:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 13. 18:57

A Transmeta június 26-án jelenti be Crusoe TM5800 processzorát

A Transmeta Corp nem hogy igyekszik megőrizni technológiai fölényét a legnagyobb vetélytárssal, az Intellel szemben, de még növelni is szeretné előnyét az alacsony fogyasztású chipek és az ultra-könnyű notebookok piacán.

A vállalat ügyfelei között szerepel szinte az összes japán notebook-gyártó, de az amerikai cégek egyelőre nem érdeklődnek a Transmeta Crusoe processzorok iránt. A cég alelnöke Dave Ditzel szerint a japán gyártókkal megkezdett együttműködés egyelőre nagyon sikeres és hamarosan az amerikai gyártók is "beadják a derekukat".

"A japán piac két legsikeresebb Windows-alapú notebookjában Crusoe processzor van. Ez olyan dolog, ami mellett az amerikai gyártók nem mehetnek el szótlanul" - mondta Ditzel.

Az alelnök továbbá elmondta, hogy a Crusoe család következő tagja, a TM5800 típusjelű processzor hivatalos bejelentése június 26-án esedékes, de a szállítások csak a második félév során kezdődnek meg.

A Crusoe TM5800 processzor 28 százalékkal lesz gyorsabb a jelenleg kapható leggyorsabb Crusoe chipnél. A sebességnövekedés a továbbfejlesztett code-morphing szoftvernek és a gyorsabb memóriachipeknek köszönhető.

Bár az Intel egyre nagyobb figyelmet fordít az alacsony fogyasztású mobil processzorokra, a Transmeta biztos vezető pozíciójában. "Az új chip nem csak gyorsabb lesz, de még kevesebbet is fogyaszt. Úgy vélem nem csak fenntartjuk, hanem növelni is tudjuk a technológiai fölényünket az Intellel szemben" - szögezte le Ditzel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.