vállalati it archívum - 2001 szeptember

2001
szeptember

0

Új AMD IDE meghajtó Windows XP támogatással

2001. szeptember 30. 15:43

Az AMD új IDE meghajtóprogramot adott ki alaplapi lapkakészleteihez. Az 1,40C verziószámú driver egyetlen jelentős újdonsága a Microsoft Windows XP operációs rendszer támogatása.

0

November 28-án jelenik meg a Windows XP Embedded

2001. szeptember 28. 17:39

A Microsoft november 28-án dobja piacra Windows XP Embedded operációs rendszerét, amelyet többek között pénzbedobós játékautomatákban, set-top boxokban és pénzautomatákban használnak majd.

0

Radeon 7500 és 8500 videokártyák a Power Magictől

2001. szeptember 28. 11:05

[Digit-Life] A hongkongi székhelyű, hazánkban kevésbé ismert Power Magic Multimedia bejelentette rendkívül ötletes elnevezésű Radeon 7500 és Radeon 8500 típusjelű videokártyáit. Meglepő módon a kártyákon az ATI Radeon 7500, illetőleg a Radeon 8500 chip kapott helyet. A cég honlapján egyelőre csupán az ATI által korábban már közölt specifikációk találhatóak: ezekből ítélve a 3D-gyorsítók mit sem különböznek majd az ATI referenciadesignjától. A tervek szerint mindkét típus még október közepén piacra kerül, árukról azonban jelenleg nem áll rendelkezésünkre információ. A kártyák dobozairól azonban már tudunk képeket közölni:

0

Olcsóbb és gyorsabb RDRAM chipeket fejlesztett ki a Samsung

2001. szeptember 28. 03:31

A merevlemez mellett a memória sebessége az a tényező, mely alapvetően meghatározza számítógépünk, rendszerünk sebességét. Hiába a leggyorsabb processzor, ha várnia kell az adatokra. A gyorsabbnál gyorsabb processzorok megjelenése sorra igazolja ezt a tényt. A Pentium 4 processzorok 2 GHz-es álomsebessége is megköveteli a minél gyorsabb memóriát.

0

Az ATI Radeon 7500 chippel szerelt videokártyája október 1-től lesz kapható

2001. szeptember 28. 01:54

Az ATI ma megtörte a jeget: sajtóközleményben jelentette be, hogy október 1-től kapható lesz kisebbik, Radeon 7500 chippel szerelt kártyája Észak-Amerikában. A Radeon 7500 kártya ajánlott ára 199$ lesz, az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve azonban ennél olcsóbban is hozzájuthatunk majd egyes online boltokban.

0

SiS74x: DDR333 memóriamodulokat támogató SiS alaplapi chipkészletek AMD processzorokhoz

2001. szeptember 27. 14:51

[OCWorkBench, DigiTimes] Több tajvani hírforrás is egybehangzóan állítja, hogy a SiS (Silicon Integrated Systems) a szeptember 26-án Tokióban tartott SoC (System-on-Chip) Conference keretében bemutatta a nagyközönségnek AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt DDR333 (PC2700) memóriamodulokat támogató új alaplapi chipkészletét, a SiS745-öt, valamint annak integrált grafikus magot tartalmazó változatát, a SiS740-et. Ez utóbbi piaci megjelenése az előzetes értesülések szerint még októberben várható.

0

A Nintendo nem lesz képes kielégíteni az amerikai megrendeléseket

2001. szeptember 27. 11:39

A japán Nintendo keddi bejelentése szerint képtelen lesz kielégíteni az amerikai üzletek GameCube konzolra vonatkozó megrendeléseit. A nagy áruházláncok arra kérték a Nintendót, hogy növelje a leszállított gépek számát, hogy ellensúlyozza a Microsoft Xbox kezdeti hiányát.

0

Európában csökkent, Amerikában változatlan a Sony Playstation 2 ára

2001. szeptember 27. 03:24

A Sony Europe bejelentése szerint péntektől a Sony Playstation 2 konzoljáért kevesebbet kell fizetni Európában, mint eddig. Az árcsökkentés igen jelentős, az eddig 440 dollárnak megfelelő nemzeti valutáért kapható játékgépért már csak 290 dollárt (199 fontot vagy más fizetőeszközt) kell leszurkolni.

0

Angol legenda: Pentium 4 processzort támogató chipkészletek vetélkedője

2001. szeptember 27. 02:18

Az x-bit labs tesztje azoknak lehet hasznos, akik nem tudják eldönteni milyen alapokra építsék új, Pentium 4 processzort használó rendszerüket. Vajon mennyivel lassabb -- mert lassabb -- az i845 a VIA új P4X266 chipkészleténél, s hogyan viszonyul ez a kettő a zászlóshajó i850-hez, mely a RAMBUS memória nagyobb sávszélességét kihasználva tolja a Pentium 4 processzor alá az adatokat.

0

Újabb adatok az ATi Radeon 8500 kártyáiról

2001. szeptember 26. 23:59

Az ATi PR menedzserétől kapott információkat jelentetett meg Rage3D online újság. Az ATi újabb kártyáira irányuló kérdésekre meglehetősen szűkszavúan válaszolt John B. Challinor.

0

A FreeBSD egyik fejlesztője jogtalanul használt BSD-kódot talált a friss Linux kernelben

2001. szeptember 26. 22:03

[BSDToday] Sřren Schmidt, a FreeBSD egyik fejlesztője a friss, 2.4.10-es kernel forráskódjának böngészgetése közben érdekes dologra figyelt fel. A Linux két header fájlja, a hptraid.h és a pdcraid.h túlságosan is hasonlít a FreeBSD ata-raid.h fájljára. Ez alapvetően nem baj, az igazi probléma az, hogy a Linux forráskódjának említett fájljai nem az eredeti copyright-tal kerültek be a kernelbe.

0

Újabb Athlon MP alaplapok: az ASUS és az MSI is beáll a sorba

2001. szeptember 26. 18:58

[X-bit Labs] Úgy tűnik, a legnagyobb alaplapgyártók csak arra vártak, hogy az AMD megfelelő mennyiségben tudja szállítani AMD-760MPX chipkészletét. Bővebb információk hiányában egyelőre csupán annyiról tudunk beszámolni, hogy látszólag a gyártók számára komoly vonzerővel rendelkező MPX egyetlen újdonsága az, hogy a jól bevált AMD-762 northbridge mellé immár az új AMD-768 southbridge kerül, amely natívan, azaz külső vezérlőchip segítsége nélkül támogatja a 64 bites PCI-X buszt. Amint felröppentek a hírek a hivatalosan még be sem jelentett alaplapi lapkakészlet-mutánsról, egymás után jelennek meg internetszerte információk a november tájékán várható új kétprocesszoros Athlon MP alaplapokról. Amint az ismert, még júniusban a Tyan mellett a vezető alaplapgyártók, valamint az ABIT is bejelentette, hogy tervezik AMD-760 chipkészletre épülő duál Athlon termékek megjelentetését. Eleddig azonban csupán a Tyan két terméke látott napvilágot.

0

Nemsokára megjelenik a TYAN VIA P4X266 chipkészletű alaplapja

2001. szeptember 26. 18:33

Mint arról a hó elején már beszámoltunk,a TYAN is a VIA P4X266 chipkészletet választotta legújabb Pentium4-et támogató alaplapjához. A Trinity 510 (S2266) Pentium4-es alaplap a VIA új chipkészletével DDR SDRAM modulok fogadására képes. A TYAN új alaplapja elvileg már a következő hónapban, októberben piacra kerülhet.

0

A munkaállomások számára készülő Intel Xeon processzorok elérték a 2 gigahertzet

2001. szeptember 26. 10:46

[Mmd] Az Intel tegnap bemutatta a világ leggyorsabb processzorát a kétprocesszoros, nagy teljesítményű munkaállomások számára. A 2 gigahertzes Intel Xeon processzor, amely a NetBurst mikroarchitektúrán alapul, a nagy és közepes teljesítményű munkaállomások piaci szegmensét célozza meg, és a várakozások szerint több mint 10 százalékos teljesítmény növekedést ér el a korábbi Intel Xeon processzorokkal szemben.

0

A Red Hat Linux 7.1 az Oracle9i-hez érvényesített operációs rendszerré vált

2001. szeptember 26. 02:17

[Red Hat] A Red Hat tegnap jelentette be, hogy a Red Hat Linux 7.1-es verziója hivatalosan is megfelel az Oracle9i Database Server és az Oracle9i Application Server által támasztott igényeknek. Várhatóan még ennek a hónapnak a legvégén lezárulnak a régebbi Oracle verziók érvényesítési vizsgálatai is.

0

Az AMD bezárja két gyárát és megválik 2300 alkalmazottjától

2001. szeptember 26. 00:00

Az AMD mai bejelentése meglehetősen kedvezőtlenül festi le a cég jövőjét -- legalábbis első pillantásra. Úgy tűnik, nem a Gateway elpártolása az egyetlen gond és probléma a cég körül, mivel 2300 alkalmazott elbocsátását, s két gyárának bezárását hozta ma nyilvánosságra az Advanced Micro Devices.

0

Hivatalosan is bejelentették az Operation Flashpoint Red Hammer kiegészítőjét

2001. szeptember 25. 23:02

Az Operation Flashpoint:1985 játékhoz már több javítócsomag is érkezett, ezek közül a legfontosabb az új netkódot és dedikált szervert tartalmazó 1.2-es verzióra frissítés volt a legfontosabb. A játékosok most egy új csomagot várhatnak nagy reményekkel, ugyanis a Codemasters bejelentette az Operation Flashpoint:Red Hammer kiegészítőt. A kiegészítő segítségével egy álom válhat valóra: megfordíthatjuk a történések menetét, a másik oldalról, a szovjet hadsereg oldaláról is játszhatunk egy egész küldetés-sorozatot!

0

Angol legenda: friss GNOME Installation Guide

2001. szeptember 25. 21:04

[Gnome News] Megjelent a GNOME Installation Guide (GIG) új verziója. A friss leírás már a GNOME 1.4.1-es verziójához készült, a desktop rendszer forráskódból való lefordításához és telepítéséhez ad hathatós segítséget; megtudhatjuk belőle például azt, hogy milyen csomagokra van feltétlenül szükség egy jól működő GNOME rendszerhez, hogy melyek azok azok a csomagok, amelyeket egyelőre még nem érdemes használni, vagy éppen azt, hogy milyen lépéseket célszerű megtennünk a fordítás kezdete előtt... Persze a legegyszerűbb letölteni a disztribúciónkhoz készült csomagokat, de ne feledjük: a szoftverfordítás örömteli esemény, a házilag fordított programok pedig rendszerünk megbecsült darabjai lesznek.

0

A Gateway felhagy az AMD processzoros PC-k gyártásával

2001. szeptember 25. 19:40

[Wall Street Journal] Az USA második legnagyobb közvetlen PC értékesítéssel foglalkozó cége úgy döntött, hogy ezentúl kizárólag Intel processzoros PC-ket fog gyártani és felhagy az AMD processzoros gépek gyártásával. A Gateway szóvivője megerősítette a lépést, amelyet azzal indokolt, hogy a főként otthoni PC-ket gyártó cég úgy próbálja csökkenteni költségeit, hogy csökkenti beszállítói számát, ahol arra ésszerűen lehetőség adódik. A Gateway-t érzékenyen érintette a PC piac hanyatlása, ami jelentős elbocsátásokhoz és a nemzetközi piacokról való kivonuláshoz vezetett.

0

X63 All-In-One Office Center: négyfunkciós tintasugaras nyomtató a Lexmarktól

2001. szeptember 25. 19:39

[CNET] A Lexmark International tegnap bemutatta X63 All-In-One Office Center nevű többfunkciós nyomtatóját, amely használható fax készülékként, szkennerként és másológépként is. Fekete-fehér nyomtatásnál a készülék felbontása 2400x1200 dpi, a nyomtatási sebesség percenként 14 oldal. Színes nyomtatásnál a sebesség elérheti akár a percenkénti hét oldalt is. Az X63 ára 199$.

0

Compaq gépet karácsonyra -- itt az őszi-téli termékfrissítés

2001. szeptember 25. 01:28

A Compaq Computer Corporation által ma bejelentett új termékek már kifejezetten a karácsonyi bevásárlási lázra összpontosítanak. Az új notebookok és asztali gépek a Microsoft új operációs rendszerével, a Windows XP-vel kerülnek a boltokba.

0

Angol legenda: nForce chipkészlet teszteredmények

2001. szeptember 24. 22:56

Az Anandtech gondozásában megjelent teszt végre fellebbenti a fátylat az oly régóta várt nForce 420 és 220 jelű, AMD processzorokat támogató chipkészlet sebességéről, integrált videójának képességeiről.

0

Az E Ink Corporation fantáziát lát a "digitális" tintában

2001. szeptember 24. 14:47

Az egyik legjelentősebb fejlesztés-kutatás, mely a jövő hordozható eszközeit érinti, az eletronikus tinta vagy papír. Ez a technológia ultra-vékony, hajlékony kijelzők készítését teszi lehetővé, akár szerves tranzisztorok használatával. Az E Ink Corporation fejlesztéseinek bővítését tervezi, s külön gyárat nyitott Massachusetsben, a Microelectronics Technology Group számára. Terveik szerint nem csak megvalósítható, de praktikus és költséghatékony is lehet az új technológia.

0

Az IBM átalakította NetVista PC termékkínálatát

2001. szeptember 24. 13:43

[CNET] A múlt héten a Nagy Kék átalakította NetVista X ill. NetVista A asztali PC termékcsaládját és bemutatta az új, NetVista M termékcsaládját. Az új konfigurációkat különösebb fanfár nélkül tette közzé webhelyén az IBM.

0

A Sony Európában 199 fontra tervezi csökkenteni a PlayStation 2 árát

2001. szeptember 24. 11:07

Egyelőre meg nem erősített hírek szerint a Sony 199 brit fontra (~83 ezer forintra) szállítaná le a PlayStation 2 konzol árát Európában. Az árcsökkentés egyesek szerint szeptember 28-án, pénteken lép majd életbe. A PlayStation 2 ára jelenleg 269 font (~112 ezer forint).

0

Letölthető az Operation Flashpoint Multiplayer demó !

2001. szeptember 22. 23:52

Végre valahára megjelent a hivatalos Operation Flashpoint MultiPlayer demó ! Aki még nem próbálta ki ezt a játékot hálózatban, az feltétlenül töltse le és próbálja ki a City Conflict nevű CTF jellegű missziót, melyben a városban lévő zászló megszerzése a cél. Csapatunk a zászló megszerzése mellett az ellenségek likvidálásával is pontokhoz juthat. A demó verzió mérete 48,4 Mbyte, melyet vihettek a következő helyekről.

0

Elindult a KDE Edutainment Projekt, amelynek célja, hogy KDE-s oktatószoftvereket és szórakoztató programokat hozzon létre

2001. szeptember 22. 21:29

[KDE News] A KDE Edutainment csoport tegnap bejelentette, hogy elindították a KDE Edutainment Projektet. A projekt résztvevői szerint a Linux egyik nagy hiányossága, hogy rendkívül kevés gyermekeknek való program, illetve oktatóprogram létezik a rendszerre. A projekt munkája nyomán létrejövő kdeedu nevű szoftvercsomag a jövő KDE-kiadásaiban már szerepelni fog.

0

Az alaplapgyártók szerint késni fog az NVIDIA nForce

2001. szeptember 22. 16:49

[3DGPU, The Inquirer] Már hónapok óta keringenek olyan információk az interneten, melyek arról szólnak, hogy az NVIDIA ígéretes alaplapi chipkészlet-zsengéje, az AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt nForce még nem érett meg a tömeggyártásra. Ismert tény, hogy a Los Angeles-i E3 kiállításon, majd e hónap elején a londoni ECTS-en kiállított nForce alaplapok, illetőleg a szintén az nForce módosított verziójára épülő Xbox játékkonzolok még nem működtek tökéletesen. Szemfüles újságírók beszámolói szerint a chipkészlet meghajtóprogramjai még igen kiforratlanok voltak, míg az Xboxba épített MCPX chip Dolby Digital hangkeltésért felelős egysége nyilvánosságra nem hozott okok miatt nem működött.

0

Egy hetet késik az Xbox amerikai premierje

2001. szeptember 22. 12:03

[CNET] A Microsoft szóvivője, James Bernard, tegnap a sajtónak elmondta, hogy a cég 500 millió dolláros reklámkampány keretében beharangozott Xbox játékkonzoljának bevezetése az eredetileg tervezett november 8-i időponthoz képest egy hetet csúszik, és így várhatóan november 15-én kerül a boltok polcaira. Mint Bernard elmondta: Több tényezőt is figyelembe vettünk, és ez az időpont tűnt a legmegfelelőbbnek számunkra csakúgy, mint partnereink és a vásárlók számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Xbox a Nintendo GameCube egyesült államokbeli premierje előtt három nappal debütál, ami jelentősen csökkentheti ez utóbbi piaci életképességét.

0

Már a jövő héten a boltokba kerülhet a Mac OS X 10.1

2001. szeptember 21. 14:01

Az Apple eredetileg az Apple Expo Paris rendezvényen kívánta bejelenteni a Mac OS X operációs rendszer 10.1 változatát. Bár az amerikai terrorcselekmények hatására a rendezvényt nem tartják meg, az operációs rendszer a jövő héten megjelenik.

0

Megjelent a magyar nyelvű Office XP

2001. szeptember 20. 23:04

[Microsoft] Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) térségének elnöke a Microsoft Magyarország nagyszabású rendezvényén, majd az ezt követő sajtótájékoztatón jelentette be az Office XP, a Microsoft legújabb irodai alkalmazáscsomagjának magyar verzióját.

0

FAQ a Mozilla változó licenceléséről

2001. szeptember 20. 22:06

[LinuxToday] Megjelent a Mozilla Relicensing FAQ 1.0-ás változata. A dokumentum a Mozilla forráskódját felhasználó fejlesztők számára minden bizonnyal különösen érdekes lesz. A Mozilla forráskódjának bizonyos részeire pillanatnyilag több párhuzamos licenc -- a Netscape Public License (NPL), a Mozilla Public License (MPL) és GNU GPL -- vonatkozik. Ebből aztán rengeteg bonyodalom származik, a különböző licencek inkompatibilisek egymással, így a fejlesztők néha jogi kérdésekkel kénytelenek foglalkozni a kódírás helyett. A Mozilla Relicensing FAQ a Mozilla licencelésének történetével, a várható változásokkal és néhány fontosabb gyakorlati tanáccsal próbál könnyíteni a fejlesztők életén.

0

A Magyar Kormány és a Microsoft Magyarország a hazai felsőoktatásért

2001. szeptember 20. 18:33

A Miniszterelnöki Hivatal és a Microsoft Magyarország megállapodása értelmében háromszázötvenezer hazai felsőoktatási intézményben résztvevő tanár és diák juthat hozzá a legkorszerűbb Microsoft-szoftverekhez. Az erről szóló szándéknyilatkozatot ünnepélyes keretek között, sajtótájékoztató keretében írta alá Stumpf István kancellária miniszter és Jean-Philippe Courtois, a Microsoft Európa, Közel-Kelet és Afrika térségének elnöke. A megállapodás egyaránt vonatkozik állami, egyházi és alapítványi felsőoktatási intézményekre.

0

Magyar legenda: VIA P4X266 chipkészlettel szerelt Pentium 4-es alaplap tesztje

2001. szeptember 20. 12:50

A RiO oldalaira került fel egy teszt, amely az AZZA P4X2-AV, Pentium 4 processzorokhoz szánt, DDR memóriamodulokat támogató alaplapot veszi vizsgálat alá. A lap lelkét a vitatott VIA P4X266 chipkészlet adja. A cikkben az alaplap általános bemutatásán túl olvashatunk annak tuningolhatóságáról, valamint az i850 + RDRAM pároshoz viszonyított teljesítményéről.

0

Az Intel törölte útitervéből a 2 GHz-es, szerverekbe szánt Xeon processzort

2001. szeptember 20. 11:54

[ZDNet] Az Intel szóvivője tegnap megerősítette, hogy a cég az idén nem jelenteti meg a kétprocesszoros szerverekbe szánt, Foster magos Xeon processzor 2 GHz-es változatát. A korábbi processzorútiterv szerint a Xeon órajele ez év negyedik negyedévében érte volna el a 2 GHz-et. A törölt termék pótlására a Santa Clara-i cég előbbre hozta a 2,2 GHz-es, 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártandó, Prestonia magos Xeon processzor bevezetését, ami így 2002 első negyedévének legelején várható.

0

Az Intel 533 MHz-re növeli a Pentium 4 busz órajelét

2001. szeptember 20. 11:43

Intelhez közeli források szerint a vállalat népszerű Pentium 4 processzorainál hamarosan bevezeti az 533 MHz-es front side bus órajelet. Az Intel egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezeket az értesüléseket.

0

Angol legenda: KYRO II skálázódási teszt a Planet Savage oldalain

2001. szeptember 19. 23:19

A Planet Savage gondozásában megjelent Kyro 2 CPU Scaling Guide cikkecske célja nem más, mint bemutatni a KYRO II teljesítményét azonos konfiguráción, de különböző sebességen futó processzort alkalmazva. Kitűnően megmutatja, mire számíthatunk, ha 800-as Athlonunkat 1200-asra cseréljük le.

0

Angol legenda: processzorok hűtő nélkül, avagy hogyan füstöl a 370 fokos Athlon?

2001. szeptember 19. 16:48

A Toms Hardware egy igen érdekes, ugyanakkor kétes értékű kísérletet végzett. Működés közben leszedték a hűtőket különböző processzorokról, és megvizsgálták, mi történik, ha a nagy hőleadású chipeket (Pentium 4 2 GHz, Pentium III 1 GHz, Athlon 1,4 GHz, Athlon MP 1,2 GHz) hűtés nélkül használják.

0

Boxmenedzser lehetsz az RTL Klub Online "VirtualBox" nevű online játékában

2001. szeptember 18. 23:53

A rajzfilmes környezetbe ültetett, hálózatban játszható szerepjáték lényege, hogy a játékos, egy boxmendzser bőrébe bújva 3 versenyzőből álló csapattal nyerjen a több ezer másik versenyző ellen. A feladat nem is olyan egyszerű, hiszen az alkotók a profi box világának élethű modellezésére törekedtek. A csapat összeállításakor 35 karakter közül lehet választani, a félkészülés során pedig több, mint 40 edzésprogram áll rendelkezésre.

0

51 dolgozójától válik meg a Caldera

2001. szeptember 18. 16:20

[CNET] A Linux-rendszerek értékesítésével és támogatásával foglalkozó Caldera mai bejelentése szerint elbocsátja alkalmazottainak 8 százalékát.

0

Gyengén kezdett a GameCube: három nap alatt csak 300 ezer konzolt adtak el Japánban

2001. szeptember 18. 11:53

Annak ellenére, hogy a kezdeti hírek langyos fogadtatásról számoltak be, a Nintendo új konzoljából, a pénteken bemutatott GameCube-ból három nap alatt közel 300 ezer darabot adtak el a japán üzletekben. A Nintendo összesen 500 ezer konzolt szállított a boltokba, és a következő napokban újabb szállítmányok érkeznek.

0

Hamarosan megjelenik a Mac OS 10.1

2001. szeptember 18. 11:29

[CNET] Az Apple az utolsó simításokat végzi a Mac OS X operációs rendszer legújabb verzióján, amely minden bizonnyal még az ősszel megjelenik.

0

A Compaq új processzorokkal bővítette Presario 1200-as notebook kínálatát

2001. szeptember 18. 00:54

A Compaq Computer Corporation mai sajtóközleményében új processzorok elérhetőségét jelentette be Presario 1200-as sorozatú noteszgépeihez. A notebookokat ezentúl akár AMD Athlon 4 Mobile 1.1GHz-es vagy Duron 900MHz-es processzorokkal is megrendelhetjük honlapján vagy a márkakereskedőkön keresztül.

0

Élsimított fontok GNOME alatt a Gdkxft 1.2 segítségével

2001. szeptember 17. 23:50

[GNOME News] Megjelent a Gdkxft nevű program 1.2-es verziója, amelynek segítségével a GNOME alatt is élvezhetőek az élsimított fontok az XFree86 4-es sorozatában. A Gdkxft a GTK+ 1.2-es verzióit anélkül képes kiegészíteni a már említett esztétikai funkcióval, hogy a GTK+-t újra kellene fordítani. Az 1.2-es verzió egyik újdonsága a GNOME Control Centerbe beépülő kis capplet. A friss verzió forráskódja Gdkxft honlapján szerezhető be, ugyanitt találhatóak Red Hat 7.1-hez fordított RPM csomagok is.

0

Hamarosan elkészülnek a Hammer első mintapéldányai

2001. szeptember 17. 16:46

A hírek szerint novemberben elkészülnek az AMD 64 bites processzorának, a Hammernek a mintapéldányai. Tévedés ne essék: a chip megjelenési dátuma továbbra is 2002 második féléve.

0

ABIT alaplap-útiterv 2002 első félévéig

2001. szeptember 16. 21:49

[Rojak Pot] Részletek szivárogtak ki a hazánkban igen népszerű tajvani ABIT ez év második félévében, illetőleg jövő év első félévében megjelenő új alaplapjairól. Minden lényeges információ leolvasható a mellékelt ábrákról:

0

Tyan után szabadon: Athlon MP alaplap a Gigabyte-tól

2001. szeptember 16. 13:54

[PC Watch] A japán Akiba PC számolt be arról, hogy a Gigabyte júniusban bejelentett duál-Athlon alaplapja, a GA-7DPXDW hamarosan megvásárolható lesz a szigetországban. Noha konkrét megjelenési dátumról nem szól a híradás, néhány, a prototípusról készült képet, valamint a még nem teljesen véglegesített specifikációkat közli a lap.

0

Megjelent a Mozilla 0.9.4

2001. szeptember 15. 16:36

[Mozilla.org] Elkészült a Mozilla 0.9.4-es kiadása. A bináris csomagok szokás szerint a www.mozilla.org-ról tölthetőek le Win32-es rendszerekhez, MacOS-hez (8.5-től fölfelé), Linuxhoz és OpenVMS-hez. A böngésző forráskódja szintén a mozilla.org-on található. A kiadáshoz fűzött megjegyzések, az újdonságok, illetve az ismert problémák listája pedig itt olvasható.

0

Az egyesült államokbeli terrortámadás linuxos következménye: GNU/Linux konferencia Stallman nélkül

2001. szeptember 15. 16:31

[LME] Ahogy az várható volt, a terrorcselekmények következtében radikálisan korlátozott egyesült államokbeli légiközlekedés miatt Richard M. Stallman, a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) elnöke, a GNU vezető hackere, nem tudott ma előadni a III. GNU/Linux Szakmai Konferencián Budapesten. Helyette Sebastien Blondeel tartott előadást az FSF Europe -tól.

0

Ma debütált Japánban a Nintendo GameCube konzol

2001. szeptember 14. 18:09

A Nintendo GameCube nevű konzolja ma debütált a japán boltok polcain. A premier szimbolikus jelentőségű, ugyanis a Sony PlayStation 2 mellett ez a második 128 bites játékgép, amelyet novemberben követ a Microsoft Xbox, amely nem titkoltan a Sony babérjaira pályázik.

0

A Sony közel felére csökkentette a PSone konzol árát

2001. szeptember 14. 14:52

A Sony közel felére csökkentette PSone konzoljának ajánlott kiskereskedelmi árát, az eddigi 15000 yen helyett már 9980 yenért (125$ helyett 83$) megvehető a készülék. Ezzel a húzással a Sony nem titkoltan a Nintendo új üdvöskéjének, a GameCube-nak akar befűteni.

0

Csináld magad: másfél méteres ATA 66/100-as IDE kábel házilag !

2001. szeptember 14. 02:47

Nem, még nincs itt április elseje, s ez nem egy gyenge tréfa: valóban lehetséges az ajánlott 18-os (45cm-es) kábelnél hosszabbat építeni. Nem kell hozzá más, csak jó pár méter CAT5-E sodort érpárú UTP kábel, néhány csatlakozó, speciális krimpelő, s egy jó nagy adag vállalkozó kedv.

0

Itt az Operation FlashPoint: 1985 új javítócsomagja

2001. szeptember 14. 00:45

Megjelent, s letölthető az Operation Flashpoint:1985 játék következő hivatalos javítócsomagja. A telepítő futattása után a játék az amerikai kiadásnak megfelelő 1.2-es verzióra frissül. A mintegy 40MB-os file tartalmazza a régóta várt dedikált szervert és a javított net-kódot is.

0

A Microsoft cáfolja a HomeStation-nel kapcsolatos pletykákat

2001. szeptember 12. 18:33

[Eurogamer] A Microsoft cáfolta, hogy tervezné a HomeStation néven emlegetett otthoni digitális szórakoztatóközpontot, amelyről a PC Format magazinban jelentek meg adatok. A vállalat képviselője szerint a lapban tényként közölt információk minden alapot nélkülöznek.

0

A SiS rendkívül olcsón kínálja Pentium 4-es chipkészletét

2001. szeptember 11. 20:50

[Digi Times] A tajvani számítástechnikai bulvárlap, a Digi Times értesülései szerint a SiS -- noha még meg sem jelent a piacon -- máris lejjebb szállította SiS645 néven ismert, DDR333 memóriamodulokat támogató Pentium 4 processzorokhoz szánt alaplapi chipkészletének árát. Az online hírújság arról számolt be, hogy a cég várhatóan szeptember közepén kezdi meg a tömeges szállítást 18-20 dolláros darabonkénti áron. Ezzel szemben a jelenleg -- a folyó peres eljárások miatt -- igen nehezen eladható VIA P4X266 34, míg az Intel i845 42 dollárba kerül.

0

A VIA KT266A chipkészletnek áll a zászló

2001. szeptember 11. 13:19

[Digi Times] A tavani VIA szeptember közepén kezdi meg nemrégiben bejelentett chipkészletének, az Apollo KT266A-nak a szállítását. Mivel a chipkészlet teljesítménye az első tesztek szerint kiváló, a VIA nagy sikerekre számíthat az AMD processzorokat támogató alaplapok piacán.

0

A VIA bejelentette 866 MHz-es C3 processzorát

2001. szeptember 11. 10:25

[Email] A VIA a pekingi VIA Technology Forum 2001 rendezvénysorozat keretében ma bejelentette Ezra magra épülő, 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott C3 processzorcsaládjának legújabb és egyben leggyorsabb tagját, a 866 MHz-en működő C3 CPU-t. A Socket370 foglalatba illeszkedő új C3, akárcsak kisebb testvérei, 128 kbyte elsőszintű, míg 64 kbyte, a mag órajelén futó másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és támogatja az MMX és 3DNow! utasításkészleteket.

0

Újabb TPC-C világrekord az Oracle9i Database segítségével

2001. szeptember 11. 00:52

Az IBM teljesítményméréseit, tesztjeit 8-processzoros rendszereiben az Oracle Database használatával végezte -- legalábbis eddig. A mai napon azonban újabb világrekord született, melyet az Oracle9i Database használatával sikerült a cégnek elérni.

0

A Pentium 4 mellé most már hivatalosan is SDRAM dukál

2001. szeptember 11. 00:08

[Email] Az Intel -- hosszú várakozás után -- tegnap bejelentette, hogy Pentium 4 processzorokhoz szánt, hagyományos SDRAM-ot támogató i845 (korábban Brookdale kódnéven ismert) alaplapi chipkészlete mától megvásárolható. A cég bevallottan ettől a lapkakészlettől várja a Pentium 4 processzor tömeges elterjedését.

0

A Maxtor bejelentette 160 Gbyte méretű ATA-133-as merevlemezét

2001. szeptember 10. 19:42

[ExtremeTech] Hogy megadja a kezdő löketet az ATA-133 szabvány elterjedéséhez, a Maxtor ma két, a szabvánnyal kompatibilis merevlemezt jelentett be. A nagyobb DiamondMax Plus D540X 160 Gbyte tárolókapacitással rendelkezik, így az első IDE csatolófelületű merevlemez az iparágban, amely a 137 Gbyte-os limitet túllépi. A HDD tányérjai -- nomen est omen -- 5400-at fordulnak másodpercenként, míg a monstrum átlagos adatelérési ideje 9,6 ms. A kisebb, 80 Gbyte-os D740X-et ezzel szemben 7200 rpm és 8,5 ms-os átlagos adatelérési idő jellemzi. Mindkét meghajtó 2 Mbyte-os pufferrel rendelkezik, és 300 g ütést bír ki üzemen kívül.

0

Windows XP-kompatibilis driver az Intel alaplapi chipkészleteihez

2001. szeptember 10. 11:45

Az Intel oldalán már megtalálható az alaplapi chipkészleteihez kiadott Windows XP operációs rendszerrel kompatibilis meghajtóprogram. A v3.20.1005 verziószámú csomag a 430TX óta megjejelent összes Intel chipkészlettel haszálható, amelyek a következők:

0

HomeStation: az Xbox titkos gyermeke?

2001. szeptember 8. 10:57

A PC Format októberi, brit számában Bemutatjuk az Xbox titkos gyermekét címmel állítólag részletes leírás olvasható a Microsoft még meg sem jelent Xbox játékkonzoljának egyik mutánsáról, a sokkal inkább infotainment eszköznek, mint konzolnak tekinthető HomeStationről. Legalábbis ez áll a lapszám megvásárlására ösztönző, némileg szenzációhajhász online előzetesben.

0

Az Intel vesztésre áll a chipset-háborúban: az AOpen is a VIA P4X266 mellé áll

2001. szeptember 7. 11:21

[VIAHardware] Amint az ismert, a VIA augusztus 15-én bejelentett, DDR memóriamodulokat támogató, Pentium 4-es alaplapi chipkészlete (a P4X266) erősen megosztja az iparágat. Az Intel ugyanis azt állítja, hogy a legnagyobb tajvani chipgyártó nem rendelkezik a Pentium 4 processzorok támogatásához szükséges licencekkel. S noha ezt a VIA tagadja, egyes források szerint az Intel nyomást gyakorol a legnagyobb alaplapgyártókra annak érdekében, hogy azok ne használják fel a renitens cég termékét. Ennek megfelelően eddig a legnagyobbak alkotta triumvirátus, az Asustek, az MSI és a Gigabyte nem is biztosította támogatásáról a VIA-t.

0

Október előtt várható a StarOffice 6 első bétája

2001. szeptember 6. 22:00

[BetaNews] Október előtt várható az első bétája a StarOffice irodai programcsomag 6-os verziójának. A nyílt forráskódú OpenOffice-on alapuló programcsomag végleges változata a Sun Microsystems újabb tervei alapján 2002 első negyedévében várható. A csomag legfőbb újdonságai -- ahogy azok az OpenOffice buildjeiben is nyomon követhetőek -- a teljesen XML-alapú fájlformátumok, az ázsiai nyelvek támogatása, és az, hogy a csomag programjai ezentúl önállóak lesznek, nem egyetlen hatalmas alkalmazásba lesz integrálva minden funkció (így jóval gyorsabbak is az egyes alkalmazások). A Sun egy közelebbről meg nem nevezett alkalmazottja szerint a programcsomag erőteljesen hasonlítani fog a Microsoft Office 2000-re, és -- ahogy az várható volt -- a Windows, Solaris és Linux operációs rendszerekre készül majd el.

0

Megjelent a VMware Workstation 3.0 bétája

2001. szeptember 6. 21:19

[LinuxToday] A VMware tegnap bejelentette a VMware Workstation 3.0-ás verziójának béta változatát. A készülő új verzió a fejlesztők szerint minden eddigi VMware Workstation-nél teljesebb megoldást kínál. A 3.0 már támogatja a MS Windows XP-t és a legfrissebb Linux disztribúciókat, jobb általános teljesítményt nyújt, jelentős fejlesztések történtek a hálózatkezelésért felelős kódban, és nem utolsó sorban újabb eszközöket is támogat (USB, generic SCSI, CD-ROM ISO fájlok). A DVD-ROM és a CD-R/RW eszközök támogatása csak a későbbi bétákban fog megjelenni. A programcsomag a WMware webhelyéről tölthető le, de a használathoz sajnos azonosítót kell igényelni egy már meglévő regisztrációs szám megadásával.

0

Mától előrendelhető a Microsoft Windows XP operációs rendszer

2001. szeptember 6. 16:40

A mai naptól bárki előrendelheti a Microsoft október 25-én megjelenő operációs rendszerét, a Windows XP-t. A szoftvercsomagokon kívül a Windows XP-vel szerelt PC-kre is felvesznek rendelést a nagy PC-gyártók. A Windows XP gyártása augusztus 24-én kezdődött meg és a Microsoft szerint minden rendben halad az októberi megjelenés körül.

0

Új linuxos drivert adott ki az NVIDIA

2001. szeptember 6. 15:45

Az NVIDIA új meghajtóprogramot adott ki Linux operációs rendszerhez. A friss verzió az 1.0-1512 verziószámot viseli. Az újdonságok:

0

A Toys "R" Us fél óra alatt eladta az első Xbox szállítmányát

2001. szeptember 6. 11:38

[CNET] Az egyik legnagyobb amerikai játékbolt-hálózat, a Toys R Us kedden 30 perc alatt eladta az első szállítmány Xbox konzolt. Természetesen internetes előrendelésről van szó, a gép csak november 8-án jelenik meg az Egyesült Államokban.

0

Szeptemberben várhatók a Titanium sorozatú GeForce chipek ?

2001. szeptember 6. 11:21

Korábban már szóltunk egy NVIDIA dokumentumról, amely az ősszel megjelenő, Titanium kódnevű GeForce2 és GeForce3 chipekről tesz említést. Az x-bit labs pontosnak vélt specifikációkat és megjelenési dátumokat is közölt.

0

KDE 2.2 csomagok Solarisra

2001. szeptember 5. 19:42

[KDE News] Kibővült a néhány hete megjelent 2.2-es KDE előre fordított bináris csomagjainak választéka. A SourceForge -ról Sparc és Ultra Sparc architektúrákra fordított, a Solaris 6/2.6, 7/2.7 és 8-as verzióin működő csomagok szedhetők le. Az összeállítók megjegyzései ugyanitt olvashatóak. A Solaris és a KDE barátai örömmel értesülhetnek arról is, hogy beindult a KDE Solaris levelező lista, amelyre a mail.kde.org -on lehet feliratkozni.

0

Gyorsan terjed az Internet Explorer 6, de az IE5 sikerét aligha múlja felül

2001. szeptember 5. 19:08

Az internetezőknek már 2,4 százaléka használja a Microsoft múlt héten megjelent böngészőprogramját, az Internet Explorer 6-ot -- állítja a StatMarket. A cég által közzétett jelentés közel 50 millió felhasználó és több, mint 150 ezer website adatait vette alapul.

0

Angol legenda: Applixware Office 5.0

2001. szeptember 5. 18:49

[Duke Of URL] Azon olvasóinknak, akik még nem döntötték el, hogy Linux-alapú rendszerükön milyen irodai csomagot használjanak, talán érdemes egy pillantást vetniük a Duke Of URL friss cikkére , amely az Applixware programcsomag 5.0-ás verziójával foglalkozik. Következzék a cikk írójának összegzése:

0

Kínában egyre több gondot okoznak a hamis alaplapok

2001. szeptember 5. 13:41

[Digi Times] A tajvani alaplapgyártók kínai terjeszkedési terveinek egyre inkább keresztbe tesz az a rengeteg hamisítvány, amely a kínai piacon található. Egy bennfentes szerint az országban eladott alaplapok ötöde hamisítvány.

0

Az Acer szállítja az Xbox konzolok DVD-ROM meghajtóit

2001. szeptember 5. 13:26

[Digi Times] Egy befektetői konferencián az Acer Communications and Multimedia (ACM) megerősítette, hogy elnyerte a Microsoft Xbox DVD-ROM szerződését. A vállalat ugyanakkor nem közölte, komplett meghajtókat vagy csupán alkatrészeket gyárt majd a játékgéphez.

0

A Motorola belehúz: a cég kutatói új chipgyártási technológiákkal rukkoltak elő

2001. szeptember 4. 22:02

[Motorola, ZDNet, Yahoo!] Még nincs egy hete, hogy a Motorola bejelentette új fotolitográfiai eljárását, melynek segítségével -- a cég állítása szerint -- akár 50%-kal növelhető az félvezetők integráltsága. Augusztus 30-án ugyanis a Motorola kutatói a kaliforniai Pasadenában tartott SEMATECH Next Generational Lithography Workshop keretében számoltak be arról, hogy olyan fotomaszkot sikerült kialakítaniuk, mellyel a chipgyártásban jelenleg általánosan használatos 157 nm helyett, 100 nm-nél is kisebb áramkörök metszhetőek a szilíciumba, illetőleg annak szennyezőrétegébe. Mindez az extrém-ultraviola (EUV) fotolitográfiai módszerrel valósítható meg, mely alacsonyabb hullámhosszú fény alkalmazásának segítségével nagyobb precizitást tesz lehetővé. S noha a cég már mintapéldányok gyártásakor 2002-ben alkalmazni kívánja az új eljárást, az első -- más chipgyártók számára is hozzáférhető -- EUV gyártósorok csak 2005-ben várhatóak.

0

Magyar legenda: ABIT KT7A alaplap tesztje

2001. szeptember 4. 20:48

[Email] A RiO oldalán ezúttal egy rövidebb írás fogja vallatóra az ABIT -- VIA KT133A chipkészlettel felvértezett, AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt -- KT7A típusjelű termékét. A szerző elsősorban azt vizsgálta, hogy milyen túlhajthatósági jellemzőkkel bír a lap.

0

Stephen Hawking: a mesterséges intelligencia hamarosan a fejünkre nő

2001. szeptember 4. 20:31

[ZDNet] A sokak által korunk legnagyobb matematikusának és elméleti fizikusának tartott brit Stephen Hawking, a német Focus magazinnak adott interjújában a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének következményeiről beszélt. Mint elmondta: Az emberi intellektussal ellentétben a számítógépek 18 havonta megduplázzák teljesítményüket. Így valós az a veszély, hogy saját intelligenciát fejlesztenek ki, és átveszik az uralmat a földön. Annak érdekében, hogy felvehessük a versenyt a gépekkel, génmanipuláció révén kell a biológiai rendszerek felsőbbrendűségét biztosítani -- tette hozzá.

0

A VIA bemutatta a Maxtor által kifejlesztett ATA/133 szabványt támogató south bridge-ét

2001. szeptember 3. 19:32

[Email] A tajvani VIA a jelenleg is zajló és szerdán véget érő VIA Technology Forum keretében mutatta be új, Ultra ATA/133-as alaplapi south bridge-ét, a VT8233A-t. Amint az ismert, a Maxtor nemrégiben hozta nyilvánosságra a merevlemezek tárolókapacitásának bővítését, valamint adatátviteli sebességének növelését elősegíteni kívánó új technológiát. S noha számos távol-keleti gyártó állt akkor a kezdeményezés mellé, a legnagyobb chip- és merevlemezgyártók, így az IBM, az Intel és a Seagate, mind kinyilvánították, hogy egyöntetűen a Serial ATA szabvány mellett teszik le a voksukat, és nem áll szándékukban az Ultra ATA/133 támogatása. A múlt hét második felében a Serial ATA munkacsoport, melynek a Maxtor is tagja, el is fogadta az utóbbi szabvány végleges változatát; azonban a Serial ATA merevlemezek, illetőleg az azokat támogató alaplapi chipek megjelenése legkorábban 2003-ban várható.

0

A Netcraft augusztusi webszerver-statisztikái: tovább nő a Microsoft részesedése

2001. szeptember 3. 15:30

A Netcraft legújabb felmérése szerint a múlt hónapban -- ha csekély mértékben is -- tovább növekedett a Microsoft webszerverek piaci részesedése. Az augusztusi statisztikában már kevesebb weboldal került a vizsgálati mintába annak köszönhetően, hogy számos webhosting cégnél jelentős kimaradások és egyben üzleti átalakulások voltak tapasztalhatóak. Minthogy az adatokat még a hónap elején gyűjtötte a Netcraft, azok nem tükrözik, hogy a Code Rednek esetleg volt-e a Microsoft-IIS szerver használatára nézve kedvezőtlen hatása:

0

Még idén megjelenik a DDR333 memóriát támogató Pentium 4 chipkészlet, a VIA P4X333

2001. szeptember 3. 13:25

[Digi Times] A tajvani VIA az év végéig még két Pentium 4 chipkészletet dob piacra. A már eddig is ismert P4M266 mellett ugyanis várható a DDR333 memóriát támogató P4X333 is. Ezzel a VIA gyakorlatilag az összes létező piaci szegmenst le tudja fedni, ami jelentős fegyverténynek bizonyulhat a kiélezett versenyben.

0

Az Arapahoe és a HyperTransport jól megfér egymás mellett -- állítja az Intel és az AMD

2001. szeptember 1. 16:42

[EBN] Az Electronic Business News nak a két rivális chipgyártó cég, az Intel és AMD szóvivői egyaránt megerősítették, hogy közös céljuk az, hogy az általuk külön-külön kifejlesztett nagy sebességű új I/O szabványok (az Arapahoe avagy 3GIO és a HyperTransport) együttes használatát elősegítsék. Az Intel éppen a héten lezajlott Intel Developer Forumon jelentette be, hogy az AMD is kulcsfontosságú szereplője az Arapahoe szabvány végeleges kidolgozásának. S noha olyan befolyással nem bír, mint a specifikáció megfogalmazásában meghatározó szerepet játszó Intel, IBM, Compaq, Dell és Microsoft alkotta ötös, a PCI SIG (PCI Special Interest Group) szakmai szervezet tagjaként lehetővé váló puszta jóváhagyásnál nagyobb befolyása lesz a szabvány véglegesítésében.

0

Magyar legenda: processzorhűtők tesztje

2001. szeptember 1. 15:27

A RiO oldalán jelent meg egy kimerítő írás, mely a hazánkban jelenleg kapható processzorhűtők közül 11-et vesz szemügyre közelebbről. A tesztalanyok mindegyikének a kicsit forrófejű AMD Athlon CPU hidegre tételével kellett próbálkoznia.

0

Már Magyarországról is letölthető a Novell Netware 6 béta verziója

2001. szeptember 1. 11:57

[Novell Magyarország] Már magyarországi szerverről is letölthető a cég hálózati operációs rendszerének legújabb béta változata. A novell Netware 6 több újdonságot tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a vállalatok hatékonyaban jussanak a szükséges információkhoz.