Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 26. 10:22

Elődeiknél kisebb és olcsóbb Intel-processzoros szervereket mutat be az IBM

Az IBM ma jelentette be új, kis méretű és olcsó számítógépeit, amelyeket nagyvállalatok számára ajánl. Az IBM x360 gépek Intel Xeon processzorokra épülnek.

Az IBM ma jelentette be új, kis méretű és olcsó számítógépeit, amelyeket nagyvállalatok számára ajánl. Az IBM x360 gépek Intel Xeon processzorokra épülnek.

Az IBM szerint az x360 legfőképp a más gyártók -- Dell, Compaq, Hewlett-Packard -- Intel processzoros gépeinek lehet a versenytársa. A vállalat szerint az új számítógép ideális e-kereskedelmi vagy vállalati erőforráskezelő (Enterprise Resource Management - ERP) alkalmazások futtatására.

"Az Intel-alapú kiszolgálókat gyártó cégek közül páran azt hangoztatják, a technológia nem fontos [...] Azonban a felhasználók ezt nem így látják. Az ügyfelek skálázható, robosztus, megbízható és könnyen menedzselhető kiszolgálókat szeretnének" -- mondta Deep Advani, az IBM Intel-alapú szerverekkel foglalkozó részlegének alelnöke.

Az IBM x360 számítógépek ára 16 ezer dollárnál kezdődik. A gépekben 1,6 GHz órajelű Intel Xeon processzorokat találni. A sorozat elődje, az IBM x350 még 900 MHz-es Pentium III Xeon chipekre épült.

A "Nagy Kék" állítása szerint az új gépek közel 40 százalékkal kevesebb helyet foglalnak el, mint elődeik. Ez főként annak köszönhető, hogy az IBM a mainframe számítógépeiben is használt hűtési technológiákat alkalmazta, amely lehetővé teszi, hogy az alkatrészeket egymáshoz közelebb helyezzék el.

Az IBM x360 négy processzort tartalmaz, de Advani szerint jövőre megjelennek a 16 processzoros változatok is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról