-t tartalmazó Pentium 4 processzor gyártási költségei túl magasak lettek volna 0,18 mikronos csíkszélességnél" -- mondta Pawel Gepner, az Intel Pentium 4 termékspecialistája. A jelenleg is kapható Willamette magos Pentium 4 proceszorok 256 Kbyte másodszintű cache-t tartalmaznak.

2002 első negyedébében -- valószínű még januárban -- debütál hivatalosan az i845 chipkészlet DDR SDRAM-ot támogató változata. Az Intel a kedvező ár/teljesítményt szem előtt tartó vásárlók számára ajánlja ezt a platformot. Korábban már beszámoltunk róla, hogy ezt a lapkakészletet már régóta gyártja az Intel és várhatóan decemberben az összes alaplapgyártó bemutatja a ráépülő termékeit.

Ami az alsó árkategóriás Celeron processzorokat illeti, a következő év első negyedévében már csak egy 1,3 GHz-es kivitel várható, ugyanis a második negyedév során az Intel minden bizonnyal piacra dobja a Pentium 4 alapjaira épülő változatot, amelynek induló órajele 1,4 GHz körül alakul majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.