:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 21. 13:17

Gateway-csomag a fogyasztók számára: számítógépek és kiegészítők mindössze havi 99$-ért

[Bloomberg, CNET] A Gateway egy új, az autóiparban már ismert finanszírozási rendszert szeretne bevezetni a PC-iparban: a cég lapos kijelzős Pentium 4 asztali PC-t, laptopot, vezeték nélküli hálózatot installálással együtt, MP3-lejátszót és még sok más apróságot kínál egy 4 éves, havi 99$-os ügylet keretében.

[Bloomberg, CNET] A Gateway egy új, az autóiparban már ismert finanszírozási rendszert szeretne bevezetni a PC-iparban: a cég lapos kijelzős Pentium 4 asztali PC-t, laptopot, vezeték nélküli hálózatot installálással együtt, MP3-lejátszót és még sok más apróságot kínál egy 4 éves, havi 99$-os ügylet keretében.

A Gateway már régen meg szerette volna célozni vevőit egy havidíjas elszámolással: először évekkel ezelőtt a YourWare finanszírozási program keretében próbálkoztak meg ezzel. Roger Kay, az IDC elemzője elmondta, hogy a cég igyekszik erős oldalaira építeni: a PC-kkel együtt szolgáltatások, szoftverek és hardverkiegészítők egész sorát kínálja a Gateway. Kay szerint igen jó üzletről van szó, mivel rendkívül sok mindent kínál a cég igencsak elfogadható áron.

A csökkenő piaci részesedés megfordítása érdekében a Gateway kevésbé az alap PC költségeire összpontosít, inkább a piac magasabb szegmensére figyel a cég. Egy példa erre az, hogy a jelenleg meghirdetett csomagban nem hagyományos monitort adnak az asztali PC-hez, hanem TFT laposkijelzős monitort.

Amióta a cég alapítója, Ted Waitt visszatért elnök-vezérigazgatóként januárban, a Gateway jelentősen csökkentette létszámát, kivonult számos piacról (így Európából és Ázsiából). A cég célja az, hogy a tömegek szemében ne egy egyszerű PC-gyártó legyen a Gateway, hanem a célpiac legjobb IT szolgáltatója -- Ted Waitt úgy fogalmazott, hogy "a cég az szeretne lenni a fogyasztók és a kisvállalatok számára, mint ami az IBM a nagyvállalatok számára".

A mostani csomag neve "preferred family package" ("kiemelt családi csomag"), a pontos tartalma pedig a következő:

  • Gateway 500S asztali PC 1,5 GHz-es Pentium 4 processzorral, 256 MB memóriával, 20 GB HDD-vel, CD újraíróval és 15"-os TFT laposkijelzős monitorral.
  • Solo 1200XL laptop 12,1"-os XGA felbontású TFT kijelzővel, 850 MHz-es mobil Intel Celeron processzorral, 192 MB memóriával, 10 GB HDD-vel, CD-ROM-mal és beépített vezeték nélküli és vezetékes Ethernet hálózati csatlakozással.
  • MP3-lejátszó.
  • Epson Stylus C60 tintasugaras nyomtató.
  • Visioneer szkenner.
  • Fuji FinePix digitális kamera.
  • Vezeték nélküli hozzáférési pont és a PC-k valamint a vezeték nélküli hálózat installálása.
Egyértelmű az, hogy ennyi cikket kínálva a megcélzott szegmens a piac felső része. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a csomag azoknak lehet a legvonzóbb, akiknek egyáltalán nincs PC-jük, vagy éppen le akarják cserélni a jelenleg meglévőt.

Mike Flanary, a Gateway kommunikációs megoldások üzletágának alelnöke így fogalmazott: "a csomag elkezdi a párbeszédet arról, hogy mi lehetséges". Ismervén azt, hogy sokaknak már van PC-jük, amelyet nem kívánnak egyelőre lecserélni, a Gateway úgy tervezi, hogy a csomag rugalmasan módosítható. Például elképzelhető olyan változat, miszerint beszámítható egy meglévő számítógép, feltéve, hogy az megfelel bizonyos követelményeknek, pl. Windows 98 vagy annál frissebb Microsoft operációs rendszer.

Bár a cég arra számít, hogy az olyan új szolgáltatások, mint a PC-k installálása az ügyfél otthonában főként a számítástechnikában még járatlanok számára lesz vonzó, Flanary azt is megjegyezte, hogy sok tapasztalt PC felhasználó szívesen veszi a segítséget pl. az otthoni hálózat felállításában.

Az átlagos Gateway ügyfél 1500$-t költ PC ill. perifériák vásárlására, mondta Waitt. Az új program célja az, hogy növelje az ügyfelekre eső vásárlást. Waitt szerint a most kínált csomag egy 3000$ körüli vásárlásnak felel meg. "Sok gazdagabb ember hajlandó többet költeni a szolgáltatásokra. A csomag egyik célja az, hogy időt takarítson meg az ügyfél számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.