Szerző: Barna József

2001. november 5. 23:31

Intel asztali processzorok: jövő év közepén érkezik a Pentium 4 olcsó változata

Paul Otellini
Paul Otellini
[Intel Executive Webcast] Az Intel október 30-án tartotta meg negyedéves, befektetőknek és elemzőknek szóló tájékoztatóját. Az elhangzott prezentációk közül most Paul Otellininek, az Intel Architecture Group igazgatójának a cég asztali processzorokkal kapcsolatos eredményeiről és rövid távú terveiről szóló előadását ismertetjük röviden.

Otellini elmondta, hogy több piackutató cég szerint a 2001-es évben a PC-piac várhatóan enyhe, 1-1,5%-os csökkenéssel zár az előző évhez képest. Ugyanakkor mind az Intel, mind pedig az egész iparág számára bíztató jel, hogy 2001 harmadik negyedévében a processzoreladások elérték a 2000. eleji szintet; mindeközben pedig az Intelnek sikerült kis mértékben növelnie piaci részesedését is.

Ezt nagyrészt annak köszönheti a cég, hogy nagy mértékű expanziót folytatott a fejlődő országokban -- melyek gazdasága a fejlett gazdaságoknál sokkal gyorsabb ütemben növekszik. A harmadik negyedévben viszonteladókon keresztül értékesített rekordmennyiségű Intel processzorkészlet 56%-a került fejlődő országokba.

A cég rövid távú terveiről szólván Otellini hangsúlyozta, hogy az Intel jövő év harmadik negyedévére gyakorlatilag már kizárólag Pentium 4 architektúrára épülő processzorokat fog gyártani asztali PC-khez, és a Pentium III vonal visszaszorítása a megfelelő ütemben halad. Ahogy megfelelő ütemben halad a gyártósorok 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiára történő átállítása is.

A cég még ebben a negyedévben megkezdi a 0,13 mikronos, Nothwood magos Pentium 4 processzorok szállítását a partnerek számára, ám ezek kiskereskedelmi megjelenése csak 2002 legelején várható. Ezek megjelenésével egy időben debütál majd a piacon (tehát szintén 2002 elején) az i845 alaplapi chipkészlet DDR memóriamodulokat támogató változata is.

Otellini elmondta továbbá, hogy az Intel 2002 második negyedévében jelenteti meg integrált grafikus magot tartalmazó alaplapi chipkészletét, míg a Netburst architektúrára (Pentium 4) épülő Intel Celeron processzorok megjelenése jövő év közepén várható. E processzorral kapcsolatban azonban nem árult el további részleteket.

A tervek szerint a teljes processzorgyártó kapacitást sikerül a cégnek 0,13 mikronosra átalakítania 2002 harmadik negyedévére, miközben fokozatosan vezetik be a 300 mm-es szilíciumostyákra történő áttérést is. E lépésektől az Intel azt reméli, hogy 2003 végére a mikroprocesszorok előállítási költsége mintegy 25%-kal csökkenthető lesz. A technológiai újításoknak köszönhetően az Intel teljes processzorkínálata 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül majd jövőre, s így még 2002-ben megjelenhet a 3 GHz-es Pentium 4 is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról