Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 5. 11:01

Az NVIDIA bemutatta nForce névre hallgató alaplapi chipkészleteit

Az NVIDIA a tegnapi napon végre fellebbentette a fátylat az nForce alaplapi chipkészletéről, amely AMD Athlon és Duron processzorokat támogat.

A chipset két részből áll, amelyek közül az IGP (Integrated Graphics Processor) a northbridge, az MCP (Media and Communications Processor) a southbridge szerepét látja el. A két egységet egy AMD HyperTransport busz köti össze, amelyen legfeljebb 800 MByte/sec sebességgel áramolhatnak az adatok.

Az IGP chip tartalmazza a memóriavezérlőt, amely PC266 DDR memóriát támogat. A TwinBank technológia révén a processzor, az integrált grafikus mag és az audiochip összesen 4,2 GByte/sec sávszélességen osztozik. Az nForce legfeljebb 1,5 GByte memóriát támogat.

Az integrált grafikus vezérlő gyakorlatilag egy GeForce2 MX, 8-64 MByte közötti frame bufferrel és 700 MTexel/sec maximális kitöltési sebességgel. Amennyiben a felhasználó nagyobb teljesítményű grafikus kártyát szeretne használni, minden további nélkül megteheti, ugyanis az nForce rendelkezik egy külső AGP4x porttal is.

Az IGP ezen felül tartalmaz egy "DASP" (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) egységet is. A DASP működése során ismétlődő mintákat keres a processzor memóriaelérési utasításaiban, és ezek alapján megpróbálja előre "megtippelni", hogy milyen adatokra lesz a későbbiekben szükség. Majd a rendelkezése álló "üres" memóriasávszélességet kihasználva ezeket az adatokat a cache-ébe tölti, ezáltal gyorsítva a memóriaelérést. Az NVIDIA állítása szerint így a memória késleletése jelentősen csökkenthető az átlagos rendszerteljesítmény pedig 8-30 százalékkal javítható.

Az nForce chipkészlet southbridge-e az MCP (Media and Communications Processor) névre hallgat. A chipben helyet kapott egy DirectX 8 audiogyorsító, amely ráadásul Dolby Digital 5.1 kompatibilis. Az audiovezérlő által generált 3D hangokat 2,4 vagy 6 hangszórón hallgathatjuk. Az MCP továbbá tartalmaz egy kétcsatornás ATA/100 vezérlőt, támogat 6 USB eszközt, elhelyeztek benne egy 10/100 Ethernet-vezérlőt, HomePNA 2.0 és soft modem támogatást is.

Az NVIDIA nem hozta nyilvánosságra az nForce árát, azt mindenesetre közölték, hogy nem az alsó árkategóriás gépeket célozzák meg vele. A nagy tajvani gyártók (ASUS, MSI, ABIT, Gigabyte) már be is jelentették nForce chipkészletes alaplapjaikat, amelyek az ősszel kerülnek az üzletek polcaira.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról