vállalati it archívum - 2001 augusztus

2001
augusztus

0

PowerMizer technológia az NVIDIA mobil grafikus processzoraiban

2001. augusztus 31. 09:34

[Email] Tegnapi sajtóközleményében az NVIDIA bejelentette PowerMizer technológiáját, mely mobil grafikus processzorai energiafelhasználását hivatott ésszerűbbé tenni. Az új technológia jótékony hatásait akár már az eddig megvásárolt noteszgépek tulajdonosai is élvezhetik, hiszen a felsőbb kategóriás notebookokban már megjelent GeForce2 Go és Quadro2 Go grafikus processzorok is támogatják az extra energiatakarékos funkciót a PowerMizer szoftver alkalmazása révén. Természetesen az ezután megjelenő mobil termékek is rendelkeznek majd a PowerMizer technológiával.

0

Az Európai Bizottság nem emel kifogást a Windows XP ellen

2001. augusztus 30. 18:29

[Microsoft] A Microsoft Corporation ma megerősítette, hogy az Európai Bizottság összevonta két, korábban külön tárgyalt keresetét a Microsoft ellen. A bejelentés értelmében a Bizottság által tavaly augusztusban benyújtott kifogások, valamint a 2000. év elején a Microsoft Windows 2000 nevű termékével kapcsolatos, revíziót sürgető állásfoglalás együttes tárgyalásos rendezésére nyílik lehetőség. A Microsoft mindvégig hitte, hogy e két ügy összevonása elengedhetetlenül szükséges a vállalat brüsszeli vitás kérdéseinek mind megnyugtatóbb lezárásához, ezért üdvözli az Európai Bizottság mai bejelentését.

0

Október 9-én debütál a Palomino magos Athlon XP?

2001. augusztus 30. 16:31

A The Inquirer -- egy alaplapgyártótól és egy disztribútortól származó --- információi szerint az AMD október 9-én mutatja be Palomino magos asztali Athlon processzorait és Morgan magos Duron chipjeit.

0

Elkészült a KOffice 1.1

2001. augusztus 30. 15:00

[LinuxToday] A KDE Projekt bejelentette a KOffice irodai programcsomag 1.1-es verziójának elkészültét. A sajtóközleményben minden KOffice-felhasználót bátorítanak arra, hogy frissítsen az 1.1-re.

0

GNOME Accessibility Project -- GNOME 2 kisegítő lehetőségekkel

2001. augusztus 30. 14:58

[LinuxToday] A GNOME Foundation bejelentette a GNOME kisegítő lehetőségeinek korai változatát. Ezáltal a GNOME-os programok új generációja számára lehetővé válik a különféle segítő technológiák alkalmazása. A kisegítő lehetőségek alapját az ATK API és az AT SPI képezi.

0

IDF: hamarosan új integrált grafikus vezérlőt mutat be az Intel

2001. augusztus 30. 14:53

[EBN] Az Intel a negyedik negyedév során mutatja be új integrált grafikus magját, amely elsőként az i830M mobil lapkakészletben lesz megtalálható. Az i810 és i815 chipkészletekben található i752 grafikus mag óta ez az első ilyen jellegű Intel termék.

0

Elkészült a Serial ATA szabvány végleges változata

2001. augusztus 30. 12:32

[Email, ZDNet] Amint az korábban már tudható volt, a Serial ATA Working Group a héten folyó Intel Developer Forum rendezvényre ígérte a Serial ATA szabvány végleges változatának bejelentését. A munkacsoport tartotta a szavát, és hosszú várakozás után végre elkészült a véglegesített szabvány. Úgy tűnik, hogy végül az ipar óriásainak nyomására a Maxtor is beadta a derekát.

0

Az AMD eladásból származó jövedelme 15%-kal csökken a harmadik negyedévben

2001. augusztus 30. 09:54

[SBN] Robert Herb, az AMD alelnöke a SoundView Technologys Semiconductor Conference hallgatósága előtt tegnap beszámolt cége harmadik negyedéves előrejelzéseiről. Mint elmondta, a korábbi prognózisokban (10-15%-os csökkenés) megjelölt legpesszimistább bevételek várhatóak: 15%-os csökkenés a második pénzügyi negyedév 985,3 millió dolláros eladásból származó bevételéhez képest. Ugyanakkor Herb elmondta, hogy várakozásaik szerint a mikroprocesszorok eladási mutatói a harmadik negyedévben is elérik vagy megközelítik a második negyedéves szintet, amikor is a cég rekordmennyiségű, közel 8 millió processzort értékesített.

0

Magyar legenda: ATi Radeon LE videokártya tesztje

2001. augusztus 29. 21:02

A Kvantum Számítástechnika oldalán egy ATi Radeon LE teszt olvasható Yany tollából. Az alsó árkategóriás kártya teljesítményét egy ASUS V6800-zal hasonlítja össze a szerző.

0

Részletek az Intel következő generációs 64 bites processzoráról

2001. augusztus 29. 17:22

[Heise] Egy sajtótájékoztatón Lisa Hambrick, az Intel Enterprise Processor divíziójának elnöke részleteket közölt a cég 64 bites Itanium processzorcsaládjának következő generációs, jelenleg McKinley néven ismert tagjáról. Mint mondta, az 1 GHz-en futó McKinley magos Itanium optimalizált fordítókkal készített programok esetén akár másfélszer, kétszer nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint a jelenlegi Merced. Hambrick hozzátette még, hogy újrafordítás nélkül is mintegy 70%-os teljesítménynövekedés tapasztalható SPECint2000 alatt.

0

LinuxWorld: a Ximian bejelentette Red Carpet szolgáltatásait

2001. augusztus 29. 15:31

[Ximian] A cég San Franciscóban, a LinuxWorld Expón bejelentette a sokak által használt Red Carpet telepítőszoftverhez kapcsolódó szolgáltatásait. A Red Carpet automatikus függőség- és konfliktusfeloldásának használatával kényelmessé és egyszerűvé válik a Linux és UNIX rendszerek frissítése és az új szoftverek telepítése.

0

Xbox-rajongó UFO riogatja a Nintendo of America dolgozóit

2001. augusztus 29. 12:20

[Team Xbox] Olvasóink közül bizonyára sokan hallottak azokról a legendás gabonakörökről és más ábrákról, amelyek estéről reggelre keletkeznek a gabonatáblákban, és amelyeket idegen lényeknek vagy űrhajóknak szoktak tulajdonítani.

0

Xbox: sokszázezres megrendelésre számít a Microsoft

2001. augusztus 29. 01:41

A Reuters információi szerint mintegy 6-800000 darabos induló megrendelésre számít a Microsoft az Xbox konzol november 8-ai megjelenésének napján. A karácsonyi szezon végére a cég reményei szerint 1.5 millió játékkonzol talál majd gazdára, egyelőre csak Észak-Amerika államaiban.

0

Angol legenda egy "öszvér" TV-tunerről: NVIDIA Personal Cinema

2001. augusztus 29. 00:55

Lassan nem lesz olyan fontosabb alkatrész számítógépünkben, melyen ne szerepelne az NVIDIA logója. Grafikus vezérlő után alaplapi chipkészlet, audio-vezérlő, tv-kártya ...nemsokára talán már a processzor következik, s akkor már semmi sem ment meg minket az NVIDIA uralomtól.

0

Pénteken érkezik az 1,1 GHz-es Celeron

2001. augusztus 28. 21:14

[ZDNet] Intelhez közeli forrásokból származó információk szerint a cég az Intel Developer Forum zárónapján, pénteken jelenti be hivatalosan 1 és 1,1 GHz-es, asztali PC-kbe szánt Celeron processzorait. Az Intel szóvivője nem kívánta kommentálni a hírt, csupán annyit mondott, hogy e termékek fejlesztése a terveknek megfelelően halad. Amint arról már beszámoltunk, kedden mind a Dell, mind pedig a Compaq honlapján megjelentek az 1,1 GHz-es Intel Celeron processzorokra épülő számítógépek, így tehát a bejelentés bizonyosan nem várat sokat magára.

0

A Mozilla projekt friss tervei alapján csak 2002-ben készül el a böngésző első verziója

2001. augusztus 28. 18:19

[MozillaQuest] Ismét módosítottak Mozilla fejlesztésének ütemezésén, a böngésző 0.9.4-es verziója szeptember 7-én fog megjelenni, október 12-én várható a 0.9.5, és várhatóan lesz még 0.9.6 és 0.9.7-es verzió is. Így könnyen előfordulhat, hogy a már évek óta tartó fejlesztés végeredmények kiadási időpontja -- az eddigi 2001-es kiadási tervekkel ellentétben -- 2002-re csúszik át. Pillanatnyilag még körülbelül 3000 olyan hiba létezik, amelyekről a fejlesztők úgy gondolják, hogy az 1.0 kiadása előtt mindenképp ki kell javítani.

0

Elkészült a 64 bites Windows Advanced Server

2001. augusztus 28. 18:10

[CNET] A Microsoft ma bejelentette 64 bites Windows operációs rendszerét, a Windows Advanced Server Limited Edition-t, amely Intel Itanium processzoros számítógépeken fut.

0

Athlon MP után jön a Duron MP

2001. augusztus 28. 10:05

A hírek szerint az AMD a legmesszemenőbbig ki szeretné használni, hogy végre-valahára megszületett az első többprocesszoros chipkészlete. A nyáron megjelent Athlon MP után ugyanis hamarosan megjelenik a Duron MP, ami az új, Morgan magon alapul.

0

Personal Cinema: TV-tuner és videoeditáló egység az NVIDIA-tól

2001. augusztus 27. 22:49

Az NVIDIA az Intel Developer Forumon jelentette be otthoni felhasználóknak szánt multimédiás készülékét, a Personal Cinemát. A rendkívül dinamikusan fejlődő Santa Clara-i cég az új termékkel egy olyan piacra kíván betörni, melyben riválisai, az ATI, a Matrox vagy éppen a korábbi 3dfx már komoly sikereket értek el. A Personal Cinema egy külső TV-tuner, melyet GeForce2 vagy annál újabb NVIDIA chipes videokártyákhoz csatlakoztathatunk.

0

Az AMD most valóban csökkentette asztali Athlon processzorainak árait

2001. augusztus 27. 21:11

[CNET] Feltehetően válaszul a 2,0 GHz-es Intel Pentium 4 processzor bejelentésére, az AMD ma jelentős mértékben (28-49%) csökkentette asztali számítógépekbe szánt Athlon CPU-inak árait. A múlt héten mi is -- ahogy a nemzetközi szaksajtó is -- úgy gondoltuk, hogy a Morgan magos Duron processzor bejelentésével társult árcsökkenés az asztali Athlon CPU-kat is érintette. Mint most kiderült, akkor az AMD csupán Duron és mobil mikroprocesszorainak árát nyirbálta meg. Ugyanakkor arra is fény derült, hogy a miért lehetnek a kiskereskedelmi árak gyakran jelentős mértékben olcsóbbak, mint a hivatalosak: az AMD ugyanis minden jelentős tételben vásárló ügyfelével egyéni megállapodást köt.

0

Windows XP: elkészült az aranykód

2001. augusztus 27. 14:18

[Microsoft] A Windows XP a Microsoft valaha készült legjobb operációs rendszere! -- e szavak kíséretében adta át az aranykódot Bill Gates és Jim Allchin a cég redmondi központjában a világ hat legnagyobb számítógépgyártó vállalata képviselőinek, akik ezután akciófilmekbe illő jelenet során -- kezükben a fémtáskákba zárt szoftverekkel -- a campusról helikopterrel repültek vissza a PC-gyártó üzemekbe, hogy ott mihamarabb megkezdődhessen a Windows XP több millió PC-re történő előtelepítése.

0

Csak jövő tavasszal jelenik meg Japánban az Xbox

2001. augusztus 27. 10:12

A Microsoft egy Japánban tartott sajtótájékoztatón megerősítette azokat a korábbi pletykákat, amelyek szerint az Xbox játékkonzol csak 2002 tavaszán debütál a szigetorszgában. A japán vásárlók február 22-én vehetik kézbe először a konzolt.

0

IDE meghajtó SiS 735 chipkészletes alaplapokhoz, Windows 2000 alá

2001. augusztus 27. 01:30

Bár nem hinném, hogy túl sok SiS 735 chipkészletű laplap leledzik hazánkban -- feltehetően néhány tesztlabort kivéve --, de az információ ettől függetlenül később még jól jöhet. A meghajtóprogram ATA-100 támogatást nyújt Windows 2000 operációs rendszer alatt a SiS új chipkészletével szerelt alaplapokon.

0

Operation Flashpoint:1985 petíció -- Linuxos dedikált szervert a népnek!

2001. augusztus 26. 15:57

[ INDEX fórum ] Az eddigi határidőkkel nem volt gond, a beígért két frissítés időben megjelent a játékhoz. Remélhetőleg a szeptemberre ígért dedikált szerverrel, és az új netkóddal sem lesz probléma, jelenleg ugyanis hálózaton a játék szinte játszhatatlan, a teljesítmény egyenesen katasztrófális.

0

Új, béta USB meghajtóprogram az MSI K7T266 Pro alaplapjához

2001. augusztus 25. 19:51

Az MSI támogatási oldaláról letölthető BÉTA verziójú USB meghajtó kompatibilitási problémákat orvosolhat, s -- állítólagos tapasztalatok szerint -- jelentősen megnövelheti USB-s eszközeink teljesítményét.

0

Az Intel új Linuxos C++ és Fortran fordítókat adott ki

2001. augusztus 25. 01:03

[LinuxProgramming, Intel] Az Intel tegnap bejelentette az Intel Fortran fordítójának és az Intel C++ 5.0 fordítójának linuxos változatát. A fordítókat úgy tervezték, hogy a fejlesztők teljesen ki tudják használni az Intel Itanium és Pentium 4 processzorok architekturális újításait.

0

Angol legenda: egy Mac-es grafikus véleménye a GIMP-ről

2001. augusztus 24. 20:57

[LinuxToday, OSopinion] Következzék angol nyelvű ajánlatunkból két mondat: a nyílt forráskódú grafikus program telepítése előtt nagyon szkeptikusan álltam a dologhoz, de egy órányi kísérletezgetés a programmal mély benyomást gyakorolt rám; és azon túl, hogy majdnem ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik mint a PhotoShop, kezelni is egyszerű, hiszen a két program eszközei ugyanolyan jellegűek. Ilyen és hasonló mondatokkal találkozhatunk az OSopinion.com egyik friss cikkében , amelyben egy Mac-es veterán grafikust (és az OSopinion.com alapítóját) kísérhetjük el egy GIMP-es kalandra a MacOS X-en.

0

Szeptemberben jelennek meg az első nForce chipkészletes alaplapok

2001. augusztus 24. 12:41

Az utóbbi napokban számos pletyka jelent meg az Interneten, amelyek az NVIDIA nForce alaplapi chipkészlet késéséről szóltak. Az NVIDIA eleddig minden ilyen jellegű értesülést cáfolt, a kaliforniai chipgyártó szerint az alaplapok az eredetileg tervezett időben, szeptember végén az üzletek polcaira kerülhetnek.

0

Csak szeptemberben jelenik meg az NVIDIA Detonator 4

2001. augusztus 24. 09:59

Az NVIDIA úgy határozott, hogy az GeForce3 chipes kártyákból akár 30 százalékos sebességtöbbletet is előcsalogató Detonator 4 meghajtóprogramokat csak szeptember elején teszi letölthetővé a nagyközönség számára.

0

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk: 2GHz-es Pentium 4 processzorral szerelt gépek nemsokára a boltokban

2001. augusztus 24. 09:42

[ZDNet] Miközben a két domináns processzorgyártó sportot űz abból, hogy melyikük adja olcsóbban processzorát, a vezető gyártók sorra hozzák ki újabb és újabb csúcsmodelljeiket, minden földi jóval felszerelve. Ma már lassan kevesebbet kell fizetni egy 2GHz-es Pentium 4 processzorral felszerelt komplett konfigurációért, mint alig másfél éve egy 1GHz-es processzorért.

0

Béta verziójú KYRO meghajtóprogramok

2001. augusztus 23. 23:47

Akinek KYRO kártyája van, jól tudja, hogy a PowerVR -- és a kártyagyártók -- nem szoktak béta meghajtókat megjelentetni. A gyártók weblapjairól letölthető meghajtóprogramok mindig végleges, támogatott verziók.

0

Megjelent a GNU C fordító 3.0.1-es verziója

2001. augusztus 23. 22:14

[LinuxToday] Mark Mitchell, a GCC kiadásfelelőse néhány napja jelentette be, hogy elkészült a GNU C fordító hármas szériájának második tagja. A GCC 3.0.1-ben a C++ kód kezelésének hibáit javították, megjelentek benne a 2.95.3-as verzió által ismert -- de a 3.0-ból kihagyott -- beágyazott targetek, valamint kijavították a kivételkezelésben talált hibákat. A fordító ezentúl az S/390-es architektúrán is működik. Az forráskód a gcc.gnu.org -ról kiindulva tölthető le.

0

P4X266: játsszunk nyílt lapokkal -- javasolja a VIA az Intelnek

2001. augusztus 23. 20:32

[Email] Tajvan legnagyobb, alaplapi chikészleteket gyártó cége, a VIA Technologies ma szinte példa nélküli és szokatlanul merész sajtóközleményt adott ki a következő címmel: A VIA cáfolja az Intel állításait. Természetesen mind a cím, mind pedig maga az anyag a nemrégiben bejelentett, Pentium 4 processzorokhoz szánt P4X266 DDR memóriamodulokat támogató chipkészlet körül kialakult, egyelőre csupán taktikai és szóbeli -- azaz nem jogi útra terelt -- vitára vonatkozik. Amint az ismert, az Intel után a VIA dobott piacra elsőként Pentium 4 CPU-kat támogató lapkakészletet. Az Intel ugyanakkor azt állítja, hogy a cég nem rendelkezik a termék megjelentetéséhez szükséges licencekkel, és ezért állítólag nyomást gyakorol a nagyobb alaplapgyártó cégekre és PC-gyártókra annak érdekében, hogy megakadályozza a P4X266 széleskörű elterjedését.

