Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 22. 18:02

NVIDIA nForce: megy vagy marad?

Az MSI nemrégiben jelentette be NVIDIA nForce chipkészletes alaplapját, amely a K7N420 Pro nevet kapta. Bár a magyarországi megjelenésre még várni kell, egyes külföldi üzletekben már megrendelhető a termék.

Az MSI nemrégiben jelentette be NVIDIA nForce chipkészletes alaplapját, amely a K7N420 Pro nevet kapta. Bár a magyarországi megjelenésre még várni kell, egyes külföldi üzletekben már megrendelhető a termék.

Azt mindannyian tudtuk, hogy az nForce lapkakészletes alaplapok nem lesznek olcsók, főként azért, mert a chipsetben számos integrált alkatrész -- GeForce2 MX grafikus mag, Ethernet kontroller, Dolby Digital 5.1 hangchip -- található.

Az MSI K7N420 Pro nem kevesebb, mint 199 dollárba kerül a GamePC oldalán, ami magyar pénzre átszámítva közel 58 ezer forintot jelent. Természetesen az nForce-alapú termékek egyelőre még újdonságnak számítanak a piacon, részben ennek tudható be a magas ár, és reméljük, hogy a magyarországi megjelenés idejére valamelyest mérséklődnek az árak.

Szerencsére az NVIDIA gondolt a vékonyabb pénztárcájú vásárlókra is, ugyanis elkészítette csúcskategóriás (sosem hittem volna, hogy egy alaplapi chipkészleteről valaha ilyet leírok) lapkakészletének olcsóbb, Dolby Digital audiovezérő nélküli változatát is. Az ASUS kínálatában már megtalálható ilyen alaplap is, A7N266-E néven.

Korábban már több alaplapgyártó fejezte ki aggályait az nForce árával kapcsolatban, és egyelőre úgy tűnik, igazuk lesz. Ezzel együtt persze nem szabad temetni az NVIDIA chipkészletét, hiszen tulajdonképpen ugyanolyan koncepcióra épül, mint a GeForce-sorozat csúcsmodelljei: a legnagyobb teljesítményt nyújtja azoknak, akik meg tudják fizetni.

Az alaplapgyártóknál nyilván nem az nForce chipkészletes alaplapok lesznek a nagy számban eladott "slágertermékek", de úgy tűnik, mégis látnak fantáziát az nForce-ban, hiszen több gyártó is tervez ráépülő alaplapokat.

Kérdés, mennyire van ezeknek létjogosultsága, hiszen híreink szerint tavasszal érkezik az nForce utódja, DDR333 támogatással és integrált DirectX 8 gyorsítóval...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról