:

Szerző: Bőle György

2001. június 1. 18:39

Elemzők szerint az Intel nem fogja tudni elérni a 2001-re tervezett 20 milliós Pentium 4 eladási számot

[CNET] Januárban az Intel azt közölte a pénzügyi elemzőknek, hogy az idén összesen minimum 20 millió Pentium 4-es processzort fog eladni a cég. Most az elemzők úgy vélik, hogy messze nem fog sikerülni a kitűzött terv elérése, ebben nem kis szerepe lesz az átlagosnál is gyengébbnek tűnő nyári forgalom. Az elemzők szerint a fogyasztói ill. vállalati PC piacokon tapasztalható jelenlegi lassulás nem sok jót ígér az év hátralévő részére.

A Pentium 4-re történő áttérés rendkívül fontos a cég nyereségessége szempontjából.

Roger Kay, az IDC egyik elemzője szerint a vállalati piacon elég lassú volt a Pentium 4 térnyerése, dacára az igen jelentős árcsökkentéseknek. A PC processzorok eladását figyelő Mercury Research szerint az első negyedévben az Intel kb. 1 millió Pentium 4-est adott el és a második negyedévben várhatóan 2 millió db lesz a forgalom. Ha ezt az ütemet vesszük figyelembe, akkor az egész évben kb. 14 millió db processzor eladása valószínűsíthető. Az Intel átlagosan 30-35 millió processzort ad el negyedévenként.

Egyes pénzügyi elemzők szerint még alacsonyabb lesz az eladott Pentium 4-esek száma. Eric Ross, a Thomas Weisel Partners egyik elemzője szerint a tényleges szám közel 10 millió db lesz - az Intel terv fele.

A Pentium 4 gondja a fogyasztói piacon az ár: mint minden új processzor, a Pentium 4 jelentősen drágább volt megjelenésekor, mint a többi processzor (Intel és AMD). Az Intel gyorsan felmérte a helyzetet és csökkentette az árakat. Azonban még ma is az a helyzet, hogy a Pentium 4 PC-k jóval drágábbak, mint az AMD vagy Pentium III PC-k. Az NPD Intelect (ex-PC Data) piackutató cég adatai szerint áprilisban az USA kiskereskedelmi piacán mindössze 3,57% volt a Pentium 4 PC-k aránya, ami csökkenés (!!) a márciusi 3,96%-hoz képest.

Stephen Baker, az NPD Intellect egyik elemzője szerint a legtöbb vásárló 1.200$-nál nem költ sokkal többet PC-kre. Baker úgy véli, hogy a legnépszerűbb kategória a 800-1.200$ közötti PC-ké. Az Intel április végi jelentős árcsökkentései ellenére a legtöbb (pl. Compaq és Hewlett-Packard) Pentium 4 PC ára jóval 1.200$ felett van.

A Pentium 4 PC vállalati eladások is jelentősen az Intel által tervezett szint alatt vannak. Elemzők egyetértenek abban, hogy az Intel memória technológia választása jelentős negatív hatással volt a vállalati piacra. Jelenleg egyedül Rambus DRAM memóriával kaphatóak a Pentium 4 PC-k. Az előrejelzések szerint a harmadik negyedévben jelenik meg a Brookdale Pentium 4 chipset, amely már támogatni fogja a hagyományos SDRAM modulokat, ettől további felfutást remél az Intel. Az elemzők szerint ennek főként a vállalati piacon lehet jelentősége.

A Windows XP október végére ígért bejelentése természetesen segíthet az Intelen, mivel az új operációs rendszer jelentősebb hardver igénye upgradeelésre vagy új gép vásárlására ösztönözheti a felhasználókat.

Az Intel azért is van nehéz helyzetben, mert ezúttal saját maga ellen is kell versenyeznie: immár nemcsak a Celeron van a palettán Intel alternatívaként, hanem a Celeron és a Pentium III. Így nagyon nehéz úgy egyensúlyoznia a cégnek, hogy közben a Pentium 4 terveket is elérjék. Sok elemző vélekedik úgy, hogy ezúttal túlságosan is a piac általános igényei elé szaladt előre az Intel, a legtöbb felhasználó szerint nincs szükség 1,7 GHz-es ill. (a harmadik negyedévben megjelenő) 2 GHz-es processzorokra.

Általános gond természetesen az, hogy a Pentium 4 árcsökkentésekkel és a majdani SDRAM kompatíbilis chipsetekkel együtt is igen gyenge a PC piac - mi több, jó ideje nem volt olyan gyenge, mint most. Az IDC egyik hamarosan megjelenő elemzésében az áll, hogy az USA PC piac az egész évet nézve negatív növekedést (azaz csökkenést) fog mutatni.

Mindezzel együtt az elemzők nem írták még le teljesen a Pentium 4-et. Dean McCarron, a Mercury Research egyik vezető elemzője szerint egyértelmű az, hogy az SDRAM megoldás hiánya jelentősen visszatartja az eladásokat, viszont mihelyt ezt a kérdést rendezi a cég, a második félévben jelentős előrelépés várható. Egyébként is a harmadik és a negyedik negyedév szokott a legerősebb lenni az iskolai és az ünnepi szezonnak köszönhetően. Mindenesetre a nyári kilátások nem túl pozitívak a Pentium 4-gyel kapcsolatban.

Az Intel hivatalosan nem kommentálta a kérdést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.