Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 2. 12:13

Alacsony fogyasztású szerverprocesszorokkal rukkol elő az Intel

[ZDNet] Az Intel a Comdex kiállításon mutatja be ultra-alacsony fogyasztású mikroprocesszorait, amelyet vékony szerverekbe szán.

[ZDNet] Az Intel a Comdex kiállításon mutatja be ultra-alacsony fogyasztású mikroprocesszorait, amelyet vékony szerverekbe szán.

Az új Pentium III processzorok ugyanarra a Tualatin magra épülnek, amire az Intel csúcskategóriás mobil processzorai. Az ultra-vékony szerverekbe és notebookokba szánt chipek tervezésénél egyformán fontos az alacsony teljesítményfelvétel és a mérsékelt hőtermelés.

Az Intel nem titkoltan a Transmeta Crusoe ellenfeléül szánja új processzorait. A Transmeta chipjei számos vékonyszerver-gyártó vállalat -- RLX Technologies, Amphus, Rebel.com, FiberCycle -- számítógépeiben tűntek fel.

A kaliforniai chipgyártó "ellencsapásának" második szakasza jövő tavasszal várható, amikor az Intel bejelenti többprocesszoros működésre is alkalmas ultra-alacsony fogyasztású szerverprocesszorait. A Trasmeta Crusoe chipek kizárólag egyprocesszoros rendszerekben képesek működni.

Az Intel szóvivője a hírrel kapcsolatban csak annyit árult el, hogy korábban a vállalat bejelentette, hogy még idén piacra dobja alacsony fogyasztású szerverprocesszorait, és minden a terveknek megfelelően halad.

Márciusban Mike Fister, az Intel Enterprise Platform Group ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy az Intel 0,13 mikronos csíkszélességű, ultra-alacsony fogyasztású szerverprocesszorokat jelentet meg a hozzájuk tartozó chipkészletekkel együtt. A hírek szerint a Comdex kiállításon az Intel egy olyan alacsony fogyasztású chipkészletet jelent be, amely legfeljebb 2 GByte memóriát kezel és támogatja az ECC hibakorrekciót.

Jelenleg a Hewlett-Packard, a Compaq, a Dell és az IBM dolgozik olyan ultra-vékony szervereken, amelyek az Intel új processzoraira épülnek. A HP számítógépei 2001 végén vagy 2002 elején jelennek meg.

a címlapról