Szerző: Ady Krisztián

2001. november 27. 22:13

Az Intel csökkenti lemaradását és korábban jelenteti meg új chipkészleteit

[ebn] Egyes jól értesült, az Intel roadmapját ismerő, céghez közel álló források szerint az Intel felgyorsítja legújabb chipkészleteinek piaci bevezetését. A kapkodás oka a tajvani gyártók lépéselőnye: a rivális SiS és VIA ugyanis korábban tervezi bemutatni 533 MHz-es FSB-t (front side bus) és 333 MHz-es DDR memóriát támogató chipkészleteit, mint az Intel.

[ebn] Egyes jól értesült, az Intel roadmapját ismerő, céghez közel álló források szerint az Intel felgyorsítja legújabb chipkészleteinek piaci bevezetését. A "kapkodás" oka a tajvani gyártók lépéselőnye: a rivális SiS és VIA ugyanis korábban tervezi bemutatni 533 MHz-es FSB-t (front side bus) és 333 MHz-es DDR memóriát támogató chipkészleteit, mint az Intel.

Az eredeti tervek szerint az Intel csupán 2002 harmadik negyedévére jelentette volna meg a fenti sebességeket támogató chipkészleteit, megoldásait. Azonban az értesülések szerint ez egy negyedévvel korábban várható. Az i845E chipkészlet így a konkurens termékekkel nagyjából egy időben kerülhet piacra.

A konkurens tajvani chipgyártó a cégek, a Via Technologies Inc. és a Silicon Integrated Systems Corp. (SiS) már készítik chipkészleteiket, melyek támogatják az 533MHz-es FSB-t és a 333MHz-es DDR SDRAM modulokat.

Bár az Intel a fenti értesüléseket nyilván nem erősítette meg, nem ad ki információkat még meg nem jelent termékekről -- ez a legfőbb pletykák forrása --, elemzők és szakértők egyöntetű véleménye, hogy az Intel egy sokkal versenyképesebb termékmegjelenési tervvel készül a konkurencia legyőzésére, erejük ellensúlyozására.

A SiS és a Via ugyanakkor, úgy tűnik, nagyon jó kezdőpozícióból indulhat a DDR333/533 MHz FSB versenyben. A SiS az első negyedév folyamán két chipkészletet is tervez megjelentetni arra várva, hogy az Intel bejelentse új FSB-t támogató processzorait. A cég már bemutatott DDR333 memóriamodulokat -- hivatalosan is -- támogató chipkészletet, szóvivője szerint pedig könnyedén adaptálják az 533 MHz-es processzorbuszt.

A Via várhatóan 2002 közepére készül el az Apollo P4X333 magasabb FSB-t támogató verziójával. Az Acer Laboratories Inc. (ALi) szintén a következő év második vagy harmadik negyedévében készül 533-as FSB-t és DDR333-at támogató chipkészletet megjelentetni.

Az Intel nem véletlenül vezeti be az 533MHz-es FSB-t: az új Pentium 4 processzorok szinte éheznek a minél gyorsabb adatátvitelre, memóriaátviteli sebességre. A magasabb FSB kisebb késleltetést eredményez, melyet pár plusz utasítás elvégzésével honorál processzorunk, még nagyobb teljesítményt nyújtva. Ezek a chipkészletek a Pentium 4 maximális teljesítményének egyik fő gerincét szolgáltathatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról