Szerző: Barna József

2001. június 14. 15:27

Év végén érkezik a VIA C4 processzora

A VIA idén, a hannoveri CeBIT-en mutatta be elsősorban irodai és internetes alkalmazások futtatására kihegyezett C3 processzorát, melynek mobil változata a nemrégiben véget ért Computex 2001 kiállításon debütált. A VIAHardware információi szerint a cég töretlenül folytatja CPU-inak fejlesztését, elsősorban a multimédiás teljesítmény és a működési frekvencia növelését szem előtt tartva. A tervek szerint ez év harmadik negyedévében jelenik meg a VIA processzorcsaládjának új generációja, a C4.

Az első revízió (C5X - Nehemiah mag) - akárcsak az új C3 processzorok - 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül, ám 2 darab SSE végrehajtó egységet és 128 Kbyte L1, valamint 256 Kbyte L2 cache-t tartalmaz majd. A magasabb működési frekvencia elérése érdekében a Nehemiah magos processzor futószalagja a jelenlegi 12 fokozat helyett 17 fokozatú lesz. A C5X induló órajele 1,2 GHz. Ezt követi majd 2002 második félévében az Esther magos C5Y, amely már 0,10 mikronos csíkszélességgel készül, és 2 GHz feletti sebességen fut.

Úgy tűnik, a processzorok kódneveinek keresése során a VIA az ószövetségi könyvekben kimeríthetetlen forrásra talált. Még ha feltesszük is, hogy egyes bibliai könyvek (pl. a Kivonulás és a Zsoltárok) más-más okok miatt nehezen társíthatóak félvezetőipari termékekkel, akkor is bőven elegendő alternatíva áll a VIA rendelkezésére ahhoz, hogy a szilícium-alapú mikroprocesszorok alkonyáig az ószövetségi könyvek alapján nevezze el CPU-it. S ha mégsem, akkor még mindig ott van az Újszövetség...

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.