Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 13. 20:08

A DRAM-gyártók már búcsúznak a 128 MBites SDRAM chipektől

[Digi Times] A folyamatosan stagnáló piaci igények miatt a 128 Mbites SDRAM chipek ára egyre újabb és újabb mélypontokat ér el. A gyártók ezért egyre gyorsabban szeretnék piacra dobni 256 MBites SDRAM és DDR SDRAM termékeiket, hogy elkerüljék a nagyobb veszteségeket.

A DRAM gyártók szerint 2002 elején a teljes SDRAM termelés 50 százalékát már a 256 Mbites chipek adják majd, és ha ezek a prognózisok beigazolódnak, a 128 Mbites SDRAM életciklusa mindössze 1,5 év lesz, így a történelem legrövidebb életű SDRAM termékévé válik.

A nagyobb kapacitású chipek iránti igények növekedése miatt több gyártó a sorozatgyártás beindulása után nem sokkal már törölni kényszerül egyes termékeinek előállítását. Az SDRAM árak az év kezdetétől fogva folyamatosan csökkennek és a 128 Mbites SDRAM még azelőtt kiszorulhat a piacról, hogy a gyártók profitot realizálhattak volna belőle.

Jelenleg egy 128 Mbites SDRAM chip ára 2,5 dollár, ami alacsonyabb a gyártási költségeknél is. Ezzel szemben a 256 Mbites SDRAM chipekért 6-7 dollárt kérnek. Ráadásul a 256 Mbites SDRAM-ot főként szerverekbe szerelik, amelyeknek az ára nem változik olyan gyorsan, mint az asztali gépeké. Ezért a nagy gyártók egyöntentűen úgy érzik, hogy a 256 Mbites SDRAM-ba sokkal érdemesebb befektetni.

A Samsung Electronics termelésének jelenleg 14 százalékát teszi ki a 256 Mbites SDRAM, és az év végére az arány 28-29 százalékra emelkedhet. A Hynix a DDR SDRAM termelés fokozásán kívül a 256 Mbites SDRAM termelést is növeli, a tervek szerint az év végére a 256 Mbites SDRAM chipek teszik ki a cég termelésének 20 százalékát.

A nagy integráltságú termékeiről ismert Infineon által gyártott chipeknek az év végén várhatóan 40 százaléka lesz 256 MBites SDRAM, Az Elpida pedig szintén a 256 Mbites SDRAM-okra szeretne koncentrálni, miután befejezte új gyárának építését. A legnagyobb DRAM gyártók tehát növelik termeléküket és a 256 MBites SDRAM 2002 végére várhatóan egyeduralkodó lesz az SDRAM piacon.

Az alacsonyabb tokozási költségek is a 256 Mbites SDRAM mellett szólnak. Hogy a 256 Mbites SDRAM milyen ütemben váltja le a 128 Mbitest, az csak a gyártástechnológia fejlődésétől és a piaci igényektől függ - állítják a gyártók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.