:

Szerző: Barna József

2001. június 13. 22:03

Cray szuperszámítógép az Egyesült Államok védelmi parancsnokságán

[Electic Tech] Az eredetileg 1972-ben alapított, ám azóta számos metamorfózison átesett, szuperszámítógépeket gyártó Cray Inc. ma jelentette be, hogy megbízást kapott az Egyesült Államok védelmi parancsnokságától egy 16 processzorból álló Cray SV1 számítógép megépítésére. A rendszert, mely egy Cray J916-os helyébe lép, a hadsereg kutatói komplex szimulációk futtatására fogják használni.

A szuperszámítógép alapját képező, 2000 novemberében bejelentett Cray SV1ex vektorprocesszorok egyenként 7,2 gigaflops/sec művelet elvégzésére képesek. A rendszer memória-sávszélessége eléri a 40 Gbyte/sec-ot, és maximálisan 128 Gbyte memória használatára képes.

Amint az ismeretes, a Cray Inc. nagyteljesítményű szuperszámítógépek gyártására szakosodott. A cég 1976-ban gyártotta első számítógépét, melynek 75 MHz-en futó 64 bites processzora, a CRAY-1, akkor a maga 160 megaflops/sec-os sebességével a világ leggyorsabb vektorprocesszora volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.