Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 20. 11:13

Jövő év elején debütál az 1,05 GHz-es Sun UltraSPARC III processzor

A Sun Microsystems a jövő év elején dobja piacra 1,05 GHz órajelű UltraSPARC III processzorát -- jelentette be a vállalat tegnap.

A Sun Microsystems a jövő év elején dobja piacra 1,05 GHz órajelű UltraSPARC III processzorát -- jelentette be a vállalat tegnap.


Sun UltraSPARC III

Az UltraSPARC III processzor tavaly ősszel debütált, a chip leggyorsabb verziói jelenleg 900 MHz-en működnek. A vállalat közleménye szerint az 1,05 GHz-es UltraSPARC III lapkák ugyanabban a dallasi Texas Instruments üzemben készülnek, ahol a 900 MHz-es verziót gyártják. Mindkét chip 0,15 mikronos csíkszélességgel készül majd.

A továbbfejlesztett Translation Lookaside Buffer-nek és az új Sun Forte Developer 7 fordítóprogramnak köszönhetően az UltraSPARC III 1,05 GHz-es verziója 32 százalékkal magasabb fixpontos és 72 százalékkal nagyobb lebegőpontos teljesítményt kínál, mint elődje, a 900 MHz-es változat.

A Sun UltraSPARC III egy 64 bites mikroprocesszor, amely a chipbe ágyazott memóriavezérlővel készül, melynek maximális sávszélessége 2,4 GByte/sec. A chip 14 fokozatú futószalagot tartalmaz, elsőszintű cache-e 96 Kbyte méretű és csak 2 órajel a késleltetése. Az UltraSPARC III 2 KByte prefetch cache-t is tartalmaz, amelyet a processzor automatikusan feltölt. Az 1,05 GHz-es processzor maximális teljesítménydisszipációja 75 Watt.

A hírek szerint a Sun közben gőzerővel dolgozik az UltraSPARC III következő verzióján, amelyet 1-4 processzoros rendszerekbe ajánl. Az egyelőre Jalapeno kódnéven ismert UltraSPARC IIIi chipet már 0,13 mikronos csíkszélességgel fogja gyártatni a Sun.

Az UltraSPARC III processzor 29 millió tranzisztort tartalmaz, az UltraSPARC IIIi viszont 87 milliót tartalmaz majd, ugyanis 1 MByte cache található a chipben.

A Jalapeno az energiával is takarékosan bánik, ugyanis a chip képes kikapcsolni az éppen nem használt részeit. Figyelemre méltó tulajdonsága a processzornak, hogy egyes részegységei képesek eltérő órajelen üzemelni.

Az UltraSPARC IIIi elsőként fogja használni a Sun Jbus technológiáját, amely a processzorok közötti kommunikáció felgyorsítására szolgál multiprocesszoros környezetben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról