Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 19. 12:42

A Matrox bejelentette G550 videochipjét: az irodai dolgozók legnagyobb örömére

A Matrox a mai napon bejelentette legújabb videochipjét, amely G550 névre hallgat.

A Matrox a mai napon bejelentette legújabb videochipjét, amely G550 névre hallgat.

A nevet már hónapok óta biztosan lehetett tudni, de a pontos specifikációk csak most kerültek nyilvánosságra. Az adatok alapján bizton állítható, hogy a Matrox nem a játékosok igényeit tartotta szem előtt a G550 tervezésénél.

    A Matrox G550 fontosabb tulajdonságai:

  • 0,18 mikronos csíkszélességű mag
  • 2 pixel pipeline egyenként 2 TMU-val
  • 256 bites DualBus architektúra
  • legfeljebb 32 MByte 64 bites DDR SDRAM támogatása
  • AGP 1x/2x/4x támogatás
  • DirectX 8 Vertex Shader (csak Headcasting esetén használható)
  • Matrix Palette Skinning támogatás
  • Environment Mapped Bump Mapping (EMBM) támogatás
  • Matrox DualHead két megjelenítő támogatás (360/230 MHz RAMDAC)
  • DVI csatlakozó digitális laposképernyők meghajtásához
A chip és a memória órajele egyelőre ismeretlen, így pontos fill rate és sávszélesség adatokra egyelőre még várni kell. Bár egy irodai gépben ezeknek az adatoknak igazából semmi jelentősége.

A Matrox G550-et a gyártó az ATi Radeon VE és a GeForce2 MX ellenfelének szánja. Hogy egy 125 dolláros kártyának mennyi esélye van egy 70 dolláros Radeon VE vagy egy 50 dollárért megvásárolható GeForce2 MX 200 ellen, azt a jövő dönti el.

A jól ismert DualHead technológián kívül még egy érdekességet tartogat a Matrox G550, ez pedig az úgynevezett Headcasting Engine. A Headcasting segítségével "virtuális videokonferenciát" rendezhetünk. Ehhez szükséges egy portré és egy profil fotó, amelyek alapján a Digimask nevű cég elkészíti fejünk 3D modelljét. Ezt a modellt kell eljuttatni ahhoz az ismerősünkhöz, akivel "beszélgetni" szeretnénk.

A számítógép mikrofonjába mondott szövegek alapján egy LipSync program előállítja a 3D modellek szájmozgását, és partnerünk máris megcsodálhatja fejünk beszélő 3D modelljét a saját monitorán. A csevegésben résztvevők mindegyikének rendelkeznie kell Matrox G550 videokártyával.


Matrox G550

A Matrox G550 lábkompatibilis a G450 chippel, így a kártyák gyártása semmiféle problémát nem okozhat. A bolti megjelenés ideje egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról