:

Szerző: Barna József

2001. november 29. 20:25

Made in Hungary, avagy beindult a Microsoft Xbox magyarországi gyártása

[Microsoft] Az Xbox bevezetésének következő jelentős mérföldköveként a Microsoft ma bejelentette, hogy megkezdődött az Xbox-gyártás immár Európában is. Az Xbox a Microsoft következő generációs játékkonzolja, mely eddig nem tapasztalt, új élményeket nyújt a videojátékok kedvelőinek.

[Microsoft] Az Xbox bevezetésének következő jelentős mérföldköveként a Microsoft ma bejelentette, hogy megkezdődött az Xbox-gyártás immár Európában is. Az Xbox a Microsoft következő generációs játékkonzolja, mely eddig nem tapasztalt, új élményeket nyújt a videojátékok kedvelőinek.

A hírt gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztató keretében jelentették be Magyarországon, a Flextronics sárvári üzemében, ahol az Xbox gyártása zajlik. A rendezvényen a magyar kormány képviselői mellett európai újságírók, a Microsoft Xbox divíziójának vezetői, valamint a Flextronics -- mint a Microsoft Xbox konzol gyártásával megbízott globális stratégiai gyártópartnerének -- képviselői vettek részt. A meghívottak megtekinthették, ahogy az első Xbox konzolok legördülnek az európai gyártósorokról.

A gyár, amely egyben a legelső európai játékkonzolgyártó üzem, jelenleg az észak-amerikai piacra termel (a Flextronics Guadalajarában, Mexikóban található Xbox-gyártóüzemével párhuzamosan), majd átáll az európai specifikációjú készülékek gyártására a 2002. március 14-én esedékes európai bevezetéshez.

A Flextronics által -- és a Microsofttal kötött nemzetközi gyártási együttműködés keretében -- üzemeltetett magyarországi létesítmény több mint 10.000 négyzetméter alapterületű. Az Xbox-gyártás körülbelül 2.000 fő folyamatos foglalkoztatását biztosítja Magyarországon. A gyár a hét öt napján napi 24 órában működik, és napi 15.000 konzolt állít elő -- azaz percenként 2 Xbox gördül le gyártósoronként. A kapacitás igény szerint fejleszthető.

"A mai nap az Xbox születésnapja Európában" -- mondta Sandy Duncan az Xbox Europe alelnöke. "Több ezer konzol hagyja majd el a szerelősort itt, Sárváron. Fontos nap ez a mai Európa és az európai videojáték-kedvelők számára egyaránt."

"Büszkék vagyunk arra, hogy az Xbox az első játékkonzol, amelynek Európában is van gyártóüzeme" -- jelentette ki Duncan. "Ennek révén hetente tudjuk biztosítani az utánpótlást Európában is helyi forrásból, és három napon belül tudunk úgy szállítani, hogy teljességgel kielégítjük a piaci igényeket, és megfelelő mennyiségű Xboxot tudunk biztosítani már az első napon és azt követően is. A heti szállítások biztosítása nagy előny a játékkedvelőknek -- a megfelelő mennyiségű készlet biztosítása azt jelenti, hogy sem a bevezetés napján, sem az azt követő hetekben nem okozunk csalódást: az Xbox nem lesz hiánycikk! A heti utánpótlás az európai kiskereskedőknek és a független játékfejlesztő cégeknek is előnyös, mert jól megtervezett bevezetést, megfelelő készletezést, és gördülékeny feltöltést tesz lehetővé."

"Nagy öröm a számunkra, hogy a Flextronics partnerei lehetünk egy olyan globális megállapodás keretében, amely a mexikói Guadalajarában működő észak-amerikai Xbox-gyártóüzem működését is magában foglalja" -- mondta Duncan. "A Flextronics az egyik legkiválóbb elektronikai részegységeket gyártó partner: páratlan professzionalitást, gyártási tapasztalatot és főként azt a képességet garantálja, hogy már a bevezetés napján jelentős mennyiséget tud szállítani, illetve teljesíteni tudja a heti utánpótlással kapcsolatos követelményeket."

"A Flextronics különösen büszke arra, hogy ilyen fontos szerepet játszhat az Xbox sikerében Európában és a tengeren túl" -- mondta Humphrey Porter, a Flextronics közép-kelet-európai elnöke. "Magyarországi gyártóüzemeink ideális földrajzi helyzetben vannak ahhoz, hogy jelentős mennyiségű terméket biztosítsunk az európai, illetve a világ más tájain történő bevezetéshez. A gyorsaság ezen a piacon alapvetően fontos kritérium: csak így teljesíthetjük ugyanis a vásárlók elvárásait. A Flextronics tapasztalata az EMS (elektronikai gyártás) ágazatban, globális jelenlétünk és az, hogy tevékenységünket ipari parkokra fókuszáljuk, lehetővé teszi számunkra, hogy megfeleljünk ezeknek az elvárásoknak, és az egyszerű gyártásnál jóval többet kínáljunk. Hetente jelentős mennyiséget vagyunk képesek leszállítani már a termék megjelenésének első napján és azt követően is, ami garanciát jelent arra vonatkozólag, hogy mindig megfelelő készlet áll majd rendelkezésre, és a bevezetés problémamentes lesz."

A gyár elhelyezkedése egyben számottevően javítja a foglalkoztatást a térségben. "Különös öröm a számunkra, hogy a Microsoft és a Flextronics úgy döntött, Sárváron helyezi el az Xbox gyártási üzemét, ugyanis ennek révén körülbelül 2.000 munkahelyet biztosít Magyarországon" -- jelentette ki Varga Mihály magyar pénzügyminiszter. "Szakképzett munkaerőt és stratégiai elhelyezkedést kínálunk. Továbbra is tartós és gyümölcsöző együttműködésre számítunk a Microsofttal és a Flextronics-szal."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.