Szerző: Barna József

2001. november 2. 12:17

A Windows XP népszerűsége elmarad a Windows 98-é mögött

[CNET] A Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek népszerűsége a hatalmas összegű reklámkampány és egyéb kedvezményes akciók ellenére elmarad a Windows 98-é mögött, de felülmúlja a Windows ME-ét -- derül ki az NPD Intelect piackutató cég felméréséből. Az NPD Intelect adatai a viszonteladók 80%-ának az operációs rendszer megjelenését követő első hét forgalma alapján adott visszajelzésein alapulnak. Ezek szerint az első héten kevesebb mint 300.000 dobozos példány talált gazdára, ami -- hacsak a maradék 20% visszajelzései nem szólnak minden várakozást felülmúló keresettségről -- mintegy 20-25%-kal elmarad a Windows 98 első heti eladási adatai mögött. Ugyanakkor Steve Koenig, a piackutató cég egyik elemzője elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet és a hullámzó vásárlói bizalmat figyelembe véve sikeresnek mondható az XP piaci bevezetése.

[CNET] A Microsoft új operációs rendszerének, a Windows XP-nek népszerűsége a hatalmas összegű reklámkampány és egyéb kedvezményes akciók ellenére elmarad a Windows 98-é mögött, de felülmúlja a Windows ME-ét -- derül ki az NPD Intelect piackutató cég felméréséből.

Az NPD Intelect adatai a viszonteladók 80%-ának az operációs rendszer megjelenését követő első hét forgalma alapján adott visszajelzésein alapulnak. Ezek szerint az első héten kevesebb mint 300.000 dobozos példány talált gazdára, ami -- hacsak a maradék 20% visszajelzései nem szólnak minden várakozást felülmúló keresettségről -- mintegy 20-25%-kal elmarad a Windows 98 első heti eladási adatai mögött. Ugyanakkor Steve Koenig, a piackutató cég egyik elemzője elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet és a hullámzó vásárlói bizalmat figyelembe véve sikeresnek mondható az XP piaci bevezetése.

Amint az ismert, a Windows XP hivatalosan október 25-én került a boltok polcaira. Az Egyesült Államokban a Home Edition frissítés 99, míg a teljes verzió 199 dollárba kerül. A Professional Edition esetében ugyanezek az értékek 199 és 299 dollár.

A korábbi, ám időközben az NPD Intelect által felvásárolt PC Data adatai szerint a Windows 95 és 98 operációs rendszerekből a megjelenés utáni első hónapban 600-600.000 példány kelt el, míg a Windows ME-ből 250.000 talált gazdára az első négy napon. A vásárlói szokások pedig azt mutatják, hogy egy új operációs rendszer keresettsége a megjelenés utáni első héten tetőzik, majd erősen visszaesik.

Ugyanakkor a korábbi verziókkal történő összehasonlítást megnehezíti az a tény, hogy manapság sokkal többen vásárolnak előre telepített operációs rendszerrel ellátott PC-t, mint a megelőző években, ezek eladási adatai azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre. Elemzők szerint azonban azok a felhasználók, akik új számítógép vásárlásával kívánják egybekötni operációs rendszerük frissítését, valószínűleg még kivárnak, már csak azért is, mert a Windows XP minden korábbi Windows-verziónál jóval erősebb hardvert igényel.

A Microsoft, az Intel, valamint a PC-gyártók és viszonteladók várhatóan összesen közel 1 milliárd dollárt fognak költeni a Windows XP népszerűsítésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról