:

Szerző: Barna József

2001. november 12. 17:02

Comdex: a Western Digital bemutatja Serial ATA merevlemezeit

[Email] A Western Digital ma jelentette be, hogy a héten zajló Comdex kiállításon az Intellel közösen mutatja be a Serial ATA szabványnak megfelelő új merevlemezeit. Eddig kizárólag a Seagate demonstrálta Serial ATA-kompatibilis merevlemezét, még az őszi Intel Developer Forumon.

[Email] A Western Digital ma jelentette be, hogy a héten zajló Comdex kiállításon az Intellel közösen mutatja be a Serial ATA szabványnak megfelelő új merevlemezeit. Eddig kizárólag a Seagate demonstrálta Serial ATA-kompatibilis merevlemezét, még az őszi Intel Developer Forumon.

Amint az ismert, a Serial ATA Working Group nyár végén fogadta el a jelenlegi párhuzamos IDE csatolófelület korlátain felülemelkedő Serial ATA szabvány végleges változatát. A Western Digital azt reméli, hogy a Serial ATA eszközök már 2002 végén széles körben elterjedhetnek majd a vállalati szegmensben, míg 2003 végére az asztali PC-kben is. Ugyanakkor a szabvány tömeges és gyors elterjedését egyelőre az is hátráltatja, hogy az Intel az ICH-5 néven ismert, Serial ATA-támogatással rendelkező alaplapi I/O-vezérlő chipjének megjelentetését az eredetileg tervezett 2002-es dátumról, 2003-ra halasztotta el. Nem véletlen, hogy a szabványok közti interregnumot meglovagolva a Maxtor előállt köztes megoldásával, az ATA-133-mal, amely egyre szélesebb körben nyer támogatottságot -- elsősorban a tajvani chipgyártók körében.

A Serial ATA azonban a jelenleg használatos IDE interfésznél jóval ígéretesebb. Az új szabvány ugyanis lehetővé teszi a perifériák csatlakoztatását működő rendszerre. Átviteli potenciálja eléri a 600 Mbyte/sec-os sebességet, igaz, ez az első eszközöknél még 150 Mbyte/sec-ra korlátozódik.

A Serial ATA révén nem csupán a perifériák és a processzor közti adatáramlás sebessége növelhető, hanem -- minthogy a jelenlegi kábeleknél jóval egyszerűbb soros kábelek szükségesek a csatlakoztatáshoz -- kisebb, és jobban szellőző számítógépek építhetőek. Ezen túlmenően míg a jelenlegi ATA-100-as kábelek mintegy 5 cm szélesek, és nem lehetnek hosszabbak 45 cm-nél, addig a Serial ATA kábelek akár egyméteres hosszúság mellett is használhatóak.

A felhasználók számára azonban rossz hír, hogy sem jelenlegi merevlemezeink, sem pedig alaplapjaink nem működnek majd együtt az új szabvánnyal, de legalább a szoftverek igen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.