:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 26. 13:56

Fél megabyte másodszintű cache kerül az új Athlon processzorokba?

Az AMD a Comdex kiállításon ugyan bemutatott egy működő Thoroughbred magos Athlon processzort, azonban egyelőre semmilyen részletet nem árult el a jövőre megjelenő chipek műszaki paramétereivel kapcsolatban.

Az AMD a Comdex kiállításon ugyan bemutatott egy működő Thoroughbred magos Athlon processzort, azonban egyelőre semmilyen részletet nem árult el a jövőre megjelenő chipek műszaki paramétereivel kapcsolatban.

Jelenleg csak annyit tudni, hogy a 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő processzor magja 80 mm2 lesz. Ebből egyesek azt a következtetést vonják le, hogy az AMD a Thoroughbred magos Athlonokban megkettőzi az L2 cache méretét és 512 KByte-os másodszintű gyorsítótárat épít a processzorba.

A 0,18 mikronos csíkszéleségű Palomino mag mérete az AMD dokumentációk szerint 129 mm2. Ha ugyanezt az áramkört 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártják le, annak a mérete nagyjából 67 mm2 lesz. Az eredeti, L2 cache nélküli Athlon magmérete 102 mm2, a 256 Kbyte on-die gyorsítótárral készülő Thunderbirdé pedig 120 mm2.

A 18 mm2 méretű cache számításaink szerint 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártva mintegy 10 mm2. Ha ezt hozzáadjuk a 67-hez, majdnem pontosan megkapjuk a Thoroughbred magjának méretét, a 80 mm2-t.


A jobb oldalon egymás mellett a Thoroughbred és a Palomino

Természetesen mindez csak spekuláció, melyekre a Comdex kiállításon bemutatott Thoroughbred processzor külseje ad okot. Érdemes a fotókon megfigyelni a mag alakját.

Vannak, akik szerint az AMD két változatban gyártja majd a Thoroughbred magos Athlonokat, és az 512 Kbyte L2 cache-sel szerelt kiviteleket a többutas szerverekbe szánt Athlon MP néven hozza forgalomba.

Az mindenesetre már most biztos, hogy az Intel 0,13 mikronos csíkszélességű Pentium 4 processzora, a Northwood 512 KByte L2 cache-t tartalmaz majd. Hogy az AMD ebben is követi-e az Intel példáját, az tavasszal elválik.

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 26. 21:26

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.