:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 13. 17:00

Comdex: Kicsi a bors, de erős -- Pentium 4 processzoros mini PC-k a láthatáron

[CNET] A Comdex kiállításon a Compaq és a Hewlett-Packard is bemutatta apró méretű számítógépeit, melyek az Intel Pentium 4 processzorára épülnek.

[CNET] A Comdex kiállításon a Compaq és a Hewlett-Packard is bemutatta apró méretű számítógépeit, melyek az Intel Pentium 4 processzorára épülnek.

A Compaq az Evo D500-as modelljét állította ki. A vékony számítógép egy olyan bővítőhelyet tartalmaz, amelybe tetszés szerinti optikai meghajtó -- CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM, stb. -- telepíthető. A gépbe épített "Multiport" segítségével pedig vezeték nélküli Ethernet hálózathoz is csatlakoztatható az Evo D500.

Az apró méretű, vékony PC-ket főleg azért nehéz eladni, mert a helytakarékosság érdekében rendszerint lemaradnak róluk a régi típusú bővítőcsatlakozók -- például a soros és a párhuzamos port -- és általában bővítőkártyákat sem képesek már fogadni. A vállalati felhasználók számára azonban fontos lehet egy régebbi típusú, párhuzamos portra csatlakozó nyomtató használata.

A Compaq ezt úgy orvosolta, hogy gépét felszerelte egy külön egységgel, amely régi típusú csatlakozókkal rendelkezik. A gépben találhatók szabad kártyahelyek is, de természetesen nem annyi, mint egy nagy asztali PC-ben. A beépíthető kártyák mérete is korlátozott.

A Hewlett-Packard két ultravékony asztali géppel is jelentkezett. Az egyikük, a Pentium 4 processzoros e-PC 42 egy valódi minimál-számítógép, a legszükségesebb alkatrészeken kívül csupán egy CD-ROM található benne. A Vectra Vl420 azonban már tartalmaz bővítési lehetőségeket: a gépben három kártyahelyet alakítottak ki.


Hewlett-Packard e-PC 42

A HP új gépeit várhatóan a következő hetekben dobja piacra. A Vl420 ára 599 dollártól indul, az e-PC 42 pedig 749 dollárba kerül majd.

A Compaq Evo D500 a jövő év elején jelenik meg és már Northwood magos Pentium 4 processzort tartalmaz. Ezek a chipek 0,13 mikronos technológiával készülnek, ami alacsonyabb fogyasztást és hőtermelést tesz lehetővé. A vállalat Evo asztali PC-i ezzel egyidőben kikerülnek a kínálatból.

A HP ezen felül bemutatott még egy tv-szerű tanulmány-PC-t is. A készülék egy falra akasztható, lapos házban kapott helyet, beépített videokamerát, hangszórót, vezeték nélküli billentyűzetet és egeret tartalmaz. A CD-ROM a fali egység oldalában található.

Achim Kuttler, a HP PC üzletágának igazgatója elmondta, hogy a gépet megmutatják az ügyfeleknek és a reakciók függvényében döntenek a sorsáról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.