Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 21. 15:33

Megjelent a magyar nyelvű Windows XP

[email] Hetvennégy nap, azaz rekord idő alatt készült el a Microsoft Windows XP magyar nyelvű verziója, melyet november 22-én a Madách Színházban, nagyszabású premier keretében mutat be a Microsoft Magyarország.

[email] Hetvennégy nap, azaz rekord idő alatt készült el a Microsoft Windows XP magyar nyelvű verziója, melyet november 22-én a Madách Színházban, nagyszabású premier keretében mutat be a Microsoft Magyarország.

A Microsoft operációs rendszerek honosított verzióinak megjelenése korábban átlagosan 3-4 hónappal az angol nyelvű termék megjelenése után került a hazai viszonteladók polcaira. A Windows XP magyarított változatának boltokba kerülése a legnagyszerűbb időzítés nemcsak a Microsoft Magyarország, hanem valamennyi ügyfele, partnere, viszonteladója és végfelhasználója számára egyaránt.

"A Windows XP megjelenése fontos mérföldkő a Microsoft számára" -- jelentette ki Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója a magyar nyelvű termék bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. "Iparági partnereink számára könnyebbé válik az alkalmazások, illesztőprogramok, perifériák fejlesztése, hiszen a Windows XP megjelenésével megszűnik a DOS-os vonal, s immár csak egyetlen kódra szükséges optimalizálni termékeiket. Az operációs rendszer rengeteg új tulajdonsággal gazdagodott, az immár húszéves PC-t nagykorúvá teszi azáltal, hogy teljességgel kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket pl. a digitális fotók feltöltése, szerkesztése, megosztása, a csúcsminőségű digitális zenék tárolása és lejátszása, az azonnali üzenetküldő szolgáltatás, a fejlett hang- és videokommunikációs szolgáltatások révén. A Windows XP egyúttal jelentős állomás a Microsoft .NET stratégiájának beteljesítése felé, hiszen ez a termék már integráltan tartalmazza az internetes technológiákat és a .NET szolgáltatások elérését" -- mondta Vityi Péter.

Két héttel a Windows XP amerikai bemutatkozása után már 7 millió operációs rendszert értékesített a Microsoft számítógépgyártóknak, valamint upgrade és dobozos licencelési konstrukciókban. A számítógépgyártóknak történt eladások mintegy 200 százalékkal haladják meg a Windows 98-as eladásokat, a korábbi operációs rendszer megjelenésének első hónapjához viszonyított adatok szerint. A viszonteladói értékesítés is jelentős mértékben meghaladta a Windows 95 és Windows Me eladásokat, ugyanígy az első hónapos adatok viszonylatában. "Az első hetek káprázatos adatai azzal a reménnyel töltenek el bennünket, hogy a Windows XP megjelenése az egész iparág számára kiemelkedő értékesítési sikereket hoz" -- mondta Bill Gates.

A Windows XP mind a vállalatok, mind az egyes végfelhasználók körében sikerrel debütált hazánkban is. Az angol nyelvű termék tesztelése jónéhány közepes és nagyvállalatnál lezajlott, s egyre többen kötelezik el magukat a Microsoft legújabb operációs rendszere mellett. A Microsoft Magyarország referencia ügyfeleként említheti a Pannon GSM-et, a Richter Gedeon Rt.-t, a KSZKI-t (Költségvetési Intézményeket Kiszolgáló Intézmény), valamint az Index.hu Rt.-t.

A Microsoft Magyarország vidéki viszonteladó partnereivel október 15-én indította el országjáró körútját, melynek keretében több mint ezerötszáz végfelhasználó ismerkedhetett meg a Microsoft legfrissebb operációs rendszerével és az Office XP irodai programcsomaggal. A kilenc megyeszékhelyt érintő roadshow soha nem tapasztalt sikert aratott.

"Hihetetlen lelkesedést tapasztaltunk valamennyi városban! Az embereket lenyűgözte a Windows XP új, barátságos kezelőfelülete, gyorsasága, könnyebb kezelhetősége. A roadshow-ra látogatók közül sokan ma is Windows 95-öt használnak, s miután megtekintették bemutatónkat, egy új világ tárult szemük elé. A Windows XP beindítja az emberek fantáziáját" -- mondta Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország rendszermérnöke.

A magyar nyelvű Windows XP Professional Edition és Windows XP Home Edition dobozos változata december elsején lesz elérhető a Microsoft Magyarország valamennyi viszonteladójánál. Egyéb licencelési konstrukciókban pedig már a mai naptól rendelhető a termék.

A Professional verzió ajánlott végfelhasználói ára hozzávetőleg a Windows 2000 Professional árával lesz megegyező, a Home változat pedig a Windows Me ajánlott fogyasztói árához hasonló összegért lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról