Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 13. 19:24

Az IBM tervezi és gyártja a Sony PlayStation 3 processzorát: a 400 millió dolláros projekt gyümölcse 2004-ben várható

[BBC] Az amerikai számítógépgyártó mamutvállalat, a "Nagy Kék" néven ismert IBM készíti a Sony PlayStation 3 játékkonzol processzorát. Az új chipet a szélessávú internet igényeinek figyelembe vételével fejlesztik majd. A hírek szerint a PlayStation 3 nem csak online játékra lesz alkalmas, de más szórakoztatóelektronikai berendezésekkel is képes lesz kommunikálni.

Az IBM félvezetőgyártó üzletága a Toshiba elöl happolta el a zsíros megrendelést. A Toshiba tervezte és gyártja a PlayStation 2 grafikus motorját, az "Emotion Engine" chipet.

Mindazonáltal a Toshiba is közre fog működni a fejlesztésben és osztozik a 400 millió dolláros költségekben. Összehasonlításképp: az NVIDIA 200 millió dollárt vágott zsebre az ősszel debütáló Microsoft Xbox konzol grafikus chipjéért.

Az IBM, a Toshiba és a Sony egybehangzó állítása szerint a PlayStation 3 processzora nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző IBM Deep Blue szuperszámítógép.

"Az eredmény egy olyan szórakoztatóipari berendezés, amely gyorsabb a Deep Blue-nál, kevés energiát fogyaszt és irtózatos sebességgel éri el az internetet" - szól a vállalatok sajtóközleménye. Ez első olvasásra nagyratörő tervnek hangzik, tekintve, hogy az IBM Deep Blue számítógép 1,4 tonnát nyomott és néhány elég nagy szekrény kellett az elhelyezéséhez.

Az új processzor sorozatgyártása várhatóan 2004-ben kezdődik meg. A fejlesztési munkálatok az IBM austini (TX, USA) laboratóriumában zajlanak majd, a tényleges gyártás pedig a jelenleg is épülő 3 milliárd dolláros IBM gyárban történik, a new yorki East Fishkillben.

A processzor várhatóan 0,10 mikronnál is kisebb csíkszélességgel készül majd. A Sony egyben be is jelentette, hogy az IBM-től licenceli a 0,10 mikronos csíkszélességű félvezetőgyártási technológiákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról