Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 15. 13:09

RDRAM-ot támogató chipkészleteket fejleszt az ALi

[Digi Times] Az Intel Pentium 4 árcsökkenések nyomán az oly sokat szidott és számtalanszor eltemetett RDRAM iránt jelentősen megnőtt a kereslet. Ezért a tajvani Acer Labs Inc. (ALi) úgy döntött, hogy megkezdi a Rambus DRAM-ot támogató alaplapi chipkészletek fejlesztését.

Az ALi az egyik tajvani chipsetgyártó, aki rendelkezik a Rambus szükséges engedélyével. Az alaplapgyártók is üdvözölték az ALi döntését: az RDRAM egyre kedvezőbb fogadtatását látva szinte természetes, hogy jól járnának egy olcsó RDRAM chipkészlettel.

Az Intel tervei szerint az i850 után csak 2002 közepén jelenik meg olyan chipset, amely Rambus DRAM-ot támogat. Az egyelőre "Tulloch" kódnéven ismert lapkakészlet az i850-nel szemben csak egycsatornás memóriavezérlőt tartalmaz és négyrétegű alaplapot igényel: mindezt az olcsó előállíthatóság és az alacsony ár érdekében.

A tajvani alaplapgyártók szerint ugyan az Intel hamarosan piacra dobja az SDRAM-ot támogató Brookdale chipsetet és 2002 elején a DDR SDRAM-mal működő Brookdale B chipkészletet, a kaliforniai gyártó egyáltalán nem fordított hátat az RDRAM-nak.

Az Intel néhány memóriagyártó támogatásával valószínűleg eléri, hogy 2002 tavaszára a PC133 SDRAM és a Rambus DRAM között csak 15 százalékos árkülönbség legyen. Így az RDRAM nagy valószínűséggel nem csak a legfelső kategóriás számítógépekben lesz megtalálható, hanem átköltözik a középkategóriás asztali gépekbe is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról