vállalati it archívum - 2001 június

2001
június

0

Előfordulhat, hogy az eddig kizárólag Intel-alapú számítógépeket gyártó Dell kínálatába AMD-alapú gépek is bekerülhetnek?

2001. június 30. 13:51

[CNET] Előfordulhat, hogy az eddig kizárólag Intel processzorokkal ellátott számítógépeket szállító Dell ajánlatába AMD processzoros gépek is bekerülnek? A világ jelenlegi legnagyobb PC-gyártója, a Dell az egyetlen olyan jelentősebb észak-amerikai PC-gyártó, amely kizárólag Intel processzorokat használ. A többiek, a Compaq Computer, a Gateway, a Hewlett-Packard, az IBM használják az AMD chipeket is.

0

Újabb viták a Windows XP körül

2001. június 28. 19:36

[CNET] Talán még sosem volt olyan operációs rendszer a számítástechnika mikroprocesszor-forradalmat követő rövid történetében, mely még jóval a megjelenése előtt oly indulatos vitákat váltott volna ki, mint az 1 milliárd dolláros reklámkampány keretében a csapvízhez kevert, ősszel megjelenő Microsoft Windows XP. Na persze a negatív reklám is jó reklám, hiszen marketingszempontból éppen eléggé gyümölcsöző lehet, ha a propagálandó termékről beszél - még ha kritikával is - a fél világ (hál Istennek, azért ennél fontosabb dolgok is foglalkoztatnak minket). És ezt a Microsoft marketing szakemberei is jól tudják.

0

Szabad Szoftver Díj 2001 -- jelöltek kerestetnek

2001. június 28. 19:29

[LinuxToday] A GNU Projekt jelölteket keres a 2001-es Szabad Szoftver Díjra. A díjat olyan embereknek adományozzák, akik különösen sokat tettek a szabad szoftverek fejlesztésért vagy fejlődésért. Bármilyen ezirányú tevékenységgel nevezhetőek emberek, legyen az programírás, újságírás, útmutatók vagy dokumentációk írása. A díjjal a szabad szoftverek világának fejlődéséhez hosszú távon hozzájáruló személyek érdemeit ismerik el, nem pedig vállalati érdemeket, de vállalati alkalmazottak is jelölhetőek.

0

HP színes tintasugaras nyomtató 15 000 Ft-ért

2001. június 28. 17:11

[ExtremeTech] A HP online boltjában feltűnt egy olyan új tintasugaras nyomtató, amely nem feltétlenül nyomtatási sebességével, mint inkább hihetetlennek tűnő árával hívja fel magára a figyelmet. A HP DeskJet 630C elsősorban diákok és költségérzékeny felhasználók igényeihez lett szabva. Ezt tükrözi fogyasztói ára is, mely csupán 49,99 dollár, azaz kevesebb, mint 15000 Ft. Többen elírásnak vélték a feltüntetett árat, illetőleg azt gyanították, hogy olyan termékről van szó, amelyet már nem gyárt a cég. Ám HP egyik szóvivője elmondta, hogy - noha hivatalos sajtóközlemény nem jelent meg a termékről - a 630C már január óta a piacon van.

0

A Windows XP nem támogatja a 3dfx kártyákat?

2001. június 26. 19:34

[NVNews, NTCompatible] Amint az egyes, kiszivárogtatott Windows XP-t használó felhasználók visszajelzéseiből kitűnik, az október végén megjelenő Microsoft operációs rendszer legújabb béta változatából (build 2499) már hiányzik a 3dfx Voodoo3, 4 és 5 videokártyák drivertámogatása. Úgy tűnik tehát, hogy az NVIDIA - mely cégnek egyedüli lehetősége lenne erre, ám valójában sem érdeke nem kívánja meg, sem nem kötelezhető erre - nem bocsátja a Microsoft rendelkezésére a meghajtóprogramok forráskódját, s így nem is készül majd hivatalos Windows XP driver a Voodoo-családhoz.

0

Hasznos segédletek ABIT alaplapokhoz

2001. június 26. 18:45

[NTCompatible] Minthogy, amint az fórumunkból kiolvasható, olvasóink számos problémával szembesülnek az AMD Athlon és Duron processzorokhoz készült ABIT KT7-(RAID) és KT7A-(RAID) alaplapok használata közben, szeretnénk mindenki figyelmébe ajánlani az interneten hozzáférhető jelenleg legteljesebb és rendszeresen frissülő FAQ-ot. S noha az angol nyelvű dokumentum természetesen nem térhet ki minden, a legkülönfélébb hardverkombinációk szerencsétlen konstellációjából fakadó problémára, a leggyakrabban jelentkező hibák orvoslásához gyors segítséget nyújthat.

0

Az Intel egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vezeték nélküli hálózati adapterek gyártására

2001. június 26. 18:18

[BusinessWire] Az Intel a jelenleg zajló TECH X NY kiállításon mutatta be legújabb, Palm m500 kézigépekkel kompatibilis WLAN adapterét, ezzel is jelezve, hogy a cég jelentős súllyal kíván megjelenni e rendkívül gyorsan fejlődő piacon. Ugyanis a PC-piac általános gyengélkedése ellenére a Gartner Group elemzői szerint a kézigépek piaca 2004-re legalább 48%-kal növekszik majd.

0

Parazita vagy szimbionta? Változik a Caldera OpenLinux Workstation 3.1 licencelése

2001. június 26. 11:12

[LinuxToday, ZDNet] A Caldera megváltoztatta az OpenLinux Workstation licencfeltételeit. Az új, 3.1-es verziót minden telepített rendszerre licencelni kell majd. A cég minden egyes eladott rendszerét licenchitelesítő tanúsítvánnyal (COLA) fogja ellátni, és minden egyes vásárlójuktól elvárják, hogy telepített OpenLinux rendszereik rendelkezzenek ilyen tanúsítvánnyal. A Caldera OpenLinux Workstation 3.1 a hónap végén kerül forgalomba.

0

Az Intel gyártástechnológiai útiterve 2009-ig

2001. június 22. 10:37

[AsiaBizTech] Nemrégiben számoltunk be arról, hogy az Intel kutatóinak a cég hillsborói (Oregon) laboratóriumában sikerült előállítani a világ legkisebb és leggyorsabb MOS (metal-oxide semiconductor) tranzisztorának mintapéldányait.

0

Tajvani polgárháború: az ALi és a SiS a VIA ellen lobbizik

2001. június 22. 10:37

[The Inquirer] A nyughatatlan újságíró-fenegyerek, Mike Magee megbízható forrásokból úgy értesült, hogy mind az Acer Labs. Inc., mind a SiS azért lobbizik az Intelnél, hogy az peres úton próbálja rákényszeríteni a legnagyobb tajvani chipsetgyártó VIA-t a Pentium 4-es rendszerek támogatásához szükséges licencek megvásárlására. Amint az ismeretes, a VIA a Computex 2001 kiállításon mutatta be P4X266 típusjelű DDR memóriamodulokat támogató Pentium 4 processzorokhoz szánt chipkészletét. A tervek szerint az új lapkakészlet tömeggyártása ez év harmadik negyedévében kezdődik meg.

0

A Red Hat Tux 2.0 -- új technológia, amely elsöpörheti az Apache webszervert

2001. június 20. 20:50

[ZDNet] Az eWeek Labs érdekes webszerverteszt-eredményt hozott nyilvánosságra. A Red Hat Tux 2.0 nevű, Linux 2.4-en futó webszervere eddig elérhetetlen teljesítményt nyújtott, és ezzel ki is jelölte az utat a jövő hasonló felépítésű webszerverei számára. A eWeek Labs statikus és dinamikus oldalakból álló tesztjének végeredménye: a Tux 12,792 tranzakció/mp-es sebességével háromszor gyorsabb volt a jelenleg leggyakrabban választott webszervernél, az Apache-nál, amely csupán 4,602 tranzakció/mp-re volt képes. A teszt során használt mintegy 60 MB-nyi statikus adat elég kevés volt ahhoz, hogy kényelmesen beférjen a memóriába, a teszt tehát elsődlegesen a hálózatkezelést és többszálú futtatást kezelő kód teljesítményét volt hivatott mérni (a szerverlog természetesen be volt kapcsolva).

0

A SuSE Linux az Oracle 9i-hez érvényesített operációs rendszerré vált

2001. június 20. 18:52

[SuSE] A SuSE sajtóközleményben jelentette be, hogy a SuSE Linux érvényesített operációs rendszerré vált Oracle 9i adatbáziskiszolgálók számára. Az érvényesítéssel a SuSE tovább növelte vállalati lehetőségeit, elérve az Oracle 9i által biztosított e-business infrastruktúra mellett szavazó IT-vásárlók széles közönségét.

0

ALi chipkészlet-útiterv

2001. június 19. 19:29

[OCWorkBench] A tajvani Acer Labs. Inc. annak ellenére nem túl népszerű hazánkban, hogy az ALiMAGiK 1 a jelenleg kapható egyik legmegbízhatóbb DDR memóriamodulokat támogató chipkészlet AMD Athlon és Duron processzorokhoz. A cég a Computex 2001 kiállításon is számos, elsősorban notebookokba szánt újdonsággal rukkolt elő. A legnagyobb meglepetést azonban mégis az RDRAM-ot támogató Pentium 4-es chipkészlet bejelentése okozta (az ALi februárban kapta meg az Inteltől a Pentium 4 alaplapok gyártásához szükséges jogokat).

0

Az ActiveState három kiegészítést (Visual Perl, Visual Python, Visual XSLT) jelentett be a Microsoft Visual Studio.NET-hez

2001. június 19. 15:52

[LinuxPR] A nyílt forrású programozói eszközök fejlesztésével foglalkozó ActiveState a Microsoft Tech Ed 2001-en bejelentette a Visual Perl, a Visual Python és a Visual XSLT kiegészítéseket a Microsoft Visual Studio.NET Beta2 IDE-hez. Ezekkel a kiegészítésekkel elérhetővé válik a Perl, Python és XSLT programok Visual Studio.NET-en belüli szerkesztése, futtatása és hibakeresése.

0

A Linux részesedése a szerverpiacon csupán 8,6 százalék, állítja a Gartner

2001. június 15. 09:46

[ZDNet] Jelentős különbségek tapasztalhatók a Linux szerverpiaci helyzetének megítélésében. Gartner Dataquest friss beszámolója szerint, amelyet a Microsoft is támogatott, az egyesült államokbeli, a 2000-es pénzügyi év harmadik negyedévi szervereladásainak csupán 8,6 százalékát tették ki a Linux-alapú rendszerek. A 8,6 százalék 93%-a Red Hat Linux, 7% más Linuxok közt oszlik meg. A beszámoló szerint a Linux részesedése növekszik, 2001-ben a 10%-ot is meghaladhatja.

0

A kiadványszerkesztés mestere: Adobe PageMaker 7.0

2001. június 14. 19:12

[Adobe] Az Adobe bejelentette a PageMaker kiadványszerkesztő 7.0-ás verzióját. Az eddig is rengeteg szolgáltatással bíró programcsomag új verziója könnyen használható eszközökkel támogatja a professzionális minőségű üzleti kiadványok elkészítését. A PageMaker 7.0 szorosabb integrációt biztosít a népszerű üzleti alkalmazásokkal, és természetesen támogatja az Adobe Network Publishing-re vonatkozó elveit (készítsd el, és nézd meg bárhol, eszköztől, helytől függetlenül).

0

Laza szilícium: forradalmi gyártástechnológia az IBM-től

2001. június 10. 18:54

[IBM] Módosított szerkezetű szilícium alkalmazásával 35%-kal növelhető a chipek teljesítménye - jelentette be pénteken az IBM. A számítástechnikai mamutcég kutatóinak egy olyan gyártástechnológiát sikerült kidolgoznia, melynek révén a chipek méretének további zsugorítása nélkül növelhető azok teljesítménye illetőleg csökkenthető teljesítményfelvétele.

0

2001 végén jön a KYRO III

2001. június 10. 16:54

Frederick Fu, az STMicroelectronics Taiwan elnöke, egy, az ExtremeTech nek adott rövid interjúban vázolta cége rövid távú terveit a KYRO architektúrával kapcsolatban. Fu elmondta, hogy néhány hónapon belül megjelenik a KYRO II chip (STG4500) magasabb órajelű változata: a 200 MHz-en futó STG4800.

0

Az Intel elkészítette a világ legkisebb tranzisztorát

2001. június 10. 15:30

[SiliconValley] Az Intel tegnap jelentette be, hogy a cég hillsboroi (Oregon) laboratóriumában sikerült előállítani a világ legkisebb és leggyorsabb tranzisztorának mintapéldányait. E tranzisztorok mindössze 20 nanométer, azaz 0,02 mikron nagyságúak. Az Intel reményei szerint e felfedezésnek köszönhetően 2007-ben lehetséges lesz 1 milliárd tranzisztorból álló, 20 GHz-en működő és egy voltnál is alacsonyabb feszültséget igénylő processzorok gyártása.

0

Az IBM bejelentette, hogy az NHL oldalait linuxos kiszolgálókra telepítették

2001. június 8. 10:10

[Enterprise LinuxToday] Az IBM bejelentése szerint az NHL.com, vagyis az egyesült államokbeli Nemzeti Jégkorongbajnokság hivatalos website-ja linuxos IBM szerverekre költözött. Az NHL eseményeit milliók követik az Újvilágban, a jégkorongmeccsek látogatása, a tévés közvetítések megtekintése igazi össznépi szórakozás. A website vezetőinek igénye egy jól kezelhető, rugalmas és megbízható rendszer volt, amely képes kiszolgálni a site gazdag multimédiás tartalmát erős webes forgalom mellett is.

0

A UNIX rendszerek, élükön a Linuxszal, megelőzték a Microsoftot a 64 bites rendszerek területén

2001. június 6. 21:38

[ZDNet] Az Intel hosszas várakozás után egy héttel ezelőtt végre előrukkolt a 64 bites Itaniummal, a bejelentést követően több mint 10 OEM, a Dell, a Hewlett-Packard, az IBM 64 bites chippel szerelt szervereket és munkaállomásokat jelentett be. De mi a helyzet az operációs rendszerek terén? Felbomlóban lenne a hagyományos Intel-Microsoft szövetség?

0

A World Wide Web Consortium kiadta a legfrissebb HTML-ajánlást, az XHTML 1.1-et

2001. június 6. 20:47

[W3C] A World Wide Web Consortium bejelentette az Extensible HyperText Markup Language (XHTML) 1.1-es verzióját . Az XHTML történetének első lépése a HTML 4 -es verziójának XML-alapokra helyezése, az előző, 1.0-ás XHTML-ajánlás volt. A következő lépés a leírónyelv elemeinek és attribútumainak a modularizációja volt a Modularization of XHTML irányelvei alapján. A néhány hónapja megjelent XHTML Basic ajánlás már a modulok egy meglehetősen szűk csoportjára épített, a végeredmény valami HTML 2.0-szerű dolog lett, mobil eszközökre kihegyezve.

0

Runix: olcsó linuxos irodai gép a PlayStationből

2001. június 2. 09:03

[ZDNet] A Linux for PlayStation2 kiadását megelőző hatalmas várakozást kihasználva egy másik cég is ringbe szállt: a cseh Blokman Trading a PlayStation1-re bocsátott ki egy alpha verziójú 2.4-es kernelt. A Sony egyébként szigorúan kontrollálja a PlayStation2-re készült Linux-verzióját, csak ezer darab, kizárólag japán verziójú LinuxKit kerül a következő hónapban a boltokba, amelyek kiadására a Sony a vársárlók határozott igénye nyomán szánta el magát.

0

Richard Stallman, az FSF elnöke a New York-i Egyetemen tartott előadásában ismét a szabadsághoz való jogról beszélt

2001. június 1. 18:32

A Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) elnöke, Richard Stallman május 29-én tartott előadást a New York-i Egyetemen (NYU) Szabad szoftver: szabadság és együttműködés címmel. Az előadás nyílt válasz a Microsoft néhány héttel ezelőtti, az elektronikus médiában nagy port kavaró, szintén a NYU-n, Craig Mundie által tartott előadására. Stallman nem tételesen cáfolta a Microsoft érveit, hanem egy átfogó képet vázolt fel a szabad szoftverről, a GNU-ról, a GNU GPL -ről, illetve a szabad szoftver, a nyílt forráskódú szoftver és a szoftverszabadalom kérdéseiről. Az előadás (körülbelül 2 óra és 20 percnyi) hanganyaga a szabad Szoftver Alapítvány archívumából két OGG formátumú fájlban tölthető le.