0

Itt a Gnumeric táblázatkezelő újabb verziója, a 0.70

2001. augusztus 23. 18:23

[LinuxToday] A GNOME-os táblázatkezelő előző verziójában elromlott az egynél több munkalapot tartalmazó Microsoft Excel munkafüzetek importálásának funkciója, a program a munkafüzet első lapjára pakolt minden táblázatot. A hibát több más hibával együtt kijavították, az új, 0.70-es verziószámot viselő Gnumeric forráskódja a GNOME FTP-szerverről tölthető le .

0

A SiS egyre nagyobb előnyre tesz szert a VIA-val szemben

2001. augusztus 23. 12:39

[Digi Times] A SiS és a VIA csatározásainak legújabb színtere az AMD Athlon proceszorokhoz készített, DDR memóriát támogató chipkészletek piaca. A SiS 735 chipkészletnek köszönhetően a VIA egyelőre vesztésre áll, ugyanis a VIA KT266-tal szemben egyre több gyártó választja a jobb teljesítményt nyújtó, ugyanakkor olcsóbb SiS 735-öt.

0

A Nintendo számos új részletet hozott nyilvánosságra a Gamecube konzollal kapcsolatban, például egy nem várt, két hetes késést

2001. augusztus 23. 12:23

A Nintendo of America a mai napon azt közölte, hogy jelentősen megnöveli a Gamecube konzol amerikai premierjére leszállított gépek számát. A jelenlegi tervek szerint a két héttel elcsúsztatott, november 18-i piaci megjelenéskor 700 ezer konzol kerül az üzletekbe és december 31-ig összesen 1,1 millió példányt szállít majd Észak-Amerikába a Nintendo.

0

Az Intel Celeron órajele átlépi az 1 GHz-es határt

2001. augusztus 23. 11:14

Az Intel augusztus 27-én mutatja be 2 GHz órajelű Pentium 4 pocesszorát, és ezzel egyidőben valószínű megjelenik a vállalat alsó árkategóriás chipjének, a Celeronnak is a két legújabb változata.

0

A nemzetközi helyzet fokozódik: az AMD tegnap ismét csökkentette processzorainak árait

2001. augusztus 22. 22:31

Az AMD ezúttal riválisát, az Intelt közel egy héttel megelőzve jelentős mértékben csökkentette processzorainak árait -- egyes esetekben az árcsökkenés mértéke eléri a 49%-ot. Amint arról korábban már beszámoltunk, az Intel augusztus 26-án, majd október 28-án is lejjebb szállítja Pentium 4 -- és feltehetően egyéb -- CPU-inak árát. Jelen pillanatban a két cég által gyártott asztali gépekbe és munkaállomásokba szánt mikroprocesszorok dollárban kifejezett árai 1000 darabos rendelés esetén a következőképpen alakulnak:

0

Az ALi is csatlakozik a HyperTransport Consortiumhoz

2001. augusztus 22. 20:28

[Email] Az Acer Laboratories Inc. (ALi) ma jelentette be, hogy csatlakozik az AMD által életre hívott -- és a számítástechnikai iparban meghatározó szerepet játszó cégeket (Sun, Cisco, NVIDIA, Transmeta és Apple) tömörítő -- HyperTransport Consortium független szakmai szervezethez. A tajvani chipgyártó egyben azt a szándékát is kinyilvánította, hogy következő generációs alaplapi chipkészleteiben az ugrásszerűen megnövekedett sávszélesség-igény kielégítésére használni fogja az innovatív technológiát.

0

A Morgan magos AMD Duron chipek fogyasztásáról...

2001. augusztus 22. 19:36

Érdekes adatok kerültek nyilvánosságra a Morgan magos Duron processzorokról. A chipek működési feszültségét ugyanis 1,6 Voltról 1,75 Voltra emelte meg az AMD, ami természetesen magasabb energiafogyasztást és magasabb hőtermelést is jelent.

0

Mától kapható a Matrox Millennium G550

2001. augusztus 22. 16:58

A kanadai Matrox Graphics bejelentette, hogy a nyár elején bemutatott Millennium G550 grafikus kártyák mától megvásárolhatók a cég online boltjában .

0

A hír igaz: az eddiginél kétszer nagyobb, 512 kbyte méretű másodszintű cache található a Northwood magos Pentium 4 chipekben

2001. augusztus 22. 14:20

A tajvani Asustek weboldalán található dokumentum megerősíteni látszik azokat a korábbi híreszteléseket, amelyek szerint az ősszel megjelenő, 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood maggal szerelt Pentium 4 processzorok kétszer akkora másodszintű gyorsítótárra kerülnek forgalomba, mint a jelenleg kapható Willamette magos chipek.

0

Turbolinux Workstation 7.0 OEM

2001. augusztus 21. 20:08

[LinuxPR] A linuxos fürtözési megoldásairól és szerverszoftvereiről ismert San Francisco-i Turbolinux Inc bejelentette a Turbolinux Workstation 7.0 egyesült államokbeli OEM-ek számára készült változatát. A Turbolinux Workstation 7.0-val a felhasználók egy modern RPM-alapú Linuxhoz jutnak grafikus telepítővel, friss verziójú programokkal (2.4.5-ös kernel, glibc 2.2.3, gcc 2.95.3, XFree86 4.1.0, rpm 4.0.2), multimédiás képességekkel. A rendszer követelményei: legalább Pentium osztályú processzor, 64 MB RAM, legalább 2GB HDD (ajánlott), CD-ROM olvasó.

0

Vissza a jövőbe: Mozilla 0.9.2.1 -- elérhető a Netscape 6.1 forráskódja

2001. augusztus 21. 18:16

[Mozilla.org] Az elmúlt héten a Mozilla új verziója jelent meg, de a friss kiadás -- a rendes kiadásoktól eltérően -- csak forráskódban érhető el a mozilla.org-ról. A 0.9.2.1 nem az 1.0 felé vezető újabb állomás, hanem a Netscape 6.1 alapjául szolgáló változat. Tehát a Netscape 6.1 forráskódja iránt érdeklődő programozók innen mindent megtudhatnak. A Mozilla legutolsó kiadása egyébként a 0.9.3-as verzió.

0

Operation Crush II: újabb csapás az AMD-re

2001. augusztus 21. 17:07

[Micron, EBN, The Register] Nemrégiben számoltunk be arról, hogy az IBM, a világ egyik legnagyobb PC-gyártója bejelentette, hogy Észak-Amerika és Európa területén beszünteti az AMD Athlon processzorokra épülő PC-k forgalmazását. Ezt megelőzően, május 28-án egy kisebb brit gyártó, a Tiny Computers is hasonló döntésre jutott. Tegnap pedig a MicronPC, az Egyesült Államok egyik meghatározó, nem igazán otthoni megoldásokra specializálodott PC gyártója -- mely elsősorban kis- és középvállalkozások, állami és oktatási intézmények számára szállít számítógépeket -- közölte, hogy az üzleti és kormányzati szegmenseknek kínált PC-it ezentúl kizárólag Intel processzorokkal szállítja. A Micron egyik legjelentősebb vevője az amerikai szövetségi kormányzat.

0

A PC-gyártók igénylik a VIA P4X266 chipkészletes alaplapokat

2001. augusztus 21. 11:17

[Digi Times] Míg az Intel és a VIA Technologies a P4X266 chipkészlet körüli jogi problémákkal vesződnek, a nagy PC-gyártók arra kérték a legnagyobb tajvani alaplapgyártókat, hogy építsenek alaplapokat a VIA nemrégiben bejelentett Pentium 4 chipkészletére. A P4X266 legnagyobb előnye a hasonló Intel chipkészletekkel szemben az alacsony ár - magyarázta a helyzetet egy alaplapgyártó.

0

Péntekre elkészülhet a Windows XP végleges kódja

2001. augusztus 21. 10:49

A Microsoft ősszel megjelenő Windows XP operációs rendszerének végleges kódja már péntekre elkészül - nyilatkozta a redmondi szoftvergyártó vezérigazgatója, Steve Ballmer. A Windows XP így valószínűleg a jogi huzavona ellenére időben megjelenhet.

0

Morgan magos mobil és asztali Duron, valamint új mobil Athlon processzorok az AMD-től

2001. augusztus 20. 17:58

[AMD] Az Advanced Micro Devices mai sajtóközleményében arról számolt be, hogy az éppen két évvel ezelőtt bejelentett Athlon processzor születésnapja alkalmából dobja piacra mobil számítógépekbe szánt 1,1 GHz-es AMD Athlon és 900 MHz-es Duron, valamint asztali gépekbe szánt 1 GHz-es Duron processzorait. Természetesen ha némileg pragmatikusabban szemléljük a bejelentést, akkor könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a sunnyvale-i központú cég azért időzítette mostanra a három CPU megjelentését, mert a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott mobil Pentium III-M sorozat korábban magasabb órajelű verziókban volt kapható, mint a rivális AMD Athlon 4; másrészt pedig ismert tény, hogy az Intel előbbre hozta a 950 MHz-es és 1 GHz-es Celeron processzorok piacra dobásának időpontját -- ezek megjelenése is ősszel várható. Úgy tűnik tehát, hogy legalábbis az alsó kategóriás asztali PC-k, valamint a mobil számítógépek szegmensében az AMD mégis folytatja a megahertz-háborút -- ami azt látszik jelezni, hogy a cég a biztonság és a tájékozatlanabb vásárlók kedvéért részben felveszi a harcot az Intellel az utóbbi által elindított, kizárólag presztízs- és marketingküzdelemben.

0

Frissíthetünk az IomegaWare 3.06-os verziójára...

2001. augusztus 19. 15:43

...melyre minden Iomega termék felhasználójának szüksége van. A szoftvercsomag támogatja az Iomega összes eszközét, legyen szó Zip, Jaz, PocketZip (Clik!), HipZip, FotoShow, vagy Peerless meghajtókról, valamint a teljes Windows 95/98/Me/2000/NT 4.0 vonalat.

0

Szeptember elsejétől rendelhető a Microsoft Xbox

2001. augusztus 19. 15:21

[Team Xbox] Az amerikai Electronics Boutique üzletlánc szeptember elsejétől kezdve fogadja a Microsoft Xbox konzolra szóló előrendeléseket. A gépet november 8-án hozzák forgalomba az Egyesült Államokban.

0

Mégis megjelenik az ABIT Siluro GeForce3

2001. augusztus 17. 20:37

[TweakPC] Sajnos nem egyszerű feladat az interneten elszórva megjelenő, gyakran egymásnak ellentmondó valósnak tűnő információkat és pletykákat koherens hírré kovácsolni. Erre jó példa az ABIT NVIDIA GeForce3 chipes videokártyájának megjelenése körüli mizéria is. Hiszen, amint arról korábban már írtunk, július közepén a TweakTown munkatársai egy, az ABIT képviselőjével folytatott telefonbeszélgetésre hivatkozva azt állították, hogy a cég hamarosan piacra dobja GeForce3 chipes videokártyáját. Alig telt el egy hét, mikor a RivaStation szintén az ABIT egyik szóvivőjétől azt az információt kapta, hogy az ominózus telefonbeszélgetés nem zajlott le, és az ABIT-nak nem áll szándékában ilyen videokártyát piacra dobni.

0

Két hónapot is késhet az NVIDIA nForce alaplapi chipkészlet?

2001. augusztus 17. 20:10

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap egy meg nem nevezett tajvani alaplapgyártótól származó értesülései szerint az NVIDIA AMD Athlon processzorokhoz készített nForce alaplapi chipkészletének megjelenése akár két hónapot is késhet, de legalábbis több héttel csúszik. A forrás szerint a gyártóknak néhány problémára még megoldást kell találnia, melyek közül a Dolby Digital hangrendszer gondjai tűnnek jelen pillanatban a legkomolyabbnak. Hozzá kell tennünk, hogy a The Inquirer újságíróinak szokása bombasztikus, szenzációhajhász szösszenetek megjelentetése, tehát jelen pillanatban nem tudható, hogy mi lehet az igazság -- az NVIDIA természetesen tagadja, hogy gondok merültek fel a chipkészlettel, de a tisztánlátásban ez a tény sem segít.

0

Ingyenesen elérhető a LANguard hálózati felügyelő szoftver

2001. augusztus 17. 19:47

[Network World, Denise Dubie] A GFI, amely e-mail és hálózati biztonsági szoftverekkel foglalkozik, a múlt héten kidata a LANguard nevű hálózati keresőprogramjának legújabb változatát. A felhasználók ingyen hozzájuthatnak a termékhez, melynek használatával biztonságosan megvalósítható a hálózatok védelme.

0

PN133T: új VIA integrált chipkészlet Tualatin magos mobil Pentium III processzorokhoz

2001. augusztus 17. 18:44

[Email] Az S3 Graphics és a VIA ma közös sajtóközleményben jelentette be, hogy piacra dobja a Tualatin magos Mobile Intel Pentium III M processzorokat támogató, integrált S3 grafikus vezérlővel rendelkező ProSavage PN133T, avagy Twister T mobil chipkészletét. A PN133T gyakorlatilag a PN133 (képünkön) továbbfejlesztése, és így annak minden tulajdonságát örökölte.

0

Az RDRAM egyik legnagyobb korábbi támogatója, a Samsung jelentősen növeli DDR SDRAM-termelését

2001. augusztus 17. 18:16

[ExtremeTech] Amint az ismert, a koreai Samsung Electronics az év elején még azt jósolta, hogy a Rambus DRAM-ok iránti igény az idén négyszeresére nő majd, és ennek megfelelően memóriachiptermelő-kapacitásának komoly hányadát az RDRAM chipeknek szentelte. Ezzel a cég a legnagyobb RDRAM-szállítóvá vált az idén. A Samsung egyik képviselőjének tegnapi nyilatkozata szerint azonban a cég most a piaci trendeknek megfelelően úgy döntött, hogy év végére a 128 Mbites DDR SDRAM chipek gyártását az összes termelés 20%-ára növeli, a jelenlegi 5%-ról.

0

Serial AGP: készül az 8x AGP-t követő új szabvány

2001. augusztus 17. 12:42

[ExtremeTech] Az Intel mérnökei megerősítették a hírt, mely szerint a PCI-SIG által nemrégiben a PCI interfész leváltására szolgáló általános szabványként elfogadott Arapahoe vagy 3GIO technológia lesz egyben az 8x AGP interfész utáni grafikus alrendszer alapja is. Ennek megfelelően a hamarosan véglegesítendő 8x AGP szabvány lesz az utolsó AGP interfész.

0

Megjelent az OpenGL 1.3-as verziója

2001. augusztus 16. 18:30

Az OpenGL Architecture Review Board, az API fejlesztését felügyelő érdekcsoport nyilvánosságra hozta az Open GL 1.3 specifikációit.

0

Az NVIDIA tartja a hat hónapos termékciklust: hamarosan itt a GeForce3 MX

2001. augusztus 16. 17:39

Az NVIDIA negyedéves pénzügyi eredményeinek nyilvánosságra hozatala után egy elemző kérdésére a vállalat vezérigazgatója Jen-Hsun Huang azt válaszolta, hogy az NVIDIA továbbra is tartja magát a 6 hónapos termékciklusokhoz és az ősszel bejelenti új videochipjét.

0

Az Interact kiegészítőket jelentett be az Xbox konzolhoz

2001. augusztus 16. 01:51

Az Xbox megjelenésének közeledtével egyre több partner, cég jelent be kiegészítőket a várhatóan nagy sikerű konzolhoz. Az InterAct Accessories reggeli sajtóközleménye több, az Xboxszal egyidejűleg megjelenő terméket ismertet, valamint előrevetít más, 2002-ben megjelenő eszközöket.

0

Újabb Rambus-per: ezúttal azonban a tulajdonosok perelik a céget

2001. augusztus 15. 19:53

[ElecticTech] Felháborodott Rambus-részvényesek csoportosan perelték be a céget az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságán. Azon befektetők indították elvi alapon az eljárást, akik 2000. február 11-e és 2001. Május 9-e között vásároltak a cég értékpapírjaiből. A beadvány szerint a Rambus és egyes felsővezetői azáltal, hogy hamis és félrevezető információkat közöltek a tulajdonosokkal, megszegték a szövetségi értékpapírokra vonatkozó törvényt. Konkrétan pedig arról van szó, hogy a Rambus hamis színben tüntette fel az SDRAM memóriachipekkel kapcsolatos szabadalmait és technológiáit, továbbá ebből következően alaptalanul gyűjtött be több millió dolláros licencdíjat a technológiáért más gyártóktól. Ennek hatására a cég részvényárfolyama akkor minden korábbi rekordot megdöntve 450 dollárra emelkedett, mielőtt az említett időszakban a 4:1 arányú részvénydarabolásra sor került volna.

0

Az AMD-t nem rázta meg az IBM-mel történt szakítás

2001. augusztus 15. 14:04

Bár az elemzők szerint az AMD számára nem okoz jelentős bevételkiesést, hogy az IBM beszünteti az AMD processzoros gépek árusítását Észak-Amerikában, a hír nyomán a chipgyártó részvényárfolyama mégis 4 százalékkal csökkent.

0

A Tyan bejelentette Tomcat i815T alaplapját

2001. augusztus 14. 23:33

A Tyan Computer Corporation tegnap bejelentette új, Tomcat i815T alaplapját, mely végre sorozatgyártásba került, és kapható a viszonteladóknál. A kifejezetten árérzékeny vevőket megcélzó alaplap univerzális processzorfoglalattal rendelkezik, mely az Intel új, Tualatin Pentium III processzorait is támogatja.

0

Friss táblázatkezelő GNOME-osoknak: Gnumeric 0.69

2001. augusztus 14. 18:34

[LinuxToday] Elkészült az újabb Gnumeric. A 0.69 a bejelentés szerint elsődlegesen hibajavító kiadás, az utolsó néhány verzióban megjelent képességek kódját is többé-kevésbé befejezték a fejlesztők. A tervek szerint augusztusban lezárul a program képességeinek bővítése, majd elkezdődik a felkészülés a Gnumeric 1.0 kiadására. A fejlesztők arra kérik a felhasználókat, hogy a grafikonokkal kapcsolatos hibabejelentéseiket ne küldjék el, mert a program e része aktív fejlesztés alatt áll. A forráskód a ftp.gnome.org-ról tölthető le .

0

theKompany.com: Rekall 0.5 -- adatbáziskezelés könnyen, gyorsan, grafikus felületről

2001. augusztus 14. 18:32

[LinuxPR] A KDE-s programokkal foglalkozó theKompany.com bejelentette programozható adatbáziskezelőjének, a Rekallnak a 0.5-ös verzióját. Az új verzió támogatja a háttérben futó MySQL vagy PostgreSQL adatbázisszervereket, és Python szkriptelési lehetőségekkel bír. A program űrlapjai segítségével egyszerűen lehet adatbázisokra épülő alkalmazásokat készíteni. A Rekall 1.0 a cég tervei szerint októberben fog megjelenni. A programmal kapcsolatos tudnivalók a theKompany.com-on, a Rekall honlapján találhatók, a letölthető fájlok pedig a SourceForge-on.

0

Késni fog az Xbox gyártása?

2001. augusztus 14. 17:37

[CNET] A Microsoft ősszel megjelenő konzoljának, az Xboxnak egy apró alaplapi hiba miatt valószínűsíthetően csak négy hét késéssel kezdődik meg a gyártása - állítják egyes jól értesült elemzők.

0

Az NVIDIA bejelentette Quadro2 Go mobil grafikus processzorát

2001. augusztus 14. 17:22

Az NVIDIA a SIGGRAPH rendezvényen jelentette be Quadro2 Go mobil grafikus processzorát, amelyet nagy teljesítményű, professzionális hordozható számítógépekbe ajánl. Az NVIDIA szerint a Quadro2 Go révén a grafikusok, tervezők és mérnökök végre mobil platformon is elérhetik a munkájukhoz szükséges grafikus teljesítményt.

0

Automatizált információ-tárolás - az EMC újabb termék bevezetésével erősíti piacvezető szerepét

2001. augusztus 14. 13:53

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC körvonalazta a technológiai piacon betöltött vezető szerepét megerősítő soron következő jelentős fejlesztést - az automatizált információtárolást. A több mint 400 tőzsdei és piacelemzőt felvonultató éves találkozón a vállalat vezetői körvonalazzák az EMC legújabb fejlesztési elképzeléseit olyan nyílt, hálózati információtárolási megoldásokról, amelyek egyre automatizáltabb kezelési szoftver révén eddig ismeretlen mértékű egyszerűsítést és megtakarítást tesznek lehetővé a nagy adatmennyiségekkel dolgozó szervezetek részére.

0

Lucent-recept: felsővezetőként vigyük csődközelbe a vállalatot, majd kérjük a menesztésünket busás végkielégítéssel

2001. augusztus 14. 10:37

[SV] A már hosszú ideje gyengélkedő telekommunikációs óriásvállalat, a Lucent több millió dolláros végkielégítést fizetett ki korábban menesztett felsővezetői részére. A cég negyedéves pénzügyi beszámolójából az derül ki, hogy Richard A. McGinn, korábbi elnök-vezérigazgató, valamint Deborah C. Hopkins, korábbi gazdasági vezérigazgató összesen 10 millió dolláros, egy összegben fizetendő végkielégítést kaptak a cégtől. A két vezetővel kötött megállapodás értelmében a Lucent fedezi a menesztésükkel kapcsolatban felmerült összes jogi költséget, ugyanakkor megtiltja számukra, hogy bepereljék a céget.

0

Rövid távon nem várható a memóriaárak emelkedése, dacára a csökkentett termelésnek

2001. augusztus 14. 09:45

[EBN] Elemzők és vállalati vezetők egybehangzó véleménye szerint a memóriagyártók körében nemrégiben bevezetett szabadságolás és gyárleállítások, valamint a termelési kapacitás csökkentése érdekében végrehajtott egyéb lépések rövid távon aligha befolyásolják majd a mélyrepülésben lévő memóriaárakat. Jelenleg a DRAM-okat gyártó fabok átlagosan 40%-os kihasználtsággal üzemelnek, míg az integrált eszközök gyártói (integrated device manufacturer -- IDM) esetében ez az érték 70%.

0

NVIDIA marketingiskola: még a héten megjelenik a Detonator4

2001. augusztus 13. 22:15

[AnandTech] Az NVIDIA marketinggépezete ismét beindult, és újra tanúbizonyságot tett arról, hogy kiválóan képes a tarsolyában lévő tartalékokat kamatoztatni. A cég ugyanis -- tudva, hogy az ATi holnap jelenti be következő generációs DirectX 8.1 3D-gyorsítóchipjét -- ma közölte, hogy a héten letölthetővé teszi a jelentős optimalizáción átesett, és eredetileg csak őszre előirányzott NVIDIA Detonator 4 (ver. 20.80) drivercsomagot. Mint oly gyakran a múltban, e lépéssel a cégnek ismét sikerül némi szelet elhappolni a konkurencia vitorlájából.

0

Az ELSA megvásárolta az e-commerce megoldásokat nyújtó BestSurf GmbH-t

2001. augusztus 13. 17:48

[Email] Az ELSA AG korábban meghirdetett új üzleti modelljével összhangban (melynek részeként fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt fektet a hálózati termékekre és az internetes jelenlétre) befejezte a BestSurf GmbH felvásárlását. Az akvizíció keretében a korábbi 42%-ról 100%-ra növelte részesedését a cégben.

0

DOOM3 Dolby Digital 5.1-es hangzással?

2001. augusztus 11. 10:36

Több, jó hírnévnek örvendő forrás is tudni véli, hogy a Doom 3 új hang-motorja - melyet Graeme Devine készít - támogatni fogja a Dolby Digital-t.

0

A SiS az AMD-piac 50%-át kívánja megszerezni

2001. augusztus 10. 18:04

[OCWorkBench] A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) tegnap hozta nyilvánosságra azt a célkitűzését, mely szerint az AMD processzorokat kiszolgáló alaplapi chipkészletek piacán 50%-os részesedést kíván elérni. A cég óriási reményeket fűz a júniusban bevezetett, ám még alig-alig kapható egychipes SiS735-höz. A tömeggyártás megkezdése óta a SiS 400.000 darabot szállított le a chipből olyan jelentős alaplapgyártók részére, mint az ASUS, a Gigabyte, az MSI, az ECS és az ABIT.

0

Elemzők szerint túl meleg az Itanium

2001. augusztus 10. 17:19

[Silicon Strategies] Az Intel tavasszal bejelentett 64 bites processzora, az Itanium kétségtelenül erős a maga nemében. Azonban a nagy számítási teljesítménynek ára is van, az Itanium esetében ez pedig a rengeteg termelt hő. Számos elemző úgy véli, hogy az Itaniumnak ezért nem lehet helye a jövő kompakt kiszolgálóiban.

0

SiS alaplapi chipkészlet Pentium 4 processzorokhoz DDR333 támogatással

2001. augusztus 9. 22:16

[Email] A Silicon Integrated Systems (SiS) ma jelentette be, hogy piacra dobja Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt DDR333 memóriamodulokat támogató chipkészletét. A SiS645 northbridge és SiS961 southbridge párosból álló lapkakészlet mintapéldányai - a sajtóközlemény szerint - még e hónapban a gyártókhoz kerülnek, míg a tömegtermelés már szeptemberben megindulhat. A cég nem győzte hangsúlyozni az anyagban, hogy az Intellel kötött licenc-megállapodásnak köszönhetően a SiS645 minden nemű és rangú Pentium 4 processzor támogatására fel van készítve.

0

Szeptemberben érkezik a 1,5 GHz-es Palomino magos AMD Athlon

2001. augusztus 9. 21:42

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap egyesült államokbeli disztribútoroktól származó információkra hivatkozva ma közölte a hírt, hogy az AMD szeptemberben dobja piacra a már Palomino magra épülő 1,5 GHz-es AMD Athlon processzort csakúgy, mint a mobil számítógépekbe szánt 1,2 GHz-es Athlon 4-et. Ugyancsak e hónapban várható az 1 GHz-es Duron CPU piacra dobása is.

0

Megjelent a Conectiva Linux 7.0

2001. augusztus 9. 18:23

[LinuxPR] Megjelent az elsődlegesen latin-amerikai piacra szánt Conectiva Linux újabb verziója. A Brazil Conectiva sajtóközleménye szerint a friss kiadás legnagyobb újdonsága az rpm csomagkezelőt kiegészítő apt, amit a debianosok már régóta ismernek. A rendszer a 2.4-es kernelen kívül választható opcióként tartalmazza a 2.2.19-est is, a grafikus felületet az XFree86 4.0.3 biztosítja, amelyen a KDE legutóbbi stabil verziója a 2.1.1 fut a frissített, 2.1.2-es KDE libekkel. A Conectiva latin-amerikai népszerűsége annak köszönhető, hogy a rendszer az angolon kívül a portugál és a spanyol nyelvet is beszéli. A disztribúció a Conectiva FTP-szerveréről tölhető le .

0

Letölthető az AIDA32 rendszerelemző program új verziója

2001. augusztus 9. 10:52

Megjelent, és letölthető az új, 0.50-es verzió Fiery Windows alatt futó rendszerelemző programjából. A program rengeteget bővült, éppen ezért nagyon fontos lenne minél több visszajelzés a fejlesztő számára.

0

Nem az órajel, hanem a teljesítmény számít: az AMD új marketingstratégiája

2001. augusztus 9. 03:04

[CNET] Talán éppen a rendkívül mélyenszántó és filozofikus Godzilla című amerikai filmremek szlogenjének (Size does matter) parafrázisát tűzi majd az AMD marketingcsapata zászlajára. Egyes, az AMD-hez közeli források szerint ugyanis a cég az Intel általunk csak Operation Crush II névvel illetett akciójára válaszul az őszi iskolakezdésre agresszív reklámkampányt indít. Amint az közismert, a cég processzorainak órajel tekintetében megmutatkozó, a rivális Intel Pentium 4 CPU-ival szembeni lemaradása ez év harmadik negyedévében eléri az 500 MHz-et. S noha a tájékozottabb vásárlók jól tudják, hogy az AMD Athlon teljesítménye kb. a 400 MHz-cel magasabb órajelen üzemelő Intel processzorokéval egyezik meg, a cég úgy gondolja, hogy ezt a kevésbé felvilágosult vásárlókban is tudatosítani kell.

0

A Corel felvásárolja az XML-lel foglalkozó SoftQuad Software céget

2001. augusztus 8. 18:28

[CNet] A Corel felvásárolja a tőzsdén körülbelül 36 millió dollárt érő céget, a SoftQuad Software-t. A cég erős XML-es hátterét a Corel elsősorban a DTP-s alkalmazásai internetes lehetőségeinek bővítésére szeretné használni. A művelet hasznát a Corel bejelentése és szándékai szerint különösen a nagyhírű WordPerfect szövegszerkesző felhasználói fogják élvezni. Az akvizíció a 2001-es pénzügyi év utolsó negyedében fog befejeződni, ekkor várhatóan további integrációs tervek látnak majd napvilágot.

0

Operation Crush II: az Intel le kívánja söpörni az AMD-t a piacról

2001. augusztus 8. 17:44

[ZDNet] Talán azok közül, akiket foglalkoztat a számítástechnika története, sokan emlékeznek még az Intel által 1978-ban elindított, s a cégen belül csak Operation Crush néven ismert projektre. Ebben az időben ugyanis az Intel által kifejlesztett, akkor forradalmi újdonságként beharangozott 8086-os processzor bizony számos tekintetben gyengébbnek bizonyult a rivális Motorola 68000-nél. Az Intel képtelen volt meggyőzni a vásárlókat arról, hogy érdemes a 8086 mellett letenniük a voksukat. Ezért is döntött akkor úgy a cég már akkori teljhatalmú ura, Andy Grove, hogy rendkívül agresszív marketingstratégiával kell lesöpörni a színről a konkurenciát.

0

A VIA piaci részesedése az alaplapi chipkészletek piacán elérheti az 50%-ot

2001. augusztus 8. 16:34

[Yahoo!] Amint arról már többször beszámoltunk, a VIA az Intellel folyó tárgyalások kimenetelétől függetlenül -- azaz hivatalos licenccel vagy anélkül -- augusztus 15-én piacra dobja Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt DDR memóriamodulokat támogató alaplapi chipkészletét, a P4X266-ot. A cég állítása szerint a P4X266 mintegy 25%-kal lesz olcsóbb, mint az Intel saját, SDR memóriát támogató Brookdale chipkészlete, és -- minthogy a VIA feltehetően nem kényszerül majd a darabonkénti 5 dolláros licencdíj megfizetésére -- a két rivális tajvani chipgyártó, a SiS és az ALi termékeinél is kedvezőbb lesz az ára (e két cég ugyanis, csakúgy, mint a kanadai ATi hivatalos Pentium 4-licenccel rendelkezik).

0

Már augusztusban elkészül, és szeptemberben piacra kerülhet a Windows XP!

2001. augusztus 8. 15:52

[ZDNet] Szeptember elejétől már egyes előretelepített operációs rendszerrel kínált márkás PC-ken valódi meglepetés várhatja a gyanútlan felhasználókat: a Windows XP. A négy legnagyobb PC-gyártóhoz közeli források ugyanis arról számoltak be, hogy a Microsoft az XP hivatalos, október 25-ére tervezett startjánál több mint egy hónappal korábban rendelkezésükre bocsátja az operációs rendszer végeleges, Gold változatát.

0

Hamarosan megjelenik az ATi DirectX 8.1-re optimalizált, új 3D-gyorsító chipje!

2001. augusztus 8. 15:12

[Brainbox] A sok pletyka után, úgy tűnik, végre némi konkrétum is olvasható az interneten az ATi hamarosan megjelenő új grafikus chipjével kapcsolatban. Egy koreai hardversite-nak ugyanis sikerült beszereznie az R200 egy mintapéldányát, amely még az 3-as chiprevízióra épül. Azért nem említjük a Radeon2 nevet, mert az ATi képviselői korábban úgy informáltak bennünket, hogy még nem lett véglegesítve a termék elnevezése.

0

Elkezdődtek az AMD Hammer gyártásának előkészületei

2001. augusztus 8. 11:23

[Vans Hardware] Az AMD drezdai FAB 30 gyárában már megkezdődtek a Hammer 64 bites processzorok gyártásának előkészületei. A magát megnevezni nem kívánó belsős forrás szerint a 0,13 mikronos csíkszélességű SOI (Silicon-On-Insulator) technológia tesztelése már folyamatban van, és a cég mérnökei vizsgálják az első Hammer mintapéldányokat.

0

MySQL: új logó, régi értékek

2001. augusztus 8. 01:12

[MySQL AB] A Svéd MySQL AB bemutatta az új MySQL logót. A delfin -- a cég közleménye szerint -- a MySQL adatbáziskezelő erejét és sebességét szimbolizálja. A logót lépcsőzetesen fogják bevezetni a következő néhány héten.

0

Új köntösben az ELSA GeForce3-alapú kártyája, a GLADIAC 920

2001. augusztus 7. 22:18

[RIVAStation] Az ELSA, minthogy GeForce3 chipes GLADIAC 920 típusjelű videokártyája igen kelendő, újabb tajvani gyártóktól rendelt kártyákat az igények kielégítésére. Korábban az ELSA a VisionTek üzemeiben, illetőleg egy meg nem nevezett tajvani gyártónál készíttette a GLADIAC 920-at. Most azonban egy újabb tajvani gyártó is bekapcsolódott a termelésbe.

0

Az egyik legnagyobb tajvani memóriagyártó, a Nanya megrázó profitfigyelmeztetést tett közzé

2001. augusztus 7. 17:45

[TheRegister] A legnagyobb tajvani konglomerátum, a Formosa alá tartozó Nanya, mely egyben a legnagyobb tajvani memóriachipeket gyártó cég is, megrázó profitfigyelmeztetést tett közzé. A cég a 2001-es pénzügyi évre szóló előrejelzéseit radikálisan megkurtította, és a korábban remélt 2,3 milliárd új tajvani dolláros nyereségről 5,86 milliárd új tajvani dolláros veszteséggé változtatta át. A radikális lépés hátterében a már jó ideje mélyrepülésben lévő memóriaárak állnak.

0

Húsz éves a PC: parádés születésnapi parti a Szilícium-völgyben

2001. augusztus 7. 13:28

[ExtremeTech] Nos, az idő természeténél fogva már csak olyan, hogy múlik, és az ő vasfoga nem csupán az embereken, hanem az emberek alkotta eszközökön is nyomot hagy. Mondhatnánk azt is Thomas Mann-nal, hogy mélységesen mély a múltnak kútja. Mert bizony augusztus 12-én lesz éppen húsz éve, hogy a már akkor is tiszteletet parancsoló múlttal rendelkező International Business Machines Corporation egy New York-i sajtótájékoztatón bemutatta a világ első személyi számítógépét, avagy a PC-t. Ugyan többen úgy vélik, hogy az 1977-ben megjelent Commodore PET vagy az Apple II tekinthető az első személyi számítógépnek, mégis az IBM volt az a cég, amelyik először keresztelte el emígyen a nem éppen otthoni felhasználók számára készült csodamasináját.

0

A Wall Streeten rossz szemmel nézik az Intel árcsökkentési terveit

2001. augusztus 7. 12:24

[ZDNet] Tegnap Dan Niles, a Lehman Brothers egyik elemzője egy, az ON24-nak adott interjúban az Intel Pentium 4 processzorokat érintő, augusztus 26-ra előirányzott radikális árcsökkentési terveit a következőképpen kommentálta: Akik eddig úgy vélték, hogy az árháború már így is túlzottan agresszív, el sem tudják képzelni azt, ami ezután következik. Niles elmondta, hogy az Intel a Windows XP megjelenését és az őszi iskolakezdést meglovagolva e jelentős árcsökkentéssel próbál piaci részesedést visszaszerezni a rivális AMD-től. Azonban, mint hozzátette, az árleszállításoknak mindig megvan a hátulötője, és - minthogy feltehetően az AMD is hasonló lépéssel válaszol majd - mindkét cég nyereségkilátásai romlanak.

0

Vaklárma: nem adták ki tegnap a Netscape 6.1-et

2001. augusztus 7. 11:20

Tegnap tévesen jelent meg több angol és magyar site-on is a hír, miszerint megjelent a Netscape 6.1-es verziója. A tévedést az okozta, hogy néhány órán át a Netscape FTP szerverén a /pub/netscape6/english/6.1/ könyvtárban valóban volt egy csomag, amely a fürgébb felhasználók szerint nem volt azonos a 6.1 PRE1 változattal, és a Mozilla 0.9.2-es verziójára épült. Hivatalos bejelentés vagy utalás egyébként nem volt az új verzióra a Netscape oldalain, a legutolsó kiadott böngészőjük a 4.78-as Navigator és Communicator.

0

DeMuDi: Debian Multimédia Disztribúció

2001. augusztus 7. 11:10

[debian.org] Elindult a Debian Multimedia Distribution (DeMuDi) projekt, amelynek célja -- nem túl meglepő módon -- egy igazi multimédiás Linux disztribúció építése. A Debian GNU/Linux persze tartalmaz olyan eszközöket, amelyre lehet ilyen disztribúciót alapozni, de a jelenlegi (és nem csak a Debian) disztribúciók elsődlegesen a hálózati vagy a desktop felhasználókat célozzák meg.

0

Készül az újabb GNOME -- itt az 1.4.1 első bétája

2001. augusztus 7. 11:06

[LinuxToday] Kijött A GNOME 1.4 újabb változatának, az 1.4.1-nek az első bétája, a végleges kiadás 4-6 héten belül várható, ha minden a tervek szerint alakul. A fejlesztők az 1.4.1-ben elsődlegesen nem újabb technológiák beépítésére törekednek, inkább csak a tavaszi kiadáshoz képest frissített csomagok várhatóak. A második béta két hét múlva fog megjelenni, ha semmi komolyabb gond nem adódik, akkor esetleg nem is lesz második béta, hanem az első kiadásra jelölt változatot (RC1) teszik közzé. Az 1.4.1 beta1 csomagjai az ftp.gnome.org -ról szerezhetők be.

0

Az IBM lett az Egyesült Királyság "National Grid" hálózati technológiájának szállítója

2001. augusztus 7. 03:58

Az IBM bejelentette, hogy a National Grid - az Egyesült Királyság elosztott számítógéphálózata - alapvető technológiai elemeinek szállítójává választották. Az IBM számos hálózati központtal folytat szoros együttműködést, biztosítva számukra a cég tapasztalatát a méretezhető kiszolgálók, nyílt szabványok, önfelügyelő megoldások, szolgáltatások és e-business programok területén.

0

Közel van a DDR333 memóriamodulok megjelenése

2001. augusztus 6. 21:35

[EBN] A nemrégiben megrendezett Platform Conference-en az Elpida Memory, a Micron Technology és a Samsung Electronics képviselői elmondták, hogy a negyedik negyedévben elkészülnek a DDR333 memóriachipek mintapéldányaival, és azok tömegtermelése már 2002 első félévében megkezdődhet. Amint arról korábban már beszámoltunk, a VIA 2002 elején kívánja piacra dobni a DDR333-as modulokat támogató chipkészleteit AMD Athlon/Duron, valamint Intel Pentium III és Pentium 4 processzorokhoz.

0

ATA-133 vagy Serial ATA, ez itt a kérdés

2001. augusztus 6. 20:34

[ExtremeTech] Miután a Maxtor közel egy hete bejelentette a merevlemezek új, nagysebességű csatolófelületét, az ATA-133-at, hat év óta először a félvezető- és merevlemezipar legnagyobb szereplői meglehetősen vegyesen nyilatkoznak az új technológia jövőjével és támogatottságával kapcsolatban. A világ legnagyobb chipkészletgyártója, az Intel, valamint az IBM és a Seagate nyíltan közölték, hogy nem állnak a Maxtor mellé. Ugyanakkor a tajvani félvezetőgyártók (VIA, SiS, ALi) már a bejelentés napján jelezték, hogy támogatják az új szabványt.

0

KYRO II túlhajtás, kicsit egyszerűbben

2001. augusztus 6. 18:23

Úgy tűnik, a 202 MHz eléréséhez mégsincs szükség a legbrutálisabb módszerekre. Elég csak egy Blue Orb, némi réz memóriahűtő, s persze az elmaradhatatlan feszültségemelés.

0

A Red Hat és a 3G Lab egyesíti erőit: nyílt forrású operációs rendszer készül a mobil eszközök következő generációi számára

2001. augusztus 6. 18:22

[RedHat] A Red Hat és a 2000 márciusában alapított, mobil multimédiás szoftverek fejlesztésével foglalkozó 3G Lab bejelentette, hogy együtt fognak működni egy következő generációs mobil eszközökre (2.5G GPRS, 3G UMTS) készülő nyílt forrású, valósidejű operációs rendszer elkészítése érdekében. A készülő új mobil operációs rendszer neve eCos, azaz embedded configurable operating system (beágyazott konfigurálható operációs rendszer) lesz.

0

A Dell nem szállít linuxos desktop és laptop rendszereket

2001. augusztus 6. 18:14

[LinuxToday, ZDNet] A Dell kínálatából az elmúlt hetekben csöndben eltűntek a linuxos desktop PC-k és laptopok. A tavalyi San Jose-i LinuxWorld konferencián még senki sem gondolta volna, hogy 2001 nyarán erre a lépésre szánja el magát a Dell. Akkor Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója a konferenciaelődásán azt mondta, hogy az egyetlen dolog ami a Linuxnál is gyorsabban növekszik az a Linux a Dellen belül.

0

Az Egyesült Államokban a VisionTek videokártyái a legkelendőbbek

2001. augusztus 6. 17:27

[Email] Észak-Amerika legnagyobb videokártya- és memóriagyártó cége, a VisionTek nemrég jelentette be, hogy a júliusi amerikai eladási statisztikák alapján megszerezte az első két helyet a videokártyagyártó cégek között. A VisionTek GeForce3 már korábban is az eladási listák élén állt. Az NPD Intelect Market Tracking piackutató intézet felmérése szerint pedig júliusban is megőrizte első helyét, mi több, a cég GeForce2 MX 400 típusjelű terméke felzárkózott mögé a második helyre.

0

Pentium 4: kiélezett verseny a tajvani chipgyártók között

2001. augusztus 6. 16:46

[DigiTimes] Eredetileg mind a SiS, mind pedig a VIA csak szeptemberben jelentette volna meg Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt DDR memóriamodulokat támogató chipkészleteit. Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a VIA - függetlenül az Intellel folytatott tárgyalások kimenetelétől - augusztus 15-én jelenti be hivatalosan a P4X266-ot. Most azonban a SiS is úgy döntött, hogy a SiS 645 tömegtermelését már szeptemberben megkezdi. Egyedül az ALi tartja magát az eredeti útitervhez, és ennek megfelelően csak a negyedik negyedévben indítja el az M1671 tömeges szállítását.

0

Az Arapahoe lesz a PCI utódja

2001. augusztus 6. 16:17

[ZDNet, ExtremeTech] Amint az várható volt, a PCI-SIG (PCI Special Interest Group) kilenc bizottsági tagjának - AMD, Broadcom ServerWorks, Compaq Computer, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft, Phoenix Technologies és Texas Instruments - képviselői egyöntetűen elfogadták a jelenleg használatos PCI busz leváltására készített Intel-tervezetet, az Arapahoe-t. Egyben az Intel képviselői néhány, az új szabvánnyal kapcsolatos részletet is megosztottak az újságírókkal.

0

A SuSE magyarországi irodája Linux-tanfolyamot indít

2001. augusztus 3. 23:33

[SuSE Magyarország] A SuSE magyarországi irodája 2001. augusztus 23-tól rendszeresen tart LPI-felkészítő tanfolyamokat. Az LPI tanfolyam a szeptembertől induló SuSE oktatási programnak része.

0

John Carmack az ATi-NVIDIA vitáról és a DOOM 3 motorról

2001. augusztus 3. 11:52

[Slashdot] Nemrégiben mi is beszámoltunk arról, hogy parázs szócsata kezdődött az ATi és az NVIDIA között arról, hogy vajon az ATi hamarosan megjelenő videochipje révén először kihasználható pixel shader 1.4, vagy a már jó ideje kapható GeForce3 által támogatott pixel shader 1.3 mellett teszik-e le a voksukat a fejlesztők. Amint az várható volt, az id Software programozóguruja, John Carmack nem hagyta ki az alkalmat, hogy kommentárt fűzzön a hírhez:

0

Életműdíjat vehet át Jerry Sanders, az AMD alapítója

2001. augusztus 3. 10:07

[Electic Tech] Az Egyesült Államok legnagyobb csúcstechnológiai ipari társasága, az AeA tegnap jelentette be, hogy 2001-ben az AMD megalapítója, jelenlegi elnöke és elnök-vezérigazgatója, W.J. Sanders (képünkön) kapja meg a társaság életműdíját (Medal of Achievement) . Az 1943-ban alapított AeA idén negyvennyolcadszor ítéli oda a tekintélyes díjat, melyet korábban olyan vezetők mondhattak magukénak, mint William Hewlett és David Packard (Hewlett Packard), Thomas J. Watson, Jr. (IBM), valamint Gordon Moore és Andrew S. Grove (Intel).

0

i845 alaplapok az ASUS-tól

2001. augusztus 3. 09:40

[x-bit labs] Az ASUS két alaplapot készített az Intel i845 chipkészletére. A Socket 478 foglalattal ellátott, Pentium 4 és SDR SDRAM kompatibilis alaplapok hamarosan a boltok polcaira kerülnek.

0

Angol-magyar legenda: egy tizenhét éves eszköz is lehet modern, de a legjobb a 286-oson futó magyar Linux

2001. augusztus 2. 21:15

[ZDNet, ****, *****, *****.**] Július 23-án, körülbelül másfél hete igen elmés cikk került fel a ZDNet linuxos sarkába. A cikk írója azt próbálta megvilágítani, hogy a szabad szoftverek nem hajszolják bele a felhasználót évenként, kétévenként az elengedhetetlen hardverfrissítésbe. A cikk nem volt igazán meggyőző, hiszen arról szólt, hogy a szerzőnek sikerült egy 17 éves IBM számítógépházba egy Asus alaplapot, egy 166 MHz-es Pentium processzort, és 96MB-nyi SIMM modult beszerelnie, majd e háromévesnél fiatalabb alkatrészeket nem tartalmazó (de egyébként nem is annyira rossz) gépre feltelepítette a legújabb Linux Mandrake verziót, a 8.0-át.

0

Linuxos dokumentáció magyarul: www.linux-hogyan.hu

2001. augusztus 2. 11:43

[Linux-hogyan] Néhány éve kizárólag angol nyelvű útmutatók nyomán kísérletezhetett rendszere állítgatásával a magyar linux-felhasználó, azóta a helyzet gyökeresen megváltozott. Tegnaptól létezik hivatalosan -- a Linux Documentation Projekt ( LDP ) által is -- elismert magyar nyelvű útmutatókat kínáló site a magyar weben.

0

Már kapható a COOLINK hővezető paszta

2001. augusztus 2. 09:20

Már a COOLINK interjúban is volt szó a hővezető pasztákról, most végre kapható a tajvani cég által készített krém is, amely 25 százalék ezüstöt tartalmaz.

0

Az Amphus a Transmeta helyett az Intelre szavazott

2001. augusztus 2. 09:12

Az Amphus mégis az Intel Pentium III-M processzort választotta alacsony energiafogyasztású kiszolgálóiba, annak ellenére, hogy korábban a Transmeta Crusoe mellett döntöttek.

0

Ez a nem semmi: KYRO II 202MHz-en, stabilan!

2001. augusztus 2. 00:24

Vannak még elvetemült emberek: Kevin képes volt a Hercules Prophet 4500 kártyáját teljesen kivetkőztetni magából. A kártya eredeti hűtőjét eltávolította, egy kis plusz feszültséget adott a chipnek a már ismert módszerrel, majd megsózta az egészet egy peltier elemmel és egy brutális hűtőbordával, ventilátorral.

0

NVIDIA és ATi: videokártya-háború - egyelőre szóban

2001. augusztus 1. 23:14

[CNN] Noha még meg sem jelent az ATi szeptemberre ígért következő generációs videochipje, máris megindult a szócsata a kanadai cég és a legnagyobb rivális NVIDIA között. A vita tárgyát az ATi nemrégiben bejelentett SmartShader technológiája képezi. Ugyanis míg az NVIDIA GeForce3 csupán az 1.3-as verziójú pixel shader-műveleteket ismeri, addig az ATi új terméke már támogatni fogja a DirectX 8.1-ban bevezetett 1.4-es változatot is, amely egyebek között lehetővé teszi 6 textúra egy órajelciklus alatti renderelését. Az NVIDIA azzal érvvel, hogy 6 textúrát a GeForce3 is képes egyszerre kezelni, igaz, nem egy lépésben.

0

Craig Barrett: a Rambus sorsát a felhasználók döntik majd el

2001. augusztus 1. 21:56

[EETimes] Az Intel elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett (képünkön) kétnapos tajvani látogatása alkalmával nyilatkozott az újságíróknak a Rambus DRAM jövőjével kapcsolatban. Mint mondta, biztos abban, hogy a hagyományos DRAM hozza majd el a Pentium 4 processzor régen várt sikerét. [A Rambus sorsáról] a felhasználók döntenek majd - tette hozzá.

0

Magyar legenda: Minden, amit a RAID-ről tudni akartál

2001. augusztus 1. 19:23

[Email] A RiO oldalaira került fel egy újabb, ezúttal elméleti cikk, mely az alaplapok egyre inkább mindennapi tartozékává váló RAID mibenlétét tárgyalja. A némileg ambiciózus cím ellenére azért mindent nem tudhatunk meg az írásból, mégis hasznos olvasmány lehet azok számára, akik RAID-es rendszer kiépítésén gondolkodnak.

0

Egyre kilátástalanabb a memóriagyártók helyzete

2001. augusztus 1. 19:12

[DigiTimes] Az alacsony kereslet és a felhalmozott raktárkészletek miatt a világ memóriagyártói a sorozatos árleszállítások után a termelés csökkentésével kívánták volna a jelenleg irracionálisan alacsony memóriaárakat feljebb tornászni. Azonban, minthogy a nagyobb gyártók nem tudtak egyezségre jutni egymással, ez az erőfeszítés is kudarcot vallott.

0

Arapahoe: szabad az út a PCI buszt leváltó Intel-szabvány előtt

2001. augusztus 1. 18:30

[ZDNet] A hardvergyártók és az elemzők egybehangzó véleménye, hogy hamarosan eljön az idő, amikor a jelenlegi PCI specifikáció által nyújtott sávszélesség szűkösnek bizonyul az egyre nagyobb teljesítményű rendszerek kiszolgálására. Az 1999-ben elfogadott PCI-X (PCI Extended) 64 bites PCI szabvány, mely meglehetősen rendhagyó módon az Intel viszonylagos mellőzésével az IBM, a HP és a Compaq nyomására született, elméleti maximális adatáteresztő képessége 1,1 Gbyte/sec. A PCI X tömeges elterjedését azonban jelentősen hátráltatta, hogy az Intel csak vonakodva állt az új szabvány mellé, valamint hogy a Compaq - a technológia egyik kiötlője - is csupán ebben az évben kezdte meg a PCI X busszal szerelt szerverek szállítását. És noha várhatóan ez év végére, illetőleg a jövő év elejére jelentősen megnő a szabvány támogatottsága a szerverpiacon, az otthoni számítógépekbe talán sosem jut el a küszöbön álló új specifikáció megjelenése okán.

0

Valóságos hisztéria kezd kialakulni a Pentium 4 körül

2001. augusztus 1. 16:52

[Digi Times] Az Intel egyre erőteljesebben hirdeti a Pentium 4 processzort, valamint jelentős árcsökkentésekkel és az órajel növelésével is segíti a gyors elterjedést. Azonban az alaplapgyártók még a legmerészebb álmaikban sem számítottak ilyen sikerre, és rohamléptekben kezdik meg a felkészülést az új Pentium 4 alaplapok gyártására.

0

A Maxtor bejelentette az Ultra ATA/133 specifikációt

2001. augusztus 1. 10:20

A Maxtor Corporation tegnap jelentette be az Ultra ATA/133 (Maxtor Fast Drives) merevlemez interfész specifikációt, amelynek segítségével a merevlemezek elméleti adatátviteli csúcssebessége 133 MByte/sec-ra növelhető.

0

10 GByte-ot tárol a Terapin Mine multimédiás kézieszköz

2001. augusztus 1. 09:56

A szingapúri Serial System pénteken mutatta be Terapin Mine nevű kézieszközét, amelynek érdekessége, hogy akár 10 GByte adat tárolására is alkalmas. A készülék mindössze 180*90*27 mm nagyságú és akkumulátorról üzemel.

0

Már kapható a vörösrézből készült COOLINK CuSpacer

2001. augusztus 1. 09:38

A Socket A foglalatba illeszkedő AMD Athlon és Duron processzorokat talán a lesarkazás veszélye fenyegegeti leginkább. Ennek megakadályozására hivatott a CuSpacer, ami megakadályozza a hűtőborda nemkívánatos elmozdulásait.