vállalati it archívum - 2001 december

2001
december

0

Újévi köszöntő

2001. december 31. 14:26

Sokat lehetne merengeni azon, hogy a 2001-es év mit is jelentett a világ, az informatika, vagy éppen a HWSW történetében. Ám egyiknek sem most van az ideje. Ha valaminek van most ideje egyáltalán, az nem más, minthogy megköszönjük minden lelkes és kitartó, és természetesen kevésbé lelkes és kevésbé kitartó olvasónknak, hogy idén is értelmet adtak a munkánknak. A karácsony mellett a szilveszter azon kevés alkalmak egyike, amikor lehetőségünk van egy pillanatra megfeledkezni e modernkori hiúság vásáráról, az informatikáról, félretenni számítógépünket, és azok helyett, akik ott vannak, azokkal törődni, akik itt , velünk vannak. Ne szalasszák, szalasszátok ezt el, és véletlenül se töltsék, töltsétek a mai estét a HWSW-n...

0

Japánban már kapható az Athlon XP 2000+

2001. december 31. 13:11

Noha az előzetes várakozások szerint az AMD hivatalosan csak január elején jelenti be asztali számítógépekbe szánt leggyorsabb processzorát, az Athlon XP 2000+-ot, egyes japán boltokban már megvásárolható a termék.

0

SuSE Linux Enterprise Server 7 Itanium processzorokra

2001. december 30. 18:13

[SuSE Magyarország] A SuSE magyarországi irodája tegnap jelentette be, hogy SuSE Linux Enterprise Server 7 már hazánkban is elérhető az Itanium processzorcsaládra. A SuSE üzleti terméke nagyfokú stabilitást és biztonságot nyújt, a Linux összes elérhető szolgáltatását biztosítja a nagyméretű adatbázisok, komplex e-üzleti tranzakciók, és a tudományos, illetve kutatói alkalmazások számára. A SuSE már az Itanium processzorok korai fejlesztési fázisaitól kezdve együttműködött az Intellel, e kooperációnak az eredménye volt az Itanium bemutatása után szinte azonnal -- 2001 májusában -- piacra kerülő első Itanium rendszerre készült SuSE termék.

0

Megjelent a végleges PowerStrip 3.12

2001. december 28. 19:37

Bár már karácsony előtt megjelent, csak most számolunk be róla: az Entechtaiwan több béta verzió után letölthetővé tette a közkedvelt PowerStrip finomhangoló program 3.12-es, végleges verzióját.

0

Az IBM szuperszámítógépe teszi pontosabbá a középtávú időjárás-előrejelzéseket

2001. december 28. 19:16

Az IBM bejelentése szerint a Középtávú Meteorológiai Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) a céget kérte fel a világ legnagyobb teljesítményű és tárolási képességű meteorológiai szuperszámítógépének megépítésére. A Kék Vihar-nak, Blue Stormnak nevezett gép az IBM eServer p690 rendszerén alapul, s hatalmas teljesítményének köszönhetően pontosabb meteorológiai előrejelzéseket tesz lehetővé, miközben a jelenleg használatos rendszerek feladatait, mint például a tengeri hajózáshoz elengedhetetlen adatok szolgáltatását is ellátja.

0

Az i845D bevezetését övező várakozások miatt emelkednek a DDR memóriák árai

2001. december 28. 14:56

[EBN] Minthogy mind az OEM-ek, mind pedig a memóriagyártók komoly várakozással tekintenek az Intel DDR (double data rate) SDRAM modulokat támogató i845D alaplapi chipkészletének hivatalos januári bejelentésére, a DDR SDRAM memóriák ára jelenleg a hagyományos SDRAM modulokénak közel kétszeresére emelkedett. S noha az elemzők és a gyártók egyaránt úgy vélekednek, hogy ez az áremelkedés nem lesz tartós, többen elképzelhetőnek tartják, hogy az i845D kiugró sikere esetén hiány keletkezhet a DDR memóriamodulokból.

0

Merre tovább, NVIDIA?

2001. december 27. 14:39

A CNET egyik riporterének egy rövid interjú erejéig ismét sikerült mikrofonvégre kapnia az NVIDIA rokonszenves elnök-vezérigazgatóját, Jen-Hsun Huangot. A beszélgetés apropóját az adta, hogy az NVIDIA azon kevés számítástechnikai cégek egyike, amelyeknek a 2001-es esztendőben, e rendkívül nehéz időszakban is sikerült piaci pozíciójukat erősíteni, lépést tartani a technológia gyors ütemű fejlődésével és töretlenül növelni nyereségüket. Ebben nem kis szerepe volt a Microsofttal kötött igen jövedelmező szerződésnek, melynek révén az NVIDIA lett az Xbox játékkonzol legfontosabb hardverelemeinek, a grafikus processzornak és az alaplapi chipkészletnek a szállítója. Elemzők szerint csupán e megállapodás 2 milliárd dollárral gyarapíthatja az NVIDIA-t az elkövetkezendő öt évben. Ezen túlmenően az NVIDIA tovább növelte piaci részesedését és technológiai erőfölényét a grafikus chipek piacának szinte minden szegmensében.

0

Viszlát AMD Thunderbird?

2001. december 27. 13:30

[Clubic] Nem hivatalos források szerint az AMD hamarosan felhagy a Thunderbird magos Athlon processzorok gyártásával.

0

Taroltak a PlayStation játékok a decemberi eladási listákon

2001. december 27. 12:20

[Yahoo] A Sony konzoljaira írt játékok voltak a december eleji bevásárlószezon legnagyobb slágerei -- állítja az NPD Group által elvégzett tanulmány. A 20 legnépszerűbb játék közül nyolc PlayStation 2 és négy PlayStation szoftver volt.

0

Lindows: túlságosan hasonlít a Windowsra

2001. december 23. 23:34

[CNET] A Microsoft csütörtökön bírósághoz fordult, ugyanis egy Linux-alapú kezdeményezés, a LindowsOS neve megtévesztően hasonlít a Microsoft Windows márkajelzésre. A LindowsOS-ről már korábban beszámoltunk olvasóinknak, a rendszer tulajdonképpen egy Linux-disztribúció, amely egy speciális kiegészítésekkel ellátott Wine -t is tartalmaz, így lehetővé teszi a Microsoft Windows operációs rendszerekre írt szoftverek problémamentes futtatását Linux alatt, ugyanakkor a natív Linuxos programok végrehajtására is képes. A 2002-ben megjelenő rendszerhez a fejlesztők könnyen átlátható grafikus felületet ígérnek.

0

Az AMD hatékonyabbá tenné a félvezetőgyártás jelenlegi modelljét

2001. december 23. 21:42

[CNET] Az AMD a héten jelentette be, hogy a domainLogixszal, az ILS Technologyval és az Oceana Sensor Technologies-zal együttműködve olyan biztonságos eManufacturing modell kifejlesztésébe kezd egy több mint 10 millió dolláros projekt keretében, melynek révén lehetővé válik a félvezetőgyártó berendezéseket előállító vállalatok és ügyfeleik biztonságos és a jelenlegi módszereknél hatékonyabb együttműködése.

0

Keleten már feltűntek a Northwood magos Pentium 4-ek

2001. december 23. 21:09

Noha az Intel hivatalosan csak január 7-én tervezi bejelenteni a Willamette magot felváltó Northwoodra épülő Pentium 4 processzorait, amint azt már megszokhattuk, a japán boltok polcain -- ha csak korlátozott példányszámban is -- már feltűntek és kaphatóak e be nem jelentett termékek.

0

A Red Hat jobban fogja védeni saját márkajelzését

2001. december 22. 20:24

[NewsForge] A Red Hat Linux 7.2 októberi kiadása óta a Red Hat Inc. egyre aktívabban lép fel azok ellen, akik a cég szerint megsértik a Red Hat márkajelzést. A weben több helyen ( CheapBytes.com , UnixCD.com) kapható olcsó -- egyébként a webről ingyenesen is letölthető -- Red Hat Linux CD-k nagyon sok olyan dolgot nem tartalmaznak, amit egy eredeti dobozos verzió igen.

0

Jól meg kell nézni, hogy mit vásárolunk: Radeon 8500 LE különböző órajelekkel

2001. december 22. 01:29

[xbit-labs] Az ATi-nak, úgy tűnik, még mindig problémái vannak a Radeon 8500-asok gyártásával: a japán boltok polcain megjelentek olyan Radeon 8500-as kártyák, melyek minden tekintetben megfelelnek a maximalisták elvárásainak, egy dolgot kivéve. Ez pedig az órajel. Ezeken a kártyákon ugyanis még a Radeon 8500 LE órajelénél is lassabban hajtott grafikus chipek vannak!

0

Az Intel januárban ismét csökkenti processzorainak árait

2001. december 21. 21:02

[x-bit labs] Az Intel, ahogy az már évek óta szokás, januárban ismét csökkenti processzorainak árait, és ismét csak két lépcsőben. Az első lépcső a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Northwood magos Pentium 4 bejelentésével esik egybe: ekkor értelemszerűen amortizálódik a 2 GHz-es Willamette ára. Január 27-én pedig a Willamette magos Pentium 4-ek és a 0,18 mikronos csíkszélességel gyártott Celeron 2-k ára csökken kisebb-nagyobb mértékben. Jól értesült források szerint az árak (a Pentium III kivételével) dollárban kifejezve a következőképpen alakulnak majd:

0

Az IBM kvantumszámítógépe történelmet írt egy komoly számítás elvégzésével

2001. december 21. 20:58

[Yahoo] Az IBM Almaden Research Center kutatói beírták magukat a történelemkönyvekbe, legalábbis ami a számítógépek történelmét leíró könyveket illeti. A legújabb kísérletük során az eddigi legkomolyabb számítást sikerült egy hét qubitnyi kvantumszámítógéppel végrehajtatni, mely a tesztcsőben több milliárdnyi molekulát tartalmazott. A számítógép megoldotta napjaink egyik legfontosabb matematikai problémájának egy igen szimpla változatát, ez az algoritmus napjaink adatvédelmi, kriptográfiai rendszereinek egyik legfontosabb kulcsa.

0

2001-ben várhatóan 40 százalékkal nő az eladott AMD processzorok száma

2001. december 21. 11:58

[Digi Times] Az AMD processzorok eladási adatai rendkívül kedvezően alakulnak, amiben jelentős szerepe van a Pentium 4 chipek hiányának. A chipgyártó tajvani részlegének elöke, K. J. Chou szerint előzetes becslések szerint az AMD idén közel 30 millió processzort értékesít majd, 40 százalékkal többet, mint 2000-ben.

0

Az Operation Flashpoint című játék alapjaira épített szimulátoron képzik ki az USA tengerészgyalogosait

2001. december 21. 01:35

[Yahoo] A Codemasters nagy sikert aratott Operation Flashpoint:1985 című játékának motorja nem csak játék célokra használható. A cég mai bejelentése szerint a katonai szimulációs játék alapjaira épített, kiképzési célokra készített alkalmazást is felhasználják a tengerészgyalogosok (USMC) kiképzésénél. Az USMC e hónaptól használja a programot, melyet várhatóan tovább bővítenek 2002-2003 során. Egyes információk szerint a világ más pontjain található egyéb katonai szervezetek szintén élénk érdeklődést mutatnak az Operation Flashpoint motorja iránt.

0

A játékkiadók dilemmája: ki lesz a Gyűrűk ura ura?

2001. december 20. 22:01

[CNET] A mi világunk már csak olyan, hogy az emberek, akárcsak a kisebb-nagyobb vállalatok a piacgazdaság ökoszisztémájának elengedhetetlen részét képező hiénákként igyekeznek meglovagolni minden busás haszonnal kecsegtető sztorit. Vannak, akik a túlvilágról vagy a jövőről szóló mindig igazabb elméletek miatt kapnak össze egymással; vannak, akik a ph-értékek miatt; és vannak, akik azért, hogy kiadhassák Tolkien Gyűrűk ura című regénysorozatának alapján készült számítógépes játékaikat.

0

Országos akció keretében olcsóbban vásárolhatóak meg a SuSE Linux szervertermékei

2001. december 20. 20:57

[SuSE Magyarország] A SuSE Linux AG magyaroszági irodája a mai napon elindította 2002. január végéig tartó országos akcióját, melynek keretében az egész országot lefedve akciós áron lehet hozzájutni a SuSE Linux szervertermékeihez. Az akció újdonsága, hogy előre elkészített szervercsomagok közül lehet válogatni a vállalat speciális igényei szerint. Továbbá a SuSE és országos partnerei vállalják a termékek helyszíni telepítését, sőt a SuSE egy teljesen ingyenes üzemeltetői tanfolyamot is felajánl a terméket megvásárlóknak.

0

Értékes díjak házi művészek számára az AOpentől

2001. december 20. 20:40

[Email] A tajvani alaplapgyártó AOpen egyedi pályázatot írt ki kreatív és megszállott számítógépművészek számára. A cég ugyanis meg van győződve arról, hogy -- lévén a számítógép egyre inkább mindennapjaink és így életterünk részévé válik -- nem teljesen mindegy, hogy milyen házba rejtjük el a rút alkatrészeket.

0

Az Electronic Arts elkötelezte magát az AMD mellett

2001. december 20. 18:49

[AMD] Az AMD ma jelentette be, hogy a világ egyik legnagyobb PC-s és konzolokra írt játékokat forgalmazó cége, az Electronic Arts a jövőben az összes fejlesztő stúdiójának azt ajánlja, hogy AMD Athlon XP és Athlon MP processzorokkal felszerelt asztali számítógépeket és munkaállomásokat használjanak.

0

750 MHz-es DDR SDRAM-ot mutatott be a Hynix Semiconductor

2001. december 20. 13:17

A Hynix Semiconductor tegnap bejelentette a világ leggyorsabb 128 Mbites DDR SDRAM chipjét, amely akár 375 MHz-en (750 MHz effektív órajel) is működhet, így a legnagyobb adatáteresztő képessége elméletben elérheti a 12 GByte/sec-ot is.

0

Pentium 4: jövőre végre megjelenik a Hyper-Threading

2001. december 20. 11:08

Patrick Gelsinger, az Intel műszaki igazgatója tegnap este egy internetes csevegésen elárulta, hogy 2002-ben a Pentium 4 asztali és szerver változatában (Xeon) egyaránt megjelenik a Hyper-Threading technológia.

0

A PlayStation 2 az ünnepi szezon slágere

2001. december 19. 15:47

Amint az várható volt, a konzolok eladási listáját az ünnepi szezonban a Sony PlayStation 2 vezeti. Ez egyfelől a remek szoftverháttérnek köszönhető, másrészt annak, hogy a legnagyobb rivális Microsoft egyelőre képtelen kielégíteni a keresletet.

0

Parázs szócsata az Intel és az AMD között

2001. december 19. 15:27

Az E-Commerce Times oldalain jelent meg egy rendkívül izgalmas és alapos írás, mely a PC-s processzorpiac két legnagyobb szereplője, az Intel és az AMD között zajló kiélezett verseny hátterét boncolgatja, gyakorta idézve elemzők egymásnak ellentmondó nyilatkozatait, valamint a két cég képviselőinek ritkán olvasható szélsőséges odamondogatásait. Ízelítőül ezekből emelnék ki néhányat:

0

A Windows XP kiskereskedelmi eladásai alulmúlják a várakozásokat

2001. december 19. 15:24

[WSJ] A Microsoft októberben bejelentett új operációs rendszere, a Windows XP gyengébben fogy a kiskereskedelmi csatornákban, mint a korábban igen sikeres Windows 98. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szoftver megjelenésétől a gyengélkedő PC-piac fellendülését váró piaci szereplők elvárásai nem igazolódnak be. Ugyanakkor elemzők szerint a vártnál gyengébb kiskereskedelmi statisztikák nem befolyásolják majd negatívan a Microsoft negyedéves pénzügyi eredményeit.

0

A VIA újabb nyereményjátékot indít -- ezúttal kicsit másként

2001. december 19. 13:27

[Email] A VIA az utóbbi időben bőkezűen osztogatja termékeit a vállalkozó kedvű felhasználók számára. Nemrég számoltunk be a VIA Arena nyereményjátékának idei utolsó fordulójáról, melyre még mindig nem késő nevezni, és melyben egy kifejezetten halk és az éppen ma bejelentett 933 MHz-es VIA C3 processzorok egyikével működő Shuttle SV24 barebone rendszer a fődíj.

0

Sikeresen debütált a SiS645 Pentium 4-es chipkészlet

2001. december 18. 18:11

[The Inquirer] A tajvani Silicon Integrated Systems jelentős presztízsnövelő megrendelések birtokába jutott a Hewlett-Packard és a Compaq részéről. Mindkét számítógépgyártó cég élénken érdeklődik a SiS 645 típusjelű, DDR333 szabványnak megfelelő memóriamodulokat támogató, Intel Pentium 4 processzorok kiszolgálására hivatott lapkakészlete iránt.

0

Az ASUS is bejelentette az Intel nem létező chipkészletére épülő alaplapját

2001. december 18. 14:52

[Email] E kissé paradox helyzet annak köszönhető, hogy tegnap a sajtó képviselői és a gyártók hiába vártak arra, hogy az Intel -- korábbi ígéretéhez híven -- végre hivatalosan is bejelentse a Pentium 4 processzorokhoz szánt, DDR memóriamodulokat támogató i845D chipkészletet. S noha a bejelentés elmaradt, számos alaplapgyártó kürtölte világgá a lapkakészletre épülő termékeinek megjelenéséről szóló híradást. Mi több, az AOpen -- a cég korábbi nyílt apológiába torkolló bakija után -- ma arra kérte a sajtó képviselőit, hogy tegnap kiküldött sajtóanyagát ne jelentessék meg.

0

A StarOffice 6.0 bétája még a következő két hétben letölthető marad

2001. december 18. 00:45

[CNET] A CNET információi szerint a Sun Microsystems a StarOffice 6.0 2002 első félévi megjelenésére készülve december 31-től megszünteti az irodai programcsomag bétájának webes kiszolgálását, tehát aki ki szeretné próbálni a szoftvert, annak még két hete maradt a letöltésre.

0

nForce ABIT-módra: NV7m

2001. december 17. 16:05

[x-bit labs] Az ASUS és az MSI után az ABIT is bejelentette nForce chipkészletes alaplapját, amelynek neve NV7m.

0

Megjelent az 1 GHz-es mobil Duron

2001. december 17. 11:37

Az AMD ma bejelentette 1 GHz órajelű mobil Duron processzorát, amely azonnal elérhető a Compaq Presario 700 hordozható számítógépeiben.

0

A Bitboys megkezdte grafikus chipjeinek próbagyártását?

2001. december 14. 04:35

A Beyond3D fórumának egyik tagja arról számolt be, hogy a népszerű finn számítástechnikai magazin, a MikroPC tegnap megjelent száma A Bitboys chipje materializálódik címmel a következő hírt közölte (a fordítás az állítólagos finn szöveg kissé zavaros angol változata alapján készült):

0

A StarOffice kínai hódításai

2001. december 13. 20:04

[eWeek] A Sun tegnap jelentette be, hogy három kínai szoftvercéggel is megállapodott a StarSuite egyéb szoftverekhez való mellékeléséről. A StarOffice kínai változata a jövőben a CS&S Network Technology, a Red Flag Software és a Beijing Co-Create Open Source Software Linux-disztribúcióiba egyaránt bele fog kerülni.

0

Versenytársa akadt a WAP-nak

2001. december 13. 17:32

Az Interactive Intelligence Inc. szerdán bejelentette, hogy az általa kifejlesztett új mobil alkalmazás protokoll, a Mobilité 1.0 lényegesen könnyebben használható nagyvállalati környezetben, mint a WAP.

0

Információk az MSI duál-Athlon alaplapjáról

2001. december 13. 16:41

[AMDZone] Az MSI AMD 760MPX chipkészletre épülő, kétprocesszoros alaplapjának, a K7D Master-L-nek a megjelenése immár bizonyosan nem sokat várat magára. A lapon az AMD 762 northbridge és a 64 bites PCI szabványt is támogató AMD 768 south bridge kapott helyet.

0

A Transmeta kénytelen elhalasztani új processzorainak szállítását

2001. december 13. 16:17

[EBN] A Santa Clara-i központú Transmeta, mely az utóbbi időben komoly gyártási problémákkal küszködik, tegnap bejelentette, hogy kénytelen elhalasztani a 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő TM5500 és TM5800 típusjelű, mobil számítógépekbe szánt processzorainak tömeges szállítását. Így a cég december 28-ával véget érő negyedik negyedéves eladásai a vártnál sokkal gyengébben alakulnak majd.

0

A Sun nem adja majd ingyen a StarOffice 6.0-át?

2001. december 13. 12:10

[eWeek] Az eWeek információi szerint a Sun a StarOffice 6.0-ás verzióját már egyáltalán nem biztos, hogy olyan feltételek mellett adja ki, amilyenek mellett kiadta az 5.2-es verziót. Jelenleg az irodai szoftver 5.2-es verziója és a 6.0 bétája is térítésmentesen tölthető le a Sun webhelyéről, illetve szerény összegért megrendelhető CD-n.

0

Új ABIT alaplap Pentium 4 processzorokhoz

2001. december 13. 10:13

[VR-Zone] A Magyarországon rendkívül népszerű ABIT hamarosan piacra dobja i845D lapkakészletes alaplapját, ami Pentuim 4 processzorokat támogat.

0

Free Software Magazine -- folyóirat a szabad szoftverek híveinek Kínából

2001. december 12. 14:48

[KDE News, Free Software Magazine] Hong Feng, az OReilly & Associates volt pekingi főszerkesztője úgy döntött, hogy segít az első, kizárólag szabad szoftvereknek szentelt folyóirat beindításában. Már készül is a bemutatkozó szám, amely 2002 januárjában fog megjelenni. A magazint a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) és a Kínai Tudományos Akadémia szabad szoftverekkel foglalkozó szerve (FSF-CHINA) is támogatja, a kiadást a RONs Datacom Co. fogja végezni nyomtatott és elektronikus formában. Az első számhoz Richard M. Stallman, az FSF elnöke írta az előszót, ennek elolvasásával nem kell várnunk januárig, ugyanis már most is megtalálhatjuk a lap webhelyén .

0

AMD: úton a 0,13 mikron és a SOI felé

2001. december 12. 12:58

[EBN] Az Advanced Micro Devices legkorszerűbb, drezdai Fab 30-as gyárának igazgatója szerint az üzemben az utóbbi időszakban végrehajtott gyártástechnológiai fejlesztések azt bizonyítják, hogy a sunnyvale-i cég a korábbi évekkel szemben immár nem kénytelen az Intel által bejáratott technológiákat követni, hanem saját útját járja. Mi több, Hans-Raimond Deppe szerint az Intel is hasznot húzhat abból, hogy az AMD a félvezetőgyártó cégek közül ha nem is elsőként, de az elsők között alkalmazta a rézalapú és alkalmazza a SOI (Silicon on Insulator) technológiát. Hiszen ennek köszönhetően az Intelnek nem kell majd megfizetnie az AMD tanulópénzét, mert gyárainak fejlesztésekor már megfelelően kiforrott és olcsó berendezésekhez juthat hozzá.

0

A visszafogott várakozásoknál is gyengébben fogy az Intel Itanium

2001. december 12. 10:13

[CNET] Annak ellenére, hogy az Intel és Hewlett-Packard mérnökeinek közel tíz évre, míg a cégnek több százmillió dollárra volt szüksége a 64 bites Itanium architektúra kifejlesztéséhez, a Merced magra épülő jelenlegi verzió fogadtatása igen langyosnak mondható.

0

Megjelent a WinZip 8.1

2001. december 12. 10:01

Megjelent az egyik legnépszerűbb tömörítőprogram, a WinZip legújabb verizója, amely a 8.1 verziószámot viseli.

0

A Microsoft elégedett a Windows XP-eladásokkal

2001. december 11. 03:13

[Wall Street Journal] Jim Allchin, a Microsoft Windows főnöke kijelentette, hogy nagyon meg van elégedve a cég kritikusnak számító Windows XP operációs rendszerének kezdeti eladásaival, dacára annak, hogy egyes független kutatások azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi eladások nem érik el a Windows 98, ill. a Windows 95 összevethető mutatóit.

0

Továbbra is rendkívül jól fogy a PlayStation 2

2001. december 10. 18:42

A Sony Computer Entertainment America (SCEA) várakozásai szerint a karácsonyi szezonban értékesített PlayStation termékek (konzolok, szoftverek, kiegészítők) forgalma meghaladja majd az 1 milliárd dollárt.

0

A Sun StorEdge T3 lett az év tárolóeszköze

2001. december 10. 18:28

[NetAktív] Az Information Age ünnepélyes keretek között adta át a nagy presztízzsel bíró Information Storage Product díját, melyet 16 versenytárs közül a Sun StorEdge T3 érdemelt ki.

0

Olcsó Pentium 4 alaplapok az ECS kínálatában

2001. december 10. 17:43

Mivel a VIA rendkívül hamar, mindössze három hónappal a P4X266 chipkészlet után jelentette meg a termék felújított változatát, a P4X266 egyik legnagyobb zászlóvivője, a tajvani Elitegrop Computer Systems (ECS) kénytelen megszabadulni a chipsetből felhalmozott többmillió darabos készleteitől.

0

Újdonságok Japánban: piacon a zöld Athlon XP és az i845D

2001. december 10. 13:57

A japán Akiba PC oldalain feltűnt egy-két érdekes újdonság. Ezek közé tartozik elsősorban a zöld tokozásban forgalomba került Athlon XP. Az új külsővel rendelkező Athlon processzor -- egyelőre kizárólag az 1500+ modell -- állítólag még Japánban is korlátozott mennyiségben hozzáférhető csupán. Maga a cikkíró sem talál magyarázatot a furcsa szerzemény megjelenésének okára, hiszen az a tokozás színén kívül minden tekintetben megegyezik a korábbi, vörösesbarna verzióval. Egyes források szerint az AMD eredetileg ilyen színben kívánta megjelentetni az Athlon XP-t, de a malajziai üzemben a piaci megjelenéskor még nem állt rendelkezésre a megfelelő nyersanyag.

0

A Caldera International publikus előzetest adott ki a Volution Manager 1.1-es verziójából

2001. december 8. 15:40

[Enterprise LinuxToday] A Caldera International néhány napja jelentette be, hogy nyilvánosan is elérhetővé teszi Volution Manager nevű terméke 1.1-es verziójának előzetesét. A Volution Manager egy biztonságos, web-alapú rendszeradminisztrációs eszköz, amely jelentősen képes csökkenteni a karbantartási és telepítési költségeket. Az 1.1-es verzió újdonságai közé tartozik a Caldera OpenLinux és OpenUnix rendszerein kívül az összes fontosabb Linux-disztribúció támogatása, a diagnoszikus és állapotkijelző eszközök, valamint a leggyakoribb műveleteket segítő varázslók bevezetése. A nyilvános béta a www.caldera.com-ról tölthető le , a végleges verzió 2002 első negyedévében várható.

0

Japánban is óriási siker a Metal Gear Solid 2

2001. december 7. 13:32

A ma közzétett eladási adatok szerint a Metal Gear Solid 2 akciójátékból november 29-i megjelenését követő egy hét alatt Japánban közel félmillió darabot adtak el. A program PlayStation 2 konzolra jelent meg, a játék kiadója a Konami.

0

Csak jövőre jelennek meg az NVIDIA új chipjei

2001. december 7. 13:20

Már korábban szóltunk az NVIDIA két új videochipjének, az NV17-nek és az NV25-nek az eljöveteléről. Azonban a legfrissebb hírek szerint a vállalat legújabb grafius chipjei csak 2002 januárjában, vagy később jelennek meg.

0

Immár a magyar beszédet is érti a Microsoft Word

2001. december 7. 05:34

[Sigmoid] A magyar nyelvű beszédfelismerés kutatásában eddig is komoly részeredményeket felmutató Sigmoid Kft. tegnap jelentette be, hogy a hazai számítástechnikai világban elsőként és eddig egyedülállóan elkészített egy olyan beszédfelismerő szoftvert, amellyel magyar nyelven lehet a

0

Újabb technológiai előzetes jelent meg az Opera for Linux hatos verziójából

2001. december 6. 22:39

[Opera Software, Browserwatch] Az Opera Software tegnap egy újabb technológiai előzetest adott ki 6.0-ás böngészőszoftverének linuxos változatából. A friss kiadás (TP2) az első technológiai előzetes jó pár hibáját javítja: például már nem akad le a program, ha egy weblapot a képekkel együtt próbálunk elmenteni (File > Save With Images), javítottak az iframe-ek pozícionálásán, a szövegkijelölés is rosszul működött bizonyos esetekben a TP1-ben, fejlődött a rendszerre telepített betűcsaládok felismerése és cache kezelése, ugyanakkor gyorsabbá is vált a program. Az Opera for Linux 6.0 TP2 az Opera Software webhelyéről tölthető le .

0

NVIDIA nForce chipkészletes alaplapokhoz ajánlott DDR memóriamodulok

2001. december 6. 22:18

[NVIDIA] Noha hazánkba még csak most érkeznek az NVIDIA nForce chipkészlettel szerelt, AMD Athlon/Duron processzorokhoz szánt alaplapok első példányai, ráadásul az áruk is meglehetősen borsosnak mondható, a márka megbízhatósága és a versenyképes sebesség miatt bizonyára sokan gondolkodnak ilyen lapok vételén. Számukra lehet jó hír, hogy az NVIDIA egy olyan oldalt hozott létre, melyen közzéteszi az nForce-szal bizonyosan problémamentesen működő DDR memóriamodulok listáját.

0

Hamarosan megjelenik a Motorola PowerPC processzorok ötödik generációja?

2001. december 6. 21:30

[Extreme Tech] Közel két év után a Motorola a múlt héten módosította először a PowerPC processzorok útitervét. Amint az ismert, e processzorok találhatók számos beágyazott rendszeren kívül az Apple Macintosh számítógépekben is. S noha az újabb PowerPC generációról rendelkezésre álló adatok egyelőre meglehetősen hiányosak, sokan máris úgy vélik, hogy a januárban megrendezésre kerülő Macworld Expón már bemutatásra kerülnek a G5 szériára épülő új Mac modellek.

0

A szoftverkalózok a Messiásra várnak

2001. december 6. 11:31

A szoftverkalózok megváltóként várják azt az új chipet, ami az eddigieknél lényegesen egyszerűbb módon teszi lehetővé a PlayStation 2 konzolokon a másolt játékok futtatását.

0

Gyűrűk Ura előzetes -- benyomások a filmről, angolul

2001. december 6. 10:10

Noha nem hardver és nem szoftver, kihagyhatatlan ez a link: vannak olyan mázlisták ezen a földön, akik már látták a Gyűrűk Urát. A filmet. Mindezt a hivatalos bemutató előtt, mely 19-én lesz kint, itthon pedig január 10-éig kell várni rá. Az angol nyelvű beszámoló itt olvasható el, némi angol nyelvismeret elkél hozzá.

0

Új Celeron processzorokkal ünnepli az újévet az Intel

2001. december 6. 10:08

Egyelőre nem megerősített források szerint az Intel január elején összesen négy új Celeron processzort dob piacra. Érdekesség, hogy a chipek között a legmagasabb órajelű is csak 1,1 GHz-es lesz.

0

ALi MAGiK varázslat: IWILL XP333 teszt angolul

2001. december 5. 20:47

Már egy jó ideje olvashattunk internet-szerte a C revíziójú ALi MAGiK 1 chipkészletre épülő IWILL XP333 megjelenéséről. S noha az IWILL volt az első olyan alaplapgyártó, mely bejelentette az ALi új lapkakészletére épülő termékét, az XP333 alaplap csak lassacskán válik hozzáférhetővé a kereskedelmi csatornákban. Feltehető, hogy az első sorozatokkal apróbb problémák akadtak, az IWILL ugyanis sorra adta ki az újabb és újabb revíziószámú változatokat. Időközben, noha a honlapján semmiféle információ nem található az alaplapról, A7A266-E típusjellel az ASUS is megjelentette ALi MAGiK 1 C chipkészletre épülő termékét, mely már hazánkban is kapható.

0

Európában sikeres az AMD Athlon XP

2001. december 5. 15:04

A Németországban, Ausztriában és Luxemburgban is jelen levő PC-Spezialist üzletlánc jelentése szerint az AMD Athlon XP processzorok új jelölési rendszere sikeres, ugyanis a vállalat boltjaiban egyre többen keresik az Athlon XP-alapú gépeket.

0

A holland kormány betiltotta a Sony PSone konzolok értékesítését

2001. december 5. 11:56

[Reuters] A holland ANP hírügynökség kedden jelentette, hogy a holland kormány novemberben leállította több mint 800 ezer Sony Playstation One (PSone) konzol és tartozék eladását, mivel a készülékekhez mellékelt kábelek túl sok kadmiumot tartalmaztak.

0

Megjelentek az AIDA rendszerelemző program új verziói

2001. december 5. 00:00

Megjelent a több nyelven beszélő szöveges rendszerelemző program, az AIDA új DOS-os és Windows-os verziója. A DOS-os programmal kapcsolatos csökkenő érdeklődéssel párhuzamosan a fejlesztés üteme is lassulni látszik, azonban az adatbázisok továbbra is bővülnek, így a program legújabb, 1.52-es verziója is versenyképes maradhat:

0

VIA KT266 chipkészletes alaplapok tesztje

2001. december 4. 16:45

A prohardver! oldalaira került fel egy részletes teszt, melyben -- a sokak (pénztárcájának) bánatára -- a VIA által halálra ítélt KT266, DDR memóriamodulokat támogató chipkészletre épülő négy alaplap (AZZA 366X-AS, Gigabyte 7VTX, MSI K7T 266 Pro és Shuttle AK31) teljesítménye kerül terítékre. Íme egy rövid idézet a némileg apologetikus bevezetőből:

0

A Nintendo a bemutató utáni 15 nap alatt 600 ezer GameCube játékkonzolt adott el az USA-ban

2001. december 4. 16:11

[Bloomberg] A Nintendo, a világ második legnagyobb játékkonzol-gyártója hétfőn bejelentette, hogy a bemutató utáni 15 nap alatt 600 ezer GameCube játékkonzolt adott el az USA-ban. A Nintendo of America kiskereskedelmi adatokra hivatkozva közölte, hogy november 18-i megjelenés óta percenként 27 GameCube játékkonzolt adtak el az USA-ban.

0

A Ximian kiadta az Evolution személyi információkezelő program első verzióját és bejelentette a Connector nevű kiegészítőt

2001. december 4. 16:01

[Ximian] A Ximian Inc. weboldalán tegnaptól méteres betűk hirdetik, hogy megérkezett az Evolution személyi információkezelő program első verziója. A GNOME desktophoz készült Evolution 1.0 integrált program: POP és IMAP levelezőkliens, naptár, határidőnapló és címjegyzék is egyben, szolgáltatásai nagymértékben hasonlítanak a Microsoft Outlook lehetőségeihez -- leszámítva természetesen a csatolt programkód végrehajtásának képességét, és az egyéb biztonsági réseket.

0

Piacon az ECS 745XP típusjelű, DDR333 memóriamodulokat támogató alaplapja

2001. december 4. 15:23

[Brainbox] Az ázsiai piacon már megjelent az AMD Athlon/Duron processzorokhoz szánt, SiS745 alaplapi chipkészletre épülő ECS 745XP (K7S6A) típusjelű alaplap. Amint arról már korábban is írtunk, a SiS745 kisebb testvéréhez, a SiS735-höz hasonlóan egyetlen chipben integrálja a north és a south bridge-et, így -- a MuTIOL (Multi-Threaded I/O Link) technológiának köszönhetően -- a két chip közötti maximálisan elérhető elméleti sávszélesség 1,2 Gbyte/sec, ami jelen pillanatban a legmagasabb érték a piacon kapható lapkakészletek között. A SiS745 említésre méltó újdonsága a szűkös készletek okán csak mérsékelten elterjedt elődjéhez képest az integrált IEEE 1394A-vezérlő és a PC2700 (DDR333) memóriamodulok támogatása, melyekből max. 1,5 Gbyte társítható a chip mellé.

