Szerző: Barna József

2001. november 18. 18:39

Mobil Celeron processzor az Xboxban?

[PCWatch, Vans Hardware] A Microsoft új játékkonzoljának, az Xboxnak múlt heti premierjét követően számos külföldi internetes újság műhelyében szedték darabokra a készüléket, hogy megtudják, miként is mutat belülről. A vállalkozó kedvű újságíróknak nem kellett csalódniuk az Xbox belső felépítését látván, hiszen az valóban erőteljesen emlékeztet a szokványos PC-kére:

[PCWatch, Van's Hardware] A Microsoft új játékkonzoljának, az Xboxnak múlt heti premierjét követően számos külföldi internetes újság műhelyében szedték darabokra a készüléket, hogy megtudják, miként is mutat belülről. A vállalkozó kedvű újságíróknak nem kellett csalódniuk az Xbox belső felépítését látván, hiszen az valóban erőteljesen emlékeztet a szokványos PC-kére:


Fotók: PC Watch

Korábban a közölt specifikációk alapján nem volt világos, hogy a készülékben felhasznált NVIDIA GPU órajele 233 vagy 250 MHz lesz-e. Mára azonban egyre több hivatalos oldal látszik megerősíteni a magasabb, 250 MHz-es értéket. Nem véletlen, hogy a GPU-n termetes hűtőborda és -ventilátor kombináció kapott helyet.

Ugyanakkor a GPU hűtőjének árnyékában megbúvó passzív hűtést eltávolítva az újságírók némi meglepetésre nem egy hagyományos Pentium III processzort találtak, hanem egy BGA (ball grid array) illesztésű mobil Celeron CPU-ra hasonlító példányt. Az Xbox eredeti specifikációi még egy 733 MHz-es Intel Pentium III processzorról szóltak, ám időközben az adatok valóban megváltoztak, és most csupán annyit közölnek: 733 MHz-es Intel processzor.

Az Intel dokumentációit átböngészve egyelőre nem találtuk meg az SL5SN típusjelű sorozatot, de annyi elmondható, hogy az SL5Sx sorozatszámot valóban a mobil Intel Celeron processzorok jelölésére használja a cég. Beszédes továbbá a 128 kbyte-os feltüntetett cache-méret is. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy a processzor csupán 66 MHz-es rendszerbuszt használna, hiszen a Micro-FCBGA és Micro-FCPGA tokozással forgalomba kerülő, SL5Sx és SL5Qx sorozatszámú, 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártott Celeron processzorok 133 MHz-es FSB-vel üzemelnek.

Elképzelhető tehát, hogy a Microsoft és az Intel végül, a hőtermelés alacsonyan tartása érdekében, úgy döntött, hogy 1,7 voltos (vagy ennél is alacsonyabb) feszültséget igénylő mobil processzort építenek a konzolba.

a címlapról