Szerző: Vörös Péter

2001. június 7. 05:32

Az AMD tovább szeretné növelni forgalmát 2001-ben

[CNET] Hector Ruiz, a cég működtetésért felelős vezérigazgatója kijelentette, hogy az AMD az idén tovább kívánja növelni forgalmát, dacára a félvezetőipart érintő általános válságnak, amely a felmérések szerint kb. 15%-os visszaesést jelent az idén. Hogyan várja a jó eredmény elérését Ruiz? Nem meglepő módon a piaci részesedés növelésével.

Egy sajtóértekezleten Ruiz megjegyezte, hogy a dolgok jelenlegi állása mellett a 2001-es évet mérsékelt növekedéssel zárja a cég. Ruiz újra kihangsúlyozta a piaci részesedés növelésének fontosságát a kulcsfontosságú flash memória ill. mikroprocesszor piacokon.

Ruiz (aki egyébként jövő áprilistól lesz az AMD elnök-vezérigazgatója) azt is kiemelte hogy a PC piacon a negyedik negyedévre már normális kereslet ill. forgalom várható. Ruiz szerint ugyan senki sem tudja pontosan megjósolni, hogy melyik negyedév lesz a mélypont, de több jel utal arra, hogy a PC piacon elkezdődött a stabilizáció.

Ruiz kevésbé volt optimista a telekommunikációs szektor chip keresletével kapcsolatban, itt leghamarabb a jövő év első negyedévében vár normalizálódást Ruiz.

A PC processzor piacot illetően Ruiz megjegyezte, hogy tavaly a cég 3%-kal 17%-ra növelte piaci részesedését, míg az idei első negyedévben ezt 21%-ra növelte tovább az AMD az Intellel szemben. A nemrég bejelentett mobil ill. munkaállomás/szerver processzoroktól pedig azt várja a cég, hogy 2-3 éven belül sikerül elérni a 30%-os piaci részesedét.

A telekommunikációs szektor nehézségeitől függetlenül Ruiz viszonylag optimista volt a cég flash memória üzletágával kapcsolatban, ahol a mobiltelefonok számítanak a kereslet fő forrásának. Elismerte, hogy a telekommunikációs szektor az év első felében gyenge flash memória kereslethez vezetett, de azt is kihangsúlyozta, hogy a vállalat előrejelzései szerint az év második részében visszaáll a korábban megszokott növekedési ütem e terülten.

Ruiz azt is kiemelte, hogy a cég a negyedik negyedévben kezdi meg az áttérést a 0,13 mikronos gyártásra és a következő év végére teljes lesz az áttérés az új technológiára (a jelenlegi csúcstechnológiájú chip gyártásban általában 0,18 mikronos technológiát alkalmaznak).

Az AMD még az idei év vége felé legyártja az első 64-bites processzorának, a Hammernek mintapéldányait, a tömeggyártás a jövő év fele körül várható.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról