Szerző: Vörös Péter

2001. június 28. 05:20

Az ATi Technologies a vártnál alacsonyabb veszteséggel zárta negyedévét, de a forgalom várhatóan csökken a mostani negyedévben

[Bloomberg, CNET] Az ATi Technologies a május 31-én zárult harmadik pénzügyi negyedévet 4,2 millió $-os (részvényenként 2 centes) veszteséggel zárta, szemben az előző év hasonló időszakában elért 23,2 millió $-os (részvényenként 10 centes) veszteséggel. A First Call által reprezentált elemzők előzetes várakozása részvényenként 4 centes veszteség volt. A cég negyedéves forgalma 255,9 millió $ volt, ez 11%-os visszaesés az egy évvel ezelőtti 288,2 millió $-hoz képest.

David Orton, a cég működtetésért felelős vezérigazgatója elmondta, hogy "elismerjük azt, hogy még messze vagyunk az elérni kívánt céloktól, de továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy a helyes úton járunk ... abban is biztosak vagyunk, hogy az új üzleti stratégiánk révén hosszú távon javul a cég forgalomnövekedése és nyereségessége".

Az új stratégia lényege az, hogy az OEM-ek számára az ATi építi majd a kártyákat, de lemond a kiskereskedelmi piacról és itt csak chipgyártóként lesz jelen. Az ATi márkajelzéssel ellátott kártyákat is más cégek építik majd. A mostani negyedévben az ATi szerint a forgalom csökkenni fog valamelyest az új üzleti stratégiára történő átállás miatt.

A tervek szerint a 2002-es pénzügyi évet (szeptemberben) már nyereségesen fogja kezdeni a cég, ehhez hozzájárul az is, hogy szeptemberben jelenik meg a Nintendo GameCube konzolja, amelyben ATi chip lesz. A mostani negyedévben nullszaldós eredmény vár a cég, feltéve, hogy nem lesz további visszaesés a PC piacon.

Az elmúlt egy év alatt az ATi olyan fontos vevőket veszített el részben, mint az Apple és a Dell, amelyek részben átálltak az NVIDIA-hoz.

A cég részvényárfolyama szerdán 0,48$-ral (5,92%-kal) 8,59$-ra emelkedett a Nasdaqon és 0,66 kanadai $-ral (5,39%-kal) 12,91 kanadai $-ra emelkedett a torontói tőzsdén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról