:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 21. 14:42

A Nintendo féléves pénzügyi eredményei megfeleltek az elemzők várakozásainak

A világ második legnagyobb videojátékgyártója, a Nintendo szerdán hozta nyilvánosságra szeptember végén véget ért pénzügyi félévének eredményeit.

A világ második legnagyobb videojátékgyártója, a Nintendo szerdán hozta nyilvánosságra szeptember végén véget ért pénzügyi félévének eredményeit.

A vállalat tájékoztatása szerint a Game Boy-ra írt játékprogramok kedvező értékesítési adatai és az elektronikai alkatrészek árcsökkenése 14,4 százalékkal növelte a cég profitját. A Nintendo nettó profitja 34,35 milliárd jen volt, ami felülmúlta az előző év első félévében elért 30,02 milliárd jent.

A Nintendo forgalma 225,72 milliárd jen volt, ami 18,4 százalékkal magasabb, mint tavaly. Az profit felülmúlta a Nintendo 30 milliárdos előrejelzését és összhangban volt az elemzők 35 milliárdos várakozásaival.

"A szoftvereladások dinamikus növekedése, az alkatrészek árának csökkenése és a gyenge jen egyaránt hozzájárultak a vártnál jobb első féléves forgalomhoz és nyereséghez" -- mondta a Nintendo szóvivője.

A gyenge jen rendkívül fontos szerepet játszott a Nintendo kedvező eredményeiben, ugyanis a vállalat forgalmának 70 százalékát külföldön realizálja. A vállalat tájékoztatása szerint Európában különösen jól szerepeltek a Pokémon játékok, amelyek jelenleg még csak a korábbi generációs Game Boy Color gépre érhetők el.

Az új generációs Game Boy Advance márciusban jelent meg, a GameCube pedig szeptemberben debütált Japánban. Az első félévben a Nintendo 10,76 millió Game Boy konzolt -- köztük 8,5 millió Game Boy Advance-t -- értékesített és a GameCube eladásai is meghaladták az 510 ezret.

A Game Boy Advance a nyáron jelent meg az Egyesült Államokban, a GameCube-ot pedig november 18. óta árulják az USA-ban óriási sikerrel. A Nintendo azt is közölte, hogy a nagy siker miatt az eredetileg tervezett 1,1 millió helyett 1,3 millió GameCube-ot szállít az amerikai üzletekbe az év végéig.

A Game Boy Advance és a GameCube konzolok kedvező fogadtatása ellenére a vállalat nem módosította az idei évre szóló szállítási előrejelzéseit. Ezek szerint a Nintendo márciusig összesen 23,5 millió Game Boy-t és 4 millió GameCube-ot kíván eladni. A vállalat azzal indokolta döntését, hogy egy új konzol sorozatgyártásának megkezdésekor még sok a bizonytalan tényező.

A Nintendo nem változtatott éves pénzügyi előrejelzésén sem. A vállalat továbbra is 80 milliárd jen profitot vár erre az évre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.