:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 9. 13:16

Az IBM új szuperszámítógépe 15-ször nagyobb számítási teljesítményt kínál majd a jelenlegi rekordernél

Az IBM ma bejelentette, hogy egy új szuperszámítógép építésébe kezd. A 2004-re elkészülő berendezés kisebb lesz a jelenlegi leggorsabb számítógépnél, azonban 15-ször nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd.

Az IBM ma bejelentette, hogy egy új szuperszámítógép építésébe kezd. A 2004-re elkészülő berendezés kisebb lesz a jelenlegi leggorsabb számítógépnél, azonban 15-ször nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd.

Az új szuperszámítógépet széles körben kívánják majd alkalmazni, időjáráselőrejelzésre ugyanúgy, mint biológiai kutatásokhoz vagy kereskedelmi alkalmazások futtatásához -- mondta az IBM.

A Blue Gene/L nevű gépet az IBM a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory-val közösen tervezi és építi majd. A gép várhatóan 2004-re készül el, körülbelül 1-1,5 évvel korábban, mint a "testvére", a Blue Gene/C. Ez részben azért van, mert a Blue Gene/C nagyobb és gyorsabb is lesz.

Az IBM számításai szerint a Blue Gene/L elég gyors lesz ahhoz, hogy a tudományos számítások mellett kereskedelmi alkalmazásokat is futtasson, ezért a vállalat jelenleg partnereket keres, akik üzleti szimulációkat vagy adatbányászati alkalmázásokat futtatnának a szuperszámítógépen.

A Blue Gene/L számítási teljesítménye 200 teraflops lesz, ami hozzávetőleg 15-ször nagyobb, mint a jelenlegi leggyorsabb számítógép, az ASCI White számítási kapacitása. Ráadáásul az ASCI White nagyjából két kosárlabdapályányi helyet foglal, a Blue Gene/L viszont már egy teniszpálya felével beéri -- állítja az IBM.

A megnövekedett számítási teljesítmény révén napok alatt megoldhatók lesznek olyan problémák, amelyekre eddig heteket kellett áldozni. Ez a kereskedelmi alkalmazások esetében kulcsfontosságú.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 13:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.