:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 18. 15:59

Los Angelesben a rendőrség 100 millió $ értékű kalózszoftvert zsákmányolt

[Associated Press, Reuters] Pénteken a Los Angeles-i rendőrség bejelentette az USA történetének legnagyobb értékű kalózszoftver zsákmányát: 100 millió $ értékű Microsoft és Symantec szoftvert foglalt le a rendőrség.

[Associated Press, Reuters] Pénteken a Los Angeles-i rendőrség bejelentette az USA történetének legnagyobb értékű kalózszoftver zsákmányát: 100 millió $ értékű Microsoft és Symantec szoftvert foglalt le a rendőrség.

A jó pénzügyi háttérrel rendelkező tajvani és Los Angeles-i szindikátust beépített ügynökök segítségével buktatta le a rendőrség. Los Angeles közismerten a földalatti üzleti világ központja az USA-ban. Összesen közel 31 ezer hamis Microsoft Windows-másolatot foglaltak le, de több tízezer Symantec Norton (pl. Antivirus) program is szerepelt a kalózok palettáján.

Rich LaMagna, a Microsoft képviselője szerint a legzavaróbb az egészben az, hogy a lefoglalt kalóztermékek minősége igen jó volt: a Windows ME és a Windows 2000 Professional másolatai szinte megkülönböztethetetlenek voltak az eredetitől, enyhe csomagolási és egyéb hibákat (még az azonosító hologram is megfelelő volt) nem tekintve; egyes esetekben még az a felirat is szerepelt a dobozokon, hogy "Ne készítsen illegális másolatot erről a lemezről", sőt arra buzdította a fogyasztókat, hogy értesítsék a Microsoftot, ha kalózkodás gyanúja merül fel (!!).

A lefoglalt áruk között volt a Microsoft nemrég megjelentetett Windows XP operációs rendszerének 4000 kézikönyve, ami arra utal, hogy a szoftverkalózok fel voltak készülve ennek az előállítására és szállítására is.

A kalóztermékeket Tajvanban gyártották. A rendőrség letartóztatott egy tajvani asszonyt, Lisa Woo Chent, valamint két amerikai férfit, Vincent Koo-t és Wilson Liut. A vád szövetségi hivatalnokok megvesztegetése és csempészés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.