:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 14. 10:41

800 MHz-es processzor a minimum a Windows XP futtatásához

A Microsoft október 25-ére tervezi legújabb operációs rendszerének, a Windows XP-nek a bemutatását. Az első hivatalos előzetes verzió júliusban várható.

A Microsoft Windows XP operációs rendszer előzetes kiadása 20 dollárért vásárolható meg. Azonban ha ezt valaki megteszi, könnyen csalódás érheti: a Windows XP Release Candidate 1 verzió a vártnál sokkal több erőforrást igényel, csak USB 1.1 adatátvitelt támogat és az mp3 "rippelés" sem működik a Media Player 8-ban.

Természetesen a Windows XP-nek is vannak jó tulajdonságai és szolgáltatásai. Ezek közé tartozik a szöveg, hang és video küldésére alkalmas üzenőprogram, a széles körű hardver-támogatás és a könnyű internetes csatlakozási lehetőség.

Az új szolgáltatásokhoz azonban a korábban előrejelzettnél sokkal több erőforrás szükséges. Az operációs rendszer bétateszterei szerint a Microsoft által megadott minimális konfiguráció (Pentium II 300 MHz és 128 MByte RAM) meglehetősen optimista elvárás.

A Microsoft hivatalos álláspontja szerint a Windows XP jól fog működni minden 1999-nél újabb számítógépen, de a teszterek és elemzők egybehangzó véleménye szerint a szoftvergyártó túlzottan konzervatív volt a minimális konfiguráció megállapításánál.

Michael Silver, a Gartner elemzője szerint a 300 MHz-es Pentium II processzor helyett sokkal inkább egy 650-800 MHz-es Pentium III-ra van szükség.

A Windows XP egyik új szolgáltatása a többszörös bejelentkezés lehetősége. A Gartner ajánlata szerint az operációs rendszer futtatásához 128 MByte RAM szükséges, ezen felül minden egyes felhasználó után további 64 MByte. Azaz egy egyfelhasználós otthoni gépben 192 MByte az elvárható minimum.

Más álláspontok szerint a memória annyira olcsó, hogy igazán semmi nehézséget nem jelent a számítógépeket a Windows XP valódi követelményeinek szintjére hozni. "Nem várhatjuk el egy új szoftvertől, hogy 5 éves gépeken fusson" - indokolt egy st. louisi programozó.

Könnyen lehet, hogy a túlzott hardver-követelmények elriasztanak néhány vásárlót, de a számítógépgyártók mégis azt várják a Windows XP-től, hogy kihúzza az ipart a csávából. A PC-gyártók szerint a Windows XP megjelenése látható hatással lesz a PC-k eladásaira.

A Windows XP október 25-én debütál és a karácsonyi piacra megjelenő gépek valószínűleg már az új operációs rendszerrel kerülnek forgalomba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.