0

Double Gate: új tranzisztortechnológiát jelentett be az IBM

2001. december 4. 13:25

[CNET, IBM] Minthogy a héten kerül megrendezésre az International Electron Devices Meeting (IEDM) szakmai konferencia, a félvezetőgyártási technológiák kutatásában és fejlesztésében élenjáró cégek mostanra időzítették áttörést ígérő bejelentéseiket. Amint arról beszámoltunk, az IBM-mel évtizedek óta rivalizáló Intel a múlt héten jelentette be TeraHertz nevű új tranzisztortechnológiáját, mely a jelenleg használatos szilíciumdioxid szigeteléses tranzisztoroknál jóval kedvezőbb tulajdonságokkal bír, és amely a cég állítása szerint garancia lehet arra, hogy az évtized végéig tartható legyen Moore törvénye. Tegnap továbbá, a piaci szereplők és az elemzők legnagyobb meglepetésére, az utóbbi években csupán a flash memóriák terén innovatívnak mutatkozó AMD is előrukkolt saját tranzisztortechnológiai kutatási eredményeivel: bejelentette, hogy megalkotta a világ leggyorsabb CMOS tranzisztorát. Természetesen az IBM nem hagyta szó nélkül e fejleményeket.

0

Az Adaptec garantálja USB 2.0 host-adapterének kompatibilitását

2001. december 3. 23:14

Szabványok ide vagy oda, a cégek, úgy tűnik, nem bíznak semmit a véletlenre. Bejelentésekkel kívánják biztosítani termékeik kompatibilitásáról a vásárlókat. Az Adaptec sem tett mást, bejelentette, hogy USB2connect adapterei -- melyek az USB 2.0 szabványt támogatják --, tökéletesen kompatibilisek a Sony USB 2.0 csatolófelületű, külső CD-RW újraíró meghajtóival.

0

Az angol királyi család webszervere és egyéb adatok -- novemberi webszerver-statisztikák a Netcrafttól

2001. december 3. 21:54

[Netcraft] A Netcraft novemberi szerverszoftver-statisztikái továbbra is az Apache webszerver erőteljes fölényét mutatják. Az arányok már régóta nem változtak jelentősen, noha az elmúlt havi aktív site-ok kimutatása a Microsoft 2%-os esését jelzi. A csökkenés oka még mindig ugyanaz mint októberben: a Homestead üzletpolitikájának változása. A Netscape iPlanet néven feltüntetett szerverszoftvereinek használatában bekövetkezett növekedés pedig egyértelműen a Network Solutions domain parking rendszerében végrehajtott bővítésnek köszönhető, egyébként a Network Solutions nélkül az iPlanet felhasználása jelentősen visszaesne. Áttekintő adatokkal és egy középtávú összegzéssel az alábbi táblázat és grafikon szolgál:

0

Vírusos emailben terjed a Quake 4 demója

2001. december 3. 14:25

A Quake negyedik részét fejlesztő Raven Software programozója, Rick Johnson arra kéri a játékosokat, ne indítsák el az emailben érkező, magát Quake 4 demónak (Quake4demo.exe) nevező állományt, ugyanis az nem más, mint egy vírus.

0

Jövőre tovább gyorsul az ATi Radeon

2001. december 3. 13:25

[x-bit labs] Nem hivatalos információk szerint az ATi 2002 elején újabb Radeon chippel jelentkezik, amely 300 MHz-en működik majd.

0

Még gyorsabb kábelnet az egyre gyorsuló kábelmodemekkel

2001. december 3. 00:23

[ebn] Az elmúlt héten megrendezett Western Cable Show rendezvényen három neves cég is bemutatott egyre gyorsabb kábelmodemek építését lehetővé tevő megoldásokat. Az Analog Devices és a Conexant Systems hardveres, míg a Texas Instruments szoftveres alapokra épített megoldása új sebességrekordok elérését teszi lehetővé. A Conexant a világ legkisebb, egyetlen chipből álló megoldása a cég szerint a konkurencia termékeinél lényegesen kevesebbet fogyaszt, csupán feleannyi energiával is beéri.

0

A Red Hat nyílt forráskódú szoftvereket biztosít az IBM teljes eServer sorozatára

2001. december 2. 21:17

[Red Hat] A Red Hat november 27-én jelentette be, hogy az IBM-mel együttműködve a teljes IBM eServer termékvonalra biztosít a jövőben nyílt forráskódú technológiákon alapuló megoldásokat. A cég az eServerek z, i, p és x sorozataira készít az architektúrától függően 32 és 64 bites kernellel ellátott operációs rendszereket.

0

Változások a SuSE Linux AG szervezeti felépítésében és vezetésében

2001. december 1. 00:04

[SuSE] A SuSE Linux AG tegnapelőtt hozta nyilvánosságra, hogy december elsejétől változások történnek a cég vezetésében. Az elnök-vezérigazgatói posztra egy tapasztalt IT-vezető, Gerhard Burtscher kerül, ő lesz a felelős a SuSE újonnan kialakított öt üzleti egységéért. A vállalat szerkezetváltása alatti elnök-vezérigazgató, Johannes Nussbickel, visszatér előző posztjára, ismét ő lesz a német cég pénzügyi és adminisztrációs igazgatója.