Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 22. 09:13

Komoly ütőkártya az Intel kezében: az i845G lapkakészlet

[x-bit labs] Mivel a Pentium 4-et támogató integrált chipkészletek piacán egyelőre a tajvani gyártóknál az előny, az Intel a tervezettnél egy negyedévvel előbb, még áprilisban kiadja i845G (kódnevén Brookdale-G) lapkakészletét, amely számos újdonságot vonultat fel.

[x-bit labs] Mivel a Pentium 4-et támogató integrált chipkészletek piacán egyelőre a tajvani gyártóknál az előny, az Intel a tervezettnél egy negyedévvel előbb, még áprilisban kiadja i845G (kódnevén Brookdale-G) lapkakészletét, amely számos újdonságot vonultat fel.

Egyelőre meg nem erősített pletykák szerint a chipkészletre integrált grafikus vezérlő teljesítménye jóval felülmúlja majd az i815-ben található grafikus magét. Az Intel előzetes mérései szerint az i845G videovezérlője pontosan kétszer nagyobb teljesítményt nyújt elődjénél.

A grafikus mag 3D motorja várhatóan a PowerVR chipjeiből ismert tile based deferred shading eljáráson alapul majd. A 166 MHz-es órajelen működő chip pontos teljesítménye eleddig sajnos nem ismert, azonban az mér biztos hogy az i845G az integrált Intel chipkészletek között elsőként támogatja majd a 32 bites megjelenítést.

Ami a 2D részt illeti, a tervezők az összes ma elvárható képességgel felruházták az i845G-t. A chipben lesz hardveres MPEG-2 dekódolás támogatás és többkijelzős megjelenítés is, amely keretében a monitor, laposkijelző és TV többfajta kombinációját is használhatjuk majd. A RAMDAC órajele 350 MHz lesz.

A legérdekesebb talán a memóriakezelés, ugyanis az i845G grafikus magja egy egycsatornás RDRAM vezérlőt tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a grafikus memória RDRAM modulokkal bővíthető lesz. Elképzelhető, hogy az alaplapgyártók költségcsökkentési szempontok miatt csupán meghatározott mennyiségű RDRAM chipet forrasztanak az alaplapra, de nem csodálkoznánk, ha készülnének külön RDRAM foglalattal rendelkező, bővíthető lapok is.

Az i845G chipkészlet megjelenésekor debütálnak majd az első 533 MHz front side buszt használó Pentium 4 processzorok, így nyilván természetesen, hogy a chipset is támogatja az 533 MHz órajelű front side buszt. Az AGP8x támogatással rendelkező lapkakészlethet új ICH4 southbridge chip is dukál, amely natív USB 2.0 támogatással rendelkezik.

Az i845G valószínűleg április elsején jelenik meg a piacon, várható ára 45 dollár lